Takip Edin

Sektörel Gündem

“ChatGPT, 15-16 yaşındaki bir gencin zekasına sahip”

Yapay zeka ChatGPT’nin yazdığı 200’den fazla kitap Amazon’da satılıyor. “Bu iş nereye gidiyor?” diye endişeyle uzmanına sorduk. Cbot’un CEO’su Mete Aktaş “Yıkıcı yepyeni bir dünya geliyor” cevabını verdi.

Yayınlanma tarihi

-

Emre ERGÜL

Geçtiğimiz hafta dünya ajanslarına Open AI şirketinin geliştirdiği yapay zeka ChatGPT ile ilgili şu haber düştü: “Artık ChatGPT kullanılarak kitaplar yazılıyor ve bunlar Amazon’da satılıyor.” Başlık çekici tabi… Haber daha da çekici…

Çünkü 30 Kasım 2022’de piyasaya sunulduğundan bu yana, sadece 3 ayda, Amerikalı bazı “girişimciler,” ChatGPT’yi kullanarak 200’den fazla kitap yazıp Amazon’un dijital raflarından satışa sunmuş. “The Wise Little Squirrel (Akıllı Küçük Sincap)” bunlardan biri… Brett Schickler adlı bir ABD’linin ChatGPT’ye yazdırdığı ve kendisinin de çizimlerini yaptığı 30 sayfalık çocuk kitabı Amazon Kindle’da satışta. Dijital kopya 2.99 dolar, basılı versiyonu 9.99 dolar!

ChatGPT kitabı bile var!

Bu 200’den fazla kitabın hepsi çocuk kitabı değil kuşkusuz: “The Power of Homework (Ödevin Gücü),” “Echoes of the Universe (Kainatın Yankıları)” bunlardan ikisi. “How to Write and Create Content Using ChatGPT (ChatGPT’yi Kullanarak Nasıl İçerik Üretip Yazabilirsiniz?)” diye bir kitap bile var! Korkutucu değil mi? Konuyu hemen Türkiye’de bu işe kafa yoranlardan biri olan Mete Aktaş’a sordum. Yapay zeka algoritmaları geliştiren Cbot adlı şirketin CEO’su olan Aktaş, “Yıkıcı yepyeni bir dünya geliyor” diyor.

Yakında 30-35 yaşında!

GPT aslında yapay zeka teknolojisinin ismi. Kendi kendine öğrenen yapay zeka sistemine deniyor. ChatGPT ise Open AI’in geliştirdiği sistemin ismi. Eğitilmiş yapay zeka sorularını cevaplandrıabileceği düşünülen bir sistem… 75 milyar paradigmayı öğrenerek bir sonuca varan bir oluşum… Aktaş’a göre yapay zekada işin çok başındayız…

90’lı yılları düşünelim. İnternetin ilk dönemini. Google’dan önceki arama motorlarını hatırlayalım: Altavista, Yahoo, Ask Jeeves vb… Aktaş “İnternetin ilk çıktığı zaman nasıl etkilenmiştik hatırlayalım. İşte ChatGPT de yeni bir dönemin başlangıcı” diyor.

“ChatGPT’nin zekası şu an 15- 16 yaşındaki bir gencin zekasıyla aynı” diyen Aktaş, “30-35 yaş insan zekasına ne zaman ulaşır?” sorusuna da net cevap veriyor: “Sadece birkaç yıl içinde.”

“Orhan Pamuk gibi yazabilir”

Peki teknolojinin diğer büyükleri nasıl oluyor da başka bir ChatGPT çıkartamıyor? Aktaş’a göre çıkartacak ama çok pahalı teknolojiler olduğu için ve ChatGPT’nin altında kalmamak için dev şirketler hala çalışmalarını sürdürüyor. Yani bir sonraki yapay zeka 75 değil, 100 milyar algoritmayı kullanıp öğrenmeli… “ChatGPT insan müdahalesi olmadan kendi kendini eğitiyor. Peki insanın kötü özelliklerini hasetlik ya da kötülüklerini benimseyebilir mi?”

Aktaş’ın bu soruya da cevabı net: “Olabilir. Silahı düşünün. Toplum yararına da zararına da kullanilirsiniz. Onun gibi bir şey.” Aktaş, ChatGPT’nin Nobel şansını da şöyle değerlendiriyor: “Nobel verirler mi bilemem. Ama ChatGPT’ye ‘Orhan Pamuk gibi yaz’ dersin. O da Orhan Pamuk gibi yazar. ‘Shakespeare gibi yaz’ dersin onun gibi yazar. Yani söylediğiniz karaktere bürünüp yazabiliyor!” Özet şu: ChatGPT’ye “Yer: İstanbul. Tarih: 1650. Orhan Pamuk gibi yaz. Aşk hikayesi” diye direktif verilir. O da yazar. Gerisi artık Nobel Akademisi’nin kararı!

“Politik yorumlardan kaçınıyor”

Ben de ChatGPT’yi yükleyip kendisini sorulara boğmuştum. İki soruya “Benim tüm bilgilerim 2021’a kadar” diyerek net cevap vermekten kaçınmıştı. İlk sorum, “Türk ekonomisi ne olacak?,” ikinci sorum da “14 Mayıs seçimleri nasıl sonuçlanır?” Cbot’un CEO’su Mete Aktaş, bu kaçışın nedeni olarak şu açıklamayı yaptı: “Bir kararı ve tahminleme yeteneği var mutlaka. Ancak ChatGPT politika ve ekonomi gibi noktalarda yorum yapmaktan kaçınıyor.”

“İş Nobel almaya kadar gitmez”

Yapay zeka yazarı Şule Güner, ChatGPT’nin yapay zekaya bir şey katmayacağına inanıyor: “Yapay zeka kitap yazdığı için iş Nobel almaya doğru gitmez. Çünkü teknoloji dünyası içerisinde şu ana tamamen bir savaş söz konusu. Olan şey şu: ChatGPT’yle gelen şey aslında bir business modeli. Onun ötesinde bir şey değil.

Teknolojik bir boşluğu kullanarak ve teknolojik bir tekniği kullanarak bir business modeli yarattılar.” “[Yapay zeka dünyasında] Derin öğrenmeciler var. Bunlar ChatGPT modelinin başarısız olduğunu söylüyor. Nihayetinde bilgiyi doğru veremiyor.

Doğruluğun yüzdesi belli değil. Ve bu tamamen işi temelden sarsan bir konu.” “Google da bir derin öğrenmeci. Bu daha hesaplamayla giden bir bakış açısı. ChatGPT’yi rahatlıkla manüpile edebilirsin ve bunun ucu bucağı yok. O yüzden Nobel felan vermezler. Zamanla göreceğiz.” “Kitap yazmaları bir şey ifade etmiyor. Bu yeni bir başlangıç mı?

Değil. İşin popüler kısmı bu. Çok marifetli belirli konularda. Çok fazla alana giriyor. Çok fazla sektöre dokunuyor. Bunun yaratacağı etkiyi ölçümleyemiyoruz. Kimileri ChatGPT’nin kendini update edip ilerleyemeyeceğini söylüyor.” “İnsanların deneyimine açıp nereye gideceğini görmek istiyoruz… Bu bakış açısını tehlikeli buluyorum. Ahlaki ve etik olarak büyük değişiklik. Bilgi kirleten bir durum…”

Devamını oku
Reklam
Yorum Yaz

Yorum Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Sektörel Gündem

İkinci el araçta yeni işbirliği: Hedef, Otonet’e ortak oluyor

Getir’in Moov’a ortak olması, FDN Grubu’nun Goldcar’ı satın almasının ardından araç kiralamada yeni bir işlem hayata geçiyor. Hedef Filo, sektörün öncü firmalarından Otonet’e ortak oluyor.

Yayınlanma tarihi

-

Kerim ÜLKER

Araç kiralama sektöründe satın alma ve ortaklıklar hız kazandı.

Getir’in, Anadolu Grubu iştiraklerinden Çelik Motor ile araç kiralama platformu Moov’un yüzde 75 hissesini satın alması, Türk şirketi FDN Grubu’nun Goldcar İspanya’nın Türkiye’de bulunan şirketini 250 milyon TL karşılığında bünyesine katmasının ardından, sektörünün öncü firmalarından bir önemli işlem daha gerçekleşiyor.

Türkiye’nin en büyük araç kiralama şirketlerinden Hedef, Oto.net’e ortak oluyor. Anlaşma sağlanırsa, Hedef Araç Kiralama ve Servis AŞ, ve yöneticileri Ersan Öztürk ve Önder Erdem, Oto.net markasının sahibi Otonet Motorlu Taşıtlar’a ortak olacak. 2013 yılında faaliyete giren Oto.net, 6 bine yaklaşan kurumsal üye ve 1 milyona yakın kayıtlı bireysel üyesiyle her ay 1.500’den fazla aracın alınıp satıldığı ya da takas edildiği online bir platform olarak öne çıkıyor.

Silikon Vadisi’nde çalıştı

Kurulduğu günden bu yana 85 binden fazla aracın satışına aracılık eden Oto.net, 100 bine yakın da aracın ekspertizini gerçekleştirdi. Şirketin kurucusu ise Yonca Ulusoy Zaimoğlu.

1993 yılında Robert Kolej’den mezun olan, ardından Macalester College’da ekonomi ve psikoloji dallarında çift ihtisas yapan Yonca Ulusoy Zaimoğlu, bir dönem Silikon vadisi’nde çalıştı. Teknoloji ve internet sektörlerinde önde gelen yatırım bankası Piper Jaffray’nin Silikon Vadisi ofisinde üç yıl yatırım bankacısı olarak görev alan Zaimoğlu, Kellogg School of Management’da MBA yaptı. Mezun olduktan sonra Türkiye’ye dönen Zaimoğlu, yatırım bankacılığına Global Menkul Değerler’de devam etti. Ardından ABD menşeili Oliver Wyman’da altı yıl yönetim ve strateji danışmanlığı yaptı. 2011 yılında aile şirketi Projectz’de çalışmaya başlayan Zaimoğlu, ardından Oto.net’i kurdu.

Devamını oku

Sektörel Gündem

Üç boyutlu baskı yöntemiyle üretilen ilk uzay roketi yörüngeye ulaşamadı

Dün ilk kez fırlatılan Relativity Space’in üç boyutlu yazıcı ile ürettiği roket, havalanma sırasında maruz kaldığı muazzam dirence karşı koyarak önemli bir eşiği atladı ancak yörüngeye ulaşamadığı için ikinci eşiği geçemedi.

Yayınlanma tarihi

-

Kaliforniya merkezli şirket tarafından başlatılan canlı yayında, %85’i üç boyutlu printer ile üretilmiş ve 34 metre uzunluğunda olan Terran 1 adlı roketin Florida eyaletindeki Cape Canaveral Space Force Üssü’nden TSİ 0525’te fırlatıldığı görüldü.

Havalandıktan yaklaşık 80 saniye sonra Atlantik Okyanusu üzerinde 16 km irtifaya ulaşan roket, saatte 1,999 km hızla atmosferin yarattığı azami direnci aşarak uzaya çıktı ve deneme için hayati önem taşıyan atmosfer direncini aşma hedefini gerçekleştirmiş oldu.

Roket, uzayda kullanacağı ikinci aşama motoru ise arıza yaptığı için yörüngeye ulaşamadı.

“Yeterli veriyi topladık”

Relativity’nin test programı yöneticisi Arwa Tizani Kelly, canlı yayında, “Bugün tam hedefe ulaşamasak da üç boyutlu yazıcı ile üretilen bir roketin işlediğini kanıtlamak için yeterli veriyi topladık” dedi.

ABD’de pekçok yeni nesil roket şirketi, uzaya çıkmanın maliyetini düşürerek eskiye kıyasla çok daha küçük bütçelerle uzaya çıkılan bir pazar oluşturmak için çalışıyorlar.

SpaceX dahil olmak üzere bu şirketlerden çoğu maliyeti düşürmek için 1960’lardan bu yana kullanılan tek seferlik roketler yerine aynı roketi birden defa uzaya gidip dönmek için kullanarak maliyeti düşürüyor.

Relativity Space ise maliyeti düşürmek için roketlerin gövdelerini çok daha basit bir yöntem olan üç boyutlu yazıcılarla üretme yöntemini deniyor.

Devamını oku

Sektörel Gündem

LG Energy Solution, ABD’de yaklaşık 5,5 milyar dolarlık batarya yatırımı yapacak

Güney Koreli batarya firması LG Energy Solution (LGES), ABD’de, elektrikli araçlar ve depolama sistemleri için batarya üretimine yönelik 7,2 trilyon won (yaklaşık 5,5 milyar dolar) tutarında yatırım yapacak.

Yayınlanma tarihi

-

Güney Koreli batarya firması LG Energy Solution (LGES), ABD’de, elektrikli araçlar ve depolama sistemleri için batarya üretimine yönelik 7,2 trilyon won (yaklaşık 5,5 milyar dolar) tutarında yatırım yapacak.

LGES yaptığı açıklamada, ABD’de geçen yıl küresel enflasyon kaynaklı maliyet artışları nedeniyle durdurduğu yatırımlarının devam edeceğini bildirdi.

Dünyanın önde gelen batarya üreticilerinden olan şirket, bu kapsamda, ABD’nin Arizona eyaletinde elektrikli araçlar için 2170 tipinde lityum-ion batarya hücresi üretecek bir tesis inşa edecek. 3,2 milyar dolarlık yatırımla kurulacak fabrikanın üretim kapasitesi 27 gigavatsaat olacak.

2025’te seri üretime geçmeyi planlıyor

LGES, ABD’de başta Tesla olmak üzere elektrikli araçlar için batarya üretecek tesisin inşasına bu yıl başlamayı ve 2025’te seri üretime geçmeyi planlıyor.

ABD’de bir de enerji depolama sistemleri için lityum-demir-fosfat (LFP) bataryalarının üretileceği bir tesis yatırımı yapma kararı alan LGES, üretim kapasitesini 16 gigavatsaat olarak planladığı tesis için 2,3 milyar dolar tutarında yatırım yapacak.

LGES, Mart 2022’de Arizona’da 1,7 trilyon won (1,3 milyar dolar) tutarında yatırım yapacağını duyurmuş, ancak küresel enflasyon kaynaklı artan maliyetler nedeniyle yatırımını durdurma kararı almıştı.

Devamını oku
Reklam hba.com.tr
Reklam hba.com.tr
Bumerang - Yazarkafe

Trend olan