Takip Edin

Sektörel Gündem

Enerjide 31 işlemle 2 milyar dolarlık anlaşmaya imza atıldı

PwC’nin, Türkiye enerji sektöründeki birleşme ve satın alma işlemlerini yıllık olarak analiz ettiği ve sektörü bekleyen gelişmelere yer verdiği raporun 15. sayısı yayımlandı.

Yayınlanma tarihi

-

PwC Türkiye’den Enerji Sektöründeki Birleşme ve Satın Almalar raporuna göre 2022’de enerji piyasasındaki 31 işlemin toplam tahmini değeri 2021’e göre yüzde 29 azalarak 2 milyar ABD dolar olarak gerçekleşti. 2021 yılında 2,8 milyar ABD doları değerinde 40 birleşme ve satın alma işleminin kaydedildiği göz önüne alındığında, bu tablo 2022’de %29 oranında ciddi bir düşüş yaşandığını gösteriyor. Küresel ve ulusal piyasalarda derinleşen ekonomik kriz bu düşüşte etkili oldu.

Raporun alt detayları incelendiğinde ise 2022 yılında ortalama işlem değeri bir önceki yıla göre hemen hemen aynı kalarak 65 milyon ABD doları seviyesinde gerçekleşti. İşlemlerin neredeyse hepsinin elektrik üretim, dağıtım, perakende ve doğalgaz dağıtım alt segmentlerinden oluşan altyapı sektöründe olduğu gözlemlenirken, bu işlemler arasında en fazla ilgi yenilenebilir enerji varlıklarına yoğunlastı.

Son 2 yıllık yükseliş trendi kesintiye uğradı

PwC Türkiye Şirket Satın Alma ve Birleşme Hizmetleri Ortağı Engin Alioğlu, Türkiye enerji piyasasında birleşme ve satın almalarda 2021 yılında devam eden yükseliş trendinin 2022’de sona erdiğine işaret ederek, “Küresel tabloda, Ukrayna’daki savaş, hayat pahalılığını derinleştiren enerji krizi, pandemiyi kontrol altında tutma çabaları, teknoloji şirketlerinin piyasa değerlerindeki sert düşüş, yüksek enflasyon, faiz oranları, global emtia fiyatlarındaki dalgalanmalar gibi faktörlerin, birleşme ve satın alma işlemlerindeki fiyat belirsizliğini ve daralmanın sebepleri arasında ön plana çıktığını görüyoruz. 2021’de %75 olan yabancı yatırımcıların gerçekleştirdikleri birleşme ve satın alma işlemlerinin tüm işlemlerdeki payı 2022’de %31’e gerilemiş olsa da, Orta Doğulu şirketlerin elektrik altyapı pazarının farklı segmentlerinde gerçekleştirdikleri satın alma işlemlerini olumlu gelişmeler olarak değerlendiriyoruz” dedi. Rapor bu veriler ışığında bazı öngörülere de yer verildi. Buna göre Türkiye’de enerji yönetiminin, eylemlerini Paris İklim Anlaşması’nın şekillendirdiği küresel en iyi uygulamalarla uyumlu hale getirme çabaları umut verici bulundu.

Ancak birleşme ve satın almalar konusundaki bu yavaşlamanın, küresel piyasalardaki yavaşlamaya paralel olması, küresel piyasaların iyileşmesiyle birlikte Türkiye enerji piyasasının da otomatik olarak toparlanacağı anlamına gelmediğine dikkat çekildi.

Reklam

Rapordaki analizlere göre, Yenilenebilir Enerji Kaynakları Destekleme Mekanizması’nın (YEKDEM) şimdiye kadar beklenen düzeyde satın alma ve birleşme işlemini teşvik etmekte yetersiz kalmasıyla, küresel krizlerden ayrışmak ve olası bir küresel toparlanmadan en iyi şekilde yararlanmak için yeni ve güvenilir çekim noktalarının acilen bulunması gerektiği vurgulandı.

Türkiye güvenli liman statüsü kazanmalı

Yabancı yatırımcıların ilgisi hâlâ mevcut olsa da bu, önümüzdeki dönemde gerçekleşecek işlemlerin şu andaki ‘alıcı piyasası’ndan daha ziyade, yüksek kaliteli varlıklara ve iş gücüne sahip hedef şirketlerin gerçek değerini daha iyi yansıtacak şekilde ‘satıcı piyasası’nda el değiştirebilmesi için uygun ortamın oluşturulması gerekiyor. Bu bağlamda, 2023 yılındaki genel seçime ilişkin kısa vadeli planların ötesine geçerek uzun vadeli bir bakış açısıyla Türkiye’ye daha güvenli bir liman statüsü kazandırmak artık enerji yönetimi için hiç olmadığı kadar büyük önem taşıyor.

Enerji sektörünün 15 yılını değerlendirdi

Raporun 15. yılı sebebiyle, Türkiye enerji piyasasının son 15 yılını değerlendiren bir bolüm de paylaşıldı. Raporda ayrıca söz konusu 15 yıl, piyasadaki yapısal değişiklikler ile farklı yatırımcıların profilleri, kaynakları ve ilgileri açısından ikiye ayrıldı. 2008-2017 (ilk 10 yıl): Bu ilk dönemde, kamuya ait elektrik ve doğal gaz varlıklarının özelleştirilmesi, yüksek enerji talebi, yüksek yabancı yatırımcı ilgisi, yenilenebilir enerji pazarının hızla gelişmesi, elektrik spot piyasasının ortaya çıkışı ve akaryakıt piyasasındaki köklü değişiklikler gibi faktörler çok sayıda ve yüksek değerli birleşme ve satın alma işleminin gerçekleşmesini sağladı. 2018-2022 (ikinci 5 yıl): Bu dönemde yenilenebilir enerji piyasasındaki olumlu gelişmeler yerli ve yabancı yatırımcıların ilgi odağı olmaya devam etti. Ancak, makroekonomik sorunlar, yabancı yatırımcıların kademeli çıkışı, akaryakıt piyasasında derinleşen sorunlar, elektrik sektöründe derinleşen borç problemleri ve pandemi gibi faktörler ilk dönemde yakalanan momentumun sürmesini engelledi.

Reklam
Devamını oku
Reklam
Yorum Yaz

Yorum Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Sektörel Gündem

PLAKETLER TAKDİM EDİLDİ

Yayınlanma tarihi

-

PLAKETLER TAKDİM EDİLDİ

Sektördeki firmaları çatısı altında toplayan İMDER, 12. Olağan Genel Kurul Toplantısını 01 Nisan 2024 tarihinde, İMDER Dernek Merkezinde gerçekleştirdi.

1 Nisan 2024 tarihinde gerçekleştirilen toplantıda, 20. yılını dolduran Ascendum, ASKO Glob All, Borusan, Çukurova Ziraat, ENKA Pazarlama, HİDROMEK, Marubeni Dağıtım ve Servis ile SİF İş Makinaları üye firmalarının temsilcilerine plaketleri takdim edildi. Birlikte 10. yılını dolduran Betonstar, Ceren Makina, Tünelmak ve TürkTraktör firmalarının temsilcilerine ve aynı zamanda 15. yılını dolduran Çukurova Makina, KARYER-TATMAK ve Uygunlar firmalarının temsilcilerine de üyelik plaketleri takdim edildi. Plaket takdiminin ardından İMDER’e yeni katılan İnan Makina temsilcisine de üyelik sertifikası verildi.

YENİDEN BAŞKAN NADİR AKGÜN

İMDER’in 12. Olağan Genel Kurul Toplantsının ardından Yönetim Kurulu Toplantısı gerçekleştirildi. 2024- 2025 Dönemi Yönetim Kurulu Başkanlığı için seçim yapıldı. Yapılan seçimde Yönetim Kurulu Başkanlığına, 2022- 2023 dönemini başarılı bir şekilde tamamlayan Nadir Akgün seçilerek yeniden başkan oldu.

Reklam
Devamını oku

Sektörel Gündem

HER TÜRLÜ VİNÇ İHTİYACI KARŞILANIYOR

Yayınlanma tarihi

-

 

Can Lojistik Vinç İşletmeciliği Yarım asırdır kiralama sektörünün lokomotif firması olarak vinç, Vinç Kiralama hizmeti veriyor. Can Vinç, her türlü vinç ihtiyacınız için geniş bir yelpazede kiralama hizmeti sunuyor.

Can Lojistik Vinç Eskişehir ve çevre iller için önde gelen vinç kiralama ve ağır nakliyat firmalarındandır. Kurulduğumuz günden bugüne sürekli gelişim prensibimizle araç filomuzu ve hizmet kalitemizi arttırmaya devam eden Can lojistik vinç kiralama sektöründe en önde gelen firmalar arasında yer alıyor. Müşteri memnuniyetini ön planda tutan Can lojistikte her türlü vinç kiralama yapabilirsiniz.

TEKNOLOJİK GELİŞMEYE AÇIK

Can Lojistik Vinç olarak yaptığımız her işin büyük bir sorumluluk taşıdığının bilincinde olarak; müşterilerimize en hızlı ve problemsiz şekilde çözümler üretiliyor. Sektörümüzle ilgili gelişmelere ayak uydurarak, her türlü teknolojik gelişmeye açık, kalitede muhafazakâr, sistemle ilgili iyileştirme faaliyetlerine açık, çözümlerde rasyonel, çalışmada esnek bir anlayışı ilke edinmek, köklü ve güvenilir firma imajını sürdürmek en büyük gayretimizdir.

Reklam

 

Devamını oku

Sektörel Gündem

SORUNLARI ORTADAN KALDIRMAYI HEDEFLEYEN

Yayınlanma tarihi

-

 

Müşteri memnuniyetini misyon edinerek sektörün yaşadığı iletişim ve hızlı müdahale sorunlarını ortadan kaldırmayı hedef edinen karaca vinç geniş makine yelpazesi ve Deneyimli Personel Kadrosu ile hizmet vermeye devam ediyor.

Karaca Vinç nakliyat olarak Araç Üstü Vinç, Sepetli Platform, Manlift ve Forklift makine grupları ve Kamyon, Tırlarımız ile Kiralama, Taşıma, Yükleme ve Kaldırma hizmetleri vermektedir.  Firmamız aynı zamanda Ofis, Ev ve Şantiye alanlarında kullanılan Konteyner ürünlerinde Satış, Kiralama ve Nakliye hizmetleri de vermektedir. Müşteri memnuniyetini en üst seviyeye taşımak isteyen Karaca Vinç Çok yakında hizmetinizde olacak olan 50 tonluk teleskopik makinemiz hanemize hayırlı olsun

Devamını oku

Trend olan