Takip Edin

Endüstriyel İş Makinaları

DÜNYADA VE TÜRKİYEDE İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ

Yayınlanma tarihi

-

Kezban Ayhan – Ayhanlar Platform Endüstri Mühendisi
İş sağlığı ve güvenliği; “işyerlerini işin yürütümü nedeniyle oluşan tehlikelerden uzaklaştırmak ve sağlığa zarar verebilecek koşullardan arındırarak, daha iyi bir çalışma ortamı sağlamak için yapılan sistemli çalışmalar” olarak tanımlanmaktadır.
Ülkemiz 1980 sonrası dönemde sanayileşmesini hızlandırmış, sanayi ve hizmet kesimlerinde çalışan sayısının artmasıyla iş kazaları da artış göstermiştir. 2012 yılında yayınlanan 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ve ilgili yönetmeliklerinin uygulamaya konulmasıyla kapsamlı ve çağdaş iş sağlığı güvenliği uygulamaları başlatılmıştır. Diğer yandan, sahadaki uygulamalarda ve iş sağlığı ve güvenliği kültürü yetersizliği nedeniyle yasal uygulamaların kabulü konusunda sorunlar yaşanmıştır. Temelde sıklık hızları açısından bakıldığında görece olarak aşama kaydettiğimiz iş sağlığı ve güvenliği göstergelerimiz sayısal olarak değerlendirildiğinde yüksek seviyededir. Hem iş kazalarının sayısını azaltmak hem de gerçek anlamda gelişmiş ülkeler düzeyinde iş sağlığı ve güvenliği performansı sağlayabilmek için önümüzdeki yıllar için kısa, orta ve uzun vadeli planlar ve hedefler geliştirmemiz gerekmektedir.

İSG ÇALIŞMALARININ AMACI
1- Çalışanları korumak (Sağlık ve güvenlik)
2- Üretim güvenliğini sağlamak (Verim Artişi, Kalite Üstünlüğü)
3- İşletme güvenliğini sağlamak (Acil Durum Tedbirleri, Risk Değerlendirme…)
Küreselleşen dünyada başarıyı belirleyen en önemli faktör, dünya piyasalarına açılan mal ve hizmetlerin, firmaların ve ülkelerin rekabet kabiliyetidir. Bu anlamda, günümüzün bilinçli ve seçici tüketicisi, mal ve hizmetlerin üretim sürecinin çevre ve insan sağlığı açısından ne derece güvenli olduğu ile de ilgilenmektedir. Bu doğrultuda, firmaların alacağı İSG tedbirleri, kendilerine uluslar arası piyasalarda rekabet üstünlüğü sağlayacaktır.

İSG KONUSUNDA STANDARTLARIN GELİŞTİRİLMESİ GEREKİYOR
Bu nedenle AB kapısındaki ülkemizin, İSG konusundaki standartlarını geliştirmesi, uluslararası rekabet koşullarına adapte olmasını da kolaylaştırabilir. Türkiye’de işçi sağlığı ve iş güvenliğine ilişkin yasal çerçeve, halen yürürlükte olan Anayasa’nın çalışma hayatının düzenlenmesiyle ilgili maddelerinde bulunmaktadır. Anayasanın 50. maddesinde “hiç kimsenin yaşına cinsiyetine ve gücüne uymayan işlerde çalıştırılmayacağı”, 56. maddesinde ise “herkesin sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahip olduğu” belirtilmektedir. ILO tarafından hazırlanmış olan 155 No’lu İş Sağlığı ve Güvenliği ve Çalışma Ortamına İlişkin Sözleşme ile 161 Sayılı Sağlık Hizmetlerine İlişkin 10 Sözleşme 2004 yılında onaylanmıştır. 187 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliğini Geliştirme Çerçeve Sözleşmesi de 2013 yılında onaylanmıştır.
Dünyadaki iş kazaları ve meslek hastalıklarının önlenmesine yönelik çalışmalarda sendikaların katkıları yanında, 1919 yılında faaliyetine başlayan Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) Milletler Cemiyeti’ne bağlı olarak bu konuda önemli çalışmalar yapmış ve 1946 yılında ise Birleşmiş Milletler ile imzaladığı anlaşma sonucu bir uzmanlık kuruluşu durumuna gelmiştir. Türkiye ILO’ya 1932 yılında üye olmuştur. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) 1946’da kurulma kararı alınmış ancak resmi olarak 1948’de kurulmuştur. Türkiye 1948 yılında WHO’ya üye olarak kabul edilmiştir. TBMM 1949’da Türkiye’nin üyeliğini onaylamıştır.

TÜRKIYE’DE ÇIKARILAN İŞ KANUNLARI
3008 sayılı İş Kanunu: 1936
1475 sayılı İş Kanunu: 1971
4857 sayılı İş Kanunu: 2003
6331 İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu: 2012

DÜNYADA İSG TARIHSEL GELIŞIMI
1802 – İngiltere: Çıraklık Kanunu
1833 – İngiltere: Fabrikalar Yasası
1847 – İngiltere: 10 Saat Yasası
1918 – İngiltere: 8 Saat Yasası
1919: ILO kuruldu (Türkiye 1932 yılında üye oldu)

Reklam
Devamını oku
Reklam
Yorum Yaz

Yorum Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Endüstriyel İş Makinaları

İŞ MAKİNALARI ÖPERATÖR İKİ GÜN EĞİTİM EĞİTİM

Yayınlanma tarihi

-

 

Balıkesir Orman Bölge Müdürlüğü bünyesinde görevli İş Makineleri operatörlerine, Makine ve İkmal Şube Müdürlüğü ile Orman Yangınlarıyla Mücadele Şube Müdürlüğü tarafından koordilneli olarak iki gün sûreyle eğitim verildi.

Orman Böige Müdürü Kemal Kayıran başkanlığında düzenlenen eğitime. Bölge Müdür Yardımcısı İbrahim Metin. Makine ve İkmal Şube Müdürü Hakan Çakır, Orman Yangınlarıyla Mücadele Şube Müdürü Osman Onat üe her iki Şube Müdürlüğü Mühendisleri eğitici olarak katıldı. Bölge Müdürü Kemal Kayıran, işe başlanılmadan önce iş güvenliğinin alınmasını. İş makinalarımn gerekli kontrollerinin yapılmasını ve tekniğine uygun yüksek verimle ve sıfır iş kazası hedefi ile çalışılmasını vurgularken. 2023 yılında merkez Macarlar Mahallesi sınırlarında çıkan ve Çinge Mahallesi ile yakınındaki blok ormanı tehdit eden, kırsal yangının kontrol altına alınmasında büyük katkı sağlayan. Gönen Orman İşletme Müdürlüğü Dozer Operatörü İsmail Sılay ı tebrik etti.

SUNUM EŞLİĞİNDE EĞİTİM VERİLDİ

Eğitimde, Makine ve İkmal Şube Müdürü Hakan Çakır ve Şube Mühendisi İhsan Erol. Makine İşletme Talimatı. Makine Kontrol Kartı. İş Makinesi Bakımı ve Onarımı, Akaryakıt İkmali ve Olası kazalarda yapılması gereken işlemler konularında sunum eşliğinde bilgi verdi. Orman Yangınlarıyla Mücadele Şube Müdürü Osman Onat ve Şube Mühendisi İsmail Şahin. İş Makineleriyle orman yangınlarına müdahale etme teknikleri ve telsizle haberleşme usulleri hakkında bilgiler verdiler.

Reklam
Devamını oku

Endüstriyel İş Makinaları

8 ADET İŞ MAKİNASINA İHALE DÜZENLENDİ

Yayınlanma tarihi

-

 

Encümen toplantısın Büyükşehir Belediyesine ait 8 adet muhtelif iş makinesinin satışı için ihale gerçekleştirdi.

Büyükşehir’in encümen salonunda gerçekleştirilen ihaleye 10 firma teklif verdi. TEKLİF VEREN FİRMALAR Büyükşehir Belediyesi’ne ait ekonomik ömrünü tamamlamış 8 adet muhtelif iş makinesinin satış ihalesine Çetin Çelik, Oraklar Geri Dönüşüm Metal adına Atila Geçili, Mehmet Murat Berişpek, Öcallar Turizm adına Cemal Öcal, Güven Grup Otomotiv adına Onur Öcal, Özsönmez İş Makineleri adına Serhat Sönmez, Aydınlar Grup Entegre adına Güven Aydın, Esser Yıkım İnşaat adına Muhlis Ateş, Arslan Can Serdar Gemi Tic. Ltd. Şti. adına Arslan Can Serdar ve İbrahim Kaan adına Ayhan Kaan katıldı.

İHALE İLK OLARAK KAPALI USUL OLARAK BAŞLADI

İhale kapalı teklif usulü başladı. Firmalar arasında en yüksek teklifi veren Öcallar Turizm adına Cemal Öcal, Güven Grup Otomotiv adına Onur Öcal ve Aydınlar Grup Entegre adına Güven Aydın ihalenin ikinci etabına kaldı. İkinci etap ihale 5 tur açık teklif usulü gerçekleşti.

Reklam
Devamını oku

Endüstriyel İş Makinaları

GÜVENİLİR DANIŞMANI

Yayınlanma tarihi

-

Borusan Makina ve Güç Sistemleri yeni ünite ve makine satış, kiralama ve ikinci el opsiyonlarını sunduğu iş modeliyle, müşterilerinin çözüm ortağı ve güvenilir danışmanıdır.

Satış ve satış sonrası destek hizmetleri, müşterilere verimli ve tasarruflu kullanım olanağı sağlanması için Cat iş makinası kiralama hizmeti, sertifikalı ikinci el iş makinası konseptiyle Türkiye’de benzeri olmayan garantili ikinci el hizmeti sunmasının yanı sıra, katma değerli mühendislik hizmetleriyle tek noktadan anahtar teslimi enerji çözümleri ve denizcilik, petrol işlerinde anahtar teslim çözümleri de sağlıyor.

STANDIMIZA HERKEZİ BEKLİYORUZ

Çiftçilerimizin verimliliğini artıran kazıcı yükleyicilerimiz Cat® 434 ile Kazıcı Yükleyici, zorlu zemin şartlarına karşı eşit teker, 28 inçlik lastikleri avantajıyla birlikte 1.3 metreküplük kovası ve tarıma yönelik hidrolik ataçmanları çalıştırabilme kabiliyetiyle verimliliğinizi artırır. Açık alanda yer alan standımıza sizleri de bekliyoruz!​ Detaylı bilgi için https://bit.ly/tariminkalbindeyiz linkine tıklayabilirsiniz.

Devamını oku
Reklam hba.com.tr
Reklam hba.com.tr
Bumerang - Yazarkafe

Trend olan