Takip Edin

Haber

DR. UÇAN: İŞ GÜVENLİĞİNDE EĞİTİM EN BELİRLEYİCİ NOKTA

Yayınlanma tarihi

-

Üsküdar Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Rüştü Uçan, iş güvenliğinde 4 yıllık ve lisansüstü akademik eğitimlerin son derece önemli olduğunu ifade ediyor.

Türkiye’de sanayi ve iş dünyasının gelişmesi ile beraber iş ve işçi kazalarına paralel olarak ‘İş güvenliği’ gündem oluşturmaya devam ediyor. Konuyu Üsküdar Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Rüştü Uçan ile değerlendirdik.

MESKA (Meslek Hastalıklar ve İş Kazalarını Önleme Vakfı)’nın başkanı oldunuz. İş güvenliği kanunu 2012 yılında çıktı  ve 6 yıla yakın bir yıl geçti. Türkiye’de iş kazalarını önemli derecede aşağıya indirdi değil mi?

Aslında çok süratli bir indirme olmuyor ama eskiden kayıt dışı çok fazla kaza vardı. Şimdi bu tarz kazaların hepsi kayıt altına alınıyor.  Kişiler olayları daha iyi bir şekilde anlamaya başladılar. Eskiye göre daha iyi bir pozisyondayız diyebiliriz.

DÖRT DÖRTLÜK ELEMANLAR YETİŞECEK

Genel olarak iş güvenliğinin son dönemini anlatır mısınız?

İlk olarak üniversitede verdiğimiz eğitimler ile başlamak istiyorum. Sonra sektörel bazlarda eğitime gitmek lazım. Şimdi iş güvenliği uzman sayısı 140 bin olarak açıklandı. Eleman ihtiyacının büyük bir kısmı karşılanmış. Ama bundan sonra çıkacak olan elemanın daha vasıflı, daha kalifiye olması şeklinde bir dönemece gelmiş bulunmaktayız. Bu döneçte ben MESKA Vakfı Başkanı olarak, vakfımıza göre 2 yıllıkların hemen 4 yıllığa çevrilmesi gerekmektedir. Ve bu 4 yıllığa çevrildiği zaman da bunun içerikleri, laboratuvarları, dersleri, konuları, stajı hepsi ile sektörün ihtiyacını karşılayabilecek dört dörtlük bir eleman haline getirilmesi gerekir. Biz, Üsküdar Üniversitesi olarak bunu sağladık. Yani Üsküdar Üniversitesi’nde ders içeriklerimizle laboratuvarımızla, hepsiyle bunu sağladık. Türkiyeye örnek olabilecek bir kuruluş oluşturduk. Bu alanda ilk üniversitelerden birtanesiyiz. İlk 4 yıllık açanlardanız. Bu konuda bayağı bir yol aldık. Bizim aldığımız bu yolu model haline getirelim diğer 2 yıllıkları da 4 yıla çevirerek bu kalitenin şekline getirelim ve Türkiye’nin ihtiyacı olan İSG uzmanını yetiştirelim.

Reklam

PROFESÖRLÜK YOLUNUN AÇILMASI GEREKİYOR

Peki neden 2 yıllığı tercih etmiyorsunuz?

Öncelikle çok düşük puanlar ile geliyorlar. İkinci olarak da zaten 2 yıl diyorsunuz. 2 yılın bir dönemi belki de 1.5 dönemi genel dersler ile geçiyor. Yani ders sayısı çok çok az kalıyor. Onun için 4 yılda bütün ihtiyacı olan dersleri ve stajları vermemiz gerekiyor. Burada üzüntü verici bir olay var: İstanbul Üniversitesi, 4 yıllık uzaktan eğitim açıyor, öğrenci sayısı çok fazla ve İSGDER’lerin eğitimini uzaktan eğitim ile verimli bir şekilde veremezsiniz. İş sağlığı diyoruz. Riskli ortamlarda çalışmayı öğretmemiz lazım. Bunların uzaktan olması mümkün değil. Mühendislik nasıl uzaktan eğitim ile olmuyorsa, tıp nasıl uzaktan eğitim ile olmuyorsa İSG’nin de uzaktan eğitim ile olması mümkün değil. Öğrencinin staj yapması lazım, proje geliştirmesi lazım. Bunların hiçbiri mümkün olmuyor. İş güvenliği uzmanı yetiştiren 83 tane üniversite var, 2 yıllık meslek yüksek okulu var,  10 tane 4 yıllık var, lisans üstü eğitimler var, doktoralar var. Şimdi bu kadar geniş 140 bin kişinin olduğu bir dal diyoruz. Ve burada doçentlik için gerekli alt yapı yok. Ben makine mühendisiyim, doktora yapmışım. Çeşitli yerlerde doktora yapmış arkadaşlar var. Biz hiçbir şekilde doçent olamıyoruz. Çünkü doçentlik kriteleri bu yapıya uygun değil. Türkiye’de iş güvenliğinde bilgi birikimi olsun istiyorsak bunun doçentlik, profesörlük yolunun açılması gerekli. Bu da çözülmesi gereken en büyük sorunlardan birtanesi.

TEZLERİMİZLE KATKI SUNACAĞIZ

Taşıma kaldırma üniteleri grubunun en büyük sorununlarından birisi de operatör sorunu. Üsküdar üniversitesi olarak bu konuda neler yapacakasınız?

Reklam

İş güvenliği bugüne kadar genelden gitti. Şimdi detaylara girmemiz lazım. Bu detaylara girerken yüksekte çalışma gibi konularda bir ihtiyacınız varsa bu konuda beraber çalışıp eğitimleri detaylandırabiliriz. Daha sonrasından bunları ilgili yerlere iletebiliriz. Bu tür desteklerimiz olur. Bir de yurtdışındaki projelerde birlikte hareket edilebilir. Bizim bunları detaylandırmamız lazım, ancak böyle başarılı olabiliriz. Biz burada tezler yaptırıyoruz. Konu bulmakta zorluk çekiyoruz. Ama sizin bir üreticinizin bir sorunu olduğunda biz burada öğrencilerimiz ile birlikte bu sorunu çözmeye yardım edebiliriz. Böylelikle hem yapılan tez işe yarar hem de sektörün bir problemi çözümlenmiş olur. Bir tez neden boşa gitsin, biz de faydalı olmak için uğraşıyoruz.

DOĞRU YAPIYI KURARSAK İŞ KAZALARI AZALIR

Bu birliktelik iş kazalarını ne kadar önler?

Biz çalışmalarımızı bakanlıklara birebir sunuyoruz, sunacağız da… Bu ay sonunda mesela 3 günlük bir çalıştay var. Bizleri çağırdılar oraya da gideceğiz. Biz, memnuniyet ile her projeye katılmak istiyoruz. Çünkü işin dışında olursan o iş için fikir veremezsin. Bu noktada sektörün de bize gelmesi lazım. Benim şu makinamda şöyle bir sorun var, bunu nasıl yapalım? Gerekirse projelerde yardımcı olurum veya tamir ederken şöyle bir sıkıntı var… Bunun çözümü belki bir defada bulunamayabilir. Ama üzerine düşünülmesi lazım. Bilgi ve birliktelik olursa iş kazaları da azalır. Yeter ki doğru yapıyı kuralım.

MESKA’DA BİR DİZİ ETKİNLİKLER GERÇEKLEŞTİRECEĞİZ

Reklam

MESKA Vakfı’ndan bahseder misiniz?

MESKA Vakfı, 1998’de kuruldu. Biz bu vakfın yönetimine geldik. Buradaki amacımız sivil toplum kuruluşu olarak da bu işin içerisinde olmak. İsanları aydınlatmak. İlerleyen zamanlarda öğrenci bursları vermek isyioruz. Biz böyle bir yola çıktık. 4 ay oldu ben başkan olalı. Çalışmalarımıza devam ediyoruz. İlk etapda bir konu bir konuk olarak Üsküdar Üniversitesi İSGDER ile bir çalışmamız var. Bu tarz bir sürü etkinliğimiz olacak.

Devamını oku
Reklam
Yorum Yaz

Yorum Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Haber

YENİLİKLERE  DAİMA AÇIK

Yayınlanma tarihi

-

 

Çetinler Sürücü, Src ve İş Makineleri kursumuz hep yeniliklere açık olmuştur.Sadece sürücü belgesi (Ehliyeti) değil, güvenli sürücülük eğitimi vermekteyiz. Kursumuz yine ilklere öncülük ederek ış makinaları Operatörlük belgesi üzerine çalışma yaparak G sınıfı sürücü belgesi vermeye başladı.

Kursumuzda hep yeniliklere açık olduk. Araç ve gereçlerimizi hep yeni teknoloji cihazları ile donattık. Şu anda sıfır km. Hundai otomobillerle, sıfır Isuzu ve Iveco otobüslerle eğitim vermekteyiz.  Aynı Forklift- Elektrikli transpalet-Mobil Vinç- Dozer- Greyder – Finişer – iş Kamyonu – Zemin Süpürme-Fore Kazık-Zemin Delik Delgi, firmalara Tavan vinci, Limanlara Liman makinaları ve Serdümen, Terminal Traktörü belgesi, bireysel olarak Eskavatör, Beko Loder, Loder makinaları ile ilgili Operatörlük belgeleri vermeye başlamıştır.

Devamını oku

Haber

HIZLI TEKNİK VE SERVİS HİZMETİ

Yayınlanma tarihi

-

 

Türkiye’de “personel yükseltici platform sektöründe” bir ilke imza atan Acarlar Makine, Avrupa’nın CE ve EN 280 standartlarına uygun üretilen platformlarını iç pazarla buluşturmaktadır.

Acr Grup bünyesinde kurulan Acarlar Makine, 2003 yılından bu yana, Her ihtiyaca yönelik geniş ürün yelpazesi, Dinamik ve çözümcü yaklaşıma sahip kadrosu, Hızlı teknik servis hizmeti, Satış öncesi ve sonrası müşteri odaklı yaklaşımı ile fark yaratmaktadır. Müşterilerimiz ve çözüm ortaklarımız ile yaratmış olduğumuz güven çerçevesinde, dünyadaki gelişmeleri ve trendleri yakından takip ederek, öğrenen, sürekli yenilenen ve ilkleri gerçekleştiren bir kurum olmak.

GELİŞİME AÇIK VE GENÇ DİNAMİK ÇALIŞAN KADROSUYLA ÇALIŞMAYA DEVAM EDİYORUZ

Gelişime açık yönetimimiz, genç, dinamik çalışan kadromuzla pazardaki ürünleri ve rakiplerimizi yakından takip ederek, bilgileri en iyi şekilde toplamak, kurum içi koordinasyonu ve iletişimi geliştirerek toplanan bilgi üzerinde kararlar almak ve bu doğrultuda hizmet verdiğimiz müşterilerimizle etkin iletişimi ve bilgiyi paylaşarak en yüksek faydayı sağlamak. İç ve dış müşteri odaklı bir kurum olma hedefi doğrultusunda ve bu hedefe paralel olarak kurmuş olduğumuz kalite yönetim sistemini, iş süreçlerini ve bunları uygulayan insan kaynaklarımızı geliştirerek, ürünlerimizin ve hizmetlerimizin kalitesini arttırmak

Devamını oku

Haber

BAYRAM ÖNCESİ İŞ MAKİNALARI DERE TEMİZLİĞİ YAPIYOR

Yayınlanma tarihi

-

BAYRAM ÖNCESİ İŞ MAKİNALARI DERE TEMİZLİĞİ YAPIYOR

İZSU Genel Müdürlüğü ekipleri Ramazan Bayramı öncesi İzmir Konak’ta bulunan Meles Çayı Deltası ve Arap Deresi’nde temizlik seferberliği başlattığını bildirdi

İZMİR Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü ekipleri, dere yataklarında kırsal alanlarda oluşan rusubat ve dere yataklarına ulaşırken bir taraftan da yerleşim ve sanayi alanlarında biriken farklı türİerde atıkların oluşturacağı koku problemi için teyakkuza geçti. Konak, Karabağlar, Buca ve Gaziemir ilçe sınırlarından geçen Emrez, Kozağaç, Uzundere, Çitlembik gibi birçok dere sisteminin bağlandığı Meles Çayı ve Arap Deresi Halkapınar mevkinde birleşerek yağış sel sularını izmir Körfez’ine ulaştırıyor. Yağış sel sularının getirdiği rusubat ve çevresel atiklar ise dere yataklarında birikiyor.

34 ADET KAMYON VE 60 PERSONEL ÇALIŞIYOR

Rusubat ve belirtilen aüklar dere yatağının denize bağlandığı Liman ve Halkapınar bölgesinde çökelerek, bir taraftan da dere hidrolik kapasitesini düşürüyor. Diğer taraftan da havaların ısınması ile bölgede koku sorununa yol açıyor. İZSU ekipleri, bayram öncesi dere yataklarında yapüğı temizlik çalışması ile koku sorunu başİamadan müdahale etti. Halkapınar’da bulunan Meles Çayı ve Arap Deresi birleşiminde yapılan temizlik çalışması, dere yatağı ile deniz bağlantısı kesilerek bölgede bulunan suyun tahliyesi ile başladı. Tahliyenin ardmdan iş makineleri ile dere yatağında yer alan kokuya neden olan malzeme toplanarak bölgeden uzaklaştırıldı. Devam eden temizlik çalışmasında 28 adet farklı amaçlı iş makinesi, 34 adet kamyon ve 60 personel çalışıyor. Her yıl düzenli olarak yapılan temizİik çalışmaları titizlikle sürdürülüyor. Vatandaşların sağlığını ve yaşam kalitesini olumsuz yönde etkilememesi için çalışmalarını yürüten ÎZSU ekipleri, Ramazan Bayramı’nda da çalışmalarına devam edecek.

Devamını oku

Trend olan