Takip Edin

Enerji Projeleri

AKKUYU NGS’NİN 1’İNCİ ÜNİTESİNE AİT TURBO JENERATÖRÜ SAHAYA ULAŞTI

Yayınlanma tarihi

-

Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin 1’inci güç ünitesine ait türbin tesisinin ana ekipmanları olan stator, turbo jeneratör rotoru ve düşük basınçlı silindir Akkuyu NGS inşaat sahasındaki Doğu Deniz Kargo Terminali’ne teslim edildi. 

Toplam ağırlığı 1000 tonun üzerinde olan ekipmanlar arasındaki en büyük parça, 430 tonun üzerindeki ağırlığı ve 12 metrelik boyu ile turbo jeneratör statoru oldu. Turbo jeneratörü ile birlikte teslim edilen diğer ekipmanların ağırlığı ise şöyle: Turbo jeneratör rotoru 260 ton, düşük basınç silindir gövdesi tabanı 240 ton, düşük basınç silindir gövdesi üstü 147 ton.

Ağır ekipmanların gemiden indirilmesi için bin 250 ton ağırlık kaldırma kapasiteli Zoomlion ZCC 12500 paletli vinç kullanıldı. Türbin tesisinin ekipmanları vinç yardımıyla indirildikten sonra motorlu modüler taşıyıcılar ile özel yük platformlarına aktarıldı ve buradan da Akkuyu NGS inşaat sahasındaki geçici depolama alanına taşındı. Ekipmanların gemiden indirip taşınma işlemi 7 gün sürdü. 

AKKUYU NÜKLEER A.Ş Genel Müdür Birinci Yardımcısı ve Nükleer Güç Santrali (NGS) Yapı İşleri Direktörü Sergey Butckikh konuyla ilgili yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Turbo jeneratörün statoru, bir nükleer santralin en ağır ekipmanıdır. Bu nedenle nakliye şartları da kendine hastır. Yakın gelecekte, başka bir düşük basınçlı silindir gövdesinin ve ses izolasyonunu sağlayan türbin kasasının da gelmesini bekliyoruz. Bu yıl, ilk güç ünitesinin türbin binasının ana teknolojik ekipmanının kurulumuna başlamayı planlıyoruz.”

Akkuyu NGS sahasına ulaşan turbo jeneratör, rotor ve stator olmak üzere iki ana parçadan oluşuyor. 12 metre uzunluğunda çelik üç boyutlu silindirik bir yapı olan sabit statorun içinde güçlü bir mekanik enerji depolayıcısı olan bir rotor dönüyor. Bu ekipmanlar mekanik enerjinin elektrik enerjisine dönüştürülmesini sağlıyor. 

Reklam

Akkuyu NGS’nin buhar türbininin tasarımı bir kombine yüksek ve orta basınç silindiri (YOBS) ve iki düşük basınç silindiri olmak üzere üç modülden oluşuyor. Her modül, içine buharın verildiği kanatlı bir silindir ile donatılıyor. Buhar, YOBS’den geçerek türbini döndürüyor ve böylelikle elektrik üretilmiş oluyor.

Ekipmanın kabul işlemleri sırasında, Nükleer Düzenleme Kurumu uzmanları ile AKKUYU NÜKLEER A.Ş. ve ekipman tedarikçiliği görevini üstlenen AAEM Limited Şirketi temsilcileri de hazır bulundu. En yüksek kalite standartlarına göre yapılan denetimin ardından, türbin tesisinin ekipmanları deniz yoluyla Akkuyu NGS inşaat sahasına teslim ediliyor. Ekipman kurulum çalışmaları için teslim edilmeden önce, nakliye sonrası sağlamlığını doğrulamak için de özel bir komisyon tarafından giriş kontrolü yapılıyor. Ardından tasarımın ve beraberindeki belgelerin tamamlanıp tamamlanmadığını ve kalitesini kontrol eden görsel, ölçüm ve diğer kontrol türleri gerçekleştiriliyor.

Devamını oku
Reklam
Yorum Yaz

Yorum Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Enerji Projeleri

ÜRETİM YAPAN ŞİRKETLER ENİSA ÇATISI ALTINDA TOPLANIYOR

Yayınlanma tarihi

-

ÜRETİM YAPAN ŞİRKETLER ENİSA ÇATISI ALTINDA TOPLANIYOR

Yenilebilir enerji sektöründe ana sanayici şirketlerin yanında, yan sanayi olarak ekipman üretimi yapan şirketler de ENSİA çatısı altında toplanıyor

Temiz Enerji yatırımlarında son on beş yılda tüm dünyanın dikkatini çeken bir ivme kaydeden Türkiye, enerji sektörü istihdamında da yükselişini sürdürüyor.Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) sektörel bazda çalışan sayısına yönelik yayımlanan istihdam raporuna göre; elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörlerinde kayıtlı çalışan sayısı 2022 yılına kıyasla yüzde 5 oranında artarak 137 Bin 76 kişi oldu.

Devamını oku

Enerji Projeleri

TOPLANTI İZMİRDE GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Yayınlanma tarihi

-

TOPLANTI İZMİRDE GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Derneğimizin de üyeleri arasında yer aldığı Batı Anadolu Sanayici ve İş İnsanları Dernekleri Federasyonu’nun (BASİFED) Olağan Genel Kurul Toplantısı İzmir’de gerçekleştirildi.

Üç yıllık görev süresini tamamlayan Mehmet Ali Kasalı’dan görevi devralan Semiha Güneş, oybirliği ile BASİFED’in yeni dönem Yönetim Kurulu Başkanı olarak seçilirken; Yönetim Kurulu Başkanımız Alper Kalayci BASİFED Başkan Yardımcılığı görevine, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcımız Tibet Arbak ise BASİFED Yönetim Kurulu Üyeliğine seçildi. Pek çok ortak projede buluştuğumuz BASİFED’in yeni dönem Yönetim Kurulu’nu tebrik ediyor, başarılar diliyoruz.

Devamını oku

Haber

Garanti BBVA ile Coats İş Birliği İçin Masaya Oturdu

Yayınlanma tarihi

-

Garanti BBVA, Coats ile Türkiye’de sürdürülebilirlik alanındaki ilk iş birliğine imza attı.

Garanti BBVA, dünyanın önde gelen endüstriyel iplik üreticilerinden Coats ile sürdürülebilir finansman çerçevesinde önemli bir iş birliği gerçekleştirdi. Bu iş birliği aynı zamanda bankanın ticari segmente hayata geçirdiği sürdürülebilirlikle bağlantılı ilk kredi işlemi özelliğini taşıyor. Yapılana açıklamaya göre, yaklaşık 50 ülkede 17 binden fazla çalışanıyla hazır giyim ve ayakkabı sektörlerine katma değerli ürünler üreten İngiltere menşeli grup, İngiltere’de BBVA ile devam eden iş birliğini Garanti BBVA ile Türkiye’ye taşıdı. Türkiye’de 8 milyon dolar tutarında gerçekleştirilen işlemle grup, operasyonları için belirlenen çevresel ve sosyal performans taahhütlerini yerine getirmesi halinde faiz indiriminden yararlanabilecek. Bu çerçevede grup, yer aldığı sürdürülebilirlik bağlantılı kredi ile karbon ayak izini azaltma ve geri dönüştürülmüş hammadde tüketimini artırma gibi çalışmalarını daha da güçlendirecek.

Coats Türkiye Genel Müdürü Erhan Aras, banka ile imza attıkları bu önemli iş birliğinin mutluluğunu yaşadıklarını belirterek, şirketlerini sürdürülebilirlik hedeflerine giden yolda büyük katkı sağlayacağını söyledi. Aras, “Sürdürülebilirlik, grubumuzun 250 yıldır DNA’sında yer alan ve uzun yıllardır pazar lideri olmamızı sağlayan bir öncelik. Operasyonlarımızın tamamı sürdürülebilirlik odaklı, bu nedenle daha sürdürülebilir bir gelecek için hedeflerimizi beş temel üzerine inşa ettik. Bunlar; su ve enerji tüketimi, atık yönetimi, sosyal yaşam, sürdürülebilir ürün ve malzemeler. 2030 yılına kadar tüm ürünlerimiz polyester ve naylon gibi yeni petrol üretimine dayalı olan malzemelerden bağımsız olarak üretilecek ki bu sektörümüz için çok önemli bir geçiş süreci demek. Ayrıca Coats’un global enerji tüketiminin yüzde 70’i yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlanmış olacak. 2050 yılına kadar da “Sıfır Emisyon” hedefimiz var ve bunun için yol haritamızı hazırladık, gerekli adımları atmaya başladık. Bu adımları atarken de benzer zorlukları yaşayan firmalara destek verebilmek amacıyla açık kaynak politikasını izliyoruz. Şirket olarak daha sürdürülebilir bir dünya inşa etmek ve geri dönüştürülebilen, yeniden kullanılabilen yeni ürünler ve ambalaj çözümleri oluşturmak için tüm ortaklarımızla birlikte çalışmaya devam edeceğiz” dedi.

Konu hakkında değerlendirmede bulunan Garanti BBVA Genel Müdür Yardımcısı Cemal Onaran, “BBVA grubu olarak, uluslararası boyutta yürüttüğümüz desteklerin Türkiye’deki temsilcisi olmaktan gurur duyuyoruz. Ticari müşterilerimizin sürdürülebilir bir iş modeline sahip olmalarına katkı sağlayacak finansman desteklerine her daim hazırız. Bizim için sürdürülebilirlik, hepimizin geleceği demek. Şirket ile iş birliğimizin geleceğimize olumlu etkileri olacağı gibi tekstil sektöründe de emsal teşkil edeceğine yürekten inanıyoruz. Aynı zamanda şirketin sürdürülebilir iş modeli oluşturmasında destekleyici finansman gücü rolünü üstlendiğimiz için çok mutluyuz” şeklinde konuştu.

Garanti BBVA Genel Müdür Yardımcısı Mahmut Akten, “Banka olarak, sürdürülebilir büyümenin ancak sürdürülebilir üretimle mümkün olduğuna inanıyoruz. Bu kapsamda yerli ve yabancı yatırımcılara 16 yıldır sürdürülebilir faaliyetleri için finansman desteği sunuyoruz. Ürün ve hizmetlerimizi her geçen gün çeşitlendirirken sürdürülebilir iş modellerini benimseyen üreticileri desteklemeyi önemsiyoruz. Tekstil sektöründeki yeni iş birliğimiz dünyanın önde gelen endüstriyel iplik üreticilerinden Coats ile oldu. Bu anlaşmayla İngiltere’de uzun yıllardır devam eden BBVA ve Coats iş birliğini ülkemize taşıdık. Şirket, bankamızdan alacağı finansmanla önemli çevresel ve sosyal taahhütlerde bulundu. Ülkemiz için önemi çok yüksek olan tekstil sektörünün daha az karbon yoğun faaliyetlere geçmesini desteklediğimiz ve döngüsel ekonomiye katkı sunduğumuz için çok mutluyuz. Sürdürülebilir faaliyetlerin finansmanına yönelik ürün ve hizmetlerimizle müşterilerimize destek olurken kendimize koyduğumuz iddialı hedefleri de ileri taşıyarak sürdürülebilirliğe her yönden katkı sağlamaya devam edeceğiz” dedi.

Devamını oku

Trend olan