Takip Edin

Proje Taşıma Lojistiği

Deutsche Post DHL: “Gelecek için özel bir sorumluluk taşıyoruz”

DHL; yeşil lojistik ve iklim nötr bir şirket olma hedefine ulaşmak için 2030 yılına kadar 7 milyar euroluk yatırım bütçesi ayırdı. Deutsche Post DHL Group CEO’su Dr. Frank Appel, “Lojistik sektörü özellikle değer zinciri yaratmada ve büyümede oynadığı hayati rol nedeniyle gelecek için özel bir sorumluluk taşıyor.

Yayınlanma tarihi

-

Karayolu, denizyolu havayolu ve demiryolu hep birlikte ticaretin ulusal ve küresel ölçekte gerçekleşmesini ve malların A noktasından B noktasına taşınmasını sağlıyor. Lojistik tüm bu faaliyetlerin sektörel adını oluşturuyor. Yeşil Lojistik ise tüm taşıma modlarının çevreye zararını en aza indirerek ve karbon salınımını da düşürerek gerçekleştirilmesini hedefliyor. Taşımacılık toplamda sera gazı emisyonlarının yüzde 16.2’sinden sorumlu durumda. Elektrik, ısınma ve taşımacılık sektörü ise toplam karbon salınımında yüzde 73.2 ile en büyük oranı oluşturuyor. Küresel taşımacılıkta en büyük şirketlerden biri olan Deutsche Post DHL Group, yeşil lojistik konusunda sektöre öncülük yapan ve ilham verici uygulamalar geliştiren küresel taşımacılık şirketi olarak öne çıkıyor.

Tüm yeni yapılar karbon nötr olacak

Şirket 2017 itibarıyla 2050 yılı için net sıfır emisyon hedefini açıklamış durumda. Bu kapsamda DHL 2030 yılına kadar karbon salınımlarını Paris İklim Anlaşması’nda belirlenen hedeflere uygun olarak aşağı çekecek. DHL yeşil lojistik ve iklim nötr bir şirket olma hedefine ulaşmak üzere 2030 yılına kadar 7 milyar euroluk bir yatırım bütçesi ayırdı. Bu yatırım bütçesi 2030 yılına kadar elektrikli araç sayısını 80 bine çıkarmayı ve nihai kargo teslim aşamasında kullanılan araçların yüzde 60’ını elektrikli hale getirmeyi hedefliyor. Bir başka adım olarak da kargo uçaklarında kullanılan yakıt içinde sürdürülebilir havacılık yakıtının payını 2030 yılına kadar yüzde 30’un üzerine çıkaracak. DHL bu süre zarfında yapılacak tüm bina ve tesisleri karbon nötr olarak tasarlayacak. DHL GoGreen uygulaması ise lojistikte düşük emisyonlu çözümler ve seçenekler sunuyor.

Deutsche Post DHL Group CEO’su Dr. Frank Appel, DHL’in 2019 yılında hazırlanan sürdürülebilirlik raporunda yer alan görüşlerinde, “Dijital olarak birbirine bağlı bu çağda bile, lojistik sektörü taşıma hizmetini gerçekleştirmek için hala fiziki bir altyapıya ve ağa ihtiyaç duymaktadır ve bu network dünya çapında refahı yönlendiren küresel ticaretin de belkemiğini oluşturmaktadır. Sektörümüzün lider şirketi olarak dünyanın her yerindeki insanları birbirine bağlamaktan ve dünya çapında ilerleme sağlamak için yaptığımız çalışmalardan gurur duyuyoruz. Lojistik sektörü özellikle değer zinciri yaratmada ve büyümede oynadığı hayati rol nedeniyle gelecek için özel bir sorumluluk taşıyor. Nedeni açık: Çünkü sürdürülebilir bir ekonomi, sürdürülebilir lojistik olmadan düşünülemez” sözleriyle sürdürülebilir lojistik vurgusu yapıyor.

Lojistik kritik rol oynayacak

Yıllardır alternatif yakıtların geliştirilmesini teşvik etiklerini söyleyen Dr. Frank Appel şu sözleriyle sürdürülebilir yakıt olgusunu değerlendiriyor;

“Hedefimiz iklim nötr ulaşım ise sürdürülebilir yakıtların geliştirilmesinden kaçış yoktur. Neyse ki, karbon-nötr yakıtlar üzerindeki çalışmalar son yıllarda hız kazandı. Aralarından seçim yapabileceğiniz çok sayıda potansiyel olarak sürdürülebilir yakıtımız var. Bunlar, biyoyakıtlar ve hidrojen gibi iyi bilinen alternatiflerden sentetik yakıtlar gibi daha az bilinen seçeneklere kadar uzanıyor. ”

Son söz olarak da Frank Attel, “Amaç, iklim açısından nötr bir gelecek için bir vizyon sağlamak, oraya ulaşmanın yollarını vurgulamak ve sürdürülebilir yakıtların sürekli gelişimi için ivme yaratmaktır. Bunu yaparken, yeşil lojistiği yönlendirmemize yardımcı olacak daha fazla destekçi kazanmayı umuyoruz. Kesin olan bir şey var: Daha sürdürülebilir bir ekonomi yaratmak ancak güçlerimizi birleştirirsek ve doğru stratejiyi izlersek mümkün olur ve lojistik bunda kritik bir rol oynayacaktır” diyor.

DHL Express Türkiye’den ‘elektrikli araç’ dönüşümü

DHL Express Türkiye ise sürdürülebilirlik kapsamında 2025 yılına kadar filodaki araçların yüzde 80’ini elektrikli araçlara dönüştürmeyi hedefliyor. Bu yıl ki hedef ise filodaki elektrikli araç sayısını 59’a çıkarmak. Şirket operasyon ve park alanlarına gelişmiş şarj istasyonları kurmaya da devam ediyor. Ayrıca çevre dostu teknolojilerle enerji tüketiminde 30, su tüketiminde de yüzde 50 tasarruf amaçlanıyor.

Devamını oku
Reklam
Yorum Yaz

Yorum Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Proje Taşıma Lojistiği

Arkas Lojistik 38.5 milyon euroluk yatırımla lokomotif alacak

38,5 milyon euroluk yatırımla beş Euro Dual model lokomotif si¬parişi veren Arkas Lojistik, ilk etapta 2025 yılında lokomotiflerin üç tanesini teslim alacak.

Yayınlanma tarihi

-

Arkas Lojistik CE­O’su Onur Göçmez, demiryolun­da tarifeli seferlerle taşıma yapa­bilmek için lokomotif alınmasının çok önemli olduğunu söyledi.

Göç­men, “Türkiye Demiryolu Ulaştır­masının Serbestleşmesi Kanunu ile özel sektöre lokomotif yatırımı yap­ma imkanı verildi. Uzun yıllardır demiryoluna hem ekipman hem de kara terminali konusunda yatırım yapan bir şirket olarak sektörde bir ilki gerçekleştirerek, Arkas Rail şir­ketimizin çatısı altında üç tanesini 2025 yılında teslim almak üzere beş lokomotif yatırımıyla tüm sektöre hizmet vermeyi planlıyoruz.

Bunun yanı sıra 700 adet öz mal vagonumu­za ek olarak 100 adet daha vagon alı­mı için çalışmalar yapıyoruz. Böyle­ce Arkas Rail halihazırda demiryo­lu ile taşımalarını gerçekleştirdiği Kayseri, Konya, Ankara, Gaziantep, Eskişehir gibi Türkiye’nin önde ge­len sanayi şehirlerinden yine Tür­kiye’nin en büyük limanlarına itha­lat-ihracat konteynerlerini tarifeli seferler ile taşıyacak” diye konuştu.

Devamını oku

Haber

Arkas, 38.5 Milyon Euro’luk Lokomotif Yatırımı Yaptı

Yayınlanma tarihi

-

Arkas, Türk lojistik  sektörüne bir yenilik getirerek lokomotif alıyor. 38,5 milyon Euro’luk yatırımla beş Euro Dual model lokomotif siparişi veren şirket, ilk etapta 2025 yılında lokomotiflerin üç tanesini teslim alacak. Çevreci lokomotiflerle Türkiye’nin önde gelen sanayi şehirlerinden yine Türkiye’nin en büyük limanlarına ithalat-ihracat konteynerlerini tarifeli seferler ile taşıyacak. Anadolu şehirlerinin demiryoluyla limanlara bağlanmasının yerinde üretimi teşvik edeceğine inançla hareket eden ve 20 yıldan fazla süredir yatırımlarını bu doğrultuda yapan Arkas, “Lojistiğin Arkasındaki Güç” mottosu ile lojistik sektörünü geliştiren öncü yatırımlar yapan Arkas Lojistik çatısı altında kurduğu Arkas Rail ile ‘Arkas Anadolu Projesi’ kapsamında Cumhuriyet’in 100. yılında Anadolu’yu demiryolunun avantajını da kullanarak uygun maliyetlerle limanlara ve dünyaya bağlamak üzere ilkleri gerçekleştirmeye devam ediyor.

Arkas Rail, 38,5 milyon Euro yatırımla Stadler Rail Valencia S.A.U. firmasından beş adet Euro Dual model, dizel ve elektrik ile çalışan lokomotif siparişi verirken 100’e yakın vagon alımı için de planlama yapıyor. Şirket, böylece müşterilerine daha düşük maliyet avantajlı, daha hızlı ve daha güvenli bir taşıma hizmeti sunmayı hedefliyor.

Konuyla ilgili açıklama yapan Arkas Lojistik CEO’su Onur Göçmez, “Demiryolunda tarifeli seferlerle taşıma yapabilmek için lokomotif alınması çok önemliydi. Türkiye Demiryolu Ulaştırmasının Serbestleşmesi Kanunu ile  özel sektöre  lokomotif yatırımı yapma imkanı verildi. Uzun yıllardır demiryoluna hem ekipman hem de kara terminali konusunda yatırım yapan bir şirket olarak sektörde bir ilki gerçekleştirerek, Arkas Rail şirketimizin çatısı altında üç tanesini 2025 yılında teslim almak üzere beş lokomotif yatırımıyla tüm sektöre hizmet vermeyi planlıyoruz. Bunun yanı sıra 700 adet öz mal vagonumuza ek olarak 100 adet daha vagon alımı için çalışmalar yapıyoruz. Böylece Arkas Rail halihazırda demiryolu ile taşımalarını gerçekleştirdiği Kayseri, Konya, Ankara, Gaziantep, Eskişehir gibi Türkiye’nin önde gelen sanayi şehirlerinden yine Türkiye’nin en büyük limanlarına ithalat-ihracat konteynerlerini tarifeli seferler ile taşıyacak. Diğer yandan Türkiye ile Avrupa arasında özellikle Almanya, Polonya gibi ülkeler ile artarak devam eden demiryolu konteyner taşımalarında karşılıklı blok tren seferleri ile hizmet verecek. Türk lojistik sektörüne yeni bir hizmet olarak sunacağımız bu yatırım liman lojistiği yani konteyner trafiğe odaklı, Kuzey’de Kartepe’de Railport ve Güney’de Mersin Yenice’de kara limanlarını destekleyecek bir faaliyet” diye konuştu.

 

Çevreci Lokomotifler

Lokomotiflerin en önemli özelliği ise çevreci olmaları. Sıfır karbon salınımı yapan elektrikli lokomotiflerin dizel motorunun da olması sayesinde elektrik bulunmayan demiryolu hatlarında veya elektrik hatlarında bir arıza oluşması halinde elektrik motorundan dizel motora geçerek taşımalarına kesintisiz olarak devam edebilecek.

Rota tarifeli seferlerle Avrupa ve demir İpek yolu

Son yıllarda önemi daha da artan komple lojistik uygulamalarının en iyi örneklerinden biri olarak gösterilen,  Arkas’ın  Avrupa’nın en büyük intermodal lojistik terminali işletmecisi duisport ortaklığı ile  Kartepe’de kurduğu  kara terminali Railport’un 2024’te faaliyete geçmesi planlanıyor.  Railport, Avrupa’dan gelen ve Avrupa’ya gidecek trenlerdeki yükün tahliye edilip tekrardan elleçlenebileceği bir aktarma terminali olurken Arkas da Avrupa taşımalarını kendi lokomotifleri ile Kapıkule’ye kadar buradan gerçekleştirecek. Diğer yandan 2017 yılında BTK (Bakü-Tiflis-Kars) demiryolu hattında ilk demiryolu taşımasını başlatan Arkas Lojistik, geçtiğimiz yıl çatısı altında kurduğu şirketi Arkas Rail ile Çin-Türkiye Demir İpek Yolu’nda Marmaray bağlantısı ile transit olarak Avrupa’ya yük taşıyor. Yeni açılan bu taşımacılık koridorları Türkiye’nin ihracat yüklerini demiryolu ile başka yeni ülkelere taşıma imkânı sunarken, Türkiye’nin coğrafi konumu itibariyle Avrupa ve Asya arasındaki transit yüklerin de Türkiye üzerinden taşınmasına, Türkiye’de demiryolu taşımalarına taleplerin artmasına, dolayısıyla yeni nesil lokomotif ve vagon yatırımlarının hızlanmasına olanak sağlıyor.

TKÜMAGAZİN

Devamını oku

Proje Taşıma Lojistiği

OYAK’tan Alman deviyle liman yatırımı

Dünyanın en büyük deniz taşımacılığı şirketlerinden Alman devi Oldendorff, Türkiye’nin en önemli gruplarından OYAK ile ortaklığa imza atıyor.

Yayınlanma tarihi

-

Kerim ÜLKER

OYAK Denizcilik, Alman Oldendorff’un iştiraki olan Iskolden Gmbh ile ortaklık kararı aldı. Yeni işbirliğiyle OYAK ve Alman ortağı Iskolden Taşımacılık ve Ticaret adlı şirkette ortak kontrol sahibi olacak.

Iskolden, İskenderun Körfezi’nde, dünyanın en büyük ve en üretken yüzen kömür aktarma terminallerinden birini işletiyor. 1921 yılında kurulan Alman devi Oldendorff, 60 ülkeden 4.500 çalışana sahip. Dünya genelinde 21 ofisi bulunan şirketin filosunda 700’den fazla gemi bulunuyor. Yıllık 5 milyar dolar ciro yapan şirket, filosundaki gemilerle her yıl yaklaşık 380 milyon mt dökme ve birim kargo taşıyor.

Hatırlanacağı üzere OYAK Denizcilik ve Liman İşletmeleri, 2018’de Japonya’nın en büyük denizcilik şirketlerinden Nippon Yusen Kaisha (NYK) ile ortaklık kurmuş ve 110 milyon dolarlık yatırımla otomotiv odaklı OYAK Port projesini yapmıştı.

Devamını oku
Reklam hba.com.tr
Reklam hba.com.tr
Bumerang - Yazarkafe

Trend olan