Takip Edin

Enerji Projeleri

Biotrend Enerji Balıkesir Tesisi’nin resmi açılışı yapıldı

Yayınlanma tarihi

-

5,656 MWe üretim kapasitesiyle faaliyete başlayan Balıkesir Biotrend Enerji Santrali resmi olarak açıldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, gerçekleştirdiği tesis açılış konuşmasında, yenilenebilir enerji kaynakları ve son yıllarda bu alana yapılan özel sektörün yatırım desteğinin önemine değindi. Biotrend Enerji Balıkesir Santrali’nin açılışına; Cumhurbaşkanı’nın yanı sıra, Balıkesir Valisi Hasan Şıldak, milletvekilleri, belediye başkanı Yücel Yılmaz, devlet erkanı, Biotrend Enerji Yönetim Kurulu üyeleri ve basın mensupları katıldı.

5,656 Mwe üretim kapasitesiyle faaliyete başlayan ve resmi açılışı 9 Kasım tarihinde gerçekleşen tesisin açılış töreninde, Biotrend Enerji Yönetim Kurulu Başkanı İlhan Doğan, desteğinden ötürü Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz ve ekibine teşekkür etti, dünyada bir iyilik yapmanın bilinciyle hareket etmenin değerini ve heyecanını yaşadıklarının altını çizdi.

Açılış sırasında görüş bildiren İlhan Doğan, yenilebilir enerji sektörünün ülkemizde 2015 yılından 2020 yılı sonuna kadar yaklaşık %56 oranında bir büyüme kaydederek, 49.583 Mw seviyesine gelmiş olduğunun altını çizdi. “Tüm yenilenebilir enerji kurulu gücünde biyokütlenin, bugün yaklaşık %3’lük bir paya sahip olduğunu söylemek mümkün. Biyokütle enerji kullanımının, sera gazı emisyonu azaltımı ve iklim değişikliğini yavaşlatıcı etkisini göz ardı edilemeyecek kadar önemli bir konu. Bunun yanı sıra atıkların geri dönüştürülmesi sayesinde, toprakların, yer altı ve yer üstü sularının korunması, bu şekilde su ve besin üretiminin güvence altına alınması da sağlanmakta. Türkiye’de bugün kişi başı günlük üretilen çöp miktarı 1 kg, toplam nüfusa göre günlük çöp miktarı ise yaklaşık 80 bin ton. Bugün, ülke genelinde bu miktarın sadece 45 bin tonu işleniyor. Türkiye genelindeki düzenli depolamaya yönlendirilen evsel atığın yaklaşık %20’si sürdürülebilir bir gelecek için Biotrend Enerji tesislerinde enerjiye ve ısıya dönüştürülüyor. Böylece atıklar değerlendirilirken sıfır atık hedefinin de önünü açmayı hedefliyoruz. Bu bağlamda, Biotrend Enerji olarak; çevreye, insana ve toplum sağlığına sorumluluk duygusuyla çalışmaya, ekonomiye istihdam ve geri dönüşüm sağlamaya devam edeceğiz.” dedi.

Biotrend Enerji Balıkesir Santrali hakkında;

2 etaptan oluşan Biotrend Enerji Balıkesir tesisinin ilk kısmında yer alan; metan gazından elektrik enerjisi üretimi, Katı Atık Düzenli Depolama Alanı ve Sızıntı Suyu Arıtma Tesisi İşletimi ve ilave lot yapımı tamamlanarak çalışmaya başladı. Tesisin 1. etabı olan Metan Gazından Elektrik Enerjisi Üretim Tesisi, Ekim 2019 yılında tamamlanarak, 27 Ekim 2019’da Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından tesisin kısmi kabulü yapıldı. 1 Ocak 2020 tarihine kadar deneme üretimlerine devam edilen tesise, Eylül 2020 tarihinde 2 ünite daha eklenerek tesis kurulu gücü 8,484 MWe’ye çıkartıldı. Tesiste, 2020 Ocak ayından itibaren yaklaşık olarak 47.000.000 m3 çöp gazı bertaraf edilerek ve 90.000 MWh elektrik enerjisi üretildi. Geçtiğimiz Temmuz ayında, 2 ünite daha eklenerek tesis kurulu gücü 11,312 MWe’ ye ulaştırıldı. Mevcutta 40 kişilik ekip ile çalışmalar devam ettirilirken, planlanan istihdam rakamı ise 120. Tesisiste yıllık 86.000 Mw/yıl elektrik enerjisi üretimi ve 45.000.000 m3/yıl çöp gazı bertarafı hedefleniyor. İkinci etapta yer alan Ayrıştırma tesisi, Atıktan Türetilmiş Yakıt (ATY) Hazırlama tesisi, Kompost tesisi kurulum ve işletilmesi için de yasal izin süreçleri ise halen devam etmekte.

Devamını oku
Yorum Yaz

Yorum Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hedef Sektör

“Rüzgarın Kanatları” Belgesel Filminin Üçüncü Bölümü İzleyiciyle Buluşuyor

Yayınlanma tarihi

-

Enerjisa Üretim’in hazırladığı “Rüzgarın Kanatları” belgesel serisinin üçüncü bölümü yayınlandı. Belgesel, Türkiye’deki rüzgar enerjisi yatırımlarını, teknolojik gelişmeleri ve kadın istihdamını ele alarak enerji okuryazarlığını artırmayı hedefliyor. Enerjisa, YEKA projeleriyle 2026’ya kadar 1000 MW kapasiteye ulaşmayı amaçlıyor. Sabancı Üniversitesi’nden Bora Şekip Güray, Türkiye’nin 12 GW’lık rüzgar kapasitesinin 2035’te iki katına çıkabileceğini belirtiyor. Üçüncü bölüm, Habitat TV ve Enerjisa YouTube kanalında izlenebilir.

Devamını oku

Enerji Projeleri

ENSİA WindEnergy Hamburg Fuarı’nda Yoğun İlgi Gördü

Yayınlanma tarihi

-

Temiz enerji alanında faaliyet gösteren şirketleri ve profesyonelleri bir araya getiren WindEnergy Hamburg Fuarı, 24-27 Eylül tarihleri arasında düzenleniyor. Fuara Türkiye’nin temiz enerji kümesi ENSİA (Enerji Sanayicileri ve İş Adamları Derneği), kurumsal üyeleriyle birlikte ENSİA Pavilyonu çatısı altında katılım sağladı.

 

Dünyanın dört bir yanından 40 bini aşkın sektör profesyonelinin katılım gösterdiği fuardan paylaşım yapan ENSİA, ilk gününü yoğun ilgiyle geride bıraktığını açıkladı. Hamburg Başkonsolosu Sn. Emine Derya Kara ve Hamburg Ticaret Ateşesi Sn. Yıldız Onur, ENSİA Pavilyonu’nu ziyaret ederek, derneğin faaliyetleri hakkında bilgi aldı.

 

ENSİA yetkilileri, stantlarında tüm üyelerini ve temiz enerji paydaşlarını ağırlamaktan memnuniyet duyacaklarını belirterek, fuara katılan tüm firmalara başarı dileklerinde bulundu.

Devamını oku

Enerji Projeleri

YEKA Erzin’de

Yayınlanma tarihi

-

IC Enterra Yenilenebilir Enerji’nin (ENTRA) 136 MWm kapasiteli YEKA Erzin-2 santrali devreye alınıyor. Şirket tarafından KAP’a yapılan açıklamaya göre; Ağustos sonu itibariyle kademeli olarak üretime geçecek olan YEKA Erzin-2 GES projesi, yıl sonuna kadar tam kapasite ile çalışmaya başlayacak.

IC Holding’in enerji sektöründe çeyrek asrı aşan uzmanlığı ve birikimiyle faaliyet gösteren IC Enterra Yenilenebilir Enerji (ENTRA), sürdürülebilir büyüme ve şirket portföyünü çeşitlendirme hedefiyle faaliyetlerine devam ediyor. Şirket bu doğrultuda Türkiye’deki en büyük güneş santrali projelerinden biri olan 136 MWm kapasiteli YEKA Erzin-2 santralini Ağustos sonu itibariyle kademeli olarak devreye almaya başlıyor.

IC Enterra tarafından Kamu Aydınlatma Platformu’na (KAP) yapılan açıklamada, “Santralimizin tüm kapasitesinin yıl sonuna kadar devreye alınması planlanmıştır. YEKA Erzin-2 projemizin tam kapasite devreye alınması ile ortalama 248,000 MWh/yıl üretim gerçekleştirmesi beklenmektedir. Bu üretimle yaklaşık 155 bin hanenin elektrik üretim ihtiyacı karşılanacak ve yıllık yaklaşık 157 bin ton karbondioksit (CO2) emisyonun azaltımı sağlanacaktır” ifadeleri kullanıldı.

 

Hatay’da yer alan YEKA Erzin-2 Projesi’nin devreye alınmasıyla birlikte Türkiye’nin sürdürülebilir elektrik üretimine önemli bir katkı sağlayacaklarını belirten IC Enterra Yenilenebilir Enerji Genel Müdürü Taşkın Kızılok, “Türkiye’de toplam kurulu gücü 388 MW olan 9 HES ile elektrik üretimi gerçekleştiriyoruz, mevcut santrallerimizin yanı sıra yeni yatırımlarla büyümeyi hedefliyoruz. Yurtdışı çalışmalarıyla birlikte, izin süreçleri süren 61 MWm Bağıştaş hibrit GES projesinin yanı sıra, toplam kurulu gücü 485MW olacak depolamalı RES ve GES yatırımlarıyla ilgili çalışmalarımızı da sürdürüyoruz” dedi.   IC Enterra Yenilenebilir Enerji, bu yatırımlar da dikkate alındığında 2026 yılı sonu itibarıyla toplamda işletme ve yatırım sürecindeki lisanslı proje portföyünde yaklaşık 1200 MW kurulu güce ulaşmayı hedefliyor.

 

 

Devamını oku

Trend olan