Haber
“Çin’le çip savaşı, ABD’ye muazzam hasar verir”
Dünyanın en değerli yarı iletken şirketi Nvidia’nın CEO’su Jensen Huang uyardı: Washington-Pekin arasındaki çip savaşında ABD teknoloji endüstrisi “muazzam hasar” riski altında, dikkat…

Amerika ile Çin arasında bir süredir çip üretimi üzerinden devam eden savaşta son nokta: Dünyanın en değerli yarı iletken şirketi Nvidia’nın CEO’su Jensen Huang, İngiliz Financial Times gazetesine konuştu, Çin’le yaşanan çip savaşıyla ilgili ABD’yi uyardı.
Washington ile Pekin arasında artan çip geriliminden dolayı ABD teknoloji endüstrisinin “muazzam hasar” riski altında olduğuna dikkat çeken Huang, ABD’li kanun koyucuların Pekin’e daha fazla ihracat kontrolü uygulama konusunda “düşünceli” olmaları gerektiğini söyledi.
Huang, Beyaz Saray’ı şöyle eleştirdi: “Biden yönetimi tarafından Çin yarı iletken üretimini yavaşlatmak için getirilen ABD ihracat kontrolleri, ellerimizi arkadan bağladı ve şirketin en büyük pazarlarından birinde gelişmiş çipleri satamaz durumda bıraktı.”
Ardından Çinli şirketlere dikkat çekti: “Çinli şirketler oyun, grafik ve yapay zeka için Nvidia’nın pazar lideri işlemcilerine rakip olmak için kendi çiplerini oluşturmaya başladılar. Eğer [Çin] satın alamazsa… Amerika Birleşik Devletleri, sadece kendine inşa edecek. Bu yüzden ABD dikkatli olmalı. Çin, teknoloji endüstrisi için çok önemli bir pazar.”
“Yeni Soğuk Savaş”
Çin pazarından mahrum kalmaları durumunda başka bir alternatiflerinin olmadığını belirten Tayvan asıllı ABD’li CEO, “Başka Çin yok, sadece bir Çin var. Pekin ile ticaret yapamazlarsa, ABD şirketlerine çok büyük zarar gelecek” diye sözlerine ekledi.
Huang’la röportaj yapan FT, yaşananları “yeni Soğuk Savaş” olarak yorumladı: “ABD’nin Çin’in gelişmiş çipler satın almasını veya geliştirmesini engelleme çabaları, iki güç arasındaki yeni bir Soğuk Savaş’ın en saldırgan cephesi haline geldi. Huang’ın yorumları, Çinli yetkililerin ABD’li bellek üreticisi Micron’un ürünlerini kritik altyapıdan yasakladığını duyurmasından birkaç gün önce geldi; bu, ABD’nin ihracat kontrollerine karşı ilk önemli misilleme olarak görülen bir hareketti.”
Biden yönetimi, bir süre önce daha fazla yarı iletken üretim tesisi inşasını teşvik etmek için 52 milyar dolarlık finansman paketi açıkladı. Buna atıfta bulunan Huang, “ABD teknoloji endüstrisinin Çin’e erişiminin engellenmesi Çip Yasası’nı yok edecektir” dedi.
Çin’in ABD teknoloji endüstrisi pazarının kabaca üçte birini oluşturduğunu ve hem bileşen kaynağı hem de ürünleri için son pazar olarak yerini almanın imkansız olduğunu söyleyen Huang şöyle devam etti: “Amerikan teknoloji endüstrisi [Çin pazarının kaybı nedeniyle] 3’te 1 oranında daha az kapasiteye ihtiyaç duyarsa, hiç kimse Amerikan fabrikalarına ihtiyaç duymayacaktır. Artık fabrikalarda yüzüyor oluruz. Gerekli düzenlemeler konusunda düşünceli olunmazsa, teknoloji endüstrisine zarar verirsiniz.”
60 yaşındaki Huang’ın isyanını anlamak için hikayeyi hatırlayalım: 1993’te kurulan Kaliforniya merkezli Nvidia şirketi, bir süre önce Open AI’nin ChatGPT’si gibi sohbet botlarının birincil çip üreticisi olarak yeni nesil yapay zeka araçları geliştirmek için küresel bir yarışın tam göbeğine yerleşti. Yapay zekaya olan ilgi arttıkça da şirket gelirine gelir kattı.
Son kazanç raporuna göre, piyasa değeri 770 milyar dolara ulaşan Nvidia, Intel ve Qualcomm gibi devleri geride bıraktı. Nvidia’nın en yakın rakibi 450 milyar dolar değerindeki Tayvanlı çip üreticisi TSMC…Ancak ABD ağustos ayında yapay zeka için kullanılan teknolojiye ihracat kontrolleri uygulamaya başladı. Böylece Nvidia’nın en gelişmiş çipleri olan H100 ve A100 serisini Çinli müşterilere satması engellendi.
Nvidia, Çin’de satılan ürünlerin performansını sınırlayan ABD kurallarına uymak için bazı çiplerini yeniden yapılandırmak zorunda kaldı. Yıllık raporuna göre, Hong Kong da dahil olmak üzere Çin, Ocak 2023’te sona eren son mali yılında Nvidia’nın satışlarının beşte birinden fazlasını oluştururken, Tayvan dörtte birinden fazlasını temsil ediyordu.
“Tayvan, Çin pazarının yerini doldurmaz”
Nvidia’nınki de dahil olmak üzere dünyanın gelişmiş yongalarının çoğu, Pekin’in kendi topraklarının bir parçası olduğunu iddia ettiği Tayvan’da üretiliyor. Başkan Joe Biden, Çin’in Tayvan’a karşı sebepsiz bir askeri harekat başlatması halinde ABD’nin müdahale edeceğini söyledi. Analistler, böyle bir çatışmanın arabalardan bilgisayarlara kadar her şeyin üretiminde ciddi küresel aksamalara yol açacağından korkuyor. Huang da uyarıyor: “Teorik olarak çipleri Tayvan dışında üretebiliriz, bu mümkün [ama] Çin pazarının yeri doldurulamaz. Bu imkansız. Öyleyse kendinize onu hangi yöne itmek istediğinizi sormalısınız.”
Haber
Sport Scooter pazarına XMAX 250 ile iddialı girdi
Yamaha Motor, Sport Scooter segmentinde dünyada ve Türkiye’de MAX ailesi ile büyümesini sürdürüyor.

Yamaha Motor, Sport Scooter segmentinde dünyada ve Türkiye’de MAX ailesi ile büyümesini sürdürüyor.
MAX ailesinin en yenileri olarak tanıtılan XMAX 250 ve XMAX 250 Tech MAX ağustos ayı itibarıyla Yamaha Motor Türkiye yetkili bayilerinde yerini aldı.
6 ayda 11 bin adetlik satış
Yamaha Motor Türkiye Genel Müdürü Hakan Kaya, Yamaha olarak Ocak 2020 dönemine kıyasla satışlarının iki kat arttığını belirterek,Yamaha Motor, Türkiye motosiklet pazarında da 30 bin adetten fazla XMAX 250 modeli satışı ile sınıfının liderliğini elinde bulunduruyor ve scooter trendlerini belirliyor. MAX DNA’sı ile yenilenen bağlantılı XMAX 250 ve XMAX 250 Tech MAX, Türkiye’deki motosiklet sürücüleri tarafından en çok tercih edilen Maxi Scooter modeli olmaya devam edecek” diye konuştu.
Hakan Kaya, Yamaha’nın hiçbir zaman satış adedi odaklı bir marka olmadığını hatırlatarak şunları söyledi: “Türkiye 250 cc scooter pazarında yılın ilk 6 ayında yaklaşık 11 bin adet satış gerçekleşti, burada pazar payımız yüzde 25. Bu yıl sonunda payımızı yüzde 50 artırmayı hedefliyoruz. Özellikle şehirli insanın tüm ihtiyaçlarına çözüm olan XMAX ailesi teknolojisini sürekli geliştirerek mobilitenin en çok tercih edilenleri arasında başı çekmeye devam edecek.
Motosiklet değişen ekonomik koşullar ve çevresel faktörler nedeniyle artık sadece hobby olmaktan çıktı ve bir ihtiyaç haline geldi. Motosiklet pazarı son 3 yılda çok hızlı bir büyüme trendine girdi. Bu ilgi özellikle iş yaşamının daha mobil hale gelmesi, büyük şehirlerden küçük şehirlere göçün artması ile daha hobi odaklı yaşamın öne çıkması ve motosikletin merkezileşmesi, akaryakıt fiyatlarındaki artış, şehir trafiğindeki yoğunluk gibi nedenlerle en üst seviyeye ulaştı” dedi.
“Arz talep dengesinde kırılmalar söz konusu”
Pazardaki gelişmeleri değerlendiren Hakan Kaya, arz talep dengesinde de ciddi kırılmaların söz konusu olduğunu belirterek şunları söyledi: “Biz Yamaha Motor Türkiye olarak stok tutmadan tüm gelen motosikletleri satışa sunuyoruz. Ancak global anlamda üretimde hammadde kaynaklı yaşanan sıkıntılar talebe yetişilmesine engel oluyor. Hammadde ve tedarik zincirindeki sorunlar birçok sektörde yaşanıyor.
Talepte çok ciddi artış var. Son dönemde motosiklet bir yatırım aracı oldu. Bu da gerçek kullanıcıların ürüne ulaşmasını engelliyor. Tedarikte talebe yetişilmese de aslında ciddi bir üretim var. 2022 yılının satışlarına göre yüzde 30 artış söz konusu. Fırsatları değerlendiriyoruz, özellikler Rusya Ukrayna savaşı sonrası Kuzey Avrupa’daki talep daralması nedeniyle bazı modelleri Türkiye’yi getirdik. Yine de talebe yetişemiyoruz. Bu sorunların 2024 yılında toparlanacağını düşünüyoruz.”
Haber
GNM Trade, ihracat hedeflerini gerçekleştiriyor
GNM Trade sektöründe 25 yıllık tecrübesiyle 2004 yılında Irak’ta başlayıp Almanya ve Türkiye de tarım makineleri, kamyon, otomobil ve iş makineleri ihracatını ve transit ticaretini yaparak faaliyetlerini sürdürüyor Yönetim Kurulu Başkanı Ghanim Sındy ayda 20, yılda ise 150 adet araç ihraç ettiklerini ve yıllık cirolarının 120 milyon TL üzerinde olduğunu ifade etti.

Doğukan ÖZTOKLU
Irak, Ortadoğu ülkeleri ve Avrupa ülkelerine müşterilerinin talepleri ve ihtiyaçları doğrultusunda her yıl farklı ürünler ihraç ettiklerini söyleyen Sındy, bu ürünler arasında genel olarak tarım makineleri, ağır vasıtalar ve çekicilerin olduğunu belirtti. Sındy, kalite, güven ve müşteri memnuniyetini ön planda tuttuklarını ve her ürünü güvenle ulaştırarak sektördeki isimlerini korumaya özen gösterdiklerini söyledi.
Haber
ŞİŞECAM 88’İNCİ YILINI KUTLUYOR

Cam ve kimyasallar sektörlerinin global oyuncusu Şişecam, 88’inci kuruluş yıldönümünü gururla kutluyor.
Camın tüm temel alanlarında faaliyet gösteren tek global şirket olan Şişecam, 88’inci kuruluş yıldönümünü gururla kutluyor. Şişecam, Kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün hedeflerini yansıtan geleceğini; eşsiz kültürü, yatırımları ve temel harcı olan Cumhuriyet’in değerleri ile tasarlamaya devam ediyor. İnovasyon kabiliyetinden ve iş birliğine dayalı kültüründen aldığı güçle her gün daha iyisini hedefleyerek dünyaya katkı sunuyor.
Üretim yolculuğuna 1935 yılında, Paşabahçe’de 400 çalışanıyla başlayan Şişecam, bugün 14 ülkede 45 tesisi ve 25 binden fazla çalışanıyla, Türkiye’nin sanayi gücünü global arenada temsil ediyor. Şişecam uzmanlığı, teknolojik yetkinliği ve rekabet gücü yüksek faaliyetleriyle dünyanın en seçkin üreticileri arasında yer alıyor.
Cam ev eşyası alanında en büyük iki, cam ambalaj ve düz cam alanlarında ise en büyük beş global üretici arasında yer alan Şişecam, dünyanın en büyük iki soda külü üreticisi arasında olmasının yanı sıra krom kimyasallarında dünya lideri.
Şişecam, 88 yıllık deneyimini geleceğe taşımak için kapsamlı bir dönüşüm sürecinde. Dönüşümü gelişimin ana unsurlarından biri olarak gören Şişecam, akıllı teknoloji kullanımı ve yetkin insan kaynağıyla farklılaşırken yarının ihtiyaçlarını da göz önünde bulundurarak dijital altyapısını ve kültürünü dönüştürerek gelişmeye devam ediyor.
Çalışmalarını 2050 “Sıfır Karbon” vizyonuyla sürdüren Şişecam, attığı her adımda Geleceğin Şişecam’ını yarının ihtiyaçlarına cevap verebilecek yetkinliklerle donatıyor. 2030 CareforNext stratejisi de değer yaratma odaklı sürdürülebilir büyüme yolculuğunda Şişecam’a önemli güç kazandırıyor. CareforNext stratejisinin “Gezegeni Koru”, “Toplumu Güçlendir”, “Yaşamı Dönüştür” yaklaşımları odağında ilerleyen Şişecam, bilim ve teknolojiyi her zaman merkezinde tutuyor.
-
1 Konu 1 Konuk3 sene önce
Sarılar Group’un Genç Yöneticisi Hanifi Gürbüz: Yatırım Odaklıyız, Covid-19 Sürecinde Bile Çalışmalarımız Devam Ediyor…!
-
Ağır Yük Taşıma Araçları3 sene önce
GEMLİK AKTAŞ-1 LOJİSTİK’İN GURUR GÜNÜ
-
Özel Haber3 sene önce
HASANKEYF’TEKİ TARİHİ TAŞIYAN ÇABA MİSNAK, DÜNYADA YAPILAMAYANI YAPARAK HEM TARİHİ TAŞIDI HEM DE TARİHE GEÇTİ
-
Özel Haber3 sene önce
Salih Kodaman: Müşteriye verdiğimiz güven, bizim en büyük farkımız
-
Son Dakika3 sene önce
Hareket Turquality ile Globaldeki Gücüne Güç Katacak
-
Özel Haber1 sene önce
ELFATEK’TEN AKİBA
-
Son Dakika3 sene önce
Düzce eşrafından Sadettin Kayışoğlu vefat etti.
-
Son Dakika2 sene önce
Devrilen forkliftin altında kalan operatör can verdi