Endüstriyel İş Makinaları
DÜNYADA VE TÜRKİYEDE İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ
Kezban Ayhan – Ayhanlar Platform Endüstri Mühendisi
İş sağlığı ve güvenliği; “işyerlerini işin yürütümü nedeniyle oluşan tehlikelerden uzaklaştırmak ve sağlığa zarar verebilecek koşullardan arındırarak, daha iyi bir çalışma ortamı sağlamak için yapılan sistemli çalışmalar” olarak tanımlanmaktadır.
Ülkemiz 1980 sonrası dönemde sanayileşmesini hızlandırmış, sanayi ve hizmet kesimlerinde çalışan sayısının artmasıyla iş kazaları da artış göstermiştir. 2012 yılında yayınlanan 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ve ilgili yönetmeliklerinin uygulamaya konulmasıyla kapsamlı ve çağdaş iş sağlığı güvenliği uygulamaları başlatılmıştır. Diğer yandan, sahadaki uygulamalarda ve iş sağlığı ve güvenliği kültürü yetersizliği nedeniyle yasal uygulamaların kabulü konusunda sorunlar yaşanmıştır. Temelde sıklık hızları açısından bakıldığında görece olarak aşama kaydettiğimiz iş sağlığı ve güvenliği göstergelerimiz sayısal olarak değerlendirildiğinde yüksek seviyededir. Hem iş kazalarının sayısını azaltmak hem de gerçek anlamda gelişmiş ülkeler düzeyinde iş sağlığı ve güvenliği performansı sağlayabilmek için önümüzdeki yıllar için kısa, orta ve uzun vadeli planlar ve hedefler geliştirmemiz gerekmektedir.
İSG ÇALIŞMALARININ AMACI
1- Çalışanları korumak (Sağlık ve güvenlik)
2- Üretim güvenliğini sağlamak (Verim Artişi, Kalite Üstünlüğü)
3- İşletme güvenliğini sağlamak (Acil Durum Tedbirleri, Risk Değerlendirme…)
Küreselleşen dünyada başarıyı belirleyen en önemli faktör, dünya piyasalarına açılan mal ve hizmetlerin, firmaların ve ülkelerin rekabet kabiliyetidir. Bu anlamda, günümüzün bilinçli ve seçici tüketicisi, mal ve hizmetlerin üretim sürecinin çevre ve insan sağlığı açısından ne derece güvenli olduğu ile de ilgilenmektedir. Bu doğrultuda, firmaların alacağı İSG tedbirleri, kendilerine uluslar arası piyasalarda rekabet üstünlüğü sağlayacaktır.
İSG KONUSUNDA STANDARTLARIN GELİŞTİRİLMESİ GEREKİYOR
Bu nedenle AB kapısındaki ülkemizin, İSG konusundaki standartlarını geliştirmesi, uluslararası rekabet koşullarına adapte olmasını da kolaylaştırabilir. Türkiye’de işçi sağlığı ve iş güvenliğine ilişkin yasal çerçeve, halen yürürlükte olan Anayasa’nın çalışma hayatının düzenlenmesiyle ilgili maddelerinde bulunmaktadır. Anayasanın 50. maddesinde “hiç kimsenin yaşına cinsiyetine ve gücüne uymayan işlerde çalıştırılmayacağı”, 56. maddesinde ise “herkesin sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahip olduğu” belirtilmektedir. ILO tarafından hazırlanmış olan 155 No’lu İş Sağlığı ve Güvenliği ve Çalışma Ortamına İlişkin Sözleşme ile 161 Sayılı Sağlık Hizmetlerine İlişkin 10 Sözleşme 2004 yılında onaylanmıştır. 187 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliğini Geliştirme Çerçeve Sözleşmesi de 2013 yılında onaylanmıştır.
Dünyadaki iş kazaları ve meslek hastalıklarının önlenmesine yönelik çalışmalarda sendikaların katkıları yanında, 1919 yılında faaliyetine başlayan Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) Milletler Cemiyeti’ne bağlı olarak bu konuda önemli çalışmalar yapmış ve 1946 yılında ise Birleşmiş Milletler ile imzaladığı anlaşma sonucu bir uzmanlık kuruluşu durumuna gelmiştir. Türkiye ILO’ya 1932 yılında üye olmuştur. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) 1946’da kurulma kararı alınmış ancak resmi olarak 1948’de kurulmuştur. Türkiye 1948 yılında WHO’ya üye olarak kabul edilmiştir. TBMM 1949’da Türkiye’nin üyeliğini onaylamıştır.
TÜRKIYE’DE ÇIKARILAN İŞ KANUNLARI
3008 sayılı İş Kanunu: 1936
1475 sayılı İş Kanunu: 1971
4857 sayılı İş Kanunu: 2003
6331 İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu: 2012
DÜNYADA İSG TARIHSEL GELIŞIMI
1802 – İngiltere: Çıraklık Kanunu
1833 – İngiltere: Fabrikalar Yasası
1847 – İngiltere: 10 Saat Yasası
1918 – İngiltere: 8 Saat Yasası
1919: ILO kuruldu (Türkiye 1932 yılında üye oldu)
Endüstriyel İş Makinaları
HASEL’İN YENİ GENEL MÜDÜRÜ TEOMAN BALABAN
ODTÜ Mühendislik Fakültesi mezunu olan Teoman Balaban, Siemens ve Türk Philips gibi global şirketlerde görev almıştır. 2002 yılından itibaren HASEL İstif Makinaları ailesine katılan Balaban, sırasıyla Satış Müdürü, Satış Direktörü ve Genel Müdür Yardımcısı olarak önemli sorumluluklar üstlenmiştir. Balaban, Kasım 2024 itibarıyla Genel Müdür ve Yönetim Kurulu Üyesi olarak HASEL’deki görevine devam edecektir.
1985 yılında kurulan HASEL, Türkiye’de istif ve iş makinaları sektöründe önde gelen birçok markanın distribütörlüğünü yapıyor. HASEL, geniş ürün yelpazesi ile inşaat, madencilik, tekstil, çelik, kimya, ilaç, seramik, ağaç sanayii, otomotiv, plastik, gıda, enerji gibi birçok sektöre tüm Türkiye’de makine tedariği ve satış sonrası hizmeti veriyor.
İSDER in önderliğinde ,İstif Makinaları sektörünün en önemli uluslararası etkinliklerinden biri olarak kabul edilen ve iki yılda bir gerçekleştirilen Avrupa İstif Makinaları Federasyonu (FEM) Kongresi, 14 yıl aradan sonra yeniden İSDER ev sahipliği yaptı.
25-27 Eylül tarihlerinde İstanbul’da düzenlendi. İstif makineleri sektörünün rotasının belirlendiği FEM Kongresi’nde; forklift, vinç, personel yükseltici platform, depo içi ekipmanlar ve depo raf sistemleri konusunda dünyaca ünlü firmalarının yönetimleri, üst düzey yetkilileri ve ülkemizden sektör temsilcileri ile birlikte toplam 160 katılımcı yer aldı. Kongrede aynı zamanda Dünya İstif makinaları sektörünün Avrupa’daki çatı kuruluşu FEM’in yıllık genel toplantıları yapıldı. Frank Van Dijck, kongrede FEM Başkanı olarak seçildi.27 Eylül tarihinde birbirinden değerli şirketlerin üst düzey yetkililerinin katılımıyla “İstif Makinaları Sektörünün Yeşil Dönüşümü” paneli düzenlendi.
Endüstriyel İş Makinaları
İsder Fem Kongresinin Ev Sahibi
İstif Makinaları Distribütörleri ve İmalatçıları Birliği (İSDER), istif makineleri sektörünün en önemli uluslararası etkinliklerinden biri olarak kabul edilen FEM Kongresi’ne ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. 25-27 Eylül tarihleri arasında İstanbul’da gerçekleştirilecek olan kongrede dünya istif makineleri sektörünün rotası çizilecek.
İstif makineleri sektörünün en önemli uluslararası etkinliklerinden biri olarak kabul edilen FEM Kongresi, 25-27 Eylül tarihleri arasında İSDER’in ev sahipliğinde, İstanbul’da gerçekleştirilecek. Dünya istif makinaları sektörünün Avrupa’daki çatı kuruluşu Avrupa İstif Makinaları Federasyonu’nun (FEM) yıllık genel toplantılarının yapılacağı ve dünya istif makinaları sektörünün rotasının çizileceği FEM Kongresi’ne, forklift, vinç, personel yükseltici platform, depo içi ekipmanlar ve depo raf sistemleri konusunda dünyaca ünlü firmaların sahipleri ve üst düzey yetkilileri katılım sağlayacak. FEM üyesi dışındaki sektör katılımcıları 27 Eylül tarihinde gerçekleşecek olan “The Green Transformation of the Materials Handling Industry” paneline katılım sağlayabilecek.
-
1 Konu 1 Konuk4 yıl önce
Sarılar Group’un Genç Yöneticisi Hanifi Gürbüz: Yatırım Odaklıyız, Covid-19 Sürecinde Bile Çalışmalarımız Devam Ediyor…!
-
Özel Haber2 yıl önce
ELFATEK’TEN AKİBA
-
Ağır Yük Taşıma Araçları4 yıl önce
GEMLİK AKTAŞ-1 LOJİSTİK’İN GURUR GÜNÜ
-
Özel Haber4 yıl önce
HASANKEYF’TEKİ TARİHİ TAŞIYAN ÇABA MİSNAK, DÜNYADA YAPILAMAYANI YAPARAK HEM TARİHİ TAŞIDI HEM DE TARİHE GEÇTİ
-
Son Dakika4 yıl önce
Hareket Turquality ile Globaldeki Gücüne Güç Katacak
-
Özel Haber4 yıl önce
Salih Kodaman: Müşteriye verdiğimiz güven, bizim en büyük farkımız
-
Son Dakika4 yıl önce
Düzce eşrafından Sadettin Kayışoğlu vefat etti.
-
Son Dakika3 yıl önce
Devrilen forkliftin altında kalan operatör can verdi