Takip Edin

Tedarik Zinciri

Ford Otosan’dan Türkiye’nin İlk ve Tek Yerli Şanzımanı

Yayınlanma tarihi

-

Türk otomotiv sanayinin öncü şirketi ve ihracat şampiyonu Ford Otosan, Ecotorq motor ve arka aksın ardından, 58 Milyon Avro yatırım ve 230 mühendisin emekleri ile geliştirilen “Türkiye’nin ilk ve tek yerli şanzımanını” Eskişehir Fabrikası’nda tanıttı. Tasarımından test süreçlerine kadar tamamen Türk mühendislerinin geliştirdiği ilk ve tek yerli Ecotorq şanzıman ile Ford Otosan, motor, aks ve şanzıman olarak üç aktarma organını da geliştiren ve üreten dünyanın sayılı otomotiv markaları arasına girdi.

T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın teşrifleri ile gerçekleştirilen, ağır ticari araç segmentinde Türkiye’de ilk kez sıfırdan geliştirilip, üretilen yerli şanzımanın tanıtım toplantısı ve lansman törenine Koç Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Ford Otosan Yönetim Kurulu Başkanı Ali Y. Koç ve Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün ile Ford Otosan çalışanları katıldılar.

 Avrupa’nın ticari araç üretim lideri, Türkiye’nin ihracat şampiyonu Ford Otosan, “Türkiye’nin ilk ve tek yerli şanzımanını” Eskişehir Fabrikası’nda gerçekleştirilen törenle tanıttı. 2018’de çalışmalarına başlanan ilk ve tek yerli şanzıman yatırımı ile Ford Otosan, motor, aks ve şanzımanın üçünü de geliştiren ve üreten sayılı global kamyon üreticilerinden biri konumuna ulaştı.

58 milyon avro yatırım ve TÜBİTAK’ın 13,5 milyon TL tutarında Ar-Ge teşviki ile Ford Otosan mühendisleri tarafından tasarlanıp geliştirilen ilk ve tek yerli Ecotorq şanzıman sayesinde Ford Otosan’ın ağır ticari markası Ford Trucks’ın Eskişehir’de ürettiği ağır ticari araçlardaki yerlilik oranı %90’lara ulaşacak. 230 mühendisin, 5 yılda tasarım, test ve geliştirme aşamalarını tamamladığı Türkiye’nin ilk ve tek yerli şanzımanı, 1 milyon km’yi aşkın yolda, farklı ve zorlu koşullarda test edildi. Yeni yerli şanzımanı ile Ford Trucks markası, küresel arenada Türkiye’nin ağır ticari araç üretimindeki rekabet gücünün artmasına, Türkiye’de ise yan sanayi ve tedarik ekosisteminin gelişmesine katkı sunacak.

Varank: “Ford Otosan mühendisleri tarafından tasarlanıp geliştirilen yerli şanzıman yeni gururumuz oldu”

Reklam

Türkiye’de yerli üretimle kalkınmanın gayreti içinde olduklarının vurgulayan T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Türkiye’nin ilk ve tek yerli şanzımanı ile ilgili şunları söyledi:

“Son 6 yıldır ihracat şampiyonu olan Ford Otosan, Türkiye’nin bugününe ve yarınına yatırım yapmayı sürdürüyor. Pandemiye rağmen hız kesmeden hatta vites yükselterek yoluna devam ediyor. 2020 yılı Aralık ayında Ford Otosan, 2 milyar avroluk yeni yatırım müjdesini kamuoyuna duyurmuştu. Yine bu senenin başında Sayın Cumhurbaşkanımızla birlikte Ford Otosan ve Ford Avrupa arasında gerçekleştirilen satın alma sözleşmesinin imza törenine eşlik etmiştik. TÜBİTAK desteğiyle geliştirilen Ecotorq motorundan sonra, şimdi de 58 milyon avro yatırım ile Ford Otosan mühendisleri tarafından tasarlanıp geliştirilen yerli şanzıman yeni gururumuz oldu. Ford Otosan; motor, aks ve şanzımanın üçünü de kendi geliştirebilen sayılı küresel kamyon üreticilerinden biri haline gelecek. Ayrıca şanzıman yatırımıyla Türkiye’nin küresel pazarlardaki rekabetçi gücüne büyük katkı sunacak. Tasarımı ve Ar-Ge’si Türk mühendisleri tarafından gerçekleştirilen kamyonların yerlilik oranları %90’ları bulacak. Bununla birlikte üretilen şanzımanlar, kamyonların içerisinde 40’ı aşkın ülkeye ihraç edilecek. Özetle hem Ford Otosan, hem yerli otomotiv sanayi hem de Türkiye kazanacak.  Bu ve bunun gibi yüksek katma değerli yatırımlarla büyük ve güçlü Türkiye’nin inşası emin adımlarla gerçekleşecek. Ben bu vesileyle projede emeği geçen Ford Otosan ailesine teşekkürlerimi sunuyor, Türkiye’nin ilk ve tek yerli şanzımanının vatanımıza ve milletimize hayırlı olmasını diliyorum”

Ali Y. Koç: “Ülkemizin potansiyelini hayata geçirmesi ve küresel arenada her zaman rekabetçi bir noktada konumlanması vizyonunu üzerimize vazife addediyoruz”

 Bu değerli yatırımın Türk otomotiv sanayini geleceğe taşımaya, küresel arenada rekabet gücünü artırmaya büyük katkısı olacağına inandığını söyleyen Koç Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Ford Otosan Yönetim Kurulu Başkanı Ali Y. Koç, “Ülkemizin potansiyelini hayata geçirmesi ve küresel arenada her zaman rekabetçi bir noktada konumlanması vizyonunu üzerimize vazife addediyoruz. Topluluğumuzun varoluş nedenlerinin en güzel özeti, ‘önce vatan’ diyerek, potansiyeli görmek, yılmamak, gelişmek ve büyümek. Bu felsefe zaman içinde ‘Ülkem varsa ben de varım’ düsturu olarak Topluluğumuzun adeta DNA’sının bir parçası olmuştur. Koç Topluluğu ve Ford Motor Company arasındaki uzun soluklu ortaklığın bir sonucu olarak kurulan Ford Otosan da bu bakış açısıyla bu topraklar için yatırıma, üretime ve değer sunmaya devam ediyor” dedi.

 “Topluluğumuzun gözbebeği Ford Otosan, otomotiv endüstrisinde her yönüyle global bir oyuncu konumunda”

Reklam

 Ali Y. Koç, ülkemizin küresel rekabetteki en büyük eksikliğinin sanayi ve teknoloji yatırımları olduğunun altını çizerek, “Bunun artması gerektiğine hepimiz hem fikiriz. Türkiye olarak bu eksikliği giderebilmemiz için, nitelikli insan kaynağımız ile bilgi ve teknoloji üretebilmemiz ve yüksek katma değerli ürün ve hizmetler sunabilmemiz gerekiyor. Topluluk olarak da en büyük hedefimiz; Türkiye’nin teknolojik rekabet gücünü artırarak, global çapta bir merkez ve bu alanda dünyanın sayılı oyuncularından biri olmasıdır. Bu hedefimizi gerçekleştirmek için her işimizde; yönümüzü geleceğe, sürdürülebilirliğe, Ar-Ge ve inovasyona çeviriyoruz. Hız kesmeyen teknoloji yatırımlarımızla, geleceğe yönelik ürün ve hizmetler geliştirmeye gayret ediyoruz. Bu hedefimizi gerçekleştirmede büyük yol alan Topluluğumuzun gözbebeği Ford Otosan, otomotiv endüstrisinde her yönüyle bugün global bir oyuncu konumunda. Ve de geldiğimiz nokta itibari ile, yenilikçi teknolojilerle küresel çapta rekabet ediyoruz. A’dan Z’ye Türk mühendislerinin üst düzey yetkinlikleri ile geliştirdiği ağır ticari araçlarımızın yurt içinde büyük rağbet görmesi, global arenada da ‘Türk malı’ damgası ile rekabet etmesi hepimizi gururlandırıyor.”

 “Bizden bir parça, Türkiye’nin ilk ve tek yerli şanzımanının ülkemiz ve otomotiv sanayi için hayırlı olmasını diliyorum”

 Türkiye otomotiv üretiminin %25’ini gerçekleştiren, Türkiye’nin son 6 senedir ihracat şampiyonu olan Ford Otosan’ın büyüme ivmesinin ve iradesinin daha da güçleneceğine inandığını, bunun için de yatırım ve çalışmalarına hız kesmeden devam ettiklerini vurgulayan Ali Y. Koç, “Bugün itibarıyla başta Avrupa olmak üzere, 40’ı aşkın ülkeye Eskişehir’de üretilen ağır ticari araçlarımızı ihraç ediyoruz. F-MAX’in dünya çapındaki bu başarısının ardından bugün, üst düzey mühendislik başarısı olan ‘Türkiye’nin İlk ve Tek Yerli Şanzımanı’nı sizlerle buluşturmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Ağır ticari araç segmentinde Türkiye’nin ilk ve tek yerli şanzımanı ile teknolojik katma değeri yüksek bir ürünü sıfırdan geliştirip üreterek Ar-Ge ve mühendislik kapasitemize bir yenisini ekliyoruz. Yerlilik konusunu çok önemsiyor ve araçlarımızın yerlilik oranını en yüksek seviyeye taşıyarak ekonomimize katma değer sunmaya devam ediyoruz. Yerli şanzımanımız ile beraber ürettiğimiz ağır ticari araçlarımızın yerlilik oranı yüzde 90’a yaklaştı. Ülke olarak pek çok endüstride yerlilik oranına öncelik veriyoruz. İşte bu kamyon da gerçek anlamda Türk mühendisliği ve işçiliğinin bir eseridir. Bizden bir parça, Türkiye’nin ilk ve tek yerli şanzımanının ülkemiz ve otomotiv sanayi için hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

 Yenigün: “Yerli şanzıman markamızın ve ülkemizin uluslararası arenadaki rekabetçiliğine büyük katkı sağlayacak”

 Bir aracı sıfırdan ticari bir ürün haline dönüşene kadar, motoru da dahil olmak üzere komple tasarlama, geliştirme ve test etme yeteneklerine ve altyapısına sahip tek “Türk otomotiv şirketi” olarak otomotiv endüstrisinin geleceğini şekillendirmeye devam ettiklerini belirten Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün ise şöyle konuştu:

Reklam

“Türkiye otomotiv sanayinin öncü gücü Ford Otosan olarak, 60 yılı aşkın süredir otomotiv sektöründe ‘ilk’leri gerçekleştiriyor ve başarı hikayeleri yazıyoruz. Hayata geçirdiğimiz başarılı yatırımlarımızla, ülkemizdeki otomotiv ekosistemi ve tedarikçilerimizi bizimle birlikte büyütüyoruz. Hep birlikte büyümeye de devam ediyoruz. Bugün geldiğimiz noktada, ağır ticari markamız, gözbebeğimiz Ford Trucks ile Eskişehir’de ürettiğimiz çekici, yol ve inşaat serisi ağır ticari araçlarımızı 40’tan fazla ülkeye ihraç ediyoruz. Ford Otosan olarak kendi kaynaklarımızla geliştirdiğimiz ve ürettiğimiz F-MAX’in ‘Uluslararası Yılın Kamyonu’ ödülü başta olmak üzere aldığı ödüller, tüm dünyada büyük bir yankı uyandırıyor, araçlarımıza olan talebi artırıyor. Dünyayı etkisi altına alan pandemiye rağmen Ford Trucks ile Avrupa’nın en önemli pazarlarında yapılanmamıza ve büyümemize devam ediyoruz. Bu başarılarımız elbette tesadüf değil. Bugün yaşadığımız gururun arkasında, kuruluşunun hemen ardından ürün mühendisliği çalışmalarına başlayan ve bu birimi yıllar içerisinde Türkiye’nin özel sektörde en büyük Ar&Ge’si haline getiren mühendislerimizin yanı sıra, ilk günden beri en yüksek kalite, verimlilik ve esneklikle çalışmalarını sürdüren mükemmel üretim tesislerimiz ve çalışma arkadaşlarımız var. Ve bugün… Ne mutlu ki şirketimiz, tasarımından test süreçlerine kadar tamamen bizim geliştirdiğimiz şanzıman ile bir yeniliğe daha imza atıyor. 58 milyon avroluk yatırımla hayata geçirdiğimiz yerli şanzıman ile araçlarımızın %74 olan yerlilik oranını %90’lara çıkarıyor, markamızın ve ülkemizin uluslararası arenadaki rekabetçiliğine büyük katkı sağlıyoruz. Yerli şanzımanın hayata geçirilmesinde emeği olan tüm çalışma arkadaşlarıma en içten teşekkürlerimi sunuyorum. Ayrıca, bizlere verdikleri destekler ve duydukları inanç için devletimize, kurumlarına ve bizi her zaman destekleyen Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Sayın Mustafa Varank’a teşekkür ediyoruz.”

Ford Trucks’ın global büyümesi pandemiye rağmen hız kesmeden devam ediyor

Sadece Türkiye içinde değil, 40’ı aşkın ülkede global pazarlar için de araç üreten ve geliştiren Ford Otosan’ın ağır ticari araç markası Ford Trucks, pandemiye rağmen global çapta büyümesini hız kesmeden sürdürüyor. 2019 Uluslararası Yılın Kamyonu (ITOY) ödülünün ardından F-MAX’e Avrupa’dan gelen yoğun taleple birlikte büyüme planlarını erkene çeken Ford Trucks, 2019’da Polonya, Litvanya, Portekiz ve İspanya pazarlarının ardından yoğun talep gördüğü pazarlardan İtalya, Belçika, Lüksemburg yapılanmasını tamamladı. Son olarak, geçtiğimiz günlerde Avrupa’nın en büyük ağır ticari pazarı Almanya’ya da atım atan şirket, global büyümesini 2021 yılı sonunda 45 ülkeye, 2024 yıl sonuna kadar da 55 ülkeye genişletmeyi hedefliyor.

Devamını oku
Reklam
Yorum Yaz

Yorum Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Haber

ELFA ŞİRKETLERİ İstanbul Tuzla’da hizmet vermeye başladı!

Yayınlanma tarihi

-

ELFA ŞİRKETLERİ İstanbul Tuzla’da hizmet vermeye başladı! Sektöründe lider olan ve ürettiği yerli ürünlerini tüm dünyaya ihraç eden ELFA ŞİRKETLERİ İstanbul Tuzla’da hizmet vermeye başladı! Firmadan yapılan açıklamada şu bilgilere yer verildi:

“Bulunduğumuz her sektörde lider firma olma amacıyla çıktığımız bu yolda her geçen gün daha da gelişmeye devam ediyoruz. Kuruluşumuzdan bu zamana kadar bizleri destekleyen müşterilerimize ve dostlarımıza, emeği geçen her bir çalışanımıza ve gece gündüz demeden çalışan sayın yönetim kurulu üyelerimize teşekkürü borç biliriz.”

Post

Devamını oku

Sektörel Gündem

PLATFORM GÜNLERİ SEKTÖRE DEĞER YARATIYOR.

Yayınlanma tarihi

-

Personel Yükseltici Platform sektörünün Türkiye’deki çatı kuruluşu PLATFORMDER tarafından düzenlenen Platform Günleri 2023, 21-23 EYLÜL 2023 tarihleri arasında Tuzla’da bulunan Autodrom İstanbul tesislerinde gerçekleştirildi. Üç gün süren etkinlik; yeni ürünleri kullanarak deneyimleme, ürün lansmanları, özel kampanyalar, yarışmalar, seminerler, eğitimler, keyif veren aktiviteler ve sosyal medya canlı yayınları ile ziyaretçilerin ve izleyicilerin ilgi odağı oldu.

Günaydın; Sektör için oluşturduğumuz katmadeğeri en güzel örnek olmuş

 

Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Platformder Yönetim Kurulu Başkanı Saruhan Günaydın,şunları söyledi

“Kurulduğu günden beri, sektörün tek ihtisas derneği olma yolunda emin adımlar ile ilerleyen PLATFORMDER, hayallerini hedef yaparak, aynı şeyleri tekrarlamadan, sektör için katma değer oluşturmaya devam etmektedir. Bu yıl üçüncüsünü düzenlediğimiz PLATFORM GÜNLERİ 2023, sektör için oluşturduğumuz katma değere en güzel örnek olmuş, şimdiden uluslararası bir etkinlik olma yolunda çok önemli mesafeler kat etmiştir. Etkinliğe katılan ve ziyaretçi olan herkes, bu durumu da yakından görecektir.” Dedi.

Reklam

Sözlerine devam eden  Günaydın, “Dernek olarak 2022 sonunda yaptığımız araştırmada, ülkemizde 23.000 adet civarında makinenin kiralama parklarında ve nihai kullanıcılarda olduğu öngörülmüştür. Ülkemizde her 100 bin kişiye 15 platform düşerken, bu rakam nüfus olarak bize en yakın olan Almanya’da ise 65 adet platformdur. Bu da ülkemizdeki pazarın 5 kattan daha fazla büyüyeceğini göstermektedir.

Gün sayısındaki artış bile sektörün büyümesinin bir yansımasıdır

Bu büyümede Platform Günlerinin öneminin altını çizmekte fayda vardır. 2021 yılında pandemi’den çıktığımız zaman Pendik’te 1 gün yaptık, 2022 yılında burada 2 gün yaptık ve bu sene 2023 yılında ise 3 gün olarak yapacağız.  Gün sayısındaki artış bile sektörün büyümesinin bir yansımasıdır” ifadesine yer verdi.

 

Bizleri hiçbir zaman yalnız bırakmayan T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü, İş Sağlığı ve Güvenliği Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü Başkanlığına, etkinliğe destek veren sektörel basından Forum Makine, Material Handling ve Vinç Platform Dergilerine, yurt dışından gelen tüm misafirlerimize, etkinlik alanını bizlere tahsis eden Autodrom Yetkililerine teşekkürlerimizi sunarız.” dedi.

Reklam

Platform Günleri 2023’te; Acarlar Makine, Akümser Akü, Arşimet, Biglift, Brs Akü, Çağdaş Forklift, Els Lift, Ertek, Global Makine, Lgmg, Liftmak, Liftser, Maats, Mak-Ser Platform, Önder Grup, Rasim Makine, Sader Battery, Saraylı, Sif JCB, Soylu Vinç Platform, Tekmak İstif, Tim Forklift, Tysim, Uygunlar, Vesa Platform, Zafer Lift ve Zoomlion stantları ile yer alırken, Kaya Safety İSG Ekipman Sponsoru oldu.

 

Etkinliği, T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Sağlığı ve Güvenliği Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü Başkanlığı yetkililerinin yanı sıra Haydarpaşa Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Motorlu Araçlar Teknolojisi İş Makinaları Bakım ve Onarım Bölümü öğretmen ve öğrencileri de ziyaret etti.

 

 

Reklam
Devamını oku

Haber

Kurulu Kapasitesini 2.5 Kat Artıracak, 2023’te % 25 Büyüyecek

Yayınlanma tarihi

-

Türkiye’nin en büyük Kablo Gruplama oyun kurucularından biri olarak Eskişehir OSB’de Arçelik’ten Vestel’e, Beko’dan Vitra’ya kadar alanında lider markalara hizmet sunan Baycan AŞ, 2022 yılında 470 milyon TL ciroya ulaştı. 2023’ün Baycan’ın atak yılı olacağını vurgulayan Baycan Elektrik Genel Müdürü Engin Yılmaz, 2023’te kurulu kapasitelerini 2.5 kat artıracaklarını ve % 25 büyüyeceklerini açıkladı. Baycan, Türkiye beyaz eşya sektöründe kablo gruplama firmaları arasında ilk beşte yer almaktadır. Bu pazarın büyüklüğü 2.3 milyar TL’dir ve Baycan’ın bu sektördeki payı % 20’dir. Baycan Elektrik, bir çatı altında 1.000 kişi ile hizmet vermektedir ve % 80 kadın çalışan sayısı ile sektörün kadın istihdamına en çok yer veren firmaların başında gelmektedir.

Eskişehir OSB 7. Cadde’de kablo gruplamada faaliyet gösteren Baycan AŞ., 1967 yılında Erdoğan Kılıç tarafından kurulmuştur. 10.000 m² arazi üzerinde yerleşik olan tesisinde, CO2 ve diğer sera gazı salımı bulundurmayarak yeşil bir kuruluş politikasını benimseyen Baycan Elektrik, kablo gruplamadaki yılların deneyimi ve başarısıyla piyasanın önde gelen beyaz eşya üreticileri ile iş birliği içerisindedir.  Arçelik’ten Vestel’e, Beko’dan Vitra’ya kadar Türkiye’nin en önemli markalarına partner hizmeti sunan Baycan AŞ, kablo gruplamanın yanı sıra savunma sanayi için tercih edilen tedarikçi yapısıyla önemli bir başarıya imza atarak dikkatleri üzerine çekmiştir.

TÜRKİYE, AVRUPA’NIN EN BÜYÜK BEYAZ EŞYA ÜRETİCİSİ KONUMUNDA

Türkiye Kablo Gruplaması ve Özel Kablo Gruplamaları’nın ekonomik pazar büyüklüğünün 4.8 milyar dolar olduğunu ifade eden Baycan Elektrik Genel Müdürü Engin Yılmaz, 2021 verilerine göre Türkiye’de üretilen ve ihraç edilen beyaz eşyanın 5.3 milyar dolar olduğunu söyledi. Avrupa’nın en büyük beyaz eşya üreticisinin hacim yönünden Türkiye olduğunu vurgulayan Yılmaz, Türkiye’nin Avrupa’da beyaz eşya pazarında talepler yönünden 6. sırada yer aldığının özenle altını çizdi. Yılmaz, Türkiye ve dünya sektörüne yönelik olarak şu bilgileri verdi: “2019 sektör verilerine göre ülkemiz 3,7 milyar TL yerli pazar büyüklüğüne sahiptir. Yine aynı dönem Baycan Elektrik olarak % 3,14 pazar payı ile sektörde oyun kurucu olarak yer almaktayız. 2019 verilerinde dünya toplam ticareti 4 trilyon dolardır ve bu ticaretin ortalama 78 milyar doları içerisinde bulunduğumuz ‘elektronik ve elektrik telleri ve kablolarının imalatı’ sektörüne aittir. Bu hacim, ülkemiz hacminin % 1seviyelerine denk gelmektedir.”

ARÇELİK TARAFINDAN ‘EN İYİ TEDARİKÇİ’ ÖDÜLÜNE LAYIK GÖRÜLDÜ

Reklam

Baycan Elektrik Müteahhitlik Sanayi ve Ticaret AŞ., 1967 yılında İstanbul’da 20 kişilik Arçelik’e sertifikalı tedarikçi bir atölye olarak kurulmuştur. 1988 yılında Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan 7.500 metrekarelik tesisine taşınmıştır. 1992 yılında Arçelik’ten En İyi Tedarikçi ödülünü alan firma, uzun süreli ortaklıklar geliştirme yönünde ilerlemiştir. 1994 yılında ISO 9001, 2019 yılında ise IATF F16949 sertifikaları almıştır. 2014 yılında Vestel ile çalışmaya başlayan Baycan, 2022 yılında Haier’in sertifikalı bir tedarikçisi haline gelmiştir. Aynı yıl havacılık ve savunma sanayide AS 9100 belgesi alarak sertifikalı bir tedarikçi olarak yer kazanmıştır. Baycan Elektrik’in 13.500 metrekarelik yeni fabrika yatırımının 2023 yılının ikinci döneminde bitimi öngörülmektedir.

470 MİLYON TL CİROYA ULAŞTI YÜZDE 27 BÜYÜDÜ

Çalışmalarının odağında müşteri memnuniyeti ve kalitenin olduğunu ifade eden Baycan Elektrik Genel Müdürü Engin Yılmaz, “Gerek ülke pazar payındaki pay oranımız gerekse ihracattaki potansiyel hacmimiz göz önünde bulundurulduğunda stratejik olarak ihracattaki hedef pazarlarımızın AB, ABD ve Afrika ülkeleri olduğunu söyleyebiliriz. Avrupa, Afrika ve Rusya pazarlarına da direkt ya da endirekt yoldan ihracat yapmaktayız” dedi. İhracatta daha geniş bir pazara yayılacaklarını aktaran Yılmaz, 2022 yılında; 470 Milyon TL ciroya ulaştıklarını ve 2022’de 2019 yılına göre % 27 büyüdüklerini söyledi. Yılmaz, “2020 yılı itibarıyla tüm sektörleri derinden etkileyen coronavirus pandemisi sebebiyle iki yılda ortalama % 18 dolaylarında büyüme ile devam ettirilmiştir. Bu dönemde beyaz eşya (soğutucu grupları ve hijyen ürünleri) ihtiyaçlarına yönelim artmasıyla sektör gaza basarak beklentilerin üzerinde bir katma değere ulaşmıştır. 2022 yılına bakıldığında bazı çip krizleri, global taleplerin düşmesi gibi etkenlerle % 9 civarında düşüş göstermektedir” dedi.

İKİNCİ TESİSİMİZİ FAAL DURUMA GEÇİRECEĞİZ 2023’TE % 25 BÜYÜYECEĞİZ

Eskişehir OSB içerisinde iki farklı adreste fabrikaları bulunduğunu aktaran Yılmaz, bu fabrikalardan ilkinin 7. caddedeki merkez ve fabrika-1 tesisi olduğunu; ikincisinin ise 20. caddede bulunan fabrika-2 tesisi olduğunu belirterek şu bilgileri verdi:

Reklam

“10.000 metrekare toplam alana sahip ilk tesisimiz vardiya şartlarıyla birlikte kapasitesinin önemli bir bölümünü doldurmaktadır. Girişimlerimizle birlikte yeni aday (savunma sanayi) müşterilerimize rezerve ettiğimiz ikinci tesisimizi faal duruma geçirmeyi planlıyoruz. Mevcut kurulu kapasitemizi 2,5 kat daha artıracak bu yeni tesisin tüm yatırımları tamamlanmış yalnızca üretime ait makine ve teçhizat (özel) yatırımı yapılacaktır. 2022 yılında başlatılarak devam ettirilen Haier ve Arçelik A.Ş. Romanya fabrikalarındaki süreçler 2023 yılbaşı itibarıyla sonuçlanmıştır. Doğrudan ihracat Arçelik Romanya buzdolabı işletmesine yapılmaktadır. AB, ABD, Afrika ve Rusya pazarlarına da aralıklarla ihracatımız vardır. Bu alanda araştırma ve yeni pazarlara açılabilmek için pazarlama yöneticiliği aktif hale getirilecektir. 2022 yılında yatırımı tamamlanan ve 2023 yılbaşında devreye alınan GES projemiz, 700 bin kWh üretim kapasitesine sahiptir ve tüm enerji tüketimimizi karşılamaktadır. Bu kazanım, müşterilerimizin genel gider maliyetlerine yansıyacak olup fiyat rekabetini daha da güçlü halde getirecektir. Baycan, Eskişehir OSB Bölgesi’ne GES projesi üreten ilk firmalar arasındadır. ISO 14001 ve ISO 50001 belgeleri gereği ile de çevreci ve bir o kadar da enerji tasarrufuna önem veren bacasız firmadır. 2023 yılı öngörümüz yeni müşteri projelerimizle birlikte % 25 oranında büyümektir.”

TKÜMAGAZİN

Devamını oku

Trend olan