Takip Edin

Ağır Nakliye Proje Lojistiği

AĞIR TİCARİ ARAÇLAR SEKTÖRÜNDE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK; ÇEVRESEL ETKİLER

Yayınlanma tarihi

-

Dünyada ağır ticari araçlar sektörü, taşımacılığın belkemiğini oluştururken çevresel etkileriyle de büyük bir sorumluluk taşıyor. Bu doğrultuda sektörün sürdürülebilirlik odaklı dönüşümü hız kazanarak artıyor.

Global taşımacılık süreçlerinin yaklaşık yüzde 40’ını üstlenen ağır ticari araçlar sektörü, aynı zamanda küresel karbon salınımının önemli bir kaynağı oluyor. Bu nedenle sektörde sürdürülebilirlikte çevresel odaklı dönüşüm, hız kazanarak artıyor. Elektrifikasyon, alternatif yakıtlar, akıllı taşımacılık sistemleri, verimlilik artıran teknolojiler, üretimde alınan sürdürülebilir çözümler, ağır ticari araçlar sektöründe çevresel etkilerin azaltılmasında önemli rol oynuyor. Ancak her sektörde olduğu gibi ağır ticari araç sektöründe sürdürülebilirlik, yalnızca çevresel bir zorunluluk olarak görülmüyor; aynı zamanda ekonomik ve sosyal faydalar sağlayan önemli bir strateji gerektiriyor. Sektör, sürdürülebilirlik alanında çevresel etkilerini azaltırken aynı zamanda ekonomik büyümeyi ve iş modellerinde gelişimi ile daha yeşil bir geleceğe doğru hızla ilerlemeyi hedefliyor.

2030 yılına kadar ağır ticari araçlardan kaynaklanan emisyonların azalması bekleniyor

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) tarafından yayımlanan 2023 Küresel Enerji Görünümü (World Energy Outlook 2023) raporuna göre taşımacılık sektörü, küresel karbon emisyonlarının yaklaşık yüzde 23’ünü oluşturuyor. Yine rapora göre karayolu taşımacılığını yürüten ağır ticari araçlar (kamyon, çekici, otobüs vb.) sektörü ise taşımacılıkla ilgili bu emisyonların yüzde 40’ını oluşturuyor. Araçların fosil yakıt kullanımı, yüksek oranda karbon (CO2) ve diğer sera gazlarının salınımına neden oluyor. Ayrıca OECD’nin 2022 raporuna göre, 2030 yılına kadar bu araçlardan kaynaklanan emisyonların yüzde 30 oranında azalması bekleniyor. Ancak bu hedefe ulaşılabilmesi için sektörde köklü değişikliklerin ve sürdürülebilir teknolojilerin hızlı bir şekilde uygulanması gerekiyor.

Elektrikli araçlar, sürdürülebilirlik hedefleri için her geçen gün gelişiyor

Elektrikli ağır ticari araçlar, karbon salınımını sıfıra indirerek sektördeki dönüşümü güçlendiriyor. 2023 yılında dünya çapında satışı yapılan yeni ağır ticari araçların yüzde 1’inin elektrikli olduğu belirtiliyor. BloombergNEF (BNEF)’in verilerine göre, bu oranın 2040 yılına kadar yüzde 30’a çıkması öngörülüyor. Elektrikli kamyonlar ve otobüsler, özellikle şehir içi taşımacılıkta önemli bir rol oynayacak. Bu doğrultuda üreticiler, ciddi yatırımlar yaparak elektrikli araç portföylerini genişletiyor.

Alternatif yakıtlar, sürdürülebilirlikte rol alıyor

Alternatif yakıtların kullanımı sayesinde fosil yakıt kullanımının azaltılması ve sınırlı kaynaklarda tasarruf sağlanması hedefleniyor. Öte yandan LNG (Sıvılaştırılmış Doğal Gaz) ve biyodizel gibi alternatif yakıtlar, dizel motorlardan çok daha düşük emisyon seviyeleri sağlıyor. LNG, karbon salınımını yüzde 20-25 oranında azaltabilirken, biyodizel ise yüzde 60’a kadar daha düşük CO2 emisyonu sağlıyor.

Dijitalleşme ve akıllı taşımacılık

Dijitalleşme ve akıllı taşımacılık sistemleri, ağır ticari araçlar sektöründe verimliliği artırarak, çevresel etkilerin azaltılmasına yardımcı oluyor. Akıllı filo yönetim sistemleri, araçların optimum hızda ve rotada yol almalarını sağlayarak, yakıt tüketimini ve emisyonları önemli ölçüde azaltıyor. McKinsey & Company’nin 2023 raporuna göre akıllı taşımacılık sistemlerinin dünya genelinde sektördeki yakıt tüketimini yüzde 10-15 oranında azaltabileceği öngörülüyor. Ayrıca, otonom araçların 2040 yılına kadar taşımacılık sektöründe yüzde 30’a kadar pazar payı kazanması bekleniyor. Otonom araçlar, trafik akışını optimize ederek, gereksiz yakıt tüketimini engelleyecek ve çevreye olan etkisini önemli ölçüde azaltabilecek.

Treylerde karbon emisyon azaltımı

Treylerler, çekicilerin yakıt tüketimini optimize ederek emisyonların düşmesine katkıda bulunabiliyor. Ağır ticari araçlar için belirlenen VECTO hedefleri doğrultusunda, treylerin aerodinamik tasarımı, hafifletilmiş malzemelerle donatımı ve lastik çözümleri gibi iyileştirmelerle yüzde 10’luk bir karbon emisyon azaltımının 2030 yılına kadar gerçekleştirilmesi hedefleniyor. Ayrıca treylerlerde elektrifikasyon dönüşümü de hız kazandı. Özellikle frigorifik araçlarda sunulan elektrikli çözümler, soğutucudan kaynaklanan karbon emisyonlarını yüzde 100 oranında düşürerek çevreye duyarlı taşımacılığı destekliyor. Ek olarak, treylere entegre edilen tahrikli dingil ve batarya teknolojisi sayesinde çekicinin karbon emisyonları yüzde 40’a varan oranlarda azalabiliyor. Bu yenilikçi çözümlerle treyler sektörü, taşımacılığın sürdürülebilir geleceğinde önemli bir rol oynayarak, çevresel etkilerin azaltılmasında etkili bir adım atıyor.

Ekonomik dönüşüm

Sürdürülebilirliğe yönelik yapılan yatırımlar, yalnızca çevresel fayda değil ekonomiye de katkı sağlıyor. 2023 yılı itibarıyla, ağır ticari araç sektörüne yönelik sürdürülebilirlik odaklı yatırımların yıllık büyüme oranının yüzde 7,5 olduğu görülüyor. Bu yatırımın büyük bir kısmı, elektrikli araç altyapısı, yeni nesil batarya teknolojileri ve sürdürülebilir yakıt çözümlerine yönlendiriliyor. GlobalData tarafından sunulan 2022 raporuna göre, 2030 yılı itibarıyla dünya genelinde elektrikli araç altyapısına yapılan yatırımların 30 milyar doları geçmesi bekleniyor. Bu yatırım, sadece çevreyi korumakla kalmayıp, aynı zamanda yeni iş fırsatları yaratılmasına ve ekonomik büyüme sağlanmasına da destek oluyor.

Sürdürülebilirlik hedeflerindeki zorluklar ve gelecek beklentileri

Ağır ticari araçlar sektöründe çevresel sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşmak için hâlâ çözülmesi gereken bazı zorluklar bulunuyor. Elektrikli araçların menzilleri, batarya maliyetlerinin yüksekliği ve şarj altyapısının yetersizliği gibi engeller, geçiş sürecini zorlaştırıyor. Ancak, 2030 yılına kadar menzil sorunlarının çözülmesi ve elektrikli araçların daha erişilebilir hale gelmesi bekleniyor. IEA 2023 Küresel Enerji Görünümü raporunda, elektrikli araçların 2030 yılı itibarıyla ağır ticari araç satışlarının yüzde 40’ını oluşturacağı tahmininde bulunuluyor. Ayrıca, enerji verimliliği ve yenilenebilir enerji altyapılarının güçlendirilmesiyle birlikte, sektördeki karbon emisyonlarının yüzde 30 oranında azalması bekleniyor.

Devamını oku
Yorum Yaz

Yorum Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ağır Nakliye Proje Lojistiği

Projelerin Aranan İsmi; Aydıntaş Vinç

Yayınlanma tarihi

-

 

Aydıntaş Vinç Proje Taşımacılığı 500 ton ağırlığındaki akışkan yataklı buhar kazanı montaj operasyonunu başarıyla tamamladı.

 

Stratejik ve teknik açıdan kritik öneme sahip olan projede, yüksek kapasiteli vinç filosu ile  gücünü bir kez daha kanıtlayan Aydıntaş Vinç Projelerin aranan ismi.

Montaj sürecinde, 1600 ton kapasiteli paletli vinç ile 1000 ton kapasiteli mobil vincimizi eş zamanlı kullanıldı. Güvenli ve verimli bir operasyon gerçekleştirildi.

Başarılı operasyon ile  Aydıntaş Vinç’in sektördeki lider firmalardan biri olduğunu ve uzmanlığını bir kez daha kanıtladı. Aydıntaş yönetim Kurulu Başkanı ve Yönetim Kurulu üyeleri , Projenin her alanında ve  her aşamasında görev alan uzman ekibinin  gösterdikleri üstün gayret ve profesyonellik için içtenlikle teşekkür ediyoruz.Aydıntaş Vinç  olarak gelecekte de aynı kararlılık ve yüksek standartlarla, tüm sektörlerin en güvenilir ve güçlü iş ortağı olmaya devam devam edeceklerini ”söylediler.

Devamını oku

Ağır Nakliye Proje Lojistiği

Aksaray AR-GE Merkezi

Yayınlanma tarihi

-

Mercedes-Benz Türk Aksaray AR-GE Merkezi’nden Uzun Yol Testinde Elektrikli Adımı! 

Mercedes-Benz Türk’ün İstanbul ve Aksaray fabrikaları bünyesinde bulunun iki AR-GE Merkezi, çatı şirketi Daimler Truck AG’nin Almanya, ABD, Brezilya, Çin, Hindistan ve Japonya’da bulunan AR-GE merkezleriyle birlikte küresel “Yetkinlik Merkezi” olarak hizmet veriyor. Aksaray AR-GE Merkezi ayrıca dünya genelindeki Daimler Truck AG fabrikalarında üretilen tüm konvansiyonel ve elektrikli Mercedes-Benz kamyonların uzun yol testlerini gerçekleştiren tek merkez olarak Türkiye’nin gururu olmaya devam ediyor. 

Mercedes-Benz Türk’ün 2018 yılında 8,4 milyon avroluk yatırım ile Aksaray Kamyon Fabrikası bünyesinde kurduğu AR-GE Merkezi, çatı şirketi Daimler Truck AG’nin global ağı içerisinde Mercedes-Benz kamyonlar için tüm dünyaya yol testi onayı veren “Tek Merkez” olarak hizmet veriyor.

Mercedes-Benz Türk Aksaray AR-GE Merkezi bünyesinde bulunan test merkezinde, dünya çapındaki tüm Daimler Truck AG fabrikalarında üretilen kovansiyonel ve elektrikli Mercedes-Benz kamyonların uzun yol testleri gerçekleştiriliyor. Merkez, 2023 yılından bu yana elektrikli araçlar için de uzun yol testi onayı veren “Tek Merkez” konumunda yer alıyor.

Mercedes-Benz Türk Araç Testleri Grup Müdürü İmdat Şahin yaptığı açıklamada, “Aksaray AR-GE Merkezi olarak, bünyemizde bulunan test merkezimizle, Daimler Truck AG’nin global faaliyetlerinde önemli rol oynuyor ve Türkiye’yi küresel arenada gururla temsil ediyoruz.  Merkezimiz, tüm dünyadaki konvansiyonel Mercedes-Benz kamyonların uzun yol testi tek onay merci konumunda iken, 2023 yılından itibaren elektrikli kamyonların da uzun yol testlerinin tek onay merkezi konumuna gelmiştir. Testlerimizi, Türkiye’nin farklı şehirlerinde 8 farklı klasmanda ve 30 farklı güzergahta gerçekleştiriliyoruz. Elektrikli araçlardan konvansiyonel araçlara kadar geniş bir yelpazede uzun yol testi onayı sunduğumuz merkezimizle, global arenada konumumuzu güçlendirmeye devam edeceğiz.”

 

Devamını oku

Ağır Nakliye Proje Lojistiği

TET Global Lojistik tecrübesini Avrupa’ya taşıyor

Yayınlanma tarihi

-

Dökme kimyasal taşımacılık faaliyetleriyle lojistik sektöründe faaliyet gösteren öncü firmalardan TET Global Lojistik, Romanya oluşumunu hizmete alarak şirketin hızla büyüyen global ağını genişletiyor.

Dökme kimyasal taşımacılık faaliyetleriyle kurumlara intermodal taşımacılık, konteyner yıkama ve depolama hizmetlerini bir arada sunan TET Global Lojistik, müşterilerine yüksek kaliteli lojistik çözümleri sunmayı ve sürekli olarak gelişen ihtiyaçlarını karşılamayı hedefliyor. Romanya’daki yeni firma, şirketin bu hedeflere ulaşma çabalarını desteklemek için stratejik bir adım olarak konumlandırılıyor.

TET Global Lojistik, TGL RO aracılığıyla müşterilerine daha yakın olmayı ve yerel lojistik ihtiyaçlarına daha hızlı ve etkin şekilde yanıt verebilmeyi amaçlıyor. TGL RO, bölgedeki lojistik operasyonlarını optimize etmek ve müşteri memnuniyetini artırmak için tasarlandı.

Konu hakkında açıklama yapan TET Global Lojistik Kurucu Ortağı Zuhal Ballıcalı, “Romanya’da yeni bir firma kurmaktan dolayı büyük heyecan duyuyoruz. Avrupa, lojistik sektörü için önemli bir merkez ve bu bölgede var olmak, şirketimiz için büyük bir fırsat. Bu adım, bölgedeki müşterilerimize daha yakın olmamızı ve onlara daha etkin destek sunmamızı sağlayacak. Avrupa’daki varlığımızı genişleterek, lojistik ihtiyaçları daha etkin bir şekilde karşılamayı amaçlıyoruz.” şeklinde konuştu.

TGL RO Bölge Operasyon Müdürü Valentin Muntean ise, firmayla ilgili “Romanya’daki yeni firmamız, lojistik hizmetlerimizin verimliliğini ve hızını artırmak için kritik bir rol oynayacak. Bölgedeki operasyonlarımızı optimize ederek, müşterilerimize en yüksek kaliteyi sunmayı amaçlıyoruz. Yerel varlığımız, bölgeye özgü lojistik ihtiyaçları daha iyi anlamamıza ve daha hızlı çözümler sunmamıza olanak tanıyacak.” dedi.

TGL RO firması Romanya’nın Braşov şehrinde hizmet verecek.

Bu yeni adım, şirketin uluslararası genişleme stratejisinin bir parçası olarak görülüyor ve global olarak rekabet gücünü artırması hedefleniyor.

TET Global Lojistik Hakkında

TET Global Lojistik, 2002 yılında Zuhal Ballıcalı ve Emine Erdoğan tarafından İstanbul’da kurulmuştur. Kurucularının kimya ve lojistik alanındaki kurumsal tecrübeleri ile sektöre adım atan firma, ilk olarak yurtiçi taşımacılık faaliyetleri ile hizmet vermeye başlamıştır. Bugün, 300’ü aşkın özmal araçtan oluşan geniş filosu ile Türkiye ve Avrupa’daki tüm noktalara lojistik operasyonlarını başarıyla sürdürmektedir.

Tehlikeli madde taşımacılığı, Tank Konteyner Depolama, Kimyasal Tanker Yıkama, Likit Kimyasal Madde Taşımacılığı, Intermodal Taşımacılık ve Gıda Ürünleri Taşımacılığı TET Global Lojistik’in sunduğu hizmetler arasında yer almaktadır. İntermodal taşımacılık ile dünya üzerindeki tüm noktalar arası lojistik olanağı sunulmaktadır.

TET Global Lojistik, 300’ü aşkın özmal araçtan oluşan geniş filosu, Dilmak Kimyasal Tanker Yıkama ve Arıtma Tesisi ve deneyimli ekibi ile dökme kimyasal taşımacılık ve kimyasal tanker yıkama sektöründe kaliteli, güvenli ve çevre dostu hizmetler sunmayı amaçlamaktadır.

TET Global Lojistik, yatırımlarıyla global ağdaki varlığını güçlendirmeyi ve gelişen talepler doğrultusunda dökme kimyasal taşımacılık ve kimyasal tanker yıkama sektörünün mevcut hizmet standartlarını yükseltmeyi hedeflemektedir.

Devamını oku

Trend olan