Haber
GELİRİ YÜZDE 38, FAVÖK’Ü YÜZDE 58 YÜKSELDİ Global Yatırım Holding ilk dokuz aylık dönemde net karını yüzde 102 artırdı
Çeşitli iş kollarında yatırımlarıyla 4 kıta ve 17 ülkede faaliyet gösteren Global Yatırım Holding’in (GYH) 2023 yılı üçüncü çeyreğine ilişkin konsolide gelirleri, bir önceki yılın aynı dönemine göre IFRIC 12 etkisi hariç tutulduğunda yaklaşık yüzde 38 artarak 4.6 milyar TL’den 6.4 milyar TL’ye ulaştı. Holding’in konsolide FAVÖK’ü de aynı dönemde yüzde 58 artarak 2.6 milyar TL seviyesine ulaştı. Grubun konsolide net karı ise yüzde 102’lik artışla 530,2 milyon TL oldu. FAVÖK artışı, gelirdeki artıştan daha da güçlü oldu. Böylece marjda bir genişleme elde edildi. Bu sonuçlarda başta liman ve finans olmak üzere tüm iş kollarının güçlü performansları etkili oldu.
Global Yatırım Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Mehmet Kutman, “Belirsiz koşullarda ve sınırlı öngörüyle faaliyet göstermenin zorluklarına rağmen, olumlu sonuçlar elde etmeye devam ettik. 2023’ün ilk dokuz ayında, geçen yılın aynı dönemi ile karşılaştırıldığında etkileyici net kar, gelir ve EBITDA rakamlarına sahip olduğumuzu gururla ifade edebilirim. Mevcut düzeydeki kararlılık ve performansımızı sürdürerek, yılın son çeyreğinde daha da başarılı sonuçlar elde edeceğimize inanıyorum” dedi.
GYH Mali İşler Grup Başkanı Ferdağ Ildır ise, “Karlılık, başta kruvaziyer liman işletmeleri ve menkul kıymet & varlık yönetimi iş kollarının planlananın üzerinde performans göstermelerinin nedeniyle önemli oranda artmıştır. Sonuç olarak, Holding Net Borç / FAVÖK oranı, 30.09.2023 itibarıyla konsolide bazda en yüksek olduğu dönemlerden biri olan 2021 Yılı sonundaki 11.6x’den 4.0x seviyesine gelmiştir” diye konuştu.
Çeşitli iş kollarında yatırımlarıyla 4 kıta ve 17 ülkede faaliyet gösteren Global Yatırım Holding (GYH), 2023 yılı üçüncü çeyreğine ilişkin finansal sonuçlarını açıkladı. Grup, bu yılın ilk 9 ayında geçen yılın aynı dönemine göre konsolide net karını 262,2 milyon TL’den 530,2 milyon TL’ye çıkardı. Global Yatırım Holding’in IFRIC 12 etkisi hariç toplam konsolide gelirleri 2023’ün ilk 9 ayında geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yaklaşık yüzde 38 artarak 4.6 milyar TL’den 6.4 milyar TL’ye ulaştı. Holding’in konsolide FAVÖK’ü de 2023’ün ilk 9 ayında geçtiğimiz yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 58 artarak 2.6 milyar TL seviyesine ulaştı. FAVÖK artışı, gelirdeki artıştan daha da güçlü oldu. Böylece marjda bir genişleme elde edildi.Bu artışlarda başta liman ve finans olmak üzere iş kollarının güçlü performansları etkili oldu.
Grubun yılın ilk 9 ayında elde ettiği 530,2 milyon TL’lik konsolide net kar rakamının içerisinde 755,4mn TL’si amortisman gideri ve 68,1mn TL’si kur farkı gideri olmak üzere toplamda 823,5mn TL’lik nakit çıkışı gerektirmeyen giderler yer aldı. Amortisman giderleri, Türk Lirası’nın rezerv para birimleri karşısında değer kaybetmesinin etkisiyle 2022’nin ilk 9 ayındaki 529,4 milyon TL’den 2023’de 755,4 milyon TL seviyesine yükseldi. Grubun net faiz gideri de 2022’nin ilk 9 ayındaki 347,8mn TL seviyesinden, 2023’de 501,9 milyon TL seviyesine yükseldi. Bu yükselişte en önemli etkenler LIBOR artışı ve TL`nin yabancı para birimleri karşısında değer kaybı oldu.
‘100 yıllık mirası yaşatma sorumluluğunu taşıyoruz’
Zorlayıcı makroekonomik koşullara rağmen yılın ilk dokuz ayında başarılı bir performans sergilediklerini anlatan Global Yatırım Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Mehmet Kutman, “Cumhuriyetimizin 100. yılını kutladığımız, tarihin bu anlamlı noktasında başta ulu önder Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, cumhuriyetimizin kurucularını, saygı, minnet ve özlemle anıyoruz. Cumhuriyetimizi gelecek 100. yıllara nice başarılarla, hep birlikte taşıyacak olmanın heyecanını hissediyoruz. Ulu Önderimizin bize miras bıraktığı yolda kararlılıkla yürümeye devam ederken, bu mirası yaşatma sorumluluğunu yüreklerimizde taşıyoruz” dedi.
‘Etkileyici net kar, gelir ve EBITDA rakamlarına sahibiz’
Küresel ekonomi için jeopolitik risklerin ciddi bir şekilde arttığına dikkat çeken Kutman, “Birçok ülke, tarihsel trendlerin üzerinde, yüksek enflasyonla mücadele ediyor ve bu durum da sıkı para politikalarının sürdürülmesine yol açıyor. Bu süre zarfında, belirsiz koşullarda ve sınırlı öngörüyle faaliyet göstermenin zorluklarına rağmen, olumlu sonuçlar elde etmeye devam ettik. 2023’ün ilk dokuz ayında, geçen yılın aynı dönemi ile karşılaştırıldığında etkileyici net kar, gelir ve EBITDA rakamlarına sahip olduğumuzu gururla ifade edebilirim. Mevcut düzeydeki kararlılık ve performansımızı sürdürerek, yılın son çeyreğinde daha da başarılı sonuçlar elde edeceğimize inanıyorum. Tüm çalışanlarımıza, paydaşlarımıza, iş ortaklarımıza bu vesile ile teşekkür ediyorum” diye konuştu.
‘Limanlarda güçlü talep devam ediyor, doluluk oranları %110’un üzerinde’
Üçüncü çeyrek boyunca kruvaziyer turizmine olan güçlü talep sürerken; rezervasyonların 2019 seviyelerinin önemli ölçüde üzerinde seyretmeye devam ettiğini vurgulayan Kutman, şöyle devam etti: “Kruvaziyer turizmine olan güçlü talep 3. çeyrekte de güç kazamaya devam etti; gemilerin doluluk oranları 2. çeyrekte yüzde 95- yüzde 109 bandında iken; 3. çeyrekte yüzde 110- yüzde 115 bandına yükseldi. GPH özelinde baktığımızda, limanlarımıza gelen gemilerin ortalama doluluk oranı Ağustos 2023`te yüzde 115 olarak gerçekleşti. 2024 yılına ilişkin talep de hızla artmaya devam ediyor. Limanlarımıza Nisan 2023- Mart 2024 dönemi için 11.8 milyonun üzerinde yolcunun gelmesini bekliyoruz. Cruise Industry News’e göre, 2027’nin sonuna kadar kruvaziyer sektöründeki yolcu kapasitesinin, Covid öncesi seviyelerden yüzde 45 büyüme oranıyla 40 milyonun üzerine çıkması öngörülüyor.”
Tahvil ihracı son yılların en düşük faizli borçlanması oldu
Global Ports Holding’in 330 milyon ABD dolar tutarında, yüzde 7,87 sabit kupon faizli tahvil ihracı gerçekleştirdiğini hatırlatan Kutman, “Söz konusu tahvil ihracı, iki uluslararası derecelendirme kuruluşundan yatırım yapılabilir kredi notu aldı. Dünyanın en önde gelen birkaç sigorta ve varlık yönetim kuruluşunun katıldığı tahvil ihracı, Türkiye’de doğan bir şirketin son dönemlerdeki en düşük faizli ve uzun vadeli borçlanma işlemlerinden biri oldu. Elde edilen kaynağın büyük bir kısmı Sixth Street ile olan teminatlı kredi borçlanmasının vadesinden yaklaşık 3 yıl önce erken kapatılmasında kullanıldı. Kalan kısmı ise özellikle Karayipler bölgesindeki liman portföyünün genişletilmesi ve geliştirilmesine ilişkin yatırımlarının finansmanında kullanılacak” ifadelerini kullandı. Zorlu piyasa koşullarına rağmen Naturelgaz’ın, pazarda öncü konumunu koruyamaya devam ettiğini kaydeden Kutman, şirketin 2023’ün ilk dokuz ayında hem kapasite artırıcı hem de maliyet azaltıcı yatırımlara odaklanarak, bu yatırımlar için yaklaşık 230 milyon TL harcama gerçekleştirdiğini vurguladı. Consus Enerji’nin ise Ağustos ayında 2,05 MW kurulu güçteki ilk dağıtık güneş santralinin işletmeye alınmasıyla birlikte toplam kurulu gücünün 96,2 MW’a çıktığını anlatan Mehmet Kutman, “Ayrıca, 14.8 MW’lık güneş santraline (hibrit ve dağıtık) ilişkin yatırım süreçleri devam etmekte. Bunun yanı sıra, bir kamu kurumu ile gelir paylaşım modeli kapsamında 2,30 MWp kapasitedeki ve yurtiçinde yerleşik bir sanayi firması ile 1 MWp kapasitedeki GES’lerin yatırım süreçlerine devam ediliyor” dedi.
‘Net Borç / FAVÖK 11.6x’den 4.0x’e düştü’
GYH Mali İşler ve Finansman’dan sorumlu Grup Direktörü Ferdağ Ildır ise, “Holding, 2021 yılından bu yana, borç yükünü azaltmak için önemli adımlar atıyor. Son iki yılda, döviz cinsinden hesaplandığında, holding solo borcu neredeyse yarı yarıya azaldı. Aynı zamanda karlılık, başta kruvaziyer liman işletmeleri ve menkul kıymet & varlık yönetimi iş kollarının planlananın üzerinde performans göstermelerinin nedeniyle önemli oranda artmıştır. Sonuç olarak, Holding Net Borç / FAVÖK oranı, 30.09.2023 itibarıyla konsolide bazda en yüksek olduğu dönemlerden biri olan 2021 yılı sonundaki 11.6x’den 4.0x seviyesine geldi” dedi.
Limanlarda gelir 2.6 milyar TL’yi aştı
Liman işletmeciliği iş kolunda (IFRIC -12 etkisi hariç) gelirler, 2023’ün ilk 9 ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 118’lik artışla 2 milyar 654 milyon TL seviyesine yükseldi. FAVÖK ise aynı dönemde yüzde 133 artışla 1 milyar 716 milyon TL olarak gerçekleşti. Global Ports Holding’in (GPH) portföyündeki limanlarına gelen kruvaziyer gemilerinin ortalama doluluk oranı Ağustos 2023’te yüzde 115’e ulaştı. Eylül 2023’te GPH limanlarına gelen gemi sayısı 2022 yılı Eylül ayının yüzde 16 üzerinde gerçekleşirken, yolcu hareketleri de 2023 yılı Eylül ayında 2022 Eylül seviyesinin yüzde 31 üzerinde gerçekleşti.
Naturelgaz’da 184,4 milyon TL net nakit fazlası
Naturelgaz’ın satış hacmi yılın ilk 9 ayında yüzde 6 artışla 173 milyon sm3’e ulaştı. Şehir Gazı iş kolu satış hacmi, 2023’ün ilk dokuz ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 67 artışla 74,2mn Sm3 oldu. Naturelgaz’ın gelirleri, 2023’ün ilk dokuz ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 12 oranında düşerek 2.1 milyar TL olarak gerçekleşti. Şirketin brüt karı ise aynı dönemde yüzde 35 azalarak 425,9 milyon TL olurken; FAVÖK de aynı dönemde yüzde 40 oranında daralarak 363,9 milyon TL seviyesinde gerçekleşti.
Gelirler, brüt karlılık ve FAVÖK’ü baskılayan en önemli etkenler enflasyonist piyasa koşullarına bağlı olarak lojistik ve elektrik giderleri ile faaliyet giderlerindeki artış oldu. Sektör dinamikleri gereği, maliyet artışlarının müşteri fiyatlarına yansıması eş zamanlı olmuyor, sonraki dönemlere sarkıyor. Bu nedenle şirket bu maliyetleri bir süre müşteriye yansıtmadan, üstlenmek zorunda kalıyor.
Naturelgaz’ın bu yılki önemli bir odağı maliyetleri azaltıcı ve kapasiteyi arttırıcı yatırımlar oluyor. Bu amaçla şirket, yılın ilk dokuz ayında tamamını özkaynaklarından karşılayarak yaklaşık 230 milyon TL’lik bir yatırım harcaması yaptı. Şirket, Endüstriyel CNG tesisi açılışları, çekici alımları ve GES yatırımları ile lojistik ve elektrik giderlerini azaltmayı planlıyor. Diğer taraftan, basınç düşürme ekipmanlarının üretim tesisi yatırımı ile de müşteri sahalarında kullanılan ekipmanların verimliliğinin arttırılması hedefleniyor. Karlılığı sınırlayan diğer bir faktör de yatırımların amortisman giderlerindeki artış oldu. Özkaynaklardan karşılanan yatırım harcamaları ve Nisan 2023 tarihinde yapılan 350 milyon TL temettü ödemesine rağmen Naturelgaz’ın 30 Eylül 2023 itibarıyla 184,4 milyon TL net nakit fazlası bulunuyor.
Elektrik üretiminde tavan fiyat FAVÖK’ü sınırladı
Ko/tri-jenerasyon ile biyokütle ve güneş kaynaklı yenilenebilir enerji üretimini içeren elektrik üretimi iş kolunun gelirleri, 2023’ün ilk dokuz ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 44 artışla 645,5 milyon TL’ye ulaştı. FAVÖK ise 2023’ün ilk dokuz ayında yıllık bazda yüzde 4 artışla 171 milyon TL seviyesinde gerçekleşti. FAVÖK’ün sınırlı artışında, döviz kurundaki artışın TL bazlı maliyetlerdeki artış oranına kıyasla düşük kalması ve devam eden tavan fiyat uygulamaları kaynaklı elektrik fiyatlarındaki sınırlamalar etkili olmuştur.
Madende yurt içinde talep güçleniyor
Maden iş kolu, Avrupa pazarlarında resesyona bağlı olarak talepte yaşanan daralma sonucu, yurt içi pazarda gerçekleşen daha güçlü talebe rağmen 2023’ün ilk dokuz ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 38’lik azalışla 266.172 ton satış hacmi gerçekleştirdi. Maden iş kolu, İspanya, İtalya ve Mısır başta olmak üzere dünyaya 184 bin 955 ton feldspat ihraç ederken, yurt içi satış hacmi 81.217 ton olarak gerçekleşti.
Maden iş kolunun gelirleri 2023’ün ilk dokuz ayında 267,7mn TL seviyesinde gerçekleşti. FAVÖK 2023’ün ilk dokuz ayında bir önceki senenin aynı dönemine göre yüzde 35 azalışla 59,9 milyon TL seviyesinde gerçekleşti. FAVÖK’teki gerileme satış hacmindeki daralmanın yanısıra, enflasyon ve diğer etkenlere bağlı TL bazlı üretim maliyetlerindeki artışın döviz kurlarındaki artıştan daha yüksek olması ve bunun operasyonel kar marjları üzerinde yarattığı olumsuz etkiye bağlı olarak gerçekleşti.
Gayrimenkulde gelirler 89,1 milyon TL’ye ulaştı
Gayrimenkul iş kolu, 2023’ün ilk dokuz ayında gelirlerinde 38 milyon TL, FAVÖK’te ise 16,3 milyon TL artış kaydetti; gelirler 89,1 milyon TL, FAVÖK ise 41,5 milyon TL seviyesinde gerçekleşti. Operasyonel performanstaki iyileşme yüksek FAVÖK üreten kiralama operasyonlarının artan katkısına bağlı olarak gerçekleşti.
Menkul kıymet&Portföy yönetiminde yüzde 317’lik FAVÖK artışı
Menkul kıymet&Portföy yönetimi iş kolu gelirleri, 2023’ün ilk dokuz ayında işlem hacmindeki artış ve yönetilen portföy büyüklüğündeki artışların etkisiyle yüzde 147 artarak 581,1 milyon TL seviyesinde gerçekleşti; FAVÖK ise yıllık bazda yüzde 317 artışla 289,5 milyon TL olarak gerçekleşti.
TKU MAGAZİN
Haber
Kocaeli’de İstihdam Müjdesi: Harmony Lastik 36 Personel Alacak!
Kocaeli’nin Başiskele ilçesinde faaliyet gösteren Harmony Lastik ve Kauçuk Sanayi Ticaret Limited Şirketi, yeni istihdam fırsatlarıyla dikkat çekiyor. Sepetlipınar Mahallesi’ndeki üretim tesislerinde çalıştırılmak üzere 36 yeni personel alınacağı duyuruldu.
İlan detaylarına göre 4 farklı pozisyonda, 25 imalat işçisi, 1 laboratuvar teknisyeni (sünger/boya), 5 beden işçisi (genel) ve 5 ambar/depo görevlisi alınacak. Bu pozisyonlar, başvuru yapmak isteyenler için çeşitli kariyer olanakları sunarken, bölgedeki istihdama da önemli bir katkı sağlıyor.
Başvurular İŞKUR Üzerinden
Bu istihdam fırsatlarından yararlanmak isteyen vatandaşlar, başvurularını İŞKUR üzerinden gerçekleştirebilecek. Harmony Lastik, Kocaeli bölgesindeki iş gücüne katkı sağlayarak bölgesel kalkınmada önemli bir rol oynamayı sürdürüyor.
Haber
Hasel Yönetim Ekibinden KION Group’a Ziyaret ve 1251 Serisi Lansmanına Katılım
Hasel Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ali Kemal Soybelli ve Genel Müdür Teoman Balaban, KION Group’un Frankfurt’taki merkez ofisinde EMEA Başkanı Andreas Kinninger ile bir araya gelerek 2025 yılı iş planları ve stratejik hedeflerini görüştü. Başarıyla tamamlanan 2024 yılı için teşekkürlerini sunan Kinninger, iş ortaklıklarının Hasel’e sağladığı rehberlik ve destekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Soybelli ve Balaban, toplantıda elde edilen içgörülerle büyüme hedeflerini daha da güçlendirdiklerini belirtti. İş ortaklarıyla yapılan görüşmelerin, stratejik vizyonlarını geliştirmelerine önemli katkı sağladığını ifade ettiler.
1251 Serisi Lansmanı Türkiye Yolunda
Hasel yönetim ekibi, Frankfurt’taki temasların ardından, KION Group Denetim Kurulu Üyesi Özcan Pancarcı ve satış yöneticileri ile birlikte Aschaffenburg şehrindeki Linde Experience Hub‘da düzenlenen #Series1251 lansman toplantısına katıldı.
Linde Material Handling EMEA Başkan Yardımcısı Ulrike Just’un liderliğinde gerçekleştirilen etkinlikte, Linde’nin 1251 serisi büyük bir şov eşliğinde tanıtıldı. Yenilikçi özellikleriyle dikkat çeken bu yeni seri, 2025 yılında Türkiye pazarında satışa sunulacak.
Hasel yönetimi, Linde ile iş birliği sayesinde sektördeki liderliklerini daha da pekiştirdiklerini ve geleceğe emin adımlarla ilerlediklerini vurguladı. 1251 serisinin geliştirilmesinde emeği geçen tüm Linde ekibini tebrik eden Hasel yetkilileri, bu başarılı lansman için teşekkürlerini iletti.
Haber
TÜREB 2024 Yoğun Uluslararası Katılım İle Başladı
TÜREB tarafından düzenlenen Türkiye Rüzgâr Enerjisi Kongresi (TÜREK) 2024, ulusal ve uluslararası sektör temsilcilerini İstanbul’da bir araya getirdi.
Açılışını TBMM Sanayi Komisyonu Başkanı Mustafa Varank, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Dr. Zafer Demircan, WindEurope CEO’su Giles Dickson ve TÜREB Başkanı İbrahim Erden’in yaptığı etkinlikte, yenilenebilir enerji stratejileri, teknoloji yatırımları ve mevzuat konuları ele alındı. Varank, özellikle depolamalı enerji yatırımları ve YEKA projelerinin öncelikli olduğunu vurgulayarak, bu alanda yeni düzenlemelerin sektörün önünü açacağını ifade etti.
Yenilenebilir Enerjinin Dönüm Noktası
Enerji Bakan Yardımcısı Dr. Zafer Demircan, iklim değişikliğiyle mücadele için küresel ölçekte 2035’e kadar yıllık 500 trilyon dolarlık yatırıma ihtiyaç duyulduğunu belirtti. Türkiye’nin rüzgâr enerjisi sektöründe 10 yılda 150 ana ekipman üreticisi ve 50 bin kişilik bir istihdam oluşturduğunu ifade eden Demircan, denizüstü rüzgâr enerjisi projeleri için Dünya Bankası ile ortak çalışmalar yürüttüklerini söyledi. Marmara ve Balıkesir kıyılarında ölçüm çalışmalarının başlatıldığı ve hedefin 5 bin MW’lık bir kapasite oluşturmak olduğu açıklandı.
Türkiye’den Avrupa’ya Stratejik İhracat
WindEurope CEO’su Giles Dickson, Türkiye’nin rüzgâr enerjisinde bölgesel bir lider olduğunu belirterek, yerli üretim ve tedarik zincirinin uluslararası pazarda rekabet gücünü artırdığını ifade etti. Avrupa’nın enerji dönüşümünde Türkiye’nin ürettiği rüzgâr ekipmanlarının kritik rol oynayabileceğini vurgulayan Dickson, Türkiye’nin bu alandaki vizyonunu ve stratejik liderliğini takdir etti.
TÜREB Başkanı İbrahim Erden, Türkiye’nin 2035 yılına kadar yılda 5 bin MW rüzgâr enerjisi yatırımı hedeflediğini ve bunun elektrik üretimine yıllık 178 TWh katkı sağlayacağını belirtti. Bu hedeflerin gerçekleştirilmesiyle elektrik faturalarında %15’e varan bir düşüşün mümkün olacağını ifade eden Erden, yatırım süreçlerinin hızlandırılması ve düzenli kapasite tahsisleriyle sektörün güçlenmesinin önemini vurguladı. Sektörün karşılaştığı izin süreçleri gibi sorunların çözülmesi için stratejik düzenlemelerin yolda olduğu belirtildi.
-
1 Konu 1 Konuk4 yıl önce
Sarılar Group’un Genç Yöneticisi Hanifi Gürbüz: Yatırım Odaklıyız, Covid-19 Sürecinde Bile Çalışmalarımız Devam Ediyor…!
-
Özel Haber2 yıl önce
ELFATEK’TEN AKİBA
-
Ağır Yük Taşıma Araçları4 yıl önce
GEMLİK AKTAŞ-1 LOJİSTİK’İN GURUR GÜNÜ
-
Özel Haber4 yıl önce
HASANKEYF’TEKİ TARİHİ TAŞIYAN ÇABA MİSNAK, DÜNYADA YAPILAMAYANI YAPARAK HEM TARİHİ TAŞIDI HEM DE TARİHE GEÇTİ
-
Son Dakika4 yıl önce
Hareket Turquality ile Globaldeki Gücüne Güç Katacak
-
Özel Haber4 yıl önce
Salih Kodaman: Müşteriye verdiğimiz güven, bizim en büyük farkımız
-
Son Dakika4 yıl önce
Düzce eşrafından Sadettin Kayışoğlu vefat etti.
-
Son Dakika3 yıl önce
Devrilen forkliftin altında kalan operatör can verdi