Takip Edin

Sektörel Gündem

Eskişehir OSB Türkiye’nin ilk akıllı OSB’si oldu

Dijital Dönüşüm Merkezi’ni hizmete alan Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi (EOSB) merkez sayesinde Türkiye’nin ilk akıllı OSB’si unvanını da almış oldu. OSB’nin kendi hizmetlerinde kullanacağı dijital uygulamalar, OSB üyesi firmaların da kullanımına sunuldu.

Yayınlanma tarihi

-

Merkez ile firmaların düşük maliyetle dijitalleşme sürecine geçişini sağlamak, bölgedeki dijital dönüşüm bilinci ve uygulamalarını yaygınlaştırmak amaçlanıyor.

Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı’nın (BEBKA) mali katkı sunduğu, Eskişehir OSB’de faaliyet gösteren Midsoft firması tarafından teknolojisi geliştirilen Dijital Dönüşüm Merkezi’nin Eskişehir OSB bünyesinde hizmet vermeye başladığını aktaran EOSB Yönetim Kurulu Başkanı Nadir Küpeli, bu projeyle dünyada bir ilki gerçekleştirdiklerini söyledi.

Nadir Küpeli, aynı zamanda Türkiye’nin ilk akıllı OSB’si de olduklarını açıklayarak şöyle dedi: “BEBKA’nın 2021 yılı Yenilik ve Verimlilik Mali Destek Programı kapsamında desteklediği ve projesi EOSB tarafından yürütülen Dijital Dönüşüm Merkezimiz, Türkiye’de ilk kez LoRaWan sistemi kullanılarak kuruldu. Merkezimizde kullanılan sistem dünyada bu büyüklük ve çapta sanayi alanlarında kullanılan ilk sistemdir.

Bu ölçek ile Eskişehir OSB, LoRaWan sisteminin kullanıldığı dünyadaki en büyük sanayi alanlarının ilki olmuştur. Merkez sayesinde, firmalarımız düşük maliyetle dijitalleşme sürecine geçiş sağlayabilecekler. Bölgemizde dijital dönüşüm bilinci ve uygulamalarının yaygınlaştırılmasını da amaçlıyoruz. Bu sebeple sisteme sanayi kuruluşlarımızı da entegre ettik. Böylece şirketlerimizin dijital dönüşümlerini hızlandırıp, sanayide verimliliği artırarak, üretkenliği daha üst düzeylere taşımayı hedefledik.

Dijital dönüşüm sayesinde, şirketler daha verimli, uygun maliyetli ve rekabetçi hale gelmiş olacak. Dijital dönüşüm ayrıca üretim süreçlerini optimize etmek, üretim kalitesini artırmak, üretim maliyetlerini düşürmek ve yeni iş modelleri oluşturmak gibi faydalar da sağlayacak.” Projenin hem EOSB hem de proje ortakları için bir kazan kazan projesi olduğuna dikkat çeken Nadir Küpeli, “Bu projede her paydaş, çok önemli kazanımlar elde etti.

Öncelikle bu projenin ana omurgası olan LoRaWan teknolojisi Eskişehir’de faaliyet gösteren Midsoft firması tarafından bir TÜBİTAK projesi olarak geliştirilerek, nihai ürün olarak sanayicilerimizin kullanımına sunuldu. Biz de kurduğumuz bu sistemle ilk KOBİ-OSB alanımızda daha sonra tüm OSB genelinde firmaların doğalgaz tüketimlerini artık anlık olarak okumaktayız. Ardından su tüketimlerini de bu yolla yakında izlemeye başlayacağız. LoRaWan teknolojisini ve sensör altyapısını, ESART Arıtma tesisimizde makinelerin takibi amacıyla da kullanmaya başladık” dedi.

LoraWan Teknolojisi Türkiye’de ilk kez kullanılıyor.

LoraWan teknolojisinin dünyada bulunan ama etkin kullanılmayan bir teknoloji olduğuna işaret eden Küpeli, teknoloji hakkında şu bilgileri verdi: “LoraWan sistemi kablosuz haberleşme ağları için kullanılan bir tür düşük güçlü uzaktan veri aktarım teknolojisidir.

Eskişehir OSB genelinde kurulan 25 adet kapsayıcı anten vasıtasıyla 25 milyon metrekarelik bir alandaki sanayi kuruluşlarında bulunan tüm sayaçlardan sürekli ve kesintisiz veri alınmaktadır. Bu teknoloji uzun mesafelerde veri iletimi yapabildiğinden özellikle endüstriyel uygulamalarda tasarruf sağlayan bir çözümdür. Ayrıca diğer kablosuz teknolojilerle karşılaştırıldığında düşük güç tüketimine sahiptir ve uzun pil ömrü sunmaktadır.

Nesnelerin interneti uygulamaları için özellikle yararlıdır. Hava kalitesi, ısıtma ve soğutma gibi fiziksel değişkenleri takip eden sensörlerden, makinelerin izlenmesi gibi endüstriyel kontrol sistemlerine kadar birçok uygulama alanında kullanılmaktadır. Zaman içinde Eskişehir OSB’de birçok noktadaki verileri bu altyapıyla izlemeye başlayacağız.

Özellikle bölgemizdeki büyük endüstriyel tesisler ile tüm sanayi kuruluşları, sisteme katıldıklarında LoraWan teknolojisiyle çok cüzi bir maliyetle üretimlerinde daha fazla verimlilik elde etme fırsatı yakalayacaklar. Biz, böyle ucuz ve verimli bir teknolojiyi de Türkiye’de ilk kez Eskişehir OSB’de kullanmaya başlamış olduk.

Merkez sayesinde zaman ve emek tasarrufu sağlandı

OSB olarak kurdukları dijital altyapıyla çok ciddi zaman ve emek tasarrufu sağladıklarını da açıklayan Küpeli, kurdukları bu sistemle Türkiye’nin ilk akıllı OSB’sini Eskişehir’de hayata geçirdiklerini belirtti. Başkan Küpeli, “Kurulan bu sistem kendi kategorisinde dünyada bir ilk olma özelliğine sahiptir. Hem ülkemize hem de dünyaya örnek bir projeyi hayata geçirmiş olduk. Bu sayede çok etkin bir teknolojiyi de ülkemize kazandırdık” dedi.

Küpeli, projenin sağladığı faydalar ve tasarruflar hakkında bilgiler vererek, sana yi kuruluşlarının projeden nasıl yararlanacaklarını da anlatarak şöyle dedi: “Proje sayesinde sanayi kuruluşlarımızın tüketimlerinin faturalandırılması süreci daha da hızlandı ve insan hatalarından arındırıldı. Projemizin ikinci ve en önemli aşamalarından biri de sanayi kuruluşlarımızın bu projeden yararlanır hale gelmesidir.

Bu teknolojiyle üretilen sensörleri fabrikalarımızdaki üretim makinelerine takarak, belli bir bedel karşılığında kullanımını sağlayacağız. 7/24 sürekli üretimin seyri ile yaşanan üretim aksamaları gibi çok çeşitli bilgiler sanayicilerimize aktarılacak. Sanayicilerimiz ortak bulut alanından kendi hesaplarına ulaşarak sürekli bir verimlilik takibi yapabilecekler.

Bu altyapıyı firmalarımızın kullanmasını teşvik için bir süreliğine bulut altyapımızı bedelsiz olarak, ardından çok cüzi ücretlerle kullanıma vereceğiz. Firma yetkilileri 7/24 günün her saati, gündüz veya gece istenilen zamanda cep telefonundan ya da bilgisayarlardan hesaplarına ulaşarak üretim halindeki makinelerinden yansıyan tüm verilere kolaylıkla ulaşabilecekler.”

Dünyada şirketler dijitalleşmeye yöneliyor

Yapılan araştırmaların dünyada şirketlerin yüzde 50’sinin dijital dönüşüme hızlı bir şekilde adapte olmak istediklerini ortaya koyduğunu söyleyen Nadir Küpeli, Türkiye’de ise dijital dönüşüme uyum sağlayan şirketlerin oranının halen çok düşük olduğunu belirtti.

Küpeli, “oysaki dijital dönüşüm sanayide verimliliği artırarak, üretkenliği daha üst düzeylere taşımaktadır. Dijital dönüşüm sayesinde şirketler daha verimli, uygun maliyetli ve rekabetçi hale gelmektedir. Sanayi sektöründe uygulandığı zaman üretim süreçlerini optimize etmek, üretim kalitesini artırmak, üretim maliyetlerini düşürmek ve yeni iş modelleri oluşturmak gibi faydalar sağlamaktadır.

Sanayi sektöründe Endüstri 4.0 adı verilen dijital dönüşüm, üretim süreçleri ve lojistik yönetiminde önemli bir değişim yaşanmasına neden olmaktadır. Endüstri 4.0 ile sanayi, üretici makinelerin nesnelerin interneti aracılığıyla veri toplaması ve bu verilerin analiziyle daha verimli bir hale dönüşmektedir. Bu veri toplama ve analiz süreçleri üretim ve bakım maliyetlerinin düşürülmesine, enerji tüketiminde azalmaya, üretim hızında artışa ve müşteri memnuniyetinde artışa yol açmaktadır” dedi.

Dünya genelindeki istatistiklere bakıldığında, 2019 yılına kadar dünya çapında meydana gelen büyük veri işlemesi üreticisi olarak 104 milyar dolar değerinde bir pazar potansiyelinin olduğuna işaret eden Nadir Küpeli, bu rakamın 2025 yılına kadar küresel yapay zekâ işlemesi pazarı olarak 126 milyar dolara ulaşmasının tahmin edildiğine dikkat çekti. Küpeli, “bu istatistikler konvansiyonel üretim yöntemlerinin hızla artan bir şekilde elektronik ve dijital ekipmanlara dönüşmesinin bir göstergesi olarak yorumlanabilir. Biz Eskişehir OSB olarak bu dönüşümü en optimum teknolojiyle yakalamış durumdayız.

Bölgemizde üretim yapan firmalar bu teknolojinin zaman içinde çok büyük faydasını görecekler. Türkiye’de uzun yıllardır gerçekleştirdiği ilklerle, bu konuda da öncü bir OSB olarak, yine bir ilki Eskişehir OSB’de uygulamanın ve hayata geçirmenin gururunu yaşıyoruz. Kurduğumuz bu alt yapının hızla diğer OSB’lere, özellikle akıllı şehir uygulamalarına önderlik edeceğini göreceğiz” diye konuştu.

LoRaWan Teknolojisi nedir?

LoRaWan, çeşitli uygulama alanlarına sahiptir. Örneğin, akıllı şehirler ve endüstriyel IoT uygulamaları gibi alanlar, LoRaWan teknolojisini kullanarak milyarlarca sensör ve cihazı birbirine bağlayabilir.

Ayrıca, telekomünikasyon sağlayıcıları ve ağ operatörleri, mevcut LoRaWan ağlarını genişleterek yeni hizmetler sunabilirler. LoraWan uzun menzilli ve düşük güç tüketimli kablosuz iletişim ağı üzerinde çalışan bir IoT (nesnelerin interneti) protokolüdür. LoRaWan ile ağ üzerindeki cihazlar, bir gatewaye bağlanır ve gateway, cihazların verilerini internete yollar.

Bu sayede sensörler, uygulamalar ve diğer akıllı cihazlar iletişim kurabilir ve nesnelerin interneti ağlarına bağlanabilir. Teknolojisi, düşük güç tüketimli işlemciler tarafından desteklenen bir ağ üzerinde çalışır. Bu nedenle, cihazlar ve sensörler yıllarca pil ömrüne sahip olabilir ve uzak mesafelerde bile iletişim kurabilirler.

Ayrıca, düşük bant genişliği sayesinde, birçok cihaz aynı anda ağ üzerinde çalışabilir. LoRaWan, akıllı tarım, akıllı şehirler, endüstriyel IoT (IIoT), akıllı çevre, akıllı evler ve binalar, akıllı tesisler, akıllı tedarik zinciri ve lojistik alanlarındaki kırsal veya kapalı kullanım durumları için ideal ve esnek bir teknolojidir. Çeşitli Avrupa ülkeleri bu teknolojiyi akıllı şehir ve birçok alan uygulamalarında çok verimli bir şekilde kullanmaktadırlar.

Eskişehir OSB’ye Yatırımcı İlgisi Artarak Sürüyor

EOSB Başkanı Nadir Küpeli, bölgeye gelen yeni yatırımlar hakkında da bilgiler vererek, 2023 yılının ilk altı aylık döneminde 31 yeni yatırımcıya 450 bin metrekarelik yeni yer tahsisi yaptıklarını, yılsonuna kadar 1 milyon metrekarelik alan tahsisine ulaşmayı hedeflediklerini açıkladı. Küpeli, “Eskişehir OSB bir çekim merkezi haline geldi.

Yaşanan deprem felaketi sonrasında özellikle İstanbul ve çevre illerden, olası bir depremin ortaya çıkaracağı ağır hasardan etkilenmek istemeyen, İstanbul’un giderek zorlaşan yaşam koşullarından uzaklaşmak isteyen ve metropol olmanın etkisiyle herkesi çok zorlayan ekonomik maliyetlere daha fazla katlanmak istemeyen sanayi kuruluşları, yaşam koşullarının uygun olduğu, her merkeze ulaşımı kolay olan sosyo-kültürel olarak Türkiye’de örnek gösterilen, en önemlisi ise eksiksiz bir altyapıya sahip olan Eskişehir OSB’yi yeni yatırım merkezi olarak tercih ediyorlar.

Birçok firmayla yeni yatırımlar konusunda görüşmelerimiz sürüyor. Kamulaştırmasını tamamladığımız yeni alanlarımızı önümüzdeki süreçte hızla yatırıma açacağız. Eskişehir OSB’de katma değer yaratan, üretim ve ihracat yapan herkese yer var. Yatırım için yer arayan ülkemiz sanayicilerini Eskişehir’e davet ediyoruz” dedi.

Devamını oku
Yorum Yaz

Yorum Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Sektörel Gündem

YENİ MODEL LANSMANI

Yayınlanma tarihi

-

Koçaslanlar Motorlu Araçlar, 6 Eylül 2024 tarihinde Bursa’nın Unesco Mirası tarihi Cumalıkızık köyünde Renault Duster ve Rafale modellerinin lansmanını gerçekleştirdi. Etkinlik, otomotiv sektöründen 30’dan fazla basın mensubunun katılımıyla yapıldı. Lansmanda, katılımcılara kahvaltı ikram edildi ve ardından düzenlenen test sürüşleriyle yeni Duster ve Rafale’nin özellikleri deneyimlendi.

Yeni Renault Duster, güçlü ve verimli motor seçenekleri, gelişmiş sürüş destek sistemleri ve modern tasarımıyla etkinlikte büyük ilgi topladı. Üç farklı motor seçeneği sunan Duster, özellikle Renault E-Tech tam hibrit motoruyla öne çıktı. Bu motor, 145 hp güç üretirken, 5 lt/100 km ortalama yakıt tüketimi ve 114 gr/km CO2 emisyonu ile çevre dostu bir seçenek olarak tanıtıldı. Ayrıca, yüzde 40’a kadar yakıt tasarrufu sağlayan bu motor, şehir içi sürüşlerde önemli avantajlar sağlıyor. Diğer seçenekler arasında 130 hp gücünde, 1.2 litre yarı hibrit motor da yer alıyor. Bu motor, yüzde 10 yakıt tasarrufu sunmak için 48V batarya ile destekleniyor.

“Segmentinde Fark Yaratıyor”

Koçaslanlar Motorlu Araçlar Genel Müdürü Didem Aras, lansman sırasında yaptığı açıklamada, “Yeni Renault Duster, hem tasarımı hem de teknolojisiyle segmentinde fark yaratan bir model. Güçlü motor seçenekleri ve yenilikçi sürüş destek sistemleri ile kullanıcılarına üstün bir sürüş deneyimi sunuyor. Şeritte kalma asistanı, otomatik acil durum fren sistemi ve ‘e-call’ Acil Durum Çağrı Sistemi gibi özelliklerle donatıldı. Bu sistemler, sürüş güvenliğini en üst düzeye çıkararak kullanıcılarımıza huzurlu ve güvenli bir yolculuk sunmayı amaçlıyor.” dedi.

Renault Rafale de Etkinlikte Tanıtıldı

Lansman etkinliğinde, yalnızca Renault Duster değil, aynı zamanda ülkemize bu ay gelen Renault Rafale modeli de basın mensuplarının beğenisine sunuldu. Sportif bir SUV olarak tasarlanan Renault Rafale, havacılıktan ilham alınarak geliştirilmiş aerodinamik gövdesi ve dikkat çeken parlak siyah spoileriyle ilgi odağı oldu. Arka tasarımındaki LED farlar ve 21 inçlik Chicane jantları ile dinamik bir görüntü sergileyen araç, test sürüşleri sırasında büyük beğeni topladı.

Renault Rafale’nin, 130 hp güç üreten E-Tech hibrit motoru ve 1.2 litrelik turboşarjlı benzinli motor seçenekleri de tanıtıldı. Bu motor sistemleri, hem performans hem de çevre dostu teknolojileri bir araya getiriyor. Katılımcılar, özellikle araçta kullanılan PHEV sisteminin sunduğu 100 km’lik elektrik menzili ve hızlı şarj özelliklerini takdir ettiler.

Tam Not Aldılar

Etkinlikte yer alan basın mensupları, hem yeni Renault Duster hem de Renault Rafale modellerinin performansını ve teknolojik donanımlarını test etme fırsatı buldu. Koçaslanlar Motorlu Araçlar Genel Müdürü Didem Aras, “Bu lansmanı, tarihi Cumalıkızık köyünde gerçekleştirmekten büyük mutluluk duyduk. Katılımcılar, yeni Duster ve Rafale’nin sürüş dinamiklerini test etme imkanı buldular ve aracın sunduğu yenilikleri yerinde deneyimlediler. Test sürüşüne katılan otomotiv sektörü basın mensuplarından aldığımız geri bildirimler son derece olumluydu. Yeni Renault Duster ve Renault Rafale modellerinin sürüş performansı, konforu ve teknolojik donanımları, katılımcılar tarafından tam not aldı. Özellikle hibrit motorların sağladığı yakıt tasarrufu ve çevreci özellikler büyük takdir gördü. Katılımları için tüm basın mensuplarımıza teşekkürlerimi iletiyorum.” ifadelerini kullandı.

 

 

Devamını oku

Sektörel Gündem

Arustek Araçüstü İş Makinaları Fuarı İzmir’de

Yayınlanma tarihi

-

1.Arustek Araç üstü Ekipmanları İş Makinaları ve Teknolojileri Fuarı 23-26 Ekim 2024 İzmir İzfas Fuarında gerçekleşecek.

İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde; İzmir Fuarcılık Hizmetleri Kültür ve Sanat İşleri A.Ş. (İZFAŞ)  ve KARTEPEGROUP Fuarcılığın organizatörlüğünde gerçekleşeceğini belirten Kartepe Group Fuarcılık AŞ Koordinatörü Şener Meral TKU MAGAZİN DİJİTAL dergisine verdiği röportajında  şunları söyledi Meral, “ARÜSDER desteğinde, TOBB denetiminde  1.ARUSTEK – Araç Üstü Ekipmanları, İş Makineleri ve Teknolojileri Fuarı, 23-26 Ekim 2024 tarihleri arasında, Türkiye’nin en büyük ve en modern fuar merkezi olan fuar İzmir’de gerçekleştirilecektir” dedi

Arustek Fuarı ,yerli imalat sektörünün sesi olacaktır

Konuşmasına devam eden Meral, “Sektör için önemli bir kuruluş olan Araçüstü firmalarının ve sektöre önemli katma değer kazandıracağı gibi  Arustek Fuarı ,yerli imalat sektörünün sesi olacaktır.Sektöre katkı sağlayan tedarik zincirinin önemli ivme kazanacağı hedef sektörüne ürün bazında  teknolojik yenilikler sunacaktır.   Ulusal ve uluslararası fuar olarak hedeflediğimiz fuar sektörün gelişmesine  ülkemizin kalkınmasına önemli faydalar sağlayacaktır. Yurtdışı alıcıların geleceği, ARAÇÜSTÜ Sektörün ilk ve tek fuarı ARUSTEK e hep birlikte hedeflerimizi gerçekleştirmek için katılımlarınızı bekliyoruz. Bu kapsamda, üyemiz ve sektör firmalarımız olarak fuarımıza katılmanız sektörünüzdeki marka bilincinin artırmak adına önemli rol oynayacaktır” dedi. Her türlü bilgi için 0505 374 8817 info@kartepegroup.com numaralı ile iletişime geçebilirsiniz..

Devamını oku

Sektörel Gündem

STILL,ilk seri üretim otonom aracıyla IFOY (International Forklift of The Year) Ödülünü 12’nci kez kazandı

Yayınlanma tarihi

-

  • İÇ LOJİSTİK UZMANI STILL’E ON İKİNCİ IFOY ÖDÜLÜ
    Türkiye’de Arkas Holding ortaklığı olan STILL ARSER markasıyla faaliyetlerini yürüten Almanya Hamburg merkezli iç lojistik şirketi STILL GmbH, prestijli IFOY ödülünü 12’nci kez kazandı. STILL’in ilk seri üretim otonom aracı olan EXV iGo otomatik palet taşıyıcı “mobil robot” kategorisinde yarışarak on ikinci kez ödüle layık görüldü.
    Bu yıl, Hamburg/Baden’de 6 ülkeden finale kalan, toplam 15 iç lojistik firmasının, 16 yenilikçi ürününün sunumuyla IFOY Odülleri gerçekleştirildi. STILL seri üretilen ilk otonom aracı olan EXV iGo ile mobil robot kategorisinde birinci olarak 12’nci kez ödül kazandı.
    “EXV iGo, STILL’in otomasyon portföyünde bir kilometre taşıdır.”
    STILL Satış&Servis İş Geliştirme Kıdemli Başkan Yardımcısı Frank Müller konuya ilişkin yaptığı açıklamada şunları söyledi:
    “IFOY ödülü ile onurlandırılmak, müşteri odaklı yeniliklere verdiğimiz önemi teyit ediyor. EXV iGo, STILL’in yalnızca teknik gelişim anlamında değil, her zaman müşterilerimizin ihtiyaçlarına odaklanarak, gelişimlerini ileri taşımanın mükemmel bir örneği. EXV iGo, STILL’in otomasyon portföyünde bir kilometre taşıdır. iGo easy, devreye alma yazılımı sayesinde, küçük filo sahibi şirketler bile otomasyona kolayca başlayabilir. EXV iGo,sanayi ölçeğinde seri üretilen ilk otonom araçtır ve tamamen modüler bir konsepte dayanmaktadır. Süreç otomasyonu, küçük filoya sahip şirketler içinde giderek önemli hale geldi. Bu nedenle kolay erişilebilirliğe, kullanım kolaylığına, güvenilir ve esnek hizmete büyük önem veriyoruz. EXV iGo ile, sektörler arası ihtiyaca, yüksek maliyet verimliliği, hızlı uygulama ve esnek ölçeklenebilirlikle akıllı bir yanıt verebiliriz.”
Devamını oku

Trend olan