Tedarik Zinciri
Goodyear’ın Sürdürebilirlik Gerçeği Anketi


2019 Avrupa Yeşil Mutabakatı kapsamında ulaşım sektörünün sera gazı emisyon oranının1990 yılına göre %90 azaltılması ve VECTO tarafından ölçülen yeni ağır vasıtaların karbon emisyonlarının 2025’te %15, 2030 yılına kadar ise %30 oranında azaltılması hedefleniyor.
Goodyear, ulaşım alanındaki çözüm ortaklarının karbon ayak izini azaltmak için neler yaptığını ve hangi hedeflere ulaşmayı planladıklarını analiz etmek adına 2021 Sürdürülebilirlik Gerçeği Anketi düzenlendi. Katılımcıların verdiği yanıtlar, sürdürülebilirliğin ulaşım sektörü şirketleri açısından büyük öneme sahip olduğunu ortaya koydu.
Sürdürülebilir ulaşım gündemin üst sırasında
Katılımcıların dörtte üçü, sürdürülebilirliği önemli veya çok önemli bir konu olarak gördüğünü ifade ediyor. 100 ve üzerinde araca sahip filoların yarısından fazlası, sürdürülebilirliğin şirket değerlerinin ayrılmaz bir parçası olduğunu belirtiyor.
Goodyear Ticari İş Birimi Avrupa Pazarlama Direktörü Maciej Szymanski, konu hakkında şunları söyledi: “2021 Goodyear Sürdürülebilirlik Gerçekliği Anketi’ne verilen yanıtlar cesaret verici. Bu yanıtlar çevresel sürdürülebilirliğin sektörün gündeminin üst sıralarında yer aldığını açıkça ortaya koyuyor. Emisyonların azaltılmasına daha fazla önem verilmesinin yanında, filo yöneticilerinin net bir biçimde harekete geçtiğini görüyoruz. Filolar, karbon azaltılması hedeflerine ulaşmak için iklim sorunlarına karşı önlemler alıyor ve iklim nötr bir geleceğe geçişi destekliyorlar.”
2022’ye kadar her 5 filodan 4’ünün açık sürdürülebilirlik hedefleri olacak
500 araçlık filolar çevre odaklı bir kültürü gündelik operasyonlarının bir parçası haline getirerek bu çalışmalara öncülük ederken, daha büyük filoların %70’i daha net bir şekilde çevreci hedefler belirlediklerini ifade ediyor. Ankete katılan 5 filodan 4’ü 2022 sonbaharına kadar sürdürülebilirlik hedeflerinin olacağını belirtiyor. Bu oran, 2021 yılına oranla %38 artış anlamına geliyor.
Sektörün daha çevreci bir geleceğe doğru ilerlediğini kaydeden Szymanski, şunları söyledi: “Avrupa genelinde ulaşım ve lojistik sağlayıcılarının zaman ve maliyet baskılarına ek olarak operasyonlarındaki artan karmaşıklık ve zorluk seviyesi , talepteki dalgalanmalar nedeniyle, sektörün şu anda kritik bir noktada olduğunu söyleyebiliriz. Hem sürdürülebilirlik hem de verimlilik hedeflerini karşılayan doğrudan çözümlere ihtiyaç duyulduğunu açıkça görüyoruz. Bu hareketin hızlandırılmasında sürdürülebilirliğin standart bir hale getirilmesi büyük önem arz ediyor.”
En yaygın önlemler ve teşviklerin önemi
En çok alınan önlemlerden biri araç filolarının yenilenmesi olurken, filo operatörlerinin %68’i araçlarını yenilemeyi tercih ediyor. 500 araçtan büyük filoların %43’ünün elektrikli, hibrit veya LNG yakıtlı araçlara geçmiş bulunuyor.
Filoların yaklaşık yüzde altmışı halihazırda daha fazla yakıt verimliliği sağlayan lastikler kullanıyor. Bu bağlamda Goodyear, daha çevreci bir geleceğe geçişte kamyon üreticilerini ve ulaşım şirketlerini destekliyor. Bir süre önce pazara sunulan Goodyear FUELMAX ENDURANCE, filolara gündelik operasyonlarını karmaşıklaştırmadan sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşmaları konusunda yardımcı olan, düşük yuvarlanma direnci ve yüksek dayanıklılık özelliklerine sahip bir lastik.
Karbon ayak izini daha da azaltmak için filolar lastikleri yeniden kaplatmayı tercih ediyor (%42). Lastik karkasının yeniden kullanılması ve üretim sürecinde daha az hammadde, atık ve enerji tüketimiyle, bu uygulama filolara karbon ayak izlerini azaltma konusunda doğrudan bir çözüm sunuyor. Yeniden kaplanan lastiklerde yeni lastikleriyle aynı kalitede malzeme kullanan Goodyear, böylece yeniden kaplanan lastiklerin yenileriyle benzer performans sağlamasına olanak tanıyor.
Filoların çevresel sürdürülebilirliğini artırmaya yönelik ek önlemler arasında, çevreci sürüş teknikleri gibi, sürüş davranışlarının optimize edilmesine yönelik uygulamalar yer alıyor. Operatörlerin %55’i halihazırda bu uygulamaları kullanıyor ve yakın zamanda yakıt tüketimi önlemlerini de uygulamaya geçirmeyi hedefliyor.
Ankete katılan filoların %45’i, çevre teşvikleri ve vergi paketleri gibi, ulaşım sektöründe uygulanacak çevresel düzenlemelerin yanı sıra daha sıkı düzenlemeler konusunda da bilgi sahibi olduğunu ifade ediyor.
Vergi muafiyeti gibi mali teşvikler ise ankete katılan filoların %70’i için önemli teşvik edici uygulamalar olarak öne çıkıyor. Ankete katılan şirketlerin üçte biri, sürdürülebilirliği işletme giderlerini düşürmenin bir yolu olarak görüyor.
Çevre dostu mobiliteyi yavaşlatan etkenler maliyet ve karmaşıklık
Sürdürülebilirlik önlemlerinin daha da artırılmasının önündeki ana engel maliyet olurken, katılımcıların %60’ından fazlası çözümlerin çok maliyetli olduğunu ifade ediyor. 500 araçtan büyük filoların %76’sı, mali teşviklerin sunulması durumunda daha büyük iyileştirmeler sağlayabileceklerini vurguluyor.
Şirketlerin %45’i sürdürülebilir çözümlerin gündelik faaliyetlerinin bir parçası haline gelmek için fazla karmaşık olduğunu dile getiriyor. Operatörlerin %54’ü yakıt verimliliğini artırmak ve emisyonları azaltmak için telematik çözümler kullanıyor.
Goodyear’ın lastik ve filo yönetim çözümleri, filo operasyonlarına kolaylıkla uygulanabiliyor. Goodyear’ın Drive-Over-Reader ve DrivePoint uygulamaları, araç parka her girdiğinde saniyeler içinde otomatik lastik analizi sağlıyor. Goodyear TPMS, operatörlere gerçek zamanlı veriler sunuyor ve ZF’in web tabanlı bir idari hizmet çözümü (TX CONNECT) ile teknik performans ve tır parkının durumu hakkında veri sağlayan bir portal (TX TRAILERFIT) içeren ve Transics tarafından geliştirilmiş FMS (Filo Yönetim Çözümleri) portföyüne erişim sağlıyor.
Haber
Kurulu Kapasitesini 2.5 Kat Artıracak, 2023’te % 25 Büyüyecek


Türkiye’nin en büyük Kablo Gruplama oyun kurucularından biri olarak Eskişehir OSB’de Arçelik’ten Vestel’e, Beko’dan Vitra’ya kadar alanında lider markalara hizmet sunan Baycan AŞ, 2022 yılında 470 milyon TL ciroya ulaştı. 2023’ün Baycan’ın atak yılı olacağını vurgulayan Baycan Elektrik Genel Müdürü Engin Yılmaz, 2023’te kurulu kapasitelerini 2.5 kat artıracaklarını ve % 25 büyüyeceklerini açıkladı. Baycan, Türkiye beyaz eşya sektöründe kablo gruplama firmaları arasında ilk beşte yer almaktadır. Bu pazarın büyüklüğü 2.3 milyar TL’dir ve Baycan’ın bu sektördeki payı % 20’dir. Baycan Elektrik, bir çatı altında 1.000 kişi ile hizmet vermektedir ve % 80 kadın çalışan sayısı ile sektörün kadın istihdamına en çok yer veren firmaların başında gelmektedir.
Eskişehir OSB 7. Cadde’de kablo gruplamada faaliyet gösteren Baycan AŞ., 1967 yılında Erdoğan Kılıç tarafından kurulmuştur. 10.000 m² arazi üzerinde yerleşik olan tesisinde, CO2 ve diğer sera gazı salımı bulundurmayarak yeşil bir kuruluş politikasını benimseyen Baycan Elektrik, kablo gruplamadaki yılların deneyimi ve başarısıyla piyasanın önde gelen beyaz eşya üreticileri ile iş birliği içerisindedir. Arçelik’ten Vestel’e, Beko’dan Vitra’ya kadar Türkiye’nin en önemli markalarına partner hizmeti sunan Baycan AŞ, kablo gruplamanın yanı sıra savunma sanayi için tercih edilen tedarikçi yapısıyla önemli bir başarıya imza atarak dikkatleri üzerine çekmiştir.
TÜRKİYE, AVRUPA’NIN EN BÜYÜK BEYAZ EŞYA ÜRETİCİSİ KONUMUNDA
Türkiye Kablo Gruplaması ve Özel Kablo Gruplamaları’nın ekonomik pazar büyüklüğünün 4.8 milyar dolar olduğunu ifade eden Baycan Elektrik Genel Müdürü Engin Yılmaz, 2021 verilerine göre Türkiye’de üretilen ve ihraç edilen beyaz eşyanın 5.3 milyar dolar olduğunu söyledi. Avrupa’nın en büyük beyaz eşya üreticisinin hacim yönünden Türkiye olduğunu vurgulayan Yılmaz, Türkiye’nin Avrupa’da beyaz eşya pazarında talepler yönünden 6. sırada yer aldığının özenle altını çizdi. Yılmaz, Türkiye ve dünya sektörüne yönelik olarak şu bilgileri verdi: “2019 sektör verilerine göre ülkemiz 3,7 milyar TL yerli pazar büyüklüğüne sahiptir. Yine aynı dönem Baycan Elektrik olarak % 3,14 pazar payı ile sektörde oyun kurucu olarak yer almaktayız. 2019 verilerinde dünya toplam ticareti 4 trilyon dolardır ve bu ticaretin ortalama 78 milyar doları içerisinde bulunduğumuz ‘elektronik ve elektrik telleri ve kablolarının imalatı’ sektörüne aittir. Bu hacim, ülkemiz hacminin % 1seviyelerine denk gelmektedir.”
ARÇELİK TARAFINDAN ‘EN İYİ TEDARİKÇİ’ ÖDÜLÜNE LAYIK GÖRÜLDÜ
Baycan Elektrik Müteahhitlik Sanayi ve Ticaret AŞ., 1967 yılında İstanbul’da 20 kişilik Arçelik’e sertifikalı tedarikçi bir atölye olarak kurulmuştur. 1988 yılında Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan 7.500 metrekarelik tesisine taşınmıştır. 1992 yılında Arçelik’ten En İyi Tedarikçi ödülünü alan firma, uzun süreli ortaklıklar geliştirme yönünde ilerlemiştir. 1994 yılında ISO 9001, 2019 yılında ise IATF F16949 sertifikaları almıştır. 2014 yılında Vestel ile çalışmaya başlayan Baycan, 2022 yılında Haier’in sertifikalı bir tedarikçisi haline gelmiştir. Aynı yıl havacılık ve savunma sanayide AS 9100 belgesi alarak sertifikalı bir tedarikçi olarak yer kazanmıştır. Baycan Elektrik’in 13.500 metrekarelik yeni fabrika yatırımının 2023 yılının ikinci döneminde bitimi öngörülmektedir.
470 MİLYON TL CİROYA ULAŞTI YÜZDE 27 BÜYÜDÜ
Çalışmalarının odağında müşteri memnuniyeti ve kalitenin olduğunu ifade eden Baycan Elektrik Genel Müdürü Engin Yılmaz, “Gerek ülke pazar payındaki pay oranımız gerekse ihracattaki potansiyel hacmimiz göz önünde bulundurulduğunda stratejik olarak ihracattaki hedef pazarlarımızın AB, ABD ve Afrika ülkeleri olduğunu söyleyebiliriz. Avrupa, Afrika ve Rusya pazarlarına da direkt ya da endirekt yoldan ihracat yapmaktayız” dedi. İhracatta daha geniş bir pazara yayılacaklarını aktaran Yılmaz, 2022 yılında; 470 Milyon TL ciroya ulaştıklarını ve 2022’de 2019 yılına göre % 27 büyüdüklerini söyledi. Yılmaz, “2020 yılı itibarıyla tüm sektörleri derinden etkileyen coronavirus pandemisi sebebiyle iki yılda ortalama % 18 dolaylarında büyüme ile devam ettirilmiştir. Bu dönemde beyaz eşya (soğutucu grupları ve hijyen ürünleri) ihtiyaçlarına yönelim artmasıyla sektör gaza basarak beklentilerin üzerinde bir katma değere ulaşmıştır. 2022 yılına bakıldığında bazı çip krizleri, global taleplerin düşmesi gibi etkenlerle % 9 civarında düşüş göstermektedir” dedi.
İKİNCİ TESİSİMİZİ FAAL DURUMA GEÇİRECEĞİZ 2023’TE % 25 BÜYÜYECEĞİZ
Eskişehir OSB içerisinde iki farklı adreste fabrikaları bulunduğunu aktaran Yılmaz, bu fabrikalardan ilkinin 7. caddedeki merkez ve fabrika-1 tesisi olduğunu; ikincisinin ise 20. caddede bulunan fabrika-2 tesisi olduğunu belirterek şu bilgileri verdi:
“10.000 metrekare toplam alana sahip ilk tesisimiz vardiya şartlarıyla birlikte kapasitesinin önemli bir bölümünü doldurmaktadır. Girişimlerimizle birlikte yeni aday (savunma sanayi) müşterilerimize rezerve ettiğimiz ikinci tesisimizi faal duruma geçirmeyi planlıyoruz. Mevcut kurulu kapasitemizi 2,5 kat daha artıracak bu yeni tesisin tüm yatırımları tamamlanmış yalnızca üretime ait makine ve teçhizat (özel) yatırımı yapılacaktır. 2022 yılında başlatılarak devam ettirilen Haier ve Arçelik A.Ş. Romanya fabrikalarındaki süreçler 2023 yılbaşı itibarıyla sonuçlanmıştır. Doğrudan ihracat Arçelik Romanya buzdolabı işletmesine yapılmaktadır. AB, ABD, Afrika ve Rusya pazarlarına da aralıklarla ihracatımız vardır. Bu alanda araştırma ve yeni pazarlara açılabilmek için pazarlama yöneticiliği aktif hale getirilecektir. 2022 yılında yatırımı tamamlanan ve 2023 yılbaşında devreye alınan GES projemiz, 700 bin kWh üretim kapasitesine sahiptir ve tüm enerji tüketimimizi karşılamaktadır. Bu kazanım, müşterilerimizin genel gider maliyetlerine yansıyacak olup fiyat rekabetini daha da güçlü halde getirecektir. Baycan, Eskişehir OSB Bölgesi’ne GES projesi üreten ilk firmalar arasındadır. ISO 14001 ve ISO 50001 belgeleri gereği ile de çevreci ve bir o kadar da enerji tasarrufuna önem veren bacasız firmadır. 2023 yılı öngörümüz yeni müşteri projelerimizle birlikte % 25 oranında büyümektir.”
TKÜMAGAZİN
Tedarik Zinciri
ÜMİT ÖZ: ‘İŞİMİZİ PEKİŞTİRECEK NELER YAPABİLİRİZ’ DİYEREK KENDİMİZİ GELİŞTİRİYORUZ


Nubes Otomotiv Genel Müdürü Ümit Öz, “Her daim “işimizi pekiştirecek başka neleri yapabiliriz”i düşünürken forklift ve istif makinasına hareket ve enerji veren ana alanların lastik ve tekerlek grubuyla akü grubu olduğuna karar verdik. Forklift ve istif makinalarının da lastik, tekerlek ve özelikle lityum akü enerji grubuna odaklanmış bir firma durumuna geldik” dedi.
“Nubes Otomotiv’le sektörde bu sene 11. yılımıza doğru geliyoruz. İlk kurulduğumuzdan bu yana amacımız forklift ve endüstriyel lastik grubuna, endüstriyel makinalara birinci önceliği değişik taleplere uygun lastik çeşitliliğini sunabilmekti. Böyle bir misyonla çıktık. Bu misyon da gerek istif makinaları gerekse forklift makinalarını dizel grup, elektrikli grup bütün çeşitlerine yönelik olarak havalı, dolgu ve radyal tubles lastiklerin tedariğini yaparak bu hikayemiz başladı” diyen Nubes Otomotiv Genel Müdürü Ümit Öz, “Bu hikayemiz zaman içerisinde bizi farklı forklift ve istif makinalarına yöneleceğimiz alanları da düşünmeye yöneltti. Her daim “İşimizi pekiştirecek başka neleri yapabiliriz”i düşünürken forklift ve istif makinasına hareket ve enerji veren ana alanların lastik ve tekerlek grubuyla akü grubu olduğuna karar verdik. Forklift ve istif makinalarının da lastik, tekerlek ve özelikle lityum akü enerji grubuna odaklanmış bir firma durumuna geldik” dedi.
FİRMAMIZA TALEP GELİYOR
Öz, son olarak şu bilgileri verdi: “Ben, lastik tarafından bakıldığında 1994 yılından beri sektördeyim. Dolayısıyla lastiğe zaten uzak değilim. Lastiğin hep içindeydim ama endüstriyel lastik pazarı ve endüstriyel ürünler dediğimizde lastik, tekerlek ve aküyle bugün firmamızı Nubes Otomotiv olarak çok daha farklı bir evreye getirmiş bulunuyoruz. Bugün bize Türkiye’nin her yerinden konumuzla, iştigal alanımızla ilgili talepler, ürün ve hizmet talepleri geliyor. Biz bunları tabii ki uzaktan tedarik yoluyla, lojistik yoluyla çözüyoruz ama Tuzla bölgesi Anadolu Yakası’nda bulunmakla beraber Kuzey Marmara hattının tamamlayıcı bir bölgesi. Orhanlı, Gebze, İzmit, Sakarya, Yalova’ya kadar olan çok ciddi bir endüstriyel sanayi ve lojistik üssü durumunda bir bölge. Dolayısıyla burada hali hazırda çalışmakta olduğumuz mevcut müşterilerimize ve ulaşamadığımız, bizimle çalışmayı arzu eden ama bu bölgede gerçek bir tedarikçi durumunda olamadığımız müşerilerimize yerinde, daha hızlı ve çözüm odaklı olabilmek adına geçen sene verdiğimiz karar bugün uygulamaya geçmiş bulunuyor.
HİZMETTE SINIR TANIMIYORUZ, DİJİTAL HİZMETİMİZİ GELİŞTİRİYORUZ
Hizmet dediğimde ben bunu biraz ikiye bölmek istiyorum. Birincisi tedarik tarafındaki hizmet. Burada lastik grubunda tekerlek ve akü, lityum akü tarafında değişik markalarla çalışıyoruz. Bir de hizmetin lojistik tarafı… Esenyurt ve Tuzla’daki sabit, yani dükkan ve mağazalarımızda verdiğimiz sökme takma hizmetleri, değişim hizmetleri, tamir hizmetleri; bir de bunun müşteri tarafında onun yerine bu operasyonu gerçekleştirme ve onlara destek olma anlamında bir de bunu mobil tarafında destekliyoruz. Buna bir de sektörde önemli bir örnek olduğumuzu düşündüğümüz B2B platformumuzu eklemek gerek. İnternet platformumuz üzerinden de müşterilerimiz ürün stoğu, fiyat, cari hesap hareketleri, mutabakatlar gibi konularda işlerini kolayca çözümleyebiliyor. Bu da açıkçası en çok gelişim sağlamaya gayret ettiğimiz noktalardan bir tanesi, dijitalleşme hizmetimizi de hiç durmadan geliştirmeye çalışıyoruz. Burada marka çeşitliliği bizim olmazsa olmaz iş prensiplerimizden bir tanesi ve bütün markaları seçerken de olanın en iyisini temsil etmek istiyoruz ve şu anda sizin de mağazamızın içerisinde gördüğünüz lastik grubu, tekerlek grubu ve lityum akü tarafında gördüğünüz bütün markaların hepsi alanında kalitesini, hizmet ve satış sonrası servis güvencesini sadece Türkiye’de değil dünya çapında ispat etmiş markalar olduğu için de bunları kendi bünyemizde gururla herkese ulaştırmaya gayret edeceğiz. Son olarak Tuzla-Orhanlı’da ikinci şubemizi açmış olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Sizlerin de burada olmasıyla belki aramızda bulunamayan sektör arkadaşlarımıza da sizin derginiz aracılığıyla bu açılışımızı duyurmuş olacağız, o da bizi çok heyecanlandırıyor. Bölgede bulunan sanayi kuruluşları, lojistik firmaları inansınlar ki çok güzel bir çözüm ortağı yakınlarına geldi. Onlara da burada elimizden gelen en iyi, en üstün ve en hızlı çözümleri ulaştırmaya buradan bugünden itibaren başlıyoruz.”
Tedarik Zinciri
ÖMER ERDEMLİ: ERDEMLİ KAUÇUK’TA EN ÖNEMLİ KONU MÜŞTERİ MEMNUNİYETİDİR


Erdemli Kauçuk Genel Müdürü Ömer Erdemli, Erdemli Kauçuk olarak büyük firmalara hizmet verdiklerini ifade ederek şunları söyledi: “Bu işe başlayalı 8. yılımızdayız. 5 senden beri kaplama yapıyoruz. Müşterilerimizden gelen yıpranmış lastiklerin üzerini sıfırdan kauçukla kaplıyoruz. Müşterilerimizin demire, jant kısımlarını düşürerek daha ucuz tekerlek imal ediyoruz. Erdemli Kauçuk, aylık yaklaşık olarak 750 tekerlek üretim kapasitesine sahiptir. 3 pres, 4 personelle şu anda bu işi yürütüyoruz. Ürünümüzün kalitesinin son ana kadar arkasındayız. Herhangi bir problemde ücretsiz bir şekilde hizmet veriyoruz, ürünümüzün sonuna kadar arkasındayız. Bizim için en önemli şey müşteri memnuniyetidir. Türkiye’deki pazar payımız olarak çoğu büyük firmaya biz hizmet sunuyoruz. Müşterilerimizden aldığımız memnuniyet ile kesintisiz hizmet sunmaya devam ediyoruz.”
-
1 Konu 1 Konuk2 sene önce
Sarılar Group’un Genç Yöneticisi Hanifi Gürbüz: Yatırım Odaklıyız, Covid-19 Sürecinde Bile Çalışmalarımız Devam Ediyor…!
-
Ağır Yük Taşıma Araçları2 sene önce
GEMLİK AKTAŞ-1 LOJİSTİK’İN GURUR GÜNÜ
-
Özel Haber2 sene önce
HASANKEYF’TEKİ TARİHİ TAŞIYAN ÇABA MİSNAK, DÜNYADA YAPILAMAYANI YAPARAK HEM TARİHİ TAŞIDI HEM DE TARİHE GEÇTİ
-
Son Dakika2 sene önce
Hareket Turquality ile Globaldeki Gücüne Güç Katacak
-
Özel Haber2 sene önce
Salih Kodaman: Müşteriye verdiğimiz güven, bizim en büyük farkımız
-
Son Dakika2 sene önce
Düzce eşrafından Sadettin Kayışoğlu vefat etti.
-
Son Dakika1 sene önce
Devrilen forkliftin altında kalan operatör can verdi
-
Son Dakika2 sene önce
Hcm Cranes Yetkilisi : Anahtar teslimi projeler gerçekleştiriyoruz