Takip Edin

Hedef Sektör

Yenilenebilir enerjide maliyet düşüşü sürecek

Yayınlanma tarihi

-

Borusan EnBW Enerji Genel Müdürü Enis Amasyalı, emtia fiyatlarındaki artışların yenilenebilir enerji maliyetlerini kısa vadede yükseltse de orta ve uzun vadede yenilenebilir enerji kaynaklarındaki fiyatların düşme ve verimlilikte artış trendinin devam edeceğini söyledi.

Yenilenebilir kaynaklara dayalı elektrik üretim yatırımlarında Türkiye’nin önde gelen oyuncularından Borusan EnBW, üretim portföyünü büyütmeyi hedefliyor. Şirket, işletmedeki rüzgar santrallerini ilve güneş santralleri ile hibrit tesise dönüştürecek proje hazırlıkları içinde. Genel Müdür Enis Amasyalı, enerji sektöründeki gelişmeler, Türkiye’ye yansımaları ve Borusan EnBW Enerji’nin faaliyetleri hakkındaki sorularımızı cevapladı.

Petrol, kömür ve doğalgaz fiyatlarındaki gelişmeleri nasıl değerlendiriyorsunuz?

Son derece dinamik günler yaşıyoruz. Avrupa’da günbegün değişen bir fiyat skalası görüyoruz. 2020 yılında varili 18 dolardan satılan brent petrol, 80 doları aştı. Doğalgaz fiyatları da çok hızlı yükseldi. Kömür fiyatları da 2020 yılında ton başına 40 dolarken, 230 dolar seviyesinin üzerinde seyrediyor.

Neden böyle oldu?

Pandemiden çıkışla birlikte artan talep hikayenin önemli bir parçası ama tek neden o değil. Avrupa geçen yıl uzun bir kış geçirdi. Ardından Avrupa’ya arzı da etkileyecek şekilde Asya’da oldukça sıcak bir yaz geçti. Diğer yandan Avrupa’ya gaz sağlayan Rusya ile ilgili boru hatlarına da baktığımızda Sibirya’daki tesiste çıkan yangının yol açtığı arz sıkıntısı, Kuzey Akım 2 projesiyle ilgili gelişmeler, spekülasyonlar… Sonuçta bütün bunlarla birlikte doğalgazda bir arz sıkıntısı baş gösterdi. Doğalgaz depolarındaki kapasitelerin de yüzde 25’lere kadar düştüğü söyleniyor. Tüm bunların üzerine, Avrupa’daki çoğu coğrafyada rüzgâr dan da beklenen elektrik üretimi sağlanamıyor. Ayrıca belli bölgelerde de kuraklık yaşandı.

Peki kömürde neler oldu?

Gaz tarafındaki artışa istinaden kömür tarafına bir yöneliş var. Ancak kömür tarafında da Çin’de ciddi talep artışı var. Bir yandan da, karbon fiyatlamasıyla birlikte kömürden elektrik üretimi daha da sıkıntılı günler yaşıyor. Sonuç itibariyle enerji piyasalarında bugünkü fiyatlara gelindi.

Avrupa dışında durum nedir?

Çin’de de belli bölgelerde elektrik kesintileri başladı. Merkezi hükümet kömür santrallerine ne pahasına olursa olsun üretim için talimatlar verdi. Bu sıkıntı çeşitli sanayi kollarına da yansımaya başladı. Gelen kısıtlamalar, elektrik kesintileri çerçevesinde, örneğin yenilenebilir enerji ile ilgili bir alanda, polisilikon fiyatları son günlerde %9 mertebesinde arttı.

Bunun yenilenebilir enerjiyle ilgisini biraz açar mısınız?

Silikon fiyatlarındaki gelişmelerin fotovoltaik modüllerde yüzde 2’lik bir fiyat artışına yol açabileceği görünüyor. Zaten geçtiğimiz dönemlerde de diğer emtia fiyatlarındaki artışla birlikte bu ürünlerde yüzde 25’lik bir artış yaşanmıştı. Ana emtialardaki darboğazların tetiklemesiyle oluşan kısıtlamalar sonucunda diğer sanayi kollarında da dalgalanmalar devam ediyor.

Güneş ve rüzgâr yatırımlarını sarsabilecek bir durum var mı?

Benim yorumum, kısa vadeli bir etkilenme söz konusu. Gelişmeler, birim maliyetlerde bir miktar yükselmeye işaret ediyor. Bunları kısa vadeli görüyoruz. Orta ve uzun vadede yenilenebilir enerji kaynaklarındaki fiyatların düşme trendinin, diğer yandan verimlilikteki artış trendinin devam edeceğini düşünüyoruz. Ancak kısa vadede bu emtialarda yaşanan sıkıntıları sektör olarak yaşıyoruz, bir süre daha da yaşayacağız.

Türkiye’nin elektrik üretimindeki kaynak dağılımını nasıl değerlendiriyorsunuz?

2020 yıl sonu değerlerine bakarsak, yenilenebilir kaynakların, toplam kurulu güçteki oranı yüzde 50’lerin üzerine çıktı. Üretim tarafında da yenilenebilir kaynakların payı yüzde 40’ların üzerine yükseldi Son dönemde kuraklığa bağlı olarak hidroelektrik üretimindeki düşüş, haliyle doğalgazın payındaki artışa rağmen, yenilenebilir enerjinin payının artacağı orta-uzun vadeli bir perspektif geçerliliğini koruyor.

Kuraklık yüzünden HES’lerin yaşadığı sıkıntılar da mı geçici sizce?

Hidroelektrik santrallerin geleceği ile ilgili birçok projeksiyon söz konusu. İklim değişikliğinin de etkisi olacağı muhakkak. Özellikle Akdeniz havzasında, güney enlemlerde birtakım öngörüler netleşmeye başladı. Bilim insanları, daha kuzey enlemlerde etkisinin daha düşük olacağını öngörüyor. Bunun muhakkak etkisi olacak. İklim değişikliğinin hidroelektrik santrallere etkisi, rüzgâr kuraklığı ile ilintisi, sektörde tartışılan başka bir konu.

Yenilenebilirde sağlıklı üretim tahminleri yapmak ne ölçüde mümkün?

Rüzgârın tahmin edilebilirliği oldukça düşük. Güneşi ayrı bir yere koyuyorum. Güneşten üretim nispeten net. Ama rüzgâr dediğimizde son derece oynak bir enerji kaynağından bahsediyoruz. Hidroelektrik özelinde iklim değişikliğinin etkileri muhakkak söz konusu olacaktır.

Hidrolojik kuraklık geleceği nasıl etkiler?

Hepimiz, tüm piyasa oyuncuları, bir takım öngörülerle önümüzdeki yılın bütçelerini yapıyoruz. Tahminler yapıyoruz ama bugünden çok köşeli bir şey söylemek güç. İklim değişikliği gerçek ama bunun etkileri var. Süreci bir kaç aya indirgeyip tahmin yapamayız.

Borusan EnBW Enerji’nin Türkiye elektrik piyasasındaki konumu ve rolü nedir?

Şirketimizde Borusan Grubu ile Almanya’nın üçüncü büyük firması EnBW’nin yüzde 50’şer hissesi var. Kurulu güç olarak 720 MW’a ulaştık. Bunun 661 MW’ını rüzgâr santralleri oluşturuyor. Türkiye’nin en büyük rüzgâr enerjisi firmasıyız. Bir RES sahamızın geliştirme çalışmaları devam ediyor.

Hibrit santral yatırımı planınız var mı?

Büyük bir hibrit tesis yatırımımın eşiğindeyiz. Şu an için öngördüğümüz 94 MW’lik bir yatırım. Çok büyük bir sahamızda, çok büyük bir GES olacak. Bu proje, bir sahanın içinde dağınık şekilde yer alacak. İlave GES’i kuracağımız rüzgâr santrali de 138 MW kurulu gücünde. Bu GES projesi, geliştirme aşamasında. Mevcut portföyümüz ağırlıklı olarak YEKDEM portföyü. Kademe kademe YEKDEM’den çıkacak sahalarla bu alanda daha aktif hale geleceğiz.

“Teknoloji YEK santrallerini baz yük tesislerine çevirecek”

Borusan EnBW Enerji Genel Müdürü Enis Amasyalı, teknolojik gelişmeler ve hibrit projeleri sayesinde mevcut yenilenebilir enerji santrallerinin baz yük elektrik üretim tesislerine dönüşeceği yolundaki beklentilerin hatırlatılması üzerine “Hibrit yatırımlarıyla birlikte üretimdeki RES’lerin baz yüke dönüşeceği öngörüsü doğru. Tabii zincirin bir eksik halkasını da ekleyerek bunu söylüyoruz, ki o da depolama. Depolamanın da eklenmesiyle fotoğraf daha netleşmiş olacak” dedi.

“Nükleer, enerji sepetimizde bulunmalı”

Nükleer santrallerin, küresel enerji ajandasında üst sıralara tırmandığına dikkat çeken Borusan EnBW Enerji Genel Müdürü Enis Amasyalı, “Türkiye özelinde nükleer enerji, sepetimizde bulunması gereken bir kaynak” diye konuştu. 2023 yılından itibaren Türkiye’de ilk nükleer santralin, 1200 MW’lik ilk ünitesinin devreye girmesinin planlandığını hatırlatan Amasyalı “İzleyen yıllarda diğer ünitelerin de devreye girmesiyle 4800 MW’lik bir baz yük santralinin üretime alınması söz konusu” dedi. Enis Amasyalı “Nükleer ayrıca, yeşil dönüşüm kapsamında da dikkat çeken bir konu. Üretimde çeşitlilik konusunda da nükleerin önemli bir rol oynayacağını düşünüyorum” ifadesini kullandı.

Devamını oku
Yorum Yaz

Yorum Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hedef Sektör

WIN EURASIA’DA Türkiye, Küresel Pazardaki Gücünü Büyütecek

Yayınlanma tarihi

-

Çatısı altında 23 bini geçkin işletme barındıran Makine İhracatçıları Birliği (MAİB) öncülüğü ile ihracat konusunda güvenilir adımlarla ilerleyen Türkiye makine sektörü, WIN EURASIA 2025’te uluslararası satın alma profesyonelleriyle bir araya gelecek.

Küresel pazarlardaki gücünü büyütmeyi amaç edinen sektör için WIN EURASIA 2025, yalnızca ticaret fırsatları sunmakla kalmıyor, aynı zamanda sektörel bilgi paylaşımını güçlendirerek Türkiye’nin küresel pazarlardaki rekabet gücünü artırıyor.

“Odağımız Otomasyon” mottosuyla endüstriyel dönüşümün öncüsü olma misyonunu

2002 yılından beri faaliyetleriyle makine sektörünün devamlı gelişmesine oldukça önemli katkılar sağlayan MAİB, Avrasya Bölgesi’nin lider endüstri fuarı WIN EURASIA’da sektörün en yenilikçi çözümlerini ön plana çıkaracak.28-31 Mayıs 2025 tarihlerinde İstanbul Fuar Merkezi’nde düzenlenecek WIN EURASIA, “Odağımız Otomasyon mottosuyla endüstriyel dönüşümün öncüsü olma misyonunu sürdürecek.

MAİB ,WIN EURASIA Otomasyon ve Makine Teknolojileri Fuarı’nda otomasyon, dijitalleşme ve yeşil dönüşüm odaklı makine teknolojilerinin sergilenmesine öncülük ederek sektördeki yenilikçi çözümleri, küresel iş birliklerini ve sürdürülebilir büyümeyi desteklemeye devam edecek.

Üretim Sektörünün Devamlılığını Biçimlendiren Fuar 

Her yıl imalat sanayisinin tüm bileşenlerini bir araya getirerek sektöre 360 derece kapsayıcı bir deneyim sunan WIN EURASIA, küresel ticaretin ve endüstriyel dönüşümün en güçlü platformlarından biri olmaya devam ediyor. Fuarın sunduğu eşsiz fırsatları değerlendiren Hannover Fairs Turkey WIN EURASIA Proje Yöneticisi Sena Mengül, fuarın sektördeki kritik önemini şu sözlerle önemini vurguladı:

 

“31 yıldır sanayide yeniliklerin ve teknolojik dönüşümün merkezi olan WIN EURASIA, her yıl artan bir ivmeyle, yüksek verimlilikle gerçekleşmeye devam ediyor. Uluslararası ziyaretçi ağı sayesinde, küresel iş birliklerine kapı aralarken, katılımcı firmalara yeni pazarlara açılma, rekabet avantajı kazanma ve sektördeki en son yenilikleri doğrudan deneyimleme imkânı sunuyor. Sektörün gelişimine yön veren WIN EURASIA, yalnızca bir fuar olmanın ötesinde, üretim sektörünün geleceğini şekillendiren stratejik bir buluşma noktası olmayı sürdürüyor.”

 

“Endüstri profesyonellerini en yeni teknolojilerle buluşturmanın yanı sıra, otomasyon, dijitalleşme ve sürdürülebilirlik alanlarında güçlü iş birlikleri için de kritik bir zemin oluşturuyor. Makine imalatı sektörünün, endüstriyel dönüşüm sürecinde kilit bir rol oynayacağına inanıyoruz. Bu doğrultuda, WIN EURASIA 2025’in, sektördeki firmalara yeni pazarlara açılma, iş birliklerini güçlendirme ve en yeni üretim teknolojilerini yakından tanıma fırsatı sunacağını düşünüyoruz. Fuarımız, sadece bugünü değil, geleceğin sanayi ekosistemini de şekillendirecek bir platform olmaya devam edecek.”

 

 

Devamını oku

Hedef Sektör

Baoli, LogiMAT 2025’te Malzeme Taşımayı Basitleştiren Çözümlerini ve Forkliftlerini Tanıtacak

Yayınlanma tarihi

-

11-13 Mart tarihlerinde Baoli EMEA, Almanya’nın Stuttgart şehrinde düzenlenecek LogiMAT 2025 Fuarı’nda sektördeki talepleri karşılamak için özel olarak tasarlanmış ürün ve çözümlerini sergileyecek. KION Grubu’nun bir şirketi olan Baoli, rekabetçi fiyatlarının yanı sıra sağlam ve dayanıklı endüstriyel forkliftleri ile tanınıyor.

 

Baoli’nin LogiMAT 2025’teki Yenilikleri

Intralojistik çözümleri için dünyanın en büyük ticaret fuarı olan LogiMAT 11-13 Mart tarihleri arasında Almanya’nın Stuttgart şehrinde 120.000 metrekareyi aşan bir alanda düzenlenecek. Şirketin “Malzeme taşımayı basit hale getiriyoruz” mottosu altında, Baoli EMEA, ziyaretçilerin iki yeni seriyi keşfetme fırsatına sahip olacağı Hall 10, C57 standında en son yenilikler ile donatılmış KBET 15-20 elektrikli forklift ve KBP 14-20 transpaleti tanıtacak.

Çok Yönlülük, Manevra Kabiliyeti ve Verimlilik

KBP 14-20 transpalet ile Baoli kompakt malzeme taşıma sektöründeki ürün yelpazesinde genişlemeye gidiyor ve orta seviye operasyonlar için çok yönlü çözümler sunuyor. KION EMEA Marka Yönetimi Direktörü Francesco Pampuri, „KBP 14-20 verimli depolama için tasarlanmış – kompakt, hafif ve güvenli. Sezgisel kontrolleri ve ergonomik tasarımı, rekabetçi fiyatlandırma ve düşük bakım maliyetleri ile birleşerek önemli tasarruflar sağlıyor” diyor. KBP 14-20 serisi, 1400kg ve 2000kg taşıma kapasitelerine sahip iki modelden oluşuyor. 48 voltluk bir lityum batarya ile çalışıyor.

1500kg ile 2000kg kaldırma kapasitesine sahip 3 tekerlekli elektrikli forklift KBET 15-20, mükemmel manevra kabiliyeti ve operasyonel verimlilik sunarak, operatörlerin dar alanlarda başarılı bir şekilde çalışmasını sağlıyor. Pampuri, “Bu lansman, 4 tekerlekli KBE 18-20 serimizi tamamlıyor” diyor ve şöyle ekliyor “Bu segmentteki forkliftler için yeni bir referans noktası oluşturuyor ve Baoli’nin yüksek kaliteli malzeme taşıma ekipmanları sunma taahhüdünü vurguluyor.” 80V Li-ion bataryalarla güçlendirilen KBET 15-20 serisi, hızlı şarj olma imkanı ve bataryayı zorlamadan fırsat şarjı yapabilme özelliği sunuyor, böylece daha yüksek kullanılabilirlik ve uzun çalışma süresi sağlanıyor.

Keşfedin ve bizimle konuşun!

LogiMAT ziyaretçileri, Baoli’nin sunduğu çözümleri keşfetme ve Baoli personeliyle tanışma fırsatına sahip olacak. Ziyaretçiler, yeni ve mevcut ürün serileri hakkında sorular sorabilecekler. Bu, 1400kg ile 2000kg arasında kapasitelere sahip KBR 14-20 reach truck,

Devamını oku

Hedef Sektör

COPA, Bayilerini Phuket ve Bakü’de Ağırladı

Yayınlanma tarihi

-

COPA, Türkiye’nin çeşitli illerinden 100’den fazla iş ortağını yoğun geçen yılın stresini atmak ve başarılarını kutlamak için Phuket ve Bakü’de ağırladı.

İklimlendirme sektörünün önde gelen firmalarından COPA Isı Sistemleri, kampanyaları sonucunda başarılı iş ortaklarına özel olarak düzenlediği Phuket ve Bakü seyahatleriyle onlara unutulmaz bir deneyim yaşattı.

6-9 Aralık tarihleri arasında Bakü’de, 12-20 Ocak tarihleri arasında ise Phuket’te gerçekleşen bu özel turlar ile COPA, iş ortaklarının hem birbirleriyle tanışma hem de sektördeki gelişmeleri paylaşma fırsatı bulmalarını sağladı.

Geziler sırasında COPA bayileri Bakü’de Haydar Aliyev Müzesi başta olmak üzere pek çok tarihi ve turistik alanları gezerken, Phuket’te de Fil Safari Turu, James Bond ve Phi Phi adaları gibi lokasyonlarda keyifli vakit geçirme fırsatı buldular.

Devamını oku

Trend olan