Takip Edin

Proje Taşıma Lojistiği

Aybek Uluslararası Nakliye, yatırımlarına devam ediyor

Yayınlanma tarihi

-

Aybek

Aybek Uluslararası Nakliye Operasyon Müdürü Batuhan Eker, pandemiye ragmen yatırım yaptıklarını ifade etti.

Aybek Uluslararası Nakliye Operasyon Müdürü Batuhan Eke rile firmanın çalışmalarını değerlendirdik.

Pandemi koşullarında geçirdiğimiz 2020 yılını değerlendirir misiniz?

2020 yılında tüm dünyayı kasıp kavuran Covid 19 salgını her sektörü etkilediği gibi biz uluslararası taşımacıları da olumsuz yönde etkiledi. Salgının başlamasıyla beraber virüsün yapısı, etkileri ve alınacak önlemler henüz bilinmediği için araçlarımız gerek geçiş sınırlarındaki bürokratik problemler gerekse kendi almak zorunda olduğumuz önlemler gerekçesiyle yavaşladı. Covid 19 salgınına ilişkin biz de Aybek olarak hem maddi  hem de salgın yayılımını engellemeye ilişkin önlemler aldık. Uluslararası çalışan araçlarımızı düzenli bir şekilde dezenfekte ederken araç şoförlerimizi de düzenli olarak Covid 19 testine tabi tuttuk. Ofis içi çalışmaları en aza indirgeyerek çalışırken bir araya gelinmesi gereken pozisyonları tekrar gözden geçirdik. Maddi önlemlere gelecek olursak; 3-6-12 aylık planlamalar dahilinde çalışmanın hızına göre şirket pasiflerini kontrol altında tuttuk.

İŞ HACMİMİZ YÜZDE 40 DÜŞMÜŞTÜ

Reklam

2020 yılında salgının başlamasıyla beraber ilk 3 ay içerisinde iş hacmimiz %40 kadar düştü. Taşımasını üstlendiğimiz proje ve tek seferlik taşımalarda üretimin durma noktasına gelmesi taşıma hizmetine doğrudan yansıdı. İthalat dönüşlerinde ya da 3. ülke taşımalarında şoförlerimizi 14 günlük karantina kuralı sebebiyle daha yavaş gerçekleştirmek zorunda kaldık. Dünyaca alınan önlemlerin yavaş yavaş oturmasıyla beraber normalleşme sürecine girerek yeniden ivmelendik.Taşıma sektöründe kategorisel olarak ağır nakliyeyi tercih ettiğimiz için endüstriyel ürün taşımasında yoğunuk gösterdik. 2020 yılındaki en önemli projelerimizden biri Sakarya’dan Almanya’ya taşıdığımız tren vagonu gövdeleri oldu. Yerli üretim olan bu vagonları proje çerçevesinde 1 yıl boyunca 150 taşımayla Covid-19’a rağmen hedeflediğimiz tarihten önce bitirdik.

YENİ ÇEKİCİ VE DORSE YATIRIMLARI

Uluslararası projelerde ülkeye yarattığınız katma değer hakkında neler söylemek istersiniz?

Uluslararası projelerde gerek Avrupa’dan doğrudan Türkiye’ye yaptığımız taşımalar gerekse 3. ülke taşımaları ile ülkemize yabancı para kazandırma hususunda rol aldık. Pandemiden ötürü 2020 yılı bizim için yavaş geçse de yıllık ciro hedeflerimizi yılın son çeyreğinde yakaladık. Aybek olarak yurtiçi piyasalarındaki projelerde görev almadık ancak yurtiçi projelerine Avrupa’dan yapılan taşımalar hususunda destek olduk. Bunların en önemlisi de Türkiye’nin çeşitli yerlerinde kurulan rüzgar enerjisi santrallerine motor ve kanat taşımaları gerçekleştirdik. 2020 yılı her ne kadar Covid 19 sebebiyle yatırım hususunda düşündürse de planlamış olduğumuz yatırımları yapmakta kararlı duruş sergiledik. Bunlardan en önemlisi yeni çekici ve dorse yatırımları oldu. Lojistik sektörü üzerindeki pandemi etkisinin en aza indirilmeye çalışılmasını öngörerek 2021 yılında da çekici ve dorse yatırımlarımıza devam edeceğiz. Hizmet ihracatı hususunda ülkemizin jeopolitik konumundan ötürü ivmelenmesi kaçınılmaz bir durumdur. Türkiye İhracatçılar Meclisi tarafından yapılan istatistik araştırmaları bu hususta bizlere reel rakamlar sunmaktadır. Aybek olarak 2016 yılından beri Türkiye’nin hizmet ihracatçıları arasında ilk 500’e girmeyi hedefledik ve 341. Sıraya kadar yükseldik. Bu husustaki hedeflerimiz yatırımlarımızla beraber kendimizi geliştirerek ülkemize daha fazla katkıda bulunabilmektir.

 

Reklam

VİZE SORUNSALI

Sektörde karşılaştığımız bir çok problem mevcut. Bunlardan en günceli araç şoförlerimiz için vize sorunsalıdır. Avrupanın çeşitli ülkeleri üzerinden vize başvurularımız devam etmekteyken gerek siyasi sebepler gerekse Covid 19 önlemleri uyarınca ilgili konsolosluklar vize verme hususunda ince eleyip sık dokumayı hedeflerken bizim gibi bu sektöre yıllarını vermiş firmaların şoförlerini mağdur etmektedirler. Buna ilişkin çözüm ilgili bakanlıkların müdahalesiyle uluslar arası çalışan firmalara vize kotası açılıp yoğun çalıştığı ülkelerden vize sözü alınmasıdır. Uluslararası taşımalarda araç şoförünün 14 gün süreyle yurt dışına tekrar çıkamaması ciddi bir sorundur. Avrupa’daki bazı ülkeler gerek gemi gerekse kara taşımacılığı sırasında 48 saatlik Covid testi istemektedir. Bu testin yapılmasını desteklemeyle beraber bazı sınır kapılarında test yaptırma imkanları kısıtlı olduğu için mağduriyet doğmaktadır. Bu sorunun çözümü için test şartı koşan ülkelerin ilgili sınır kapılarında covid testi yaptırılabilecek tesislerin kurulması gerekiyor.

Devamını oku
Reklam
Yorum Yaz

Yorum Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Enerji Projeleri

ÜRETİM YAPAN ŞİRKETLER ENİSA ÇATISI ALTINDA TOPLANIYOR

Yayınlanma tarihi

-

ÜRETİM YAPAN ŞİRKETLER ENİSA ÇATISI ALTINDA TOPLANIYOR

Yenilebilir enerji sektöründe ana sanayici şirketlerin yanında, yan sanayi olarak ekipman üretimi yapan şirketler de ENSİA çatısı altında toplanıyor

Temiz Enerji yatırımlarında son on beş yılda tüm dünyanın dikkatini çeken bir ivme kaydeden Türkiye, enerji sektörü istihdamında da yükselişini sürdürüyor.Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) sektörel bazda çalışan sayısına yönelik yayımlanan istihdam raporuna göre; elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörlerinde kayıtlı çalışan sayısı 2022 yılına kıyasla yüzde 5 oranında artarak 137 Bin 76 kişi oldu.

Devamını oku

Enerji Projeleri

TOPLANTI İZMİRDE GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Yayınlanma tarihi

-

TOPLANTI İZMİRDE GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Derneğimizin de üyeleri arasında yer aldığı Batı Anadolu Sanayici ve İş İnsanları Dernekleri Federasyonu’nun (BASİFED) Olağan Genel Kurul Toplantısı İzmir’de gerçekleştirildi.

Üç yıllık görev süresini tamamlayan Mehmet Ali Kasalı’dan görevi devralan Semiha Güneş, oybirliği ile BASİFED’in yeni dönem Yönetim Kurulu Başkanı olarak seçilirken; Yönetim Kurulu Başkanımız Alper Kalayci BASİFED Başkan Yardımcılığı görevine, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcımız Tibet Arbak ise BASİFED Yönetim Kurulu Üyeliğine seçildi. Pek çok ortak projede buluştuğumuz BASİFED’in yeni dönem Yönetim Kurulu’nu tebrik ediyor, başarılar diliyoruz.

Devamını oku

Proje Taşıma Lojistiği

Lojistik daha karmaşık ve rekabetçi bir yapıya evriliyor

BATI Innovative Logistics Uluslararası Satış Direktörü Kaan Aydın, lojistikte tedarik zinciri ve risk yönetiminin daha fazla önem kazanacağını belirterek, “Lojistikte veri güvenliği ve gizliliği konularında daha katı düzenlemeler gelebilir. Lojistik şirketlerinin veri güvenliğini daha fazla artırması gerekecek. Küresel tedarik zinciri karmaşıklığını unutmamak gerek” dedi.

Yayınlanma tarihi

-

Necmi ÇELİK

Batı Innovative Logistics Uluslararası Satış Direktörü Kaan Aydın Dünya’nın sorularını yanıtladı.

Şirketinizde inovatif yaklaşımlar ve çözümler nelerdir?

Batı Innovative Logistics olarak inovasyon ve teknolojik yeniliklere biz de oldukça önem veriyor ve bu alandaki gerekli yatırımları yapıyoruz. Kendi geliştirdiğimiz MyBATI uygulamamız ile lojistik süreçlerini daha da optimize etmek ve müşterilere daha fazla kontrol sağlamak için çalışmalar yapıyoruz. Bu uygulama, müşterilerimize gönderi takibi, envanter yönetimi, raporlama ve işlem izleme gibi bir dizi önemli özelliği kolayca kullanma fırsatı sunuyor. MyBATI, lojistik deneyimini daha şeffaf, hızlı ve etkili hale getirerek müşterilerimize katma değer sağlıyor.

Lojistik sektörünün yolculuğu yakın gelecekte nasıl bir resim sunacak?

Reklam

Lojistik sektörü, dijitalleşme, otomasyon, yapay zeka ve nesnelerin interneti (IoT) gibi teknolojilerle büyük bir dönüşüm yaşayacak. Bu durum, verimliliği artırarak ve süreçleri optimize ederek maliyetleri düşürecek. İklim değişikliği endişeleri ve çevresel düzenlemeler, lojistik sektörünün sürdürülebilirlik odaklı değişimini hızlandıracak.

Elektrikli taşıtlar, yeşil enerji kullanımı ve karbon ayak izi azaltma önlemleri daha yaygın hale gelecek.Küresel tedarik zinciri karmaşıklığını unutmamak gerek. Jeopolitik gelişmeler, tedarik zincirlerinin daha karmaşık ve hassas hale gelmesine yol açabilir. Tedarik zinciri yönetimi, tedarikçi çeşitlendirmesi ve risk yönetimi daha fazla önem kazanacak. E-ticaretin üyümesi ise son mil teslimatlarında ve hızlı lojistik hizmetlerinde artan talep anlamına gelir. Lojistik firmaları bu talebi karşılamak için daha hızlı ve verimli teslimat yöntemleri geliştirmek zorunda kalacaklar.

Veri güvenliği ve gizliliği, lojistik sektörü müşteri verilerinin güvenliği ve gizliliği konularında daha katı düzenlemelere tabi olabilir. Bu, lojistik şirketlerinin veri güvenliği önlemlerini artırmasını gerektirecektir.Küresel Krizler ve Pandemiler gibi küresel çapta meydana gelen durumlar da lojistik sektörünü ciddi şekilde etkileyebilir. Tüm bu faktörler, lojistik sektörünün yakın gelecekte daha karmaşık ve rekabetçi bir hale gelmesine yol açabilir. Türkiye ise lojistikte önemli bir oyuncu olarak öne çıkmaya devam ediyor.

BATI Innovative Logistics’in kurumsal ve ortaklık yapısı hakkında kısa bilgi verebilir misiniz?

BATI Innovative Logistics, küresel taşımacılık hizmetleri sunma misyonu ile 1992 yılında İstanbul’da kuruldu. Faaliyetlerimize küresel yenilikleri takip ederek, müşterilerimizin tercih ettiği çözüm ortağı olma vizyonumuzu koruyarak ve etik değerlerimizden ödün vermeyerek 30 yılı aşkın süredir devam ediyoruz. Denizyolu, Havayolu, Proje Kargo ve Gemi Kiralama, ISO Tank, Yat, Flexitank Konteyner Taşımacılığı, Karayolu ve Depolama, Hat Temsilciliği ve Liman Acenteliği, Bozulabilir Kargo Taşımacılığı alanlarında 200’den fazla çalışanımızla faaliyet gösteriyoruz.

Reklam

Türkiye’de İzmir, Mersin, Şanlıurfa, Bursa, İzmit, Gaziantep, İskenderun, İST Havalimanı, Ankara, Çanakkale Limanı, Derince ’de olmak üzere toplam 10 bin metrekare alanda 10 şube ve 3 depoya sahibiz. Uluslararası arenada ise Seul, Güney Kore & Köstence, Romanya’da 2 Yurtdışı İrtibat Ofisi; Almanya: Berlin (BATI Logistics GmbH), İtalya: Trieste (BATI Logistics SrL) ve Amerika: New York olmak üzere 3 yurtdışı ofisimizle Denizyolu Taşımacılığı, Havayolu Taşımacılığı, Proje Kargo Taşımacılığı ve Gemi Kiralama, ISO Tank Taşımacılığı, Yat Taşımacılığı, Flexitank Konteyner Taşımacılığı, Karayolu ve Depolama, Hat Temsilciliği ve Liman Acenteliği, Bozulabilir Kargo Taşımacılığı alanlarına dünyanın tüm noktalarına hizmet vermeye devam ediyoruz.

Proje ve yat taşımacılığında 2023 nasıl geçiyor?

Uzun yıllardır proje ve yat taşımacılığı alanlarında mühendis ekibimiz ve alanında uzman çalışma arkadaşlarımızla başarılı işlere imza atıyoruz. 2022 yılında tüm hedeflerini tamamlamış bir BATI olarak 2023 yılına güzel bir başlangıç yaptık. Geçtiğimiz yıl 150’den fazla projeyi taşırken, 100’den fazla yatın sahibi ile buluşmasını sağladık. 2023 yılına geldiğimizde ise yılın ilk yarısında hedeflediğimiz proje ve yat taşıma rakamlarının üzerine çıkarak yıl sonundaki hedeflerimizi tutturacağımızı şimdiden görebiliyoruz.

ISO tank taşımacılığı konusunda nasıl bir altyapıya sahipsiniz?

BATI Innovative Logistics olarak, ISO tank taşımacılığı konusunda uzmanlaşmış ekibimiz ve bu tür taşımacılık için gerekli olan tüm ekipman ve teknik bilgiye sahibiz. ISO tank taşımacılığı sırasında ürünlerin güvenliği ve kalitesi büyük önem taşır. Bu nedenle taşıma sırasında sıkı güvenlik protokolleri ve kalite kontrol önlemleri uygularız. Ayrıca, sıvı ve gaz ürünlerin belirli sıcaklık ve basınç koşullarında taşınması gerekebilir, bu nedenle bu gereksinimlere uygun ekipman ve teknik bilgiye sahibiz. ISO tank taşımacılığı, birçok farklı endüstri için kritik bir hizmettir.

Reklam

2023 yılı performansınız nasıl gidiyor, 2025’te veya gelecek 5 yılda Batı Innovative Logistics kendini nerede görmeyi hedefliyor?

2023 yılı performansımızı değerlendirirken, şirket olarak sürekli büyümeye odaklandık ve bu yıl içinde önemli adımlar attık. Amerika yeni ofis açılımı bu yıl attığımız en önemli adımlardan biri oldu. Takip eden yıllardaki hedeflerimiz arasında ise Avrupa’da yeni ofisler açmak, pazar payımızı büyütmek ve uluslararası alanda müşteri sayımızı artırmak ve yeni navlun servisleri eklemek için yatırımlarımıza devam ediyoruz. Taşımacılık hizmetlerimizin kalitesini artıracak teknoloji odaklı yatırımlarımıza devam ediyoruz. Başta kendi yazılımımız olan My BATI Kargo takip uygulamamız olmak üzere teknoloji alanında kendimizi geliştirerek lojistik sektöründe teknolojik bir lojistik şirketi olarak anılmayı planlıyoruz. 2025 ve sonrası 5 yıl içinde BATI Innovative Logistics’i sürdürülebilir büyüme yaklaşımı içinde daha büyük ve daha güçlü bir lojistik şirketi olarak görmeyi hedefliyoruz.

Devamını oku

Trend olan