Sektörel Gündem
Deprem ve EYT göçü: İstanbul’dan kaçanların ilk adresi oldu!
Koronavirüs pandemisi sırasında izole bir hayat için arsa arayışının merkezi haline gelen Trakya, deprem felaketinin ardından şimdi de deprem riskinin daha az olması sebebiyle tercih edilir oldu. Uzman isimler, tazminatlarıyla İstanbul’dan ev alma şansı kalmayan EYT’lilerin, Trakya’da arsa arayışına girdiğini söyledi.


Kahramanmaraş merkezli deprem felaketinin ardından bir kez daha gündeme gelen olası İstanbul depremi kentten göç yaşanmasına neden oldu. Daha önce koronavirüs pandemisi sırasında izole bir yaşam arayışında olan vatandaşların tercih ettiği Trakya’ya şimdi de ‘deprem’ göçü yaşanıyor. Özellikle Kırklareli, Edirne ve Çanakkale’de henüz birkaç ay önce satılan arsalar şu anda iki katı fiyata bile alınamıyor.
Türkiye İstatistik Kurumu’nun şubat ayı konut satış verilerine göre İstanbul genelinde konut satışı yüzde 14 azaldı. Deprem endişesiyle şehirden artan taşınmalar; İstanbul sınırından, riski daha az görülen Trakya geneline doğru ilerliyor.
Sektör temsilcileri bu göçü bekliyordu
Milliyet gazetesinde yer alan habere göre; Trakya’daki mevcut talebi ve fiyat artışını ‘çarpı iki hızlandı’ şeklinde tanımlayan Kırklareli Bölge Gayrimenkul Uzmanı Erol Temeltaş, özellikle hızlı tren imkanı ile 5-6 yıllık süreçte beklenen potansiyelin 1 yıldan önce bölgede olacağını öngördüklerini söyledi. Temeltaş, “Hızlı tren ile pek çok insan için İstanbul’un iş merkezi olarak kalmasını, yaşamın buraya kaymasını bekliyorduk. Bu beklenti belli ki çok kısa sürede hayata geçmiş olacak” dedi.
Çanakkale Bölge Gayrimenkul Uzmanı Filiz Erdem ise hem arsa edinme, hem de arazisini satmak isteyenlerin sayısında ciddi artışlar olduğunu dile getirdi. Erdem, “Ayrıca büyük metrekareli yerleri üç beş kişi birlikte alanlar da var. Sahil şeridi fiyatı daha yüksek, köylerde de metrekare fiyatlarında büyük artışı var. Bu alanlarda dönüm fiyatı 100 bin lirayı geçti” diye konuştu.
3-4 ay satılan arsa, şimdi 2 katı fiyata alınamıyor
Bölgedeki talebin beklentinin çok üzerinde seyrettiğini anlatan Trakya Bölge Uzmanı Abdullah Gürman, 3-4 ay önce sattıkları arazileri şu anda 2 katı fiyata alamadıklarına vurgu yaptı. Gürman, “Küçük de olsa bir arazisi olsun isteyen ve bunun üzerinde villa, küçük evler, prefabrik ev gibi yapılar yapmak isteyenler var. Büyük arsalar hisseli olarak da alınıyor. Konut satışları azalıyor ama arazi satışları çok hareketli. Metrekaresini bin liraya sattığım yer için şu anda 3 bin lira isteniyor. 400 bin liraya satamadığımız arsayı 5 katına, yani 2 milyon liraya zor alıyoruz” dedi.
Kırklareli özelinde imarlı arazilerin büyük oranda satıldığını anlatan Gürman, ancak farklı yatırımlar için değerlendirilmek üzere tarla vasfında olan alanların da tercih edildiğini söyledi. Gürman, “Yatırım illa ki yapı yapmak değildir. Buralarda tarıma çok elverişli ve tarım yatırımlarının çok canlı olduğu bir piyasa var. Tarla yatırımları da çok kıymetli” diye konuştu.
Göçü EYT de destekledi
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın ‘Konut Fiyat Endeksi’ne göre, ocak ayında endeks değerinin en yüksek artışı gösterdiği alan Edirne, Kırklareli, Tekirdağ bölgesi oldu. Buradaki artış yıllık yüzde 175’e dayandı. Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) düzenlemesinin gündeme gelmesi ve hayata geçirilmesi ardından EYT’liler de Trakya’ya yönelik yatırım ve yaşam tercihlerini hayata geçirmeye başlamıştı.
Emlak uzmanları, bu kapsamda EYT’lilerin tazminatlarıyla İstanbul’da ev alma imkanları kalmadığını, bu nedenle paralarını Trakya’da arsa alarak değerlendirdiklerini ifade ediyor. Endeksin, oluşan piyasa koşulları ile gelecek aylarda bu bölge için daha da yükselmesi bekleniyor.
Sektörel Gündem
KARDEMİR işçisine 6 ay için yüzde 50 zam
Karabük Demir ve Çelik Fabrikaları (KARDEMİR) ile Özçelik-İş Sendikası arasında 16. Dönem Toplu İş Sözleşmesi’ne imza atıldı.


KARDEMİR’den yapılan açıklamada, “KARDEMİR ile Özçelik İş Sendikası arasında bir süredir devam eden ve 2023- 2024 yıllarını kapsayan 16. Dönem Toplu İş Sözleşmesi görüşmesi anlaşmayla sonuçlandı.
İmzalanan sözleşmeyle çalışanların saat işçilik ücretlerine ilk 6 ay için yüzde 50 oranında artış yapılmıştır” ifadelerine yer verildi. Özçelik İş Sendikası Başkanı Yunus Değirmenci, enflasyonu, hayat pahalılığını ve üyelerinin beklentilerini dikkate alarak toplu iş sözleşme masasına oturduklarını ve başarılı olduklarını kaydetti.
Sektörel Gündem
Metro Türkiye’den sürdürülebilir Ramazan desteği
Metro Türkiye, depremden etkilenen bölge restoranlarının tekrar ayağa kalkması için desteklerine devam ediyor.


Ülkemizin mutfak kültürünü yaşatmak için “Benim İşim, Benim Mutfağım” diyerek Gastronometro ile Ramazan ayı boyunca Hatay, Kahramanmaraş ve Malatya’daki 4 restoranın destekçisi olacak.
Gastronometro platformunu restoranların kullanımına açmanın yanı sıra iftar davetlerinde kullanılacak ürünlerin tamamı karşılanacak. Ayrıca Metro Türkiye, şef ekibi ve servis elemanları ile de bu restoranlara destek olacak.
Proje kapsamında Antakya Sultan Sofrası, Maraş Paça Kebap Restaurant, Malatya Hacı Baba Restaurant ve Antakya Pöç Kasabı ve Kebap Salonu’nun yöresel lezzetleri ile iftar organizasyonları düzenlemesi için fırsat sunan Metro Türkiye, restoranların elde edeceği gelir ile tekrar ayağa kalkmalarını ve bölgenin mutfak kültürünün yaşamaya devam etmesini hedefliyor ve iftar daveti verecek şirket ve dernekleri bu değerli restoranların müşterileri olmaya davet ediyor.
Projeye ilişin konuşan Metro Türkiye CEO’su Sinem Türüng, “Amacımız, restoranların iftar yemeklerinden elde edecekleri maddi destekle tekrar ayağa kalkmasını ve yörelerine özgü lezzetleri sunmaya devam etmesini sağlayabilmek.
Kişi başı ücretin 1.000 TL olacağı iftar yemeğinde tam kapasiteye ulaştığımız takdirde her bir restorana yaklaşık 500 bin TL gelir yaratabilme, toplamda da 2 milyon TL katkıya ulaşabilmeyi hedefliyoruz. Metro Türkiye olarak afetten etkilenen tüm üreticilerimizin ve bu ürünlerle mutfağımızı geleceğe taşıyan restoranlarımızın zor günlerinde yanlarında olmaya devam edeceğiz” dedi
Sektörel Gündem
KARDEMİR’de toplu iş sözleşmesi imzalandı
Karabük Demir ve Çelik Fabrikaları (KARDEMİR) ile Özçelik-İş Sendikası arasında 16. Dönem Toplu İş Sözleşmesi’ne imza atıldı.


KARDEMİR’den yapılan yazılı açıklamada, “KARDEMİR ile Özçelik İş Sendikası arasında bir süredir devam eden ve 2023-2024 yıllarını kapsayan 16. Dönem Toplu İş Sözleşmesi görüşmesi anlaşmayla sonuçlandı. İmzalanan sözleşmeyle çalışanların saat işçilik ücretlerine ilk 6 ay için yüzde 50 oranında artış yapılmıştır.” ifadelerine yer verildi.
Özçelik İş Sendikasından yapılan yazılı açıklamada ise toplu iş sözleşme görüşmelerinin, çalışanlarının mutluluğu ve zaferiyle sonuçlandığı belirtildi.
Açıklamada görüşlerine yer verilen Özçelik İş Sendikası Başkanı Yunus Değirmenci, enflasyonu, hayat pahalılığını ve üyelerinin beklentilerini dikkate alarak toplu iş sözleşme masasına oturduklarını kaydetti.
Değirmenci, KARDEMİR’deki üyelerin memnuniyetini önceleyen bir toplu iş sözleşmesini imzalamış olmanın iç huzurunu yaşadıklarını ifade etti.
-
1 Konu 1 Konuk2 sene önce
Sarılar Group’un Genç Yöneticisi Hanifi Gürbüz: Yatırım Odaklıyız, Covid-19 Sürecinde Bile Çalışmalarımız Devam Ediyor…!
-
Ağır Yük Taşıma Araçları2 sene önce
GEMLİK AKTAŞ-1 LOJİSTİK’İN GURUR GÜNÜ
-
Özel Haber2 sene önce
HASANKEYF’TEKİ TARİHİ TAŞIYAN ÇABA MİSNAK, DÜNYADA YAPILAMAYANI YAPARAK HEM TARİHİ TAŞIDI HEM DE TARİHE GEÇTİ
-
Son Dakika2 sene önce
Hareket Turquality ile Globaldeki Gücüne Güç Katacak
-
Özel Haber2 sene önce
Salih Kodaman: Müşteriye verdiğimiz güven, bizim en büyük farkımız
-
Son Dakika1 sene önce
Devrilen forkliftin altında kalan operatör can verdi
-
Son Dakika2 sene önce
Düzce eşrafından Sadettin Kayışoğlu vefat etti.
-
Son Dakika2 sene önce
Hcm Cranes Yetkilisi : Anahtar teslimi projeler gerçekleştiriyoruz