Takip Edin

Sektörel Gündem

Aydem Enerji, en iyi iş verenler listesinde

Aydem Enerji, Great Place to Work® Türkiye’nin En İyi İşverenleri Listesi’ne 10 şirketiyle birden girdi. Geçtiğimiz yıl listede 8 şirketiyle yer …

Yayınlanma tarihi

-

Aydem Enerji, Great Place to Work® Türkiye’nin En İyi İşverenleri Listesi’ne 10 şirketiyle birden girdi. Geçtiğimiz yıl listede 8 şirketiyle yer alan Aydem Enerji, bu yıl 10 iştirakiyle kendine ait olan “en fazla şirketi ile listede yer alan grup olma” rekorunu da kırmış oldu. 

Türkiye enerji sektörünün lider oyuncuları arasında yer alan Aydem Enerji, çalışan odaklı yönetim anlayışı ve yüksek kurum kültürü alanında gösterdiği performansı ile bir ilke imza attı. Aydem Enerji, Great Place to Work® Türkiye’nin En İyi İşverenleri Listesi’ne, 10 şirketiyle birden giren ilk grup olmayı başardı. Geçtiğimiz yıl listede, 8 iştirakiyle yer alan Aydem Enerji, böylelikle 2022’de kendi rekorunu da kırdı. Elektrik enerjisi üretim, dağıtım ve perakendeciliği alanlarında 40 yılı aşkın süredir faaliyet gösteren Aydem Enerji, global ölçekte hizmet veren Great Place to Work® Enstitüsü tarafından, 2021 Aralık ayında da çalışanlarının değerlendirmeleri ile 13 grup şirketiyle ‘Harika Bir İş Yeri’ seçilmeye hak kazanmıştı. 

“Motivasyon kaynağımız, çalışanlarımızın memnuniyeti”

Aydem Enerji olarak iki yıl üst üste rekorlar kırarak Türkiye’nin En İyi İşverenleri Listesi’ne girmenin mutluluğunu yaşadıklarını belirten Aydem Enerji İnsan Kaynakları Grup Direktörü Fatih İslamoğlu şöyle konuştu; “İş yeri kültürü ve çalışan memnuniyeti konusunda hizmet veren Great Place to Work® Enstitüsü’nün yürüttüğü programda, hem çalışanlarımızın hem de bağımsız kuruluşların değerlendirmeleri sonucu, 10 şirketimizle Türkiye’nin En İyi İşverenleri Listesi’ne girmenin haklı gururunu yaşıyoruz. Çatı şirketimiz Aydem Holding ve bünyesindeki Aydem Yenilenebilir Enerji, Aydem Perakende, Çates, GDZ Enerji Yatırımları, Elsan, Entek, Extranet, Yatağan, Yeni Filo olmak üzere 10 şirketimizle elde ettiğimiz bu başarı, bizlere gelecek için büyük bir motivasyon sağlıyor.”

“Başarının ardında, çalışana dokunan uygulamalar yer alıyor”

Fatih İslamoğlu, bu başarının ardında 2019 yılından bu yana devam eden kültürel dönüşüm projeleri ve çalışana dokunan uygulamaların yer aldığını vurgulayarak, şöyle devam etti; “Çalışanı merkeze alan bakış açımızla önceliğimiz her zaman ‘insan’ oldu. Mutlu bir iş yeri sağlamak için insan kaynakları departmanı olarak; ‘Duyarlılık’, ‘Dinamiklik’ ve ‘Hayata Dokunmak’ değerlerimiz üzerine inşa edilen kurum kültürümüzün ışığında, yeni stratejilerimizi tasarlamaya devam ediyoruz. Yapılanmamızı Mükemmeliyet Merkezi kurgusu ile yeni baştan dizayn ettik. Yetenek, Gelişim, Ücret, Yan Haklar başlıklarında iş geliştirme projelerini hayata geçirdik. Organizasyonel Sağlık Endeksi anketi ile belirlediğimiz gelişim alanlarımızın üzerine çalıştık, bu alanlara özel projeler geliştirdik. Bunları yaparken gelecekle ilgili vizyonumuzu da ortaya koyuyoruz. İşe alım sürecimizi yönetirken, iş birimlerini, acil ihtiyaçlarının ötesine bakmaya ve daha büyük bir organizasyonun gelecekte başarılı olması için hangi becerilere sahip olması gerektiğini düşünmeye teşvik ediyoruz. İnsan Kaynakları Planlama Sistemimizi, Performans Yönetim Sistemimizi, Aydem Akademimizi bu bakış açısıyla geliştiriyoruz.” 

Kapsayıcılık ve çeşitlilik projelerini de merkezlerine aldıklarını anlatan İslamoğlu, şunları kaydetti; “Toplumsal cinsiyet eşitliği alanında dönüşüm projelerini hayata geçirdiğimiz “Aydem Eşit Hayat” inisiyatifimizle grup şirketlerimizdeki kültürün, organizasyonun, eğitimlerin, fiziki şartların, işe alım süreçlerinin ve prosedürlerin dönüşümü için çalışıyoruz. Yakın zamanda Aydem Enerji ve grup şirketleri olarak Birleşmiş Milletler Kadının Güçlenmesi Prensipleri’nin (Women’s Empowerment Principles-WEPs) imzacıları arasına girmeye hak kazandık. Grubumuzda her kademede kadın çalışan temsiliyetini artırma hedefiyle, yeni işe alımlarla yıl sonuna kadar kadın çalışan oranımızı yüzde 30’a çıkarmayı planlıyoruz. Bu oranı, eşit temsiliyet düzeyine getirmeyi hedefliyoruz.”

“2022 yılında insan kaynağımızı yüzde 10 büyüteceğiz”

Aydem Enerji olarak, istihdam oranlarına da dikkat çeken İslamoğlu, “Geçtiğimiz sene bin 540 yeni yeteneği grubumuza kazandırdık. 2022 yılında da insan kaynağımızı yüzde 10 büyüterek çalışanlarımız için mutlu bir iş yeri sağlamaya devam edeceğiz” dedi.

Hibya Haber Ajansı

Devamını oku
Reklam
Yorum Yaz

Yorum Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Sektörel Gündem

Depremin ticari hayata etkisini azaltacak formül aranıyor!

Adana Ticaret Odası Başkanı Yücel Bayram, deprem yaşanan illerle ticari bağlantıların kent ekonomisine yansımalarını değerlendirdi. Bayram, Adanalı firmaların ticari alacakları için destek beklediklerini belirtti.

Yayınlanma tarihi

-

Adana Ticaret Odası Başkanı Yücel Bayram, depremlerin büyük acılar yaşatmasının yanı sıra ticari hayatı da önemli ölçüde olumsuz etkilediğini söyledi. Bayram, Adanalı firmaların büyük yıkım yaşanan illerden 2 milyar lirayı aşan alacaklarından kaynaklı büyük sorun yaşadıklarını, bunun için destek beklediklerini bildirdi.

Bayram, Adana Sanayi Odası, Adana Ticaret Borsası ve Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi iş birliğinde, Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişci’nin katılımıyla düzenlenen İş Dünyası İstişare Toplantısı’nda depremin Adana ticaretine etkilerine dikkat çekti. Bayram, şöyle devam etti: “Çok büyük bir afet yaşadık.

Devle timiz, sivil toplum örgütleri hep birlikte elini taşın altına koymak için mücadele ediyor. Fakat depremin Adana’da ticari bilançosu oldukça yüksek. Bize ulaşan rakamlara göre, Adana firmalarının deprem bölgesinden 2 milyar lirayı aşkın alacağı mevcut. Deprem felaketinden ticari olarak ciddi darbe aldık. Ticaret birbirine bağlı bir döngüdür. Adana bölgede ticaretin önemli bir ayağı ve OHAL kapsamına alınan 11 ilden biri.

Ancak uygulamalarda farklı değerlendiriliyor. Kısa çalışma ödeneği programı ve banka kredi faizleri ile bankaların uygulamalarının OHAL’de olduğumuz sürece deprem yaşanan her il ile eşit değerlendirilmesini istiyoruz.” Deprem bölgesinden alacakların doğal olarak tahsil edilemediğini ifade eden Bayram, bu konuyu bakanlıklara sundukları raporlarda belirttiklerini ifade ederek, “Deprem illerinden 50 ile 100 milyon lira alacağı olan büyük ölçekli firmalarımız var.

Ticaret şöyle işliyor; satıyorsunuz, çeki alıyorsunuz karşılığında siz de tedarikçinize ödeme yapıyorsunuz. Şimdi bu çeklerin tahsil edilme şansı yok. Ama firmalarımız karşı tarafa ödemek zorunda. Çoğu firmamız; Alacağımızı ne yapacağız, diye sormayı bile doğru ve etik bulmuyor. Bu bölgelerden resmî alacağı olanlara o bölgelerde firmalarımıza özellikle Kredi Garanti Fonu gibi ya da farklı bir kredi gibi destek sağlanmalı” diye konuştu.

Devamını oku

Sektörel Gündem

Deprem korkusu AVM’leri vurdu

Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği (AYD) Yönetim Kurulu Başkanı Nuri Şapkacı, yaşanan büyük depremlerin en fazla perakende sektörünü etkilediğini belirtti.

Yayınlanma tarihi

-

Mehtap HALICI

Şapkacı, depremin ilk haftasında ülke genelinde ziyaretçi girişlerinin yaklaşık yüzde 30-35 oranında düştüğünü, ilerleyen haftalarda ise bu düşüşün yüzde 15-20 seviyelerine geldiğini kaydetti.

Şapkacı, mart ayında ise ziyaretçi sayılarının deprem öncesine göre yaklaşık yüzde 10 oranında düştüğünü söyledi. Sürecin başta bölge halkı olmak üzere herkesi derinden etkilediğine dikkat çeken Şapkacı, “Perakende sektörü ve lüks segment büyük ölçüde etkilendi. Moda ve eğlenceye yönelik sektörlere tesir etti. Çünkü insanlar eğlenmek istemedi.

Deprem dedikoduları çıktı. Bu durumdan da en çok İstanbul etkilendi. Turistler rezervasyonlarını iptal ettiler. Ancak İstanbul’da bir toparlanma gözlemliyoruz. Çünkü mart ayı itibariyle ziyaretçi girişleri yüzde 10’lara ulaşmış durumda” dedi.

1 AVM bin 500 kişiye istihdam

AVM’lerin, içinde yer alan markalarla birlikte önemli bir ekosistem oluşturduğunu belirten Şapkacı, AVM sektörünün istihdam kapısı olduğunu söyledi. Ekosistemin; üretim, lojistik, altyapı da dahil olmak üzere birçok farklı sektörü kelebek etkisiyle beslediğini söyleyen Nuri Şapkacı, “AVM’leri öyle ya da böyle açmak zorundayız.

Her bir AVM bin 500 kişiye istihdam sağlıyor. Aileler ve tedarikçilerle bu rakam 6-7 bin kişiye ulaşıyor. Biz AVM’leri sadece alışveriş için açmıyoruz, açmadık. Buralar sadece istihdam yeri değil insanların birbirleriyle iletişim kurduğu sosyalleşebilecekleri yaşam merkezleri” diye konuştu.

444 AVM, 88 milyar TL ciro

AVM’lerin oluşturduğu ekonomik değer hakkında da bilgi veren Başkan Şapkacı, sözlerine şöyle devam etti: “Türkiye’de bulunan 444 AVM, içinde yer alan markalarla birlikte önemli bir ekosistem meydana getiriyor. 50 milyar dolar yatırım hacmine sahip olan sektörümüzde AVM ekosistemi içerisinde 2.1 milyon kişiye istihdam sağlanıyor.

2022 yılında AVM’lerde yaratılan toplam ciro ise yaklaşık 88 milyar lira.” Nuri Şapkacı, AYD Başkanlığı’nın yanı sıra ECE Türkiye’de Genel Müdürlük görevini yürütüyor. Şapkacı mevzuattaki yeni düzenleme ile AVM’lerin reklam toplayamayacağını ve bu nedenle ortak alanlarda eğitim ve çocuk tiyatrosu gibi etkinlikleri artık finanse etmenin mümkün olamayacağını da sözlerine ekledi.

11 ilde barınma için AVM’ler 24 saat açık

Elâzığ dahil 11 ilimizde toplam 27 AVM bulunduğunu ve bunlardan 17’sinin şu anda hizmet verdiğini belirten Nuri Şapkacı, AVM’lerin gece barınma ihtiyacı için kapılarını 24 saat açık tuttuğunu, AVM’lerde kan bağışı stantları kurulduğunu, AVM yatırımcıları tarafından da bölgeye çok sayıda ısıtıcı, battaniye, giysi, hijyen seti, bebek bezi, bebek maması, gıda ve su gibi yardımların ulaştırıldığını söyledi.

Şapkacı, depremi takip eden günlerde yapılan ayni ve maddi yardımlara ek olarak vinç, ekskavatör, forklift gibi teknik ekipmanların AYD üyesi firmalar tarafından bölgeye sevk edildiğini ifade etti. Şapkacı, depremin ilk günlerinden bu yana kurdukları aşevlerinde günde 45 bin kişiye sıcak yemek Nuri Şapkacı ulaştırdıklarını ekledi.

Devamını oku

Sektörel Gündem

İngiltere ve İskoçya’dan TikTok yasağı

İskoçya hükümetinde ve İngiltere parlamentosuna ait tüm elektronik cihazlarda TikTok uygulamasının yasaklanacağı bildirildi.

Yayınlanma tarihi

-

Parlamentodan yapılan açıklamada, hükümetin 16 Mart’ta tüm kamu çalışanlarının kullandığı elektronik cihazlarda TikTok kullanımını yasakladığı hatırlatıldı.

Açıklamada, siber güvenliğin parlamentonun önceliklerinden olduğu vurgulanarak, “Hükümetin, TikTok’un kamu cihazlarında kullanımını yasaklama kararı ardından hem Avam Kamarası hem de Lordlar Kamarası komisyonları, TikTok’u tüm parlamento cihazlarından ve parlamento ağlarından engelleme kararı aldı.” ifadesi kullanıldı.

İskoçya Bölgesel Hükümeti Başbakan Yardımcısı John Swinney de hükümet tarafından kullanılan cihazlarda uygulamanın yasaklanacağını söyledi.

Swinney, kararın İngiltere hükümetinin 16 Mart’ta açıkladığı karar doğrultusunda alındığını ifade etti.

AB ve ABD’de yasaklar getirildi

TikTok, güvenlik ve mahremiyet kaygıları, kullanıcı bilgilerine erişilebileceği ve Çin yanlısı görüşlerin yayılmasında kullanılabileceği endişesiyle ciddi kısıtlamalarla karşı karşıya.

Avrupa Birliği Komisyonu ve Avrupa Parlamentosu, güvenlik endişeleri nedeniyle çalışanlarına TikTok yasağı getirirken ABD’de de Beyaz Saray, Savunma Bakanlığı, İç Güvenlik Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı dahil birçok devlet kurumu, Kongre’de Aralık 2022’de yapılan oylamayı beklemeden TikTok’u yasaklamıştı.

ABD Temsilciler Meclisi de 28 Aralık 2022’de üyeleri ve çalışanlarının kullandığı resmi cihazlara TikTok uygulamasının indirilmesine ve kullanımına yasak getirmişti.

İngiltere’de de 16 Mart’ta alınan kararla tüm kamu çalışanlarına ait cihazlarda TikTok’un yasaklanacağını duyurmuştu.

Devamını oku

Trend olan