Takip Edin

Enerji Projeleri

Enerji dönüşümü başladı

Türkiye’nin güneş enerjisi sektöründeki en önemli organizasyonlarından Solar İstanbul Fuarı bugün kapılarını açtı. Uluslararası anlamda büyük …

Yayınlanma tarihi

-

Türkiye’nin güneş enerjisi sektöründeki en önemli organizasyonlarından Solar İstanbul Fuarı bugün kapılarını açtı. Uluslararası anlamda büyük ilgi gören fuar, Türkiye’nin 100 milyar dolara yakın yeni güneş enerjisi santralleri projesi için adeta bir merkez olacak.

Solar İstanbul açılışına online bağlantıyla katılan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Abdullah Tancan, Türkiye’nin güneş enerjisinde kurulu gücünün yaklaşık 8 bin megavata ulaştığını bildirdi.

2021 yılında yenilebilir enerji kaynakları elektrik üretimde kurulu gücün 118 bin 514 megavat ulaştığını belirten Tancan, “Sürdürülebilir ve temiz enerji anlayışıyla yenilenebilir enerjide kurulu gücümüz bugün 53 bin 894 megavata geldi ve toplam kurulu güç içindeki payı yüzde 54’e ulaştı. Temiz ve tükenmeyen enerji kaynaklarımızın en önemlilerinden biri güneş enerjisi. 8 yıl öncesine kadar şebekeye bağlı hiçbir güneş santralimiz yoktu. Güneş enerjisi kurulumları 2014’te 40,2 megavatla başladı. Son dönemdeki artışlarla 2022 Şubat sonunda güneş enerjisi kurulu gücümüz 7 bin 953 megavata ulaştı.”

Güneş enerjisinin, yenilenebilir enerji kurulu gücü içindeki payının ise yüzde 14,8 olduğunu dile getiren Tancan, “Güneş enerjisi kurulu gücünde Avrupa’da 8, dünyada 16’ncı sıradayız.” dedi.

Açılış konuşmacıları arasında yer alan Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu Yönetim Kurulu Başkanı Memiş Kütükçü, Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı ve TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı, AK Parti Konya Milletvekili Ziya Altunyaldız da Türkiye’nin özellikle son yıllarda enerjinin dönüşümü ve kaynak çeşitliliği alanlarında yapılan atılımlardan bahsettiler. Kahramanmaraş Ticaret Odası Başkanı Şahin Balcıoğlu’da fuarı gezenler arasında yer aldı.

Türk firmaları güneş enerjisinde dünyaya açılıyor.
 Güneş enerjisi sektörüne büyük katkı sağlayan ve 100’e yakın öncü firma ile 8 binin üzerinde yerli ve yabancı ziyaretçinin katıldığı Solar İstanbul Fuarı’na, Almanya, İngiltere, İspanya, İtalya, Hollanda, Yunanistan, Moldovya, Hindistan, Azerbaycan, Lübnan, Ürdün, BAE, Fas, Filistin, Tunus, Cezayir, İsrail ve Etiyopya’dan gelen profesyonel alıcı heyetler de katılarak, Türk solar endüstrisi ile buluştu. Fuarda ayrıca, güneş enerjisine dair binlerce son teknoloji ürün, alıcısı ile de tanıştı.

Solar İstanbul 2022 güneş enerjisi sektörünün çekim merkezi oldu
 Güneş enerjisi sektörünün hacmine ve ihracat ivmesine büyük katkı sağlayan Solar İstanbul’da, güneş enerjisi sektöründe faaliyet gösteren ulusal ve uluslararası platformlar, dernekler ile Huawei, TEHAD, ZORLUENERJİ, Siemens, Vergo, Solaredge, HSAsolar, Şişecam, İstanbul Enerji, Daxler, FİMER, Efes Enerji ve Asunim başta olmak üzere önemli firmalar katılım gösterdi. 
 
Yüzer GES, Tarım GES, yeşil hidrojen ve depolamaya büyük ilgi

Solar İstanbul’un fuarı kadar sektöre yönelik oturumları dikkat çekiyor. Yüzer GES, tarım GES, yeşil hidrojen ve depolama konferansları kadar, Türk yatırımcılar ve yeni pazarlar da önemli oturum başlıkları arasında yer alıyor. Üç gün boyunca devam edecek toplamda 25 konferansa ev sahipliği yapan Solar İstanbul’da, hem güneş enerjisi sektörüne hem de diğer sektörler ile yeni yatırımcılara yeni bir soluk ve bakış açısı getirmesi hedeflendi. Aynı zamanda enerji depolama, elektrikli ulaşım ve dijitalleşme konusundaki son gelişmelerinde değerlendirileceği oturumlarda yerli, yabancı uzmanlar yer alıyor.

Sektörün duayenleri enerjiyi konuştu

Fuarda ayrıca sektörle ilgili yüzlerce inovatif ve son teknoloji ürünleri de sergilendi. Limak Enerji CEO’su Birol Ergüven’in, Dijital Dönüşüm: Yenilenebilir Enerji Dünyasının Dijitalleşme Yolculuğu konulu oturumu ile Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Ebru Edin, Sanko CEO’su Hakan Yıldırım, EnerjiSA Üretim CEO’su İhsan Erbil Bayçöl, Enertürk Genel Müdür Yardımcısı İbrahim Erden’in sektörel görüşleri ve yeni trendler, öne çıkan oturum konuları olacak. Ünlü Teknoloji Yazarı-Gazeteci Serdar Kuzuloğlu da davetli-konuşmacı olarak fuara farklı bir bakış açısı kazandıracak.

23-26 Mart 2022 tarihlerinde ViaPort Marina’da ziyaretçilerini bekliyor.

Hibya Haber Ajansı

Devamını oku
Yorum Yaz

Yorum Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hedef Sektör

“Rüzgarın Kanatları” Belgesel Filminin Üçüncü Bölümü İzleyiciyle Buluşuyor

Yayınlanma tarihi

-

Enerjisa Üretim’in hazırladığı “Rüzgarın Kanatları” belgesel serisinin üçüncü bölümü yayınlandı. Belgesel, Türkiye’deki rüzgar enerjisi yatırımlarını, teknolojik gelişmeleri ve kadın istihdamını ele alarak enerji okuryazarlığını artırmayı hedefliyor. Enerjisa, YEKA projeleriyle 2026’ya kadar 1000 MW kapasiteye ulaşmayı amaçlıyor. Sabancı Üniversitesi’nden Bora Şekip Güray, Türkiye’nin 12 GW’lık rüzgar kapasitesinin 2035’te iki katına çıkabileceğini belirtiyor. Üçüncü bölüm, Habitat TV ve Enerjisa YouTube kanalında izlenebilir.

Devamını oku

Enerji Projeleri

ENSİA WindEnergy Hamburg Fuarı’nda Yoğun İlgi Gördü

Yayınlanma tarihi

-

Temiz enerji alanında faaliyet gösteren şirketleri ve profesyonelleri bir araya getiren WindEnergy Hamburg Fuarı, 24-27 Eylül tarihleri arasında düzenleniyor. Fuara Türkiye’nin temiz enerji kümesi ENSİA (Enerji Sanayicileri ve İş Adamları Derneği), kurumsal üyeleriyle birlikte ENSİA Pavilyonu çatısı altında katılım sağladı.

 

Dünyanın dört bir yanından 40 bini aşkın sektör profesyonelinin katılım gösterdiği fuardan paylaşım yapan ENSİA, ilk gününü yoğun ilgiyle geride bıraktığını açıkladı. Hamburg Başkonsolosu Sn. Emine Derya Kara ve Hamburg Ticaret Ateşesi Sn. Yıldız Onur, ENSİA Pavilyonu’nu ziyaret ederek, derneğin faaliyetleri hakkında bilgi aldı.

 

ENSİA yetkilileri, stantlarında tüm üyelerini ve temiz enerji paydaşlarını ağırlamaktan memnuniyet duyacaklarını belirterek, fuara katılan tüm firmalara başarı dileklerinde bulundu.

Devamını oku

Enerji Projeleri

YEKA Erzin’de

Yayınlanma tarihi

-

IC Enterra Yenilenebilir Enerji’nin (ENTRA) 136 MWm kapasiteli YEKA Erzin-2 santrali devreye alınıyor. Şirket tarafından KAP’a yapılan açıklamaya göre; Ağustos sonu itibariyle kademeli olarak üretime geçecek olan YEKA Erzin-2 GES projesi, yıl sonuna kadar tam kapasite ile çalışmaya başlayacak.

IC Holding’in enerji sektöründe çeyrek asrı aşan uzmanlığı ve birikimiyle faaliyet gösteren IC Enterra Yenilenebilir Enerji (ENTRA), sürdürülebilir büyüme ve şirket portföyünü çeşitlendirme hedefiyle faaliyetlerine devam ediyor. Şirket bu doğrultuda Türkiye’deki en büyük güneş santrali projelerinden biri olan 136 MWm kapasiteli YEKA Erzin-2 santralini Ağustos sonu itibariyle kademeli olarak devreye almaya başlıyor.

IC Enterra tarafından Kamu Aydınlatma Platformu’na (KAP) yapılan açıklamada, “Santralimizin tüm kapasitesinin yıl sonuna kadar devreye alınması planlanmıştır. YEKA Erzin-2 projemizin tam kapasite devreye alınması ile ortalama 248,000 MWh/yıl üretim gerçekleştirmesi beklenmektedir. Bu üretimle yaklaşık 155 bin hanenin elektrik üretim ihtiyacı karşılanacak ve yıllık yaklaşık 157 bin ton karbondioksit (CO2) emisyonun azaltımı sağlanacaktır” ifadeleri kullanıldı.

 

Hatay’da yer alan YEKA Erzin-2 Projesi’nin devreye alınmasıyla birlikte Türkiye’nin sürdürülebilir elektrik üretimine önemli bir katkı sağlayacaklarını belirten IC Enterra Yenilenebilir Enerji Genel Müdürü Taşkın Kızılok, “Türkiye’de toplam kurulu gücü 388 MW olan 9 HES ile elektrik üretimi gerçekleştiriyoruz, mevcut santrallerimizin yanı sıra yeni yatırımlarla büyümeyi hedefliyoruz. Yurtdışı çalışmalarıyla birlikte, izin süreçleri süren 61 MWm Bağıştaş hibrit GES projesinin yanı sıra, toplam kurulu gücü 485MW olacak depolamalı RES ve GES yatırımlarıyla ilgili çalışmalarımızı da sürdürüyoruz” dedi.   IC Enterra Yenilenebilir Enerji, bu yatırımlar da dikkate alındığında 2026 yılı sonu itibarıyla toplamda işletme ve yatırım sürecindeki lisanslı proje portföyünde yaklaşık 1200 MW kurulu güce ulaşmayı hedefliyor.

 

 

Devamını oku

Trend olan