Enerji Projeleri
Enerjide hedef “Net Sıfır”

Türkiye’nin en kapsamlı lider enerji platformu ICCI (Uluslararası Enerji ve Çevre Fuarı ve Konferansı) ve Türkiye Kojenerasyon Derneği tarafından gerçekleştirilen ICCI 2021 Dijital Konferansı kapsamındaki “Net-Sıfır Hedefi” oturumlarında enerji alanında neler yapılması gerektiği irdelendi ve beklentiler dile getirildi.
İki gün boyunca devam eden ICCI 2021 Dijital Konferansı kapsamındaki “Net-Sıfır Hedefi” oturumları; T.C. Ticaret Bakanlığı, Türkiye Elektrik Sanayi Birliği (TESA), Türkiye Kojenerasyon Derneği, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) ve Akdeniz Enerji Gözlemevi’nden (OME) uzmanların yanı sıra çeşitli üniversitelerden ve alanında öne çıkan firmalardan yetkililerin katılımıyla gerçekleşti. Oturumlarda 4 ana başlıkta, ‘2050 Net Zero Hedefinde Doğal Gazın Rolü’, ‘Emisyon Azaltım Sertifikaları ve Karbon Kredisi Ticareti’, ‘AB’nin Yeşil Mutabakat ve Sınırda Karbon Vergisi’ ve ‘Enerjide Yeni Oyuncu; Hidrojen’ konuları ele alındı.
2030 yılına kadar sera gazı emisyonlarını en az yüzde 55 oranında azaltma, 2050 yılına kadar karbon nötr, 2050’ye kadar yüzde 100 yenilenebilir ve 2053’e kadar da sıfır emisyon dönüşümü için yenilenebilir enerji kaynaklarında rekabetin artırılması gerektiğinin altı çizildi. Bu kapsamda yerli tasarım rüzgâr türbinleri ve rüzgar enerji santralleri için daha fazla çalışma başlatılmasının gerekliliği aktarıldı.
KARBON DÜZENLEMESİ ICCI’da KONUŞULDU
Avrupa Yeşil Mutabakatı sonrasında Şubat 2020’den itibaren Türkiye’nin de harekete geçtiği, ama daha yapılması gerekenlerin olduğu belirtildi. Konuyla ilgili rakamlar şu şekilde açıklandı; “Son verilere göre Türkiye’nin toplam ihracatının yüzde 40’ndan fazlası AB’ye yapılıyor. Şimdilik ihracatımızda sınırda karbon düzenlenmesi uygulanacak -elektriği ayrı tutarak- 4 sektörün rakamları değerlendirildiğinde; demir çelik, çimento, gübre ve alüminyumda AB’ye 5 milyar dolarlık doğrudan ihracat söz konusu. Bunun emisyon karşılığı 19 milyon ton ve emisyon maliyet karşılığı da 950 milyon Avro. Bu da sınırda karbon düzenlemesine başladığımız zaman Türkiye’deki ihracatçıların yıllık ortalama 950 milyon avro civarında ilave maliyet ile karşı karşıya kalmaması anlamına geliyor.”
Şu anda emisyon ticareti sistemine yönelik bir yönetmeliğin olduğu ama ilave maliyetlerle karşılaşılmaması için AB ile uyumlu hale getirilmesi gerektiğinin altı çizildi. Ayrıca, elektrik yoğun olan ve ABD’ye ihracat yapan sektörlerin yenilebilir enerjiyi devreye alma yaklaşımlarının artacağı aktarıldı. Bundan sonra konuşulanın net 0 olacağı, hem sınırda karbon vergisi düzenlemesi hem de Cumhurbaşkanımızın açıkladığı 2053 net 0 hedefi ile uyumlu olması açısından düşük karbon politikasına bağlı kalınmasının ve verimlilik artırıcı çalışmaların yapılmasının büyük önem taşıdığı konuşuldu.
Enerji Projeleri
Eksim Enerji, Viranşehir GES’te Enerji Üretimine Başladı

Eksim Enerji, YEKA GES-4 projelerinden olan Şanlıurfa Viranşehir Güneş Enerji Santrali (GES) projesinin 45 MW’lık ilk fazında Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın kabulü ve ilgili kayıtların tamamlanmasıyla ticari işletmeye başladığını duyurdu. Toplam 191,4 MW kapasiteye ulaşacak santral, tamamlandığında 135 bin hanenin elektrik ihtiyacını karşılayacak temiz enerjiyi üretecek. Proje detayıyla ilgili bilgi veren Eksim Enerji CEO’su Arkın Akbay, “Yaklaşık 2.800 dönümlük bir alanda hayata geçirdiğimiz projemizde, bugüne kadar 1 milyon saatlik mesai gerçekleştirdik. İlk fazın üretime başlamasıyla emeklerimizin ilk karşılığını almış olduk. Başta Bakanlığımız olmak üzere ülkemize verdiğimiz taahhütlerimizi yerine getirmiş olmanın gururunu yaşıyoruz” dedi.
Yenilenebilir enerji yatırımlarıyla Türkiye’nin sürdürülebilirlik hedeflerine büyük katkı sağlayan Eksim Enerji, Şanlıurfa Viranşehir GES projesinin ilk etabında 45 MW’lık kurulu gücü devreye aldı. Tamamlandığında toplam 191,4 MW kapasiteye ulaşacak proje, 135 bin hanenin ihtiyacına karşılık gelen elektrik enerjisini temiz kaynaklardan üretecek. Viranşehir GES yatırımıyla bölge halkının refahına da katkı sağlamayı hedefleyen Eksim Enerji, tarıma elverişsiz taşlık alanların temizlenip verimli hale getirilmesinden bölgede özel sağlık taramalarına kadar sosyal sorumluluk odaklı çalışmalar da yürütüyor.
1 milyon saatin üzerinde mesai gerçekleştirildi
Kurulu gücünün büyük kısmını rüzgar ve hidroelektrik enerjisi santrallerinde bulunduran şirket, Viranşehir GES projesiyle birlikte portföyüne güneş enerjisini de ekledi. Yenilenebilir enerji kaynaklarına yaptığı yatırımlarla sektördeki konumunu güçlendiren şirket, bu projeyle hem üretim kaynağı çeşitliliğini artırıyor hem de temiz enerji üretimine katkıda bulunmaya devam ediyor.
Viranşehir’in zorlu topoğrafyasında büyük ölçekli bir yatırımı daha hayata geçirdiklerini aktaran Eksim Enerji CEO’su Arkın Akbay, “Yaklaşık 2.800 dönümlük bir alanda hayata geçirdiğimiz projemizde, bugüne kadar 1 milyon saatlik mesai gerçekleştirdik. İlk fazın üretime başlamasıyla emeklerimizin ilk karşılığını almış olduk. Başta Bakanlığımız olmak üzere ülkemize verdiğimiz taahhütleri yerine getirmiş olmanın gururunu yaşıyoruz” dedi.
Akbay, projenin şirketin uzun vadeli büyüme stratejisinin önemli bir parçası olduğuna dikkat çekerek, “45 MW mevcut üretimimizi, kısa süre içerisinde artırarak kurulu gücümüzü çok yakında 191,4 MW’a çıkaracağız” ifadelerini kullandı.
Bölgeye çok yönlü sosyal ve iktisadi destek
Eksim Enerji’nin Viranşehir GES projesi, bölge halkına doğrudan istihdam olanakları sunmanın yanı sıra sosyal sorumluluk çalışmalarıyla da öne çıkıyor. Bu çalışmalar kapsamında, proje sahasındaki yoğun taşlık alanların temizlenip tarıma uygun hâle getirilerek yöre halkına destek sağlandı. Konuya dair detayları paylaşan Akbay, “Yatırımlarımızla Türkiye’nin her bölgesinde var olmanın bizlere yüklediği sorumluluğun farkındayız. Kazandığımızı, bir arada bulunduğumuz bölge halkının refahı için kullanmaya azami özen gösteriyoruz. Viranşehir’deki GES projemizi hayata geçirirken bölge halkının ekonomik gücünü zorlayan taşlık arazileri temizleme işlemini gerçekleştirdik. Bu kapsamda arazileri taştan arındırarak verimi yüksek bu toprak alanlarını, komşusu olduğumuz köyümüzün istifadesine sunduk. Mahsulü görmek için sabırsızlanıyoruz” dedi.
2029’a kadar 2.200 MW’ı aşan kurulu güce ulaşacak
Eksim Enerji, geçtiğimiz yıl Sakarya’nın Geyve ilçesinde gerçekleştirdiği 80 milyon Euro’luk kapasite artışıyla kurulu gücünü artırırken, yenilenebilir kaynaklardan ürettiği temiz enerjinin ülke genelindeki payını da yükseltmeye devam etti. Geyve’de 9 adet N163 rüzgar türbinini daha devreye alarak önemli bir eşiği geride bırakan şirket, benzer başarıyı şimdi de Şanlıurfa’nın Viranşehir ilçesindeki güneş enerjisi santralinde gerçekleştiriyor.
2029’a kadar hayata geçirecekleri yenilenebilir enerji yatırımlarıyla ‘ilave 1.463 MW kapasite’ hedefi doğrultusunda önemli aşamalardan birini tamamladıklarını kaydeden Arkın Akbay, “Yenilenebilir enerji yatırımlarımızla ülkemizin yeşil enerji hedeflerine katkıda bulunuyor ve daha iyi bir gelecek için sorumluluk alıyoruz. 2029’a kadar yurt içi ve yurt dışındaki stratejik projelerimizi devreye alarak 2.200 MW’ı aşan bir kurulu güce ulaşma yolunda hızla ilerliyoruz” ifadelerini kullandı.
Enerji Projeleri
SOCAR Türkiye ve Siemens’ten Güçlü İş Birliği: Petkim’in Enerji Altyapısı Modernize Edildi

Siemens Türkiye ve SOCAR Türkiye, Petkim’in enerji altyapısının modernizasyonu için 2017 yılında bir iş birliğine adım atmış, 2021 yılında ise 5 yıllık bir anlaşma gerçekleştirmişti. Proje kapsamında, 2017’den bu yana toplam 18 fabrikanın modernizasyonu ve elektrik altyapısı tamamlandı.
Siemens Türkiye ve SOCAR Türkiye’nin ortaklaşa yürüttüğü proje, Petkim’in Aliağa’daki 15 ana tesisinde gerçekleştirilen enerji altyapısı değişimi ile başlayıp, toplamda 18 fabrikanın modernizasyonunu içeren bir süreçle tamamlandı. Bu süreçte, yaklaşık 150 Orta Gerilim (OG) panosu değişimi, alçak gerilim panoları ve SCADA sistemlerinin yenilenmesi gibi önemli adımlar atıldı. Siemens’in mühendislik ve dijitalleşme alanındaki global tecrübesi, projeye sağlanan güveni pekiştirdi.
Ayrıca, 2024 yılında Siemens Türkiye ve SOCAR Türkiye iş birliğiyle petrokimya sektöründe ilk kez hayata geçirilen Petkim Electrical Health Check projesi kapsamında, Petkim’in elektrik sistemleri detaylı şekilde analiz edilerek gelecekteki yatırım ihtiyaçları belirlendi. Bu kapsamda yapılan analizler, modernizasyon sürecine yön vererek altyapının daha güvenli ve verimli hale getirilmesini sağladı.
Dijitalleşme ve Sürdürülebilirlikte Öncü Adımlar
Siemens Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Hüseyin Gelis, projeye ilişkin olarak; “SOCAR Türkiye ile gerçekleştirdiğimiz bu iş birliği, Petkim’in enerji altyapısının modernize edilmesinin yanı sıra sürdürülebilirlik ve dijitalleşme yolunda bugüne kadar attığı önemli adımlara katkı sağladı. Dijital dönüşüm süreçleriyle birlikte, SOCAR Türkiye’nin üretim verimliliği daha da artarak çevresel etkiler azaltıldı” dedi. Siemens Türkiye Elektrifikasyon ve Otomasyon Birimi Ülke Yöneticisi Cengiz Bozbey ise şunları söyledi; “60 yıldır faaliyet gösteren tesislerde, doğal olarak zamanla modernizasyon ihtiyacı doğmaktadır. Özellikle enerji altyapısının yeni ihtiyaçları, günümüz koşullarına göre üretim kayıplarının ve çevresel risklerin bertaraf edilmesi gerekliliği bu iş birliğinin temelini oluşturdu. Dijitalleşmenin sektörü yeniden şekillendirdiği günümüzde, SCADA sistemlerimiz ve modern enerji çözümlerimizle, Petkim’de gerçekleştirdiğimiz çalışmalar sayesinde verimlilik, iş sağlığı ve güvenliği standartlarının artırılmasının yanı sıra Siemens teknolojileriyle, SOCAR Türkiye’nin petrokimya üretim süreçlerinin daha akıllı ve güvenilir hale getirilmesine katkı sağladık” diye konuştu.
Birlikte Büyüyen ve Geleceği İnşa Eden Ortaklık
Proje sürecinde Siemens, SOCAR Türkiye’nin grup şirketlerinden Petkim’in enerji altyapısının her aşamasında katkı sağladı. Siemens, teknolojik çözümleriyle enerji kayıplarını minimize ederek güvenliği artırırken, tüm süreçlerde iş sağlığı ve güvenliği standartlarına özen gösterdi. Bu süreçte toplamda 500’ü aşkın personel sahada çalışarak projeye katkı sundu.
İş birliğine yönelik olarak bir açıklamada bulunan SOCAR Türkiye Rafineri ve Petrokimya İş Birimi Başkanı ve Petkim Genel Müdürü Kanan Mirzayev ise; “Türkiye’nin en büyük entegre endüstri grubu SOCAR Türkiye bünyesindeki grup şirketlerimizden Petkim ile Siemens sürdürülebilir bir iş birliğine imza attı. Türkiye’nin ilk ve tek entegre petrokimya şirketi olan Petkim ile yaklaşık 60 yıldır sanayinin vazgeçilmez hammadde tedarikçisi olmanın yanı sıra, çevre dostu üretim süreçlerimiz ve enerji verimliliği yatırımlarımızla da sürdürülebilir kalkınmayı destekliyoruz. Siemens ile gerçekleştirdiğimiz bu iş birliği, bu vizyonun en güzel örneklerinden biri oldu. Sürdürülebilirlik ve dijitalleşme yolculuğunda birlikte attığımız adımlar, yalnızca iki şirket için değil, tüm sektör için örnek teşkil etmektedir.” diye konuştu.
Enerji Projeleri
YENİ YEKA SAHALARININ DUYURU TAKVİMİ ÖNE ÇEKİLEBİLİR

Sayın Taşıma Kaldırma Üniteleri Sektör Dergisi Yazıişleri,
Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği (TÜREB), Genel Kurul öncesi İstanbul’da bir basın lansmanı düzenledi. Toplantıda, 2024 yılında gerçekleştirilen ulusal ve uluslararası projeler ile 2025 yılına ilişkin hedef ve projeler hakkında önemli bilgiler paylaşıldı.
Basın bülteni ve görseller ektedir.
|
-
1 Konu 1 Konuk4 yıl önce
Sarılar Group’un Genç Yöneticisi Hanifi Gürbüz: Yatırım Odaklıyız, Covid-19 Sürecinde Bile Çalışmalarımız Devam Ediyor…!
-
Özel Haber3 yıl önce
ELFATEK’TEN AKİBA
-
Ağır Yük Taşıma Araçları4 yıl önce
GEMLİK AKTAŞ-1 LOJİSTİK’İN GURUR GÜNÜ
-
Özel Haber4 yıl önce
HASANKEYF’TEKİ TARİHİ TAŞIYAN ÇABA MİSNAK, DÜNYADA YAPILAMAYANI YAPARAK HEM TARİHİ TAŞIDI HEM DE TARİHE GEÇTİ
-
Son Dakika4 yıl önce
Hareket Turquality ile Globaldeki Gücüne Güç Katacak
-
Özel Haber4 yıl önce
Salih Kodaman: Müşteriye verdiğimiz güven, bizim en büyük farkımız
-
Son Dakika4 yıl önce
Düzce eşrafından Sadettin Kayışoğlu vefat etti.
-
Son Dakika3 yıl önce
Devrilen forkliftin altında kalan operatör can verdi