Sektörel Gündem
Bilişim ve makine sanayi en çok yatırım alan sektörler arasında
Sektörün lider oyuncuları arasında yer alan ODS Consulting Group, normalleşme süreciyle hareketlenen sektördeki yeni yatırımlara ve fırsatlara …


Sektörün lider oyuncuları arasında yer alan ODS Consulting Group, normalleşme süreciyle hareketlenen sektördeki yeni yatırımlara ve fırsatlara dikkat çekti.
“İhracatta Otomotiv Endüstrisi, Hazır Giyim Konfeksiyon ile Çimento Cam Seramik ve Toprak Ürünleri sektörü atakta”
İhracat danışmanlığı alanında fark yaratan çalışmalara imza attıklarını belirten ODS Consulting Group Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Onur Seçkin, “Genel ticaret sisteminin verilerine göre Türkiye’de ihracat 2021 yılının ilk yedi ayında, bir önceki yılın aynı dönemine göre %34,9 oranında artış kaydederek 121,4 milyar dolar seviyesine yükseldi. Danışmanlık hizmeti sunduğumuz Otomotiv Endüstrisi, Hazır Giyim Konfeksiyon, Çimento Cam Seramik ve Toprak Ürünleri sektörünün ihracatta ön plana çıktığını görüyoruz. İhracatçılar Meclisimizin hazırladığı rapor, bu konuda detaylı bilgi sunuyor.” dedi.
E-ticaret’in önemi
İhracat verilerinin analizi aşamasında tüketici alışkanlıklarındaki değişikliklerin de dikkatlice ele alınması gerektiğinin altını çizen Seçkin, “Pandemi sonrasında nihai tüketiciler açısından yaşanan en önemli değişim, e-ticaret eğilimi olarak dikkat çekiyor. Bu konuda verilere bakıldığında, Türkiye’nin toplam e-ticaret hacmi, 2020 yılının ilk 6 ayında 2019 yılının aynı dönemine göre %64 artış göstererek 91,7 milyar liraya yükseldi. Bu dönemde 3 bin 761 KOBİ, e-ticarete başladı. Türkiye’nin 2020 yılının ilk 6 ayındaki 91,7 milyar liralık e-ticaret hacminin %91’ini (83,3 milyar lirası) yurt içi harcamalar, %5’ini (4,5 milyar lira) e-ithalat dediğimiz Türkiye’nin diğer ülkelerden alımları ve %4’ünü de e-ihracat olarak belirttiğimiz diğer ülkelerin Türkiye’den alımları oluşturdu.” dedi.
Seçkin, e-ticaret süreçlerinde özellikle depolama ve ürün teslimi aşamalarında birtakım operasyonel sorunlarla karşılaşıldığını vurguladı ve ekledi: “E-ticaret gönderilerine uygun olarak taşıma sistemlerinde iyileştirme yapılması, operasyonun buna göre şekillendirilmesi, e-ticaret firmaları ile kargo şirketleri arasındaki iş birliğinin geliştirilmesi gerekiyor. Şehir içi dağıtım problemlerinin önüne geçebilmek için şehir içinde merkez olarak kullanılabilecek depolama çözümlerine yatırım yapılması, depolama, lojistik, dağıtım konularında nitelikli personel istihdam ihtiyacının karşılanması da dikkat edilmesi gerekenler diğer noktalar.”
“Şirketler en çok yeni pazarlar bulma ve var olan pazarlarda derinleşmeye yönelik strateji geliştirme konusunda yönlendirilme talebinde bulunuyorlar”
ODS Consulting Group olarak her sektörden değerli firmaların ihtiyaçlarını karşıladıklarını, hem üretim yapan firmaların hem de hizmet verdikleri sektörlerin amacının ortak olduğunu söyleyen Onur Seçkin, “Nasıl ve hangi adımları atarak ihracatımızı daha da iyi noktaya getirebiliriz sorusuna eğiliyoruz. Bu noktada firmalara, doğru fiyatta doğru satış ağı ve stratejik pazarlarda doğru rakip analizleriyle daha sağlam adımlar atmalarını öneriyoruz.” dedi.
Sektördeki yeni yatırımlar ve fırsatlar
2021 yılını yatırımlar açısından da değerlendiren Seçkin, “Yatırım planı olan birçok işletme, pandeminin yoğun olarak yaşandığı 2020 yılı sonuna kadar bu yatırımları ertelemek durumunda kaldı. Bu yılın ilk çeyreği itibariyle yaşanan talep hareketliliği ile kapasite anlamında yetersiz kalan işletmeler harekete geçmeye, pandemi öncesinde ötelenen tüm yatırımlar bir anda hızlı bir şekilde gerçekleşmeye başladı. Danışmanlık yaptığımız sektörler arasında en çok sayıda yatırımın bilişim sektöründe gerçekleştiğini görüyoruz. Onu makine sanayi sektörü takip ediyor. E-ticaret kanalının küresel pazarda ciddi avantaj kazanıp, B2C konusunda özellikle lojistik firmalarına daha çok fırsat ve avantaj sağlayacağını düşünüyorum. Sanayi üretiminde ürün ve sektör çeşitliliği ile gelişmiş yan sanayi avantajı, ülkemizin güçlü yönleri olarak öne çıkıyor. Esnek ve hızlı üretim yapımız, ürün standartlarımızda AB ile uyumlu hareket edilmesi, güçlü lojistik hizmetlerimiz, yüksek liman ve taşımacılık kapasitesi ve gelişmiş ihracat finansman olanakları da diğer avantajlarımız.” dedi.
“İlk 6 ayda yaklaşık %150 oranında büyüdük”
200’ü aşkın profesyoneli bünyesinde bulunduran, yurt içi ve yurt dışındaki ofislerinde müşterilerinin değişen ihtiyaçlarına çözüm sağlayan ve global bir marka olma yolunda ilerleyen ODS Consulting Group; Savunma ve Havacılık, IT ve Yazılım, Tüketici Ürünleri, Otomotiv Sanayi, Makine İmalat, Kamu Projeleri, Kimya Sanayi, Medikal Ürünler ve Elektronik Ürünler gibi çok geniş bir spektrumda, farklı endüstrilerde hizmet sunuyor.
Onur Seçkin, ODS Consulting Group’un pandemi döneminde yaptığı atılımlara da değindi. Bir önceki yıla göre, finansal açıdan ilk 6 ayda yaklaşık %150 oranında bir büyüme gerçekleştirdiklerinin altını çizen Seçkin, pandemi başlangıcında sayısı 70’i aşan tam zamanlı kadrolarının bugün 200 kişinin üzerinde olduğunu vurguladı. Süreçten güçlenerek çıktıklarını söyleyen Seçkin, “Entegre bir yönetim anlayışıyla ve çeşitli yazılım çözümlerini kullanarak farklı lokasyonlarda ama tek hedefe kilitlenmiş bir ekip kurduk. Bir yandan altyapımızı dijitalleşmeye yaptığımız yatırımla çok daha güçlendirirken diğer taraftan personele yoğun bir eğitim programı ile gelişim fırsatı sunduk. Bu süreçte öne çıkan uluslararası iş geliştirme hizmetimiz ve pandemi sonrasında yoğun istihdama dönüşle beraber talep gören işe alım danışmanlık hizmeti ile önemli bir atılım gerçekleştirdik. İş modellerimizi de müşterilerin memnuniyetini artıracak şekilde ve tam da ihtiyaçları gözeterek yeniden ele aldık. Tüm bunları değerlendirdiğimizde ODS olarak önemli başarılara imza attığımızı söyleyebiliriz.” dedi.
Hibya Haber Ajansı
Sektörel Gündem
GTO ve İhtiyaç Haritası’ndan işbirliği
Gaziantep Ticaret Odası ve İhtiyaç Haritası, “Bölgesel Yeniden Yapılanma Merkezi” çatısı altında bölgenin sosyo-ekonomik ihtiyaçlarına yönelik yürütülecek çalışmalar için işbirliği protokolü imzaladı.


Deprem bölgesindeki yaraların hızla sarılması ve ihtiyaçların doğru kanallardan ulaşması adına iş dünyası ve sivil toplum kuruluşları birlikte hareket etmeye devam ediyor.
Bu işbirliklerinden biri de Gaziantep Ticaret Odası (GTO) ve İhtiyaç Haritası oldu. İki kurum, “Bölgesel Yeniden Yapılanma Merkezi” çatısı altında bölgenin ihtiyaçlarını belirlemek için protokol imzaladı.
Yapılacak ortak çalışmaları GTO iştirakleri GAGA, GETHAM ve Destek A.Ş.’nin yanı sıra İhtiyaç Haritası ile organik bağları olan IDEMA ve INOGAR da uzmanlık alanları kapsamında destekleyecek.
İhtiyaç Haritası’nın kurucuları sanatçı Mert Fırat ve Dr. Ali Ercan Özgür’ün de yer aldığı imza töreninde konuşan GTO Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Yıldırım tarafların deprem felaketinin ilk gününden itibaren birlikte çok önemli faaliyetler yürüttüklerini ifade ederek şunları söyledi: “Odamız ve İhtiyaç Haritası felaketin başından bu yana el ele.
Bugün de felaketin yaralarını sarmak, iyileşmek için bir araya geldik ve imzaları attık.” Bölgede tedavi sürecinin yeni başladığına, Bölgesel Yeniden Yapılanma Merkezi’nin de bu süreci desteklemek için kurulduğuna vurgu yapan Yıldırım şöyle devam etti: “Hepimiz çok iyi biliyoruz ki bugüne kadar yarayı sadece pansuman ettik. Tedavi süreci yeni başlıyor.
Uzun bir iyileşme süreci var önümüzde. GTO ve İhtiyaç Haritası olarak bugüne kadar çok iyi bir sinerji yakaladık ve bu imza ile de oluşan sinerjiyi çok daha güzel işler başarabilmek için devam ettireceğiz.”
Hem bizlere ve hem de bölgeye umut verdiniz
İhtiyaç Haritası Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Ali Ercan Özgür ise deprem felaketinde GTO’nun üyeleri birlikte gösterdiği çabanın tarihi bir örnek olduğunu söyledi.
İşbirliğinin Gaziantep başlıyor olmasının önemine dikkat çeken Özgür şöyle devam etti: “Gaziantep ekonomik olarak ülkenin en önemli merkezlerinden. Buranın güçlü olması demek bölgenin güçlü olması demektir.
O nedenle bu işbirliğinin bölgesel kalkınma perspektifi ile Gaziantep’ten başlıyor olması çok önemli. Şimdi uzun sürecek bir yolculukta yeniden yapılanmayı, kalkınmayı hem bilime hem tecrübeye hem de Gaziantep’in kadim deneyimine dayanarak hep birlikte yaraları saracağız.
Hem bizlere hem bölgeye umut verdiniz iyi ki varsınız.” İhtiyaç Haritası Kurucusu ve Başkan Yardımcısı sanatçı Mert Fırat ise konuşmasında GTO’ya şimdiye kadar gösterdiği destek için teşekkür ederek “Sizinle birlikte yaptığımız çalışmalar bize çok şey kattı.
Bizi en çok heyecanlandıran şey yalnız hissetmedik bu süreçte. Sizler gibi biz de bu toprakların çocuklarıyız. Ben Hataylıyım, Ali Ercan hocam Kahramanmaraşlı. İlk günden beri burada destekleşmek çok kıymetli.
Her birimizin iyileşmesi aslında toplumumuzun iyileşmesi noktasında çok değerli. Şimdiye kadar göstermiş olduğunuz destek ve bundan sonraki çalışmalar için size ve ekibinize çok teşekkür ediyoruz” diye konuştu.
Sektörel Gündem
Kocaeli kapasite kullanımı ile ayrışıyor
Mart ayında kapasite kullanım oranı; Türkiye genelinde yüzde 73.5 ile geçen yılın aynı ayına göre 3.8 puan, şubat ayına göre 1.7 puan geriledi.


Belma A. ÖZGEN
Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, Kocaeli imalat sanayi kapasite kullanım oranının martta yüzde 71 ile geçen yıl ile aynı seviyede gerçekleştiğini, şubat ayına göre ise 0.4 puan arttığını söyledi.
Kapasite kullanımlarında Kocaeli’nin pozitif ayrıştığını ifade eden Zeytinoğlu, ihracat yapan bir il olmasının faydaları olduğunu söyledi.
Yaptıkları araştırmada Kocaeli’deki firmaların yüzde 65’inin kapasite kullanım oranlarını artırdığına dikkat çeken Ayhan Zeytinoğlu, “Mart ayı anketine katılan Kocaeli firmalarının nisan ayı iç ve dış piyasadaki beklentilerine baktığımızda; firmalarımızın yüzde 22’si nisan ayında iç siparişlerinin arttığını belirtilirken, yüzde 16’sı azaldığını belirtmiştir. Firmaların yüzde 62’sinde ise iç sipariş miktarlarında bir değişim yaşanmamıştır.
İhracat yapan firmaların yüzde 18’i dış siparişlerinin nisan ayında arttığını belirtirken, yüzde 14’ü azalış bildirmişlerdir. Firmaların yüzde 68’inde ise alınan dış sipariş miktarlarında bir değişim yaşanmamıştır” açıklamasını yaptı.
Sektörel Gündem
Cumhuriyetin 100. yılında 100 uçak eşiğini geçeceğiz
Pegasus CEO’su Güliz Öztürk “2023 yılında filomuza ekleyeceğimiz yeni uçaklarla, toplam kapasitemizi yaklaşık yüzde 20 oranında artırmayı hedefliyoruz. Cumhuriyetimizin 100. yılında filo büyüklüğümüzde 100 uçak eşiğini aşacağız” dedi.


Pegasus’u yakın, orta ve uzun dönemde dünya havacılığında nerde konumlandırıyorsunuz”sorusunu Güliz Öztürk, Pegasus Hava Yolları olarak 2022’yi operasyonel kârlılık göstergesi olan FAVÖK marjında global anlamda en yüksek gerçekleşmeyle tamamladıklarını belirterek şöyle yanıtladı; “Birim maliyet açısından da yine global hava yolları arasında en iyi performansı sergiledik. Pandemi çıkışında zorlu pazar şartları devam ediyorken elde ettiğimiz bu başarıdan gurur duyuyoruz.
Ana hedefimiz, 2023 ve takip eden yıllarda da yenilikçi, akılcı, ilkeli ve sorumlu yaklaşımımızla sektördeki bu öncü pozisyonumuzu korumak ve daha da ilerletmek… Diğer bir deyişle, lider konumda kalmanın yanında kendi kendimizle de rekabet ederek tüm metriklerde daha da iyi ve kuvvetli performans sergilemeyi temel hedef olarak alıyoruz.
Öncü dijital dönüşüm çalışmalarımız, yeni nesil uçaklarla filo dönüşümümüz, her geçen gün genişlettiğimiz uçuş ağımız, teknoloji ve insana yaptığımız yatırım, sürdürülebilir havacılığa desteklerimiz, kapsayıcılık ve çeşitlilik konusundaki öncülüğümüz; sürdürülebilir başarımızın mimarları olacak.”
Uçuş ağımızı genişletiyoruz
Uçak filosu ve yeni rotalar, destinasyonlar başta olmak üzere 2023 hedeflerini aktaran Güliz Öztürk şu bilgileri verdi; “Hava yolu işletmeciliği sektörünün doğası gereği, uzun vadeli uçak siparişleriyle çalışmak gerekiyor.
Pegasus Hava Yolları olarak, Airbus ile ilk imzasını 2012’de attığımız ve zaman içerisinde eklemelerle revize ettiğimiz bir anlaşmamız bulunuyor. Bu doğrultuda, devam eden toplam 114 uçaklık siparişimizin hepsi de yakıt tasarrufu sağlayan yeni nesil uçaklar…
Önemli bir kısmını teslim aldık, 2025 yılının sonuna kadar yaklaşık 45 tane daha planlanmış teslimatımız var. Biz pandemi döneminde dahi siparişlerimizi iptal etmedik, uçaklarımızı teslim aldık. Bir yandan yeni uçaklarımızı teslim alırken, diğer yandan eski nesil uçaklarımızın filodan çıkışını da yönetiyoruz. 2023 yılında filomuza ekleyeceğimiz yeni uçakların da katkısıyla, toplam kapasitemizi yaklaşık yüzde 20 oranında artırmayı hedefliyoruz.
Mevcut planlarımıza göre; Cumhuriyetimizin 100. yılında filo büyüklüğümüz 100 uçak eşiğini aşacak ve büyümeye devam edecek.Filomuzu yeni nesil uçaklarla genişletirken ve gençleştirirken; yeni destinasyonları da uçuş ağımıza ekleyerek misafirlerimizi diledikleri şehirlere ulaştıracağız.”
Pegasus’un SAF kullanımı başta olmak üzere sürdürülebilirlik hedefleri hakkında da bilgi veren Öztürk şunları söyledi; “Sürdürülebilirlik alanındaki çalışmalarımızdan ve burada hızla kat ettiğimiz mesafeden dolayı çok mutluyuz.
Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA) ile birlikte verdiğimiz “2050’ye kadar Net Sıfır Karbon Emisyonu” taahhüdü ve bu taahhüdümüzü pekiştirmek amacıyla belirlediğimiz 2030 ara dönem karbon emisyon azaltım hedefimiz. Buna göre, birim yolcu kilometre başına düşen uçuş kaynaklı karbon emisyonumuzu, 2030’a kadar 2019’a kıyasla yüzde 20 azaltmayı hedefliyoruz.
Ekim 2021’den itibaren aylık karbon emisyonumuzu geçmiş yıllarla karşılaştırmalı olarak şeffaf bir şekilde paylaşıyoruz. Baz yıl olan 2019’daki emisyon oranımız 64,9 grCO2/RPK seviyesindeydi. 2030’da bunu 52,0 grCO2/RPK seviyesinin altına çekmeyi hedefliyoruz.”
Airbus Neo uçaklara yatırım önemli
Pegasus’un kendi sınıfında en genç uçak ilosuna sahip hava yollarından biri olduğuna dikkat çeken Öztürk “Sürdürülebilirlikte verimliliği sağlayan çok sayıda etken var. Öncelikle filo dönüşümümüz ve sınıfının en verimli uçak tipi olan Airbus neo uçaklara yaptığımız yatırımlar burada önemli. Geçtiğimiz yıl 17 adet yeni A321neo uçak teslim aldık. 2023 yılında 15 adet yeni A321neo uçak teslim almayı hedefliyoruz.
Türkiye’nin en genç filosuna ve aynı zamanda tüm dünyada düşük maliyetli taşıyıcılar arasında en genç filolardan birine sahibiz. Bu verimliliğin yakıt tüketimi ve emisyon azaltımına ciddi katkısı var. Bunun dışında birçok operasyonel verimlilik çalışması yürütüyoruz. Önem verdiğimiz bir diğer konu da Sürdürülebilir Havacılık Yakıtı (SAF). Mart 2022’de Petrol Ofisi ile iş birliği yaparak yurt içi uçuşlarımızda SAF kullanımını başlattık.
Şubat 2023’te ise bu iş birliğini sürdürme kararı aldık; iş birliğimiz 2023 ve 2024 yıllarında artan SAF hacmiyle devam edecek. BIST Kurumsal Yönetim Endeksinde %97,1 ile en yüksek derecelendirme notlarından birine sahibiz” dedi.
Zor günlerde dayanışmanın önemine gönülden inanıyoruz
Güliz Öztürk “Türkiye’de havacılıkta ilk kadın CEO olarak bu zor dönemde kaptan köşkünde idiniz. Gözlemleriniz ve deneyimleriniz nasıldı bu süreçte”şeklindeki soruya şöyle yanıt verdi“Tahliye uçuşları için yoğun ve titiz bir operasyon yürüttük ancak sürecin en zorlu tarafı şüphesiz yaşanılan acı… Kaybedilen canların geri gelmeyeceğini bilmek, depremin milyonlarca insana yaşattığı olumsuz etkiyi görmek çok üzücü.
Havacılık sektörü anlık operasyonlarda hızla aksiyon alınan, zorlu şartlara alışık olduğumuz bir sektör ama kayıplarımız için duyduğumuz üzüntü çok zorlayıcı oldu hepimiz için. Ülke olarak çok zor zamanlardan geçiyoruz. 6 Şubat’ta yaşadığımız deprem felaketinin acısı hâlâ çok taze.
Bu zorlu günleri aşmak ve iyileşmek için dayanışmanın önemine gönülden inanıyoruz. Milletçe, dayanışma içerisinde yaralarımızı sarmaya çalışıyoruz. Elbette şu anda hepimizin en öncelikli görevi; depremden etkilenenlere en hızlı ve etkin şekilde destek olabilmek, desteğimizi uzun soluklu bir şekilde sürdürebilmek… Bu süreçte, Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu’nun Mor Yerleşke projesini desteklemeye karar verdik.”
IATA Genel Kurulu İstanbul’da
Haziran’da İstanbul ‘da gerçekleşecek IATA’nın Yıllık Genel Kurul toplantısına Pegasus ‘un ev sahipliği yapacağını belirten Güliz Öztürk “Pegasus Hava Yolları olarak 4-6 Haziran’da İstanbul’da gerçekleştirilecek IATA Yıllık Genel Kurul toplantısına ev sahipliği yapacağız.
Dünya çapında üst düzey havacılık profesyonellerini bir araya getiren bir organizasyon bu. Hava yolları, sektör ortakları, uluslararası ve bölgesel kuruluşlar, havacılık sektörünün önde gelen üreticileri ve tedarikçilerinden oluşan yaklaşık 1.000 katılımcı bir araya gelecek.
Hava taşımacılığı sektörünün karşı karşıya olduğu önemli ekonomi, teknoloji ve sürdürülebilirlik temelli sorunlarına odaklanacağız. Böyle önemli bir etkinliğin İstanbul’da gerçekleştirilecek olması, Türk sivil havacılığının dünyadaki konumu açısından da gurur verici” diye konuştu.
-
1 Konu 1 Konuk2 sene önce
Sarılar Group’un Genç Yöneticisi Hanifi Gürbüz: Yatırım Odaklıyız, Covid-19 Sürecinde Bile Çalışmalarımız Devam Ediyor…!
-
Ağır Yük Taşıma Araçları2 sene önce
GEMLİK AKTAŞ-1 LOJİSTİK’İN GURUR GÜNÜ
-
Özel Haber2 sene önce
HASANKEYF’TEKİ TARİHİ TAŞIYAN ÇABA MİSNAK, DÜNYADA YAPILAMAYANI YAPARAK HEM TARİHİ TAŞIDI HEM DE TARİHE GEÇTİ
-
Son Dakika2 sene önce
Hareket Turquality ile Globaldeki Gücüne Güç Katacak
-
Özel Haber2 sene önce
Salih Kodaman: Müşteriye verdiğimiz güven, bizim en büyük farkımız
-
Son Dakika1 sene önce
Devrilen forkliftin altında kalan operatör can verdi
-
Son Dakika2 sene önce
Düzce eşrafından Sadettin Kayışoğlu vefat etti.
-
Son Dakika2 sene önce
Hcm Cranes Yetkilisi : Anahtar teslimi projeler gerçekleştiriyoruz