Endüstriyel İş Makinaları
DÜNYADA VE TÜRKİYEDE İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ

Kezban Ayhan – Ayhanlar Platform Endüstri Mühendisi
İş sağlığı ve güvenliği; “işyerlerini işin yürütümü nedeniyle oluşan tehlikelerden uzaklaştırmak ve sağlığa zarar verebilecek koşullardan arındırarak, daha iyi bir çalışma ortamı sağlamak için yapılan sistemli çalışmalar” olarak tanımlanmaktadır.
Ülkemiz 1980 sonrası dönemde sanayileşmesini hızlandırmış, sanayi ve hizmet kesimlerinde çalışan sayısının artmasıyla iş kazaları da artış göstermiştir. 2012 yılında yayınlanan 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ve ilgili yönetmeliklerinin uygulamaya konulmasıyla kapsamlı ve çağdaş iş sağlığı güvenliği uygulamaları başlatılmıştır. Diğer yandan, sahadaki uygulamalarda ve iş sağlığı ve güvenliği kültürü yetersizliği nedeniyle yasal uygulamaların kabulü konusunda sorunlar yaşanmıştır. Temelde sıklık hızları açısından bakıldığında görece olarak aşama kaydettiğimiz iş sağlığı ve güvenliği göstergelerimiz sayısal olarak değerlendirildiğinde yüksek seviyededir. Hem iş kazalarının sayısını azaltmak hem de gerçek anlamda gelişmiş ülkeler düzeyinde iş sağlığı ve güvenliği performansı sağlayabilmek için önümüzdeki yıllar için kısa, orta ve uzun vadeli planlar ve hedefler geliştirmemiz gerekmektedir.
İSG ÇALIŞMALARININ AMACI
1- Çalışanları korumak (Sağlık ve güvenlik)
2- Üretim güvenliğini sağlamak (Verim Artişi, Kalite Üstünlüğü)
3- İşletme güvenliğini sağlamak (Acil Durum Tedbirleri, Risk Değerlendirme…)
Küreselleşen dünyada başarıyı belirleyen en önemli faktör, dünya piyasalarına açılan mal ve hizmetlerin, firmaların ve ülkelerin rekabet kabiliyetidir. Bu anlamda, günümüzün bilinçli ve seçici tüketicisi, mal ve hizmetlerin üretim sürecinin çevre ve insan sağlığı açısından ne derece güvenli olduğu ile de ilgilenmektedir. Bu doğrultuda, firmaların alacağı İSG tedbirleri, kendilerine uluslar arası piyasalarda rekabet üstünlüğü sağlayacaktır.
İSG KONUSUNDA STANDARTLARIN GELİŞTİRİLMESİ GEREKİYOR
Bu nedenle AB kapısındaki ülkemizin, İSG konusundaki standartlarını geliştirmesi, uluslararası rekabet koşullarına adapte olmasını da kolaylaştırabilir. Türkiye’de işçi sağlığı ve iş güvenliğine ilişkin yasal çerçeve, halen yürürlükte olan Anayasa’nın çalışma hayatının düzenlenmesiyle ilgili maddelerinde bulunmaktadır. Anayasanın 50. maddesinde “hiç kimsenin yaşına cinsiyetine ve gücüne uymayan işlerde çalıştırılmayacağı”, 56. maddesinde ise “herkesin sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahip olduğu” belirtilmektedir. ILO tarafından hazırlanmış olan 155 No’lu İş Sağlığı ve Güvenliği ve Çalışma Ortamına İlişkin Sözleşme ile 161 Sayılı Sağlık Hizmetlerine İlişkin 10 Sözleşme 2004 yılında onaylanmıştır. 187 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliğini Geliştirme Çerçeve Sözleşmesi de 2013 yılında onaylanmıştır.
Dünyadaki iş kazaları ve meslek hastalıklarının önlenmesine yönelik çalışmalarda sendikaların katkıları yanında, 1919 yılında faaliyetine başlayan Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) Milletler Cemiyeti’ne bağlı olarak bu konuda önemli çalışmalar yapmış ve 1946 yılında ise Birleşmiş Milletler ile imzaladığı anlaşma sonucu bir uzmanlık kuruluşu durumuna gelmiştir. Türkiye ILO’ya 1932 yılında üye olmuştur. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) 1946’da kurulma kararı alınmış ancak resmi olarak 1948’de kurulmuştur. Türkiye 1948 yılında WHO’ya üye olarak kabul edilmiştir. TBMM 1949’da Türkiye’nin üyeliğini onaylamıştır.
TÜRKIYE’DE ÇIKARILAN İŞ KANUNLARI
3008 sayılı İş Kanunu: 1936
1475 sayılı İş Kanunu: 1971
4857 sayılı İş Kanunu: 2003
6331 İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu: 2012
DÜNYADA İSG TARIHSEL GELIŞIMI
1802 – İngiltere: Çıraklık Kanunu
1833 – İngiltere: Fabrikalar Yasası
1847 – İngiltere: 10 Saat Yasası
1918 – İngiltere: 8 Saat Yasası
1919: ILO kuruldu (Türkiye 1932 yılında üye oldu)
Endüstriyel İş Makinaları
2024’ü Yatırımla Kapatan Fatih Vinç, 2025’de de Hız Kesmeden Büyüyor

Şirketin Genel Müdürü Bekir Erdemli;
“Sektöre zaten bir dinamizm kazandırmıştık, ancak şimdi bu dinamiğe biraz daha hız kattık. Piyasadaki durgunluğa rağmen pazarlama faaliyetlerimizi ve çalışmalarımızı en hızlı şekilde sürdürüyoruz.”
Bekir Erdemli, sektörün dinamiklerine katkı sağlamaya devam ettiklerini belirterek bunları söyledi.
Şirket olarak 2024 yılını değerlendirmek üzere bir toplantı gerçekleştirdiklerini ifade eden Erdemli, çalışanlarla yeni yol haritalarını paylaştıklarını söyledi. 2025 yılı için ise şimdiden önemli adımlar attıklarını belirtti.
“Sektöre yeni dinamikler kazandırmaya devam edeceğiz. İnovatif çalışmalarımızın meyvelerini almaya başladık ve bunları daha da geliştirmek için çalışıyoruz. Dijital çözümlerle ve internet altyapımızı kullanarak organizasyonumuzu en iyi şekilde yönetmeye odaklanıyoruz.”
2024 yılında bünyesine yeni bir şube daha eklerken, 2025 yılı içinde şube sayısını artırmayı planlıyor. Erdemli, Türkiye’nin geleceğine güvendiklerini ve yatırımlarını bu doğrultuda şekillendirdiklerini belirterek şunları söyledi:
“Sektörde kaldırma işlerinin olduğu her noktada var olmaya hazırız. Ekiplerimizi, yatırımlarımızı ve sistemlerimizi buna göre kurguluyoruz. Müşteri güvenini kazanarak, teknik servis ve operasyon ekibimizle en iyi hizmeti sunmaya devam edeceğiz.”
Fatih Vinç, müşteri memnuniyetini ön planda tutarak, hizmet ağını genişletme çalışmalarına hız kesmeden devam etmeyi planlıyor.
Dijital çözümleriyle kiralama sektöründe öncü olmayı hedeflediği söyledi. Erdemli, yalnızca şirketlerine değil, bu yatırımlarla tüm sektöre katkı sağlayacağını vurguladı.
“Geleceğe daha güvenle bakıyoruz. Bu çalışmalar sayesinde rotalarımızı daha net belirleyebiliyoruz. Yatırımlarımızı sağlam temeller üzerine oturtarak yeni projeler ve işler için atılımlarımıza devam ediyoruz.”
Endüstriyel İş Makinaları
STILL ARSER’in Geniş Bayi Ağı ile Hızlı Erişim: RCE 15-20 ile Verimli Operasyon

Nadir kullanımda yüksek kalite, güvenlik ve en iyi hizmeti sağlayan STILL RCE 15-20, standart bileşenler ve önceden yapılandırılmış araç stokları sayesinde kısa teslimat süreleriyle dikkat çekiyor.
İç lojistikte yenilikçi çözümleriyle öne çıkan STILL ARSER, işletmelerin operasyonlarını aksatmadan verimliliklerini artırmaları için RCE 15-20 Kompakt Elektrikli Forklift Serisi ile hızlı, erişilebilir ve uzun vadede işletmelere ekonomik katkı sağlayan bir çözüm sunuyor. Günümüzde daha fazla şirket, temel işlevlere odaklanan kompakt elektrikli forkliftleri tercih ediyor. Nadir kullanımda bile yüksek kalite, güvenlik ve en iyi hizmeti talep eden işletmeler için tasarlanan bu seri, standart bileşenler ve önceden yapılandırılmış araç stokları sayesinde kısa teslimat süreleriyle dikkat çekiyor.
Geniş Bayi Ağı ile Hızlı Teslimat ve Anında Kullanım
İç lojistikte zamanın ne kadar değerli olduğunu bilen STILL ARSER, RCE 15-20 serisiyle hızlı teslimatı öncelik olarak değerlendiriyor. Standart bileşenler ve önceden yapılandırılmış araç stokları sayesinde işletmeler gereksinimlerine uygun çözüme beklemeden ulaşabiliyor. Karmaşık konfigürasyon süreçleriyle zaman kaybetmeden, üretim ve depo yönetimini kesintisiz devam ettirebiliyorlar. STILL’in müşteri odaklı yaklaşımı, geniş bayi ağı sayesinde hızlı erişimi mümkün kılıyor.
Kolay Erişim, Esnek Kullanım
RCE 15-20, 1,5 ton, 1,6 ton ve 2,0 ton taşıma kapasiteleri ile farklı sektörlerin ihtiyaçlarına cevap veriyor. 112 cm genişliğiyle dar alanlarda üstün manevra kabiliyeti sunarken, farklı kullanım senaryolarına hızlıca adapte olabiliyor. İster yapı marketlerde, ister üretim alanlarında, isterse depo yönetiminde kullanılsın, RCE 15-20, her ihtiyaca uygun bir çözüm sunuyor. Kompakt yapısı, kısıtlı alanlarda dahi maksimum verimlilik sağlayarak iş süreçlerini hızlandırıyor.
Uzun Vadeli Ekonomik Katkı ve Verimli Kullanım
RCE 15-20, lityum-iyon akü teknolojisi ile işletmelere enerji tasarrufu sağlıyor. %30 daha verimli çalışan bu aküler, hızlı şarj olma özelliğiyle kesintisiz operasyon sunarken, bakım gerektirmeyen yapısıyla uzun vadeli maliyetleri azaltıyor. Ek olarak, daha az bakım gerektiren dayanıklı bileşenleriyle işletmelerin servis ve onarım maliyetlerini minimum seviyeye indiriyor. Kurşun asit akülerle kıyaslandığında, daha uzun ömürlü olmasıyla toplam işletme maliyetlerinde avantaj sağlıyor.
Endüstriyel İş Makinaları
HASEL İstif Makinaları’ndan Sektöre Yeni Yetenekler: HASEL Akademi Kuruldu!

İş ve istif makinaları sektörünün liderlerinden HASEL İstif Makinaları, sektördeki nitelikli personel ihtiyacına çözüm üretmek amacıyla HASEL Akademi’yi hayata geçirdi. Akademi, ilk yılında forklift satışında uzmanlaşacak genç yetenekleri sektöre kazandırmayı hedefliyor.
HASEL Akademi’nin ilk programına 4.250 başvuru arasından titizlikle seçilen 16 genç yetenek katıldı. 4’ü kadın olan katılımcılar, HASEL’in Adana, Antalya, Sakarya, Ankara, Trakya, İstanbul, Bursa, Çorlu, G. Antep, Konya ve İzmir’deki bölge temsilciliklerinde görev alarak forklift satışında uzmanlaşacaklar. Katılımcılar, İngilizce bilen, mühendislik, işletme ve iktisat fakültelerinden mezun adaylar arasından seçildi.
Akademi’de katılımcılar, şirket içi oryantasyonun ardından, ürün eğitimlerinin yanı sıra, alanında uzman isimlerden ekip kültürü, başarı odaklılık, farkındalık, satışta etkin iletişim, müşteri odaklılık ve zor müşterilerle başa çıkma, fark yaratan satış, sunuş becerileri ve beden dili, müzakere teknikleri gibi kişisel gelişim eğitimleri alıyorlar. 8 ay sürecek eğitim boyunca deneyimli satış ekipleriyle saha çalışmaları da yapacak olan katılımcılar, programın sonunda sertifika almaya hak kazanacaklar.
Genç yeteneklerin sektöre kazandırılması, sektörün büyümesi için kritik
HASEL IK Müdürü Eda Özdoğru, sektördeki nitelikli personel ihtiyacına dikkat çekerek, tüm şirketlerin genç yetenekleri sektöre çekmek için yatırım yapması gerektiğini vurguladı. Eda Özdoğru, ‘Genç yeteneklerin sektöre kazandırılması, sektörün büyümesi için kritik öneme sahip. Gençler için staj ve işbaşı eğitim programları yaygınlaştırılmalı, üniversitelerle iş birliği yapılarak sektörün ihtiyaçlarına yönelik eğitim programları geliştirilmeli. Sektörün gençlere tanıtılması için çalışmalar yapılmalı, sektörün potansiyeli ve kariyer fırsatları vurgulanmalı. HASEL Akademi’ye ilk yılında bu kadar yoğun başvuru almak bizi çok mutlu etti. Eğitim programına ve HASEL ailesine dahil ettiğimiz yeni elemanlarımıza şirketimizde kalmaları konusunda herhangi bir zorunluluk getirmedik, öncelikli amacımız sektörün gelişimine katkıda bulunmak.’ dedi.
HASEL İstif Makinaları’nın HASEL Akademi girişimi, sektördeki nitelikli personel sorununa çözüm üretmek için önemli ve örnek bir adım olarak değerlendiriliyor.
Katılımcılar Ne Diyor?
Tevfik Koral İstif: “HASEL Akademi, istif makineleri sektöründe yeniysen ve bu sektörler hakkında bilgi sahibi değilsen gerçekten çok iyi bir fırsat. Eğitim sürecinde, sektör hakkında
- bilgili ve tecrübeli kişilerden çok önemli bilgiler öğrendim ve öğrenmeye devam ediyorum.”
- Samet Yıldırım:“Hasel Akademi, Hasel Grup’a katılmamda ve sürece hızlı adapte olmamda büyük bir rol oynadı. Özellikle forklift ve ürün bilgisi konusunda aldığım eğitimler, teknik bilgimi artırırken müşterilere daha bilinçli ve güvenilir bir şekilde yardımcı olmamı sağladı.”
- Olgun Ayyıldız: “Bir yerden bir yere ürün taşıma, kaldırma, istifleme hiçbir zaman bitmeyecek bir ihtiyaç. Hemen hemen her sektörün kullanımı ve sürekli ihtiyaç sebebiyle ürünlerimize her zaman ihtiyaç olacaktır.
Aldığımız teorik eğitimler, alacağımız satış odaklı eğitim konuları da teorik eğitimimizin yanı sıra karakterimizi güçlendirecek ve bizi iyi bir ürün uzmanı ve satış uzmanı yapacaktır.”
-
1 Konu 1 Konuk4 yıl önce
Sarılar Group’un Genç Yöneticisi Hanifi Gürbüz: Yatırım Odaklıyız, Covid-19 Sürecinde Bile Çalışmalarımız Devam Ediyor…!
-
Özel Haber3 yıl önce
ELFATEK’TEN AKİBA
-
Ağır Yük Taşıma Araçları4 yıl önce
GEMLİK AKTAŞ-1 LOJİSTİK’İN GURUR GÜNÜ
-
Özel Haber4 yıl önce
HASANKEYF’TEKİ TARİHİ TAŞIYAN ÇABA MİSNAK, DÜNYADA YAPILAMAYANI YAPARAK HEM TARİHİ TAŞIDI HEM DE TARİHE GEÇTİ
-
Son Dakika4 yıl önce
Hareket Turquality ile Globaldeki Gücüne Güç Katacak
-
Özel Haber4 yıl önce
Salih Kodaman: Müşteriye verdiğimiz güven, bizim en büyük farkımız
-
Son Dakika4 yıl önce
Düzce eşrafından Sadettin Kayışoğlu vefat etti.
-
Son Dakika3 yıl önce
Devrilen forkliftin altında kalan operatör can verdi