Takip Edin

Enerji Projeleri

Galata Wind, rüzgâr ve güneş enerjisiyle %33,1 büyüdü, 331 milyon TL gelir elde etti

Yayınlanma tarihi

-

Güneş ve rüzgâr enerji santralleriyle yüzde yüz yenilenebilir elektrik enerjisi üreten Galata Wind, yılın ilk dokuz ayını olumlu göstergeler ile başarılı operasyonel ve finansal sonuçlarla tamamladı. Doğan Holding şirketlerinden Galata Wind, konsolide gelirlerini geçen yılın aynı dönemine göre %33,1 artırarak 331 milyon TL seviyesine taşırken, FAVÖK kârını da %27,2 artışla 251 milyon TL’ye yükseltti. Galata Wind’in net dönem kârı ise yaklaşık 93 milyon TL olarak gerçekleşti.  

Doğan Holding şirketlerinden, yüzde yüz yenilenebilir elektrik enerjisi üreten Galata Wind’in konsolide gelirleri 2021 yılının ilk dokuz ayında %33,1 artış ile 331.194 bin TL’ye (2020: 248.826 bin TL) yükseldi. Gelirlerin artmasındaki en önemli iki etken yılın ilk 9 ayında sağlanan 530.778 MWh’lik üretimin, Taşpınar RES’in de katkısıyla, geçen senenin (2020/09: 462.876 MWh) aynı dönemine göre %14,7 oranında artması ve elektrik satış fiyatlarının yükselmesi oldu.

 Karbon emisyon azaltım sertifikası satış gelirlerinde 7 kat artış 

Şirketin hasılat kalemleri içinde yer alan karbon emisyon azaltım (VER) sertifikası hakkı satış gelirleri bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla 7 kat artarak 1.013 bin TL’den 7.184 bin TL’ye çıktı. Şirket, sahip olduğu santrallerdeki üretimlerden kazandığı bu haklara bağlı gelirleri 2021 yılının son çeyreğinde de elde etmeye devam edecek.

Türkiye’nin de TBMM’de onaylayarak 7 Ekim 2021 tarihinde yürürlüğe soktuğu Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi kapsamındaki Paris Anlaşması sebebiyle küresel karbon emisyon piyasalarında önemli bir hareketlenme başladı. Küresel gelişmelere bağlı olarak Galata Wind’in elinde bulundurduğu VER sertifikası haklarının satış fiyatı 2021 yılı başından bu yana yaklaşık 5,5 kat değerlendi. Fiyatlardaki artışın ilerleyen dönemde de devam etmesi beklenmekte. Şirket, ürettiği elektriği yenilenebilir enerji kaynaklarından sağladığı için kazandığı karbon haklarını süreleri boyunca onaylatıp gelir elde etme vizyonunu sürdürecek.

Taşpınar RES’te üretim artışı 

 Türbinlerinin tamamı 25 Mart 2021’de devreye alınan, ürettiği elektriği YEKDEM kapsamında yerli katkı payı dahil 94 USD/MWh fiyatla satan Galata Wind’e ait Taşpınar RES, 2021 yılının ilk çeyreğinde 15.598 MWh, ikinci çeyreğinde 27.266 MWh, üçüncü çeyreğinde de 46.809 MWh elektrik üretimi gerçekleştirdi. Türkiye’deki rüzgâr rejimine göre rüzgârın en fazla olduğu dönemin yaz dönemi olması nedeniyle henüz ilk operasyon yılında olan Taşpınar RES’teki üretim rakamları, Şirket projeksiyonları ile paralellik gösteriyor.

Galata Wind’ten hibrit santral 

Şirket tarafından yapılması planlanan 42,58 MW kurulu gücündeki Taşpınar RES Hibrit Güneş Enerji Santrali (GES) yatırımı, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun 05.08.2021 tarih ve 10345-3 sayılı kararı ile uygun bulundu.

Yaklaşık 27 Milyon USD yatırım bedeli olması planlanan Taşpınar Hibrit GES projesinde 2022 yılının başına kadar gerekli ÇED, imar, kamulaştırma vb. izinlerin alınmasını müteakip yatırıma başlanması ve inşaatın 2022 yılı içerisinde bitirilerek devreye alınması hedefleniyor. GES’ten üretilen elektriğin Taşpınar RES’in tabi olduğu YEKDEM mekanizması fiyatlarına göre (2025 yılının sonuna kadar 94 USD/MWh; 2026-2030 yılları arasında da 5 yıl 73 USD/MWh) satılacak olması nedeniyle şirket gelirlerine olumlu katkı sağlaması öngörülüyor.

Mersin RES kapasite artışı üretime olumlu yansıdı 

Galata Wind’e ait Mersin RES’de Mayıs 2021’de yapılan kapasite artışı ile de bu santralin elektrik kurulu gücü (MWe) 51 MW’dan 56,85 MW’a çıkarıldı. Rüzgâr rejimi ve kapasite artışının da etkisiyle 2021 yılın üçüncü çeyreğinde 2020 yılının aynı dönemine göre %31,3’lük bir üretim artışı gerçekleşti. (2021/3. Çeyrek: 73.745 MWh, 2021/09: 174.770 MWh) Kapasite artışı kaynaklı fazladan üretimin önümüzdeki dönemde de hasılata katkı sağlanması hedefleniyor.

Şirketin temel performans göstergeleri olarak dikkate alınması gereken operasyonlarından sağladığı gelir ve brüt kârdaki iyileşme ve üretimdeki artış 2021 yılının ilk dokuz ayının olumlu geçtiğini gösteriyor. Özellikle rüzgâr santralleri için, Şirketin de beklentisi doğrultusunda yılın en rüzgârlı dönemi olan üçüncü çeyrekte (yaz dönemi) Şah RES, Mersin RES ve Taşpınar RES santralleri Türkiye ortalamasının üzerinde yaklaşık %41,8 kapasite kullanım oranı ile çalıştırıldı. Aynı dönemde Türkiye ortalama rüzgâr kapasite kullanım oranı ise %38,4 oldu. Yılın son çeyreği yüksek rüzgârlı dönem olacağından, Galata Wind’in tüm santrallerindeki üretim performansının bu şekilde devam etmesi halinde son çeyreğin de beklentiler dahilinde geçeceği öngörülüyor.

Galata Wind, bir yandan da yurt içi ve yurt dışı yatırım olanaklarını kapsamlı bir biçimde değerlendirmeye devam ediyor.

Devamını oku
Yorum Yaz

Yorum Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hedef Sektör

“Rüzgarın Kanatları” Belgesel Filminin Üçüncü Bölümü İzleyiciyle Buluşuyor

Yayınlanma tarihi

-

Enerjisa Üretim’in hazırladığı “Rüzgarın Kanatları” belgesel serisinin üçüncü bölümü yayınlandı. Belgesel, Türkiye’deki rüzgar enerjisi yatırımlarını, teknolojik gelişmeleri ve kadın istihdamını ele alarak enerji okuryazarlığını artırmayı hedefliyor. Enerjisa, YEKA projeleriyle 2026’ya kadar 1000 MW kapasiteye ulaşmayı amaçlıyor. Sabancı Üniversitesi’nden Bora Şekip Güray, Türkiye’nin 12 GW’lık rüzgar kapasitesinin 2035’te iki katına çıkabileceğini belirtiyor. Üçüncü bölüm, Habitat TV ve Enerjisa YouTube kanalında izlenebilir.

Devamını oku

Enerji Projeleri

ENSİA WindEnergy Hamburg Fuarı’nda Yoğun İlgi Gördü

Yayınlanma tarihi

-

Temiz enerji alanında faaliyet gösteren şirketleri ve profesyonelleri bir araya getiren WindEnergy Hamburg Fuarı, 24-27 Eylül tarihleri arasında düzenleniyor. Fuara Türkiye’nin temiz enerji kümesi ENSİA (Enerji Sanayicileri ve İş Adamları Derneği), kurumsal üyeleriyle birlikte ENSİA Pavilyonu çatısı altında katılım sağladı.

 

Dünyanın dört bir yanından 40 bini aşkın sektör profesyonelinin katılım gösterdiği fuardan paylaşım yapan ENSİA, ilk gününü yoğun ilgiyle geride bıraktığını açıkladı. Hamburg Başkonsolosu Sn. Emine Derya Kara ve Hamburg Ticaret Ateşesi Sn. Yıldız Onur, ENSİA Pavilyonu’nu ziyaret ederek, derneğin faaliyetleri hakkında bilgi aldı.

 

ENSİA yetkilileri, stantlarında tüm üyelerini ve temiz enerji paydaşlarını ağırlamaktan memnuniyet duyacaklarını belirterek, fuara katılan tüm firmalara başarı dileklerinde bulundu.

Devamını oku

Enerji Projeleri

YEKA Erzin’de

Yayınlanma tarihi

-

IC Enterra Yenilenebilir Enerji’nin (ENTRA) 136 MWm kapasiteli YEKA Erzin-2 santrali devreye alınıyor. Şirket tarafından KAP’a yapılan açıklamaya göre; Ağustos sonu itibariyle kademeli olarak üretime geçecek olan YEKA Erzin-2 GES projesi, yıl sonuna kadar tam kapasite ile çalışmaya başlayacak.

IC Holding’in enerji sektöründe çeyrek asrı aşan uzmanlığı ve birikimiyle faaliyet gösteren IC Enterra Yenilenebilir Enerji (ENTRA), sürdürülebilir büyüme ve şirket portföyünü çeşitlendirme hedefiyle faaliyetlerine devam ediyor. Şirket bu doğrultuda Türkiye’deki en büyük güneş santrali projelerinden biri olan 136 MWm kapasiteli YEKA Erzin-2 santralini Ağustos sonu itibariyle kademeli olarak devreye almaya başlıyor.

IC Enterra tarafından Kamu Aydınlatma Platformu’na (KAP) yapılan açıklamada, “Santralimizin tüm kapasitesinin yıl sonuna kadar devreye alınması planlanmıştır. YEKA Erzin-2 projemizin tam kapasite devreye alınması ile ortalama 248,000 MWh/yıl üretim gerçekleştirmesi beklenmektedir. Bu üretimle yaklaşık 155 bin hanenin elektrik üretim ihtiyacı karşılanacak ve yıllık yaklaşık 157 bin ton karbondioksit (CO2) emisyonun azaltımı sağlanacaktır” ifadeleri kullanıldı.

 

Hatay’da yer alan YEKA Erzin-2 Projesi’nin devreye alınmasıyla birlikte Türkiye’nin sürdürülebilir elektrik üretimine önemli bir katkı sağlayacaklarını belirten IC Enterra Yenilenebilir Enerji Genel Müdürü Taşkın Kızılok, “Türkiye’de toplam kurulu gücü 388 MW olan 9 HES ile elektrik üretimi gerçekleştiriyoruz, mevcut santrallerimizin yanı sıra yeni yatırımlarla büyümeyi hedefliyoruz. Yurtdışı çalışmalarıyla birlikte, izin süreçleri süren 61 MWm Bağıştaş hibrit GES projesinin yanı sıra, toplam kurulu gücü 485MW olacak depolamalı RES ve GES yatırımlarıyla ilgili çalışmalarımızı da sürdürüyoruz” dedi.   IC Enterra Yenilenebilir Enerji, bu yatırımlar da dikkate alındığında 2026 yılı sonu itibarıyla toplamda işletme ve yatırım sürecindeki lisanslı proje portföyünde yaklaşık 1200 MW kurulu güce ulaşmayı hedefliyor.

 

 

Devamını oku

Trend olan