Sektörel Gündem
Bulls GSYO girişimci avında
Türkiye’de girişimcilik ekosistemi hızla büyüyor. 2022 yılı küresel ekonomi için büyük zorluklara sahne olurken girişimcilik ekosistemi de bu zorluklardan nasibini aldı. Bulls GSYO Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Akkaya ile girişimcilik ekosistemini ve şirket olarak hedeflerini konuştuk.


Birol BOZKURT
Girişimcilik ekosistemi 2022 yılında, hem Türkiye’de hem de dünyada zorlu bir yıl geçirdi. Pandeminin hayatımızdaki etkileri yavaş yavaş kaybolurken dünyadaki birçok pazarda gerçekleşen ekonomik zayıflık ve büyüme zorlukları girişimcilik ekosistemine de etki etti. Özellikle ileri aşama yüksek hacimli girişimler değerlemelerinde ciddi kayıplar yaşadı.
Türkiye gibi halen gelişmekte olan ülkelerdeki erken aşama girişimler için ortam çok değişmese de ölçeklenme ve global açılım aşamasındaki şirketler finansman bulmakta biraz daha zorlanır hale geldi. 2022’de küresel girişim sermayesi 445 milyar dolara ulaştı ve bu, 2021’de yapılan 681 milyar dolarlık yatırıma göre %35 düşüş anlamına geliyor. Türkiye’de 2022 yılında 300 girişime 1 milyar 593 milyon dolarlık yatırım yapıldı.
Girişimleri halka arza hazırlıyor
Türkiye’de yüksek büyüme potansiyeli taşıyan projelere destek verdiklerini söyleyen Bulls GSYO Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Akkaya, “Belirli büyüklüğe ulaşmış ve halka arz düşünen şirketlerin kurumsallaşmasına katkı vererek Türkiye sermaye piyasalarının gücünü de arkasına alan global oyuncular haline getirmeyi hedefliyoruz. Yatırım yapacağımız girişimlerin Türkiye ekonomisine katkı sağlaması, insana dokunması, sürdürülebilir olması bizim için çok önemli” diye konuştu.
2023 yılına sürdürülebilirlik ve büyüme hedefiyle başladıklarını ifade eden Kemal Akkaya, “girişim sermayesi yatırım ortaklıklarının halka açılma zorunluluğu nedeniyle aktif büyüklüğümüzü hızla artırmayı hedefliyoruz.
Yatırım kriterlerimize uyan girişimleri de yatırım portföyümüze katarak halka açılma sürecinde hızla ilerlemek istiyoruz. Sermaye piyasaları ve girişimcilik ekosistemindeki tecrübelerimizi yatırım yapacağımız şirketlerle paylaşacak olmak bizi heyecanlandırıyor. Bu sayede girişimcilik ekosistemi için güzel bir sinerji oluşturduğumuza inanıyoruz” dedi.
Aktif büyüklüklerinin 2022 yılı sonunda Oncosem’e yaptıkları yatırımın değerlemesi hariç 97 milyon liraya yükseldiğine dikkat çeken Akkaya, “Oncosem’i de dahil ettiğimizde bu rakam 150-160 milyon liraya kadar çıkıyor. Geçtiğimiz yıl toplamda 3 yeni şirkete yatırım yaptık. Girişimcilik ekosistemindeki diğer büyük yatırımcılarla da sürekli iletişim halindeyiz. Şartlar oluştuğunda diğer büyük yatırımcılarla ortak projelere de girilebiliriz” ifadelerini kullandı.
Teknoloji şirketleri geleceğe damga vuracak
Sürdürülebilirliğin, yatırım politikalarında en önemli hususlardan biri olduğunu dile getiren Kemal Akkaya, “Bu doğrultuda sürdürülebilirliği ana hedefleri arasına alan firmaların 2023’te öne çıkacağını tahmin ediyorum. Yenilenebilir enerjinin, geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yıl da manşetlerde yer alacağını düşünüyoruz. Bunun yanı sıra önümüzdeki onlarca yıl boyunca teknoloji şirketleri geleceğe damgasını vuracak. Sektör olarak saymak gerekirse sağlık, oyun, topraksız tarım, tarım teknolojileri, temiz enerji kaynakları alanlarını söyleyebiliriz” dedi.
Sektörel Gündem
İkinci el araçta yeni işbirliği: Hedef, Otonet’e ortak oluyor
Getir’in Moov’a ortak olması, FDN Grubu’nun Goldcar’ı satın almasının ardından araç kiralamada yeni bir işlem hayata geçiyor. Hedef Filo, sektörün öncü firmalarından Otonet’e ortak oluyor.


Kerim ÜLKER
Araç kiralama sektöründe satın alma ve ortaklıklar hız kazandı.
Getir’in, Anadolu Grubu iştiraklerinden Çelik Motor ile araç kiralama platformu Moov’un yüzde 75 hissesini satın alması, Türk şirketi FDN Grubu’nun Goldcar İspanya’nın Türkiye’de bulunan şirketini 250 milyon TL karşılığında bünyesine katmasının ardından, sektörünün öncü firmalarından bir önemli işlem daha gerçekleşiyor.
Türkiye’nin en büyük araç kiralama şirketlerinden Hedef, Oto.net’e ortak oluyor. Anlaşma sağlanırsa, Hedef Araç Kiralama ve Servis AŞ, ve yöneticileri Ersan Öztürk ve Önder Erdem, Oto.net markasının sahibi Otonet Motorlu Taşıtlar’a ortak olacak. 2013 yılında faaliyete giren Oto.net, 6 bine yaklaşan kurumsal üye ve 1 milyona yakın kayıtlı bireysel üyesiyle her ay 1.500’den fazla aracın alınıp satıldığı ya da takas edildiği online bir platform olarak öne çıkıyor.
Silikon Vadisi’nde çalıştı
Kurulduğu günden bu yana 85 binden fazla aracın satışına aracılık eden Oto.net, 100 bine yakın da aracın ekspertizini gerçekleştirdi. Şirketin kurucusu ise Yonca Ulusoy Zaimoğlu.
1993 yılında Robert Kolej’den mezun olan, ardından Macalester College’da ekonomi ve psikoloji dallarında çift ihtisas yapan Yonca Ulusoy Zaimoğlu, bir dönem Silikon vadisi’nde çalıştı. Teknoloji ve internet sektörlerinde önde gelen yatırım bankası Piper Jaffray’nin Silikon Vadisi ofisinde üç yıl yatırım bankacısı olarak görev alan Zaimoğlu, Kellogg School of Management’da MBA yaptı. Mezun olduktan sonra Türkiye’ye dönen Zaimoğlu, yatırım bankacılığına Global Menkul Değerler’de devam etti. Ardından ABD menşeili Oliver Wyman’da altı yıl yönetim ve strateji danışmanlığı yaptı. 2011 yılında aile şirketi Projectz’de çalışmaya başlayan Zaimoğlu, ardından Oto.net’i kurdu.
Sektörel Gündem
Üç boyutlu baskı yöntemiyle üretilen ilk uzay roketi yörüngeye ulaşamadı
Dün ilk kez fırlatılan Relativity Space’in üç boyutlu yazıcı ile ürettiği roket, havalanma sırasında maruz kaldığı muazzam dirence karşı koyarak önemli bir eşiği atladı ancak yörüngeye ulaşamadığı için ikinci eşiği geçemedi.


Kaliforniya merkezli şirket tarafından başlatılan canlı yayında, %85’i üç boyutlu printer ile üretilmiş ve 34 metre uzunluğunda olan Terran 1 adlı roketin Florida eyaletindeki Cape Canaveral Space Force Üssü’nden TSİ 0525’te fırlatıldığı görüldü.
Havalandıktan yaklaşık 80 saniye sonra Atlantik Okyanusu üzerinde 16 km irtifaya ulaşan roket, saatte 1,999 km hızla atmosferin yarattığı azami direnci aşarak uzaya çıktı ve deneme için hayati önem taşıyan atmosfer direncini aşma hedefini gerçekleştirmiş oldu.
Roket, uzayda kullanacağı ikinci aşama motoru ise arıza yaptığı için yörüngeye ulaşamadı.
“Yeterli veriyi topladık”
Relativity’nin test programı yöneticisi Arwa Tizani Kelly, canlı yayında, “Bugün tam hedefe ulaşamasak da üç boyutlu yazıcı ile üretilen bir roketin işlediğini kanıtlamak için yeterli veriyi topladık” dedi.
ABD’de pekçok yeni nesil roket şirketi, uzaya çıkmanın maliyetini düşürerek eskiye kıyasla çok daha küçük bütçelerle uzaya çıkılan bir pazar oluşturmak için çalışıyorlar.
SpaceX dahil olmak üzere bu şirketlerden çoğu maliyeti düşürmek için 1960’lardan bu yana kullanılan tek seferlik roketler yerine aynı roketi birden defa uzaya gidip dönmek için kullanarak maliyeti düşürüyor.
Relativity Space ise maliyeti düşürmek için roketlerin gövdelerini çok daha basit bir yöntem olan üç boyutlu yazıcılarla üretme yöntemini deniyor.
Sektörel Gündem
LG Energy Solution, ABD’de yaklaşık 5,5 milyar dolarlık batarya yatırımı yapacak
Güney Koreli batarya firması LG Energy Solution (LGES), ABD’de, elektrikli araçlar ve depolama sistemleri için batarya üretimine yönelik 7,2 trilyon won (yaklaşık 5,5 milyar dolar) tutarında yatırım yapacak.


Güney Koreli batarya firması LG Energy Solution (LGES), ABD’de, elektrikli araçlar ve depolama sistemleri için batarya üretimine yönelik 7,2 trilyon won (yaklaşık 5,5 milyar dolar) tutarında yatırım yapacak.
LGES yaptığı açıklamada, ABD’de geçen yıl küresel enflasyon kaynaklı maliyet artışları nedeniyle durdurduğu yatırımlarının devam edeceğini bildirdi.
Dünyanın önde gelen batarya üreticilerinden olan şirket, bu kapsamda, ABD’nin Arizona eyaletinde elektrikli araçlar için 2170 tipinde lityum-ion batarya hücresi üretecek bir tesis inşa edecek. 3,2 milyar dolarlık yatırımla kurulacak fabrikanın üretim kapasitesi 27 gigavatsaat olacak.
2025’te seri üretime geçmeyi planlıyor
LGES, ABD’de başta Tesla olmak üzere elektrikli araçlar için batarya üretecek tesisin inşasına bu yıl başlamayı ve 2025’te seri üretime geçmeyi planlıyor.
ABD’de bir de enerji depolama sistemleri için lityum-demir-fosfat (LFP) bataryalarının üretileceği bir tesis yatırımı yapma kararı alan LGES, üretim kapasitesini 16 gigavatsaat olarak planladığı tesis için 2,3 milyar dolar tutarında yatırım yapacak.
LGES, Mart 2022’de Arizona’da 1,7 trilyon won (1,3 milyar dolar) tutarında yatırım yapacağını duyurmuş, ancak küresel enflasyon kaynaklı artan maliyetler nedeniyle yatırımını durdurma kararı almıştı.
-
1 Konu 1 Konuk2 sene önce
Sarılar Group’un Genç Yöneticisi Hanifi Gürbüz: Yatırım Odaklıyız, Covid-19 Sürecinde Bile Çalışmalarımız Devam Ediyor…!
-
Ağır Yük Taşıma Araçları2 sene önce
GEMLİK AKTAŞ-1 LOJİSTİK’İN GURUR GÜNÜ
-
Özel Haber2 sene önce
HASANKEYF’TEKİ TARİHİ TAŞIYAN ÇABA MİSNAK, DÜNYADA YAPILAMAYANI YAPARAK HEM TARİHİ TAŞIDI HEM DE TARİHE GEÇTİ
-
Son Dakika2 sene önce
Hareket Turquality ile Globaldeki Gücüne Güç Katacak
-
Özel Haber2 sene önce
Salih Kodaman: Müşteriye verdiğimiz güven, bizim en büyük farkımız
-
Son Dakika1 sene önce
Devrilen forkliftin altında kalan operatör can verdi
-
Son Dakika2 sene önce
Düzce eşrafından Sadettin Kayışoğlu vefat etti.
-
Son Dakika2 sene önce
Hcm Cranes Yetkilisi : Anahtar teslimi projeler gerçekleştiriyoruz