Takip Edin

Enerji Projeleri

Enerji rüzgar Yatırımları Hızlandı

Yayınlanma tarihi

-

Rönesans Enerji rüzgar yatırımları için ,Almanya’dan 165 milyon dolarlık finansman sağladı.

Türkiye’nin en büyük üç yeşil enerji şirketinden biri olma hedefi doğrultusundaki çalışmalarına hız veren Rönesans Holding ve TotalEnergies ortaklığındaki Rönesans Enerji, Almanya Federal Cumhuriyeti’nin ihracat kredi garantisi desteğiyle 15 yıl vadeli 165 milyon dolarlık finansman sağladı. 

Rönesans Enerji’nin hayata geçireceği projeler için Alman İhracat Kredi Ajansı (ECA) garantisi ile alınan finansmanda HSBC; Yeşil Kredi Koordinatörü, Koordinasyon ve Yapılandırma Bankası, Finansman Sağlayıcısı, Teminat Temsilcisi ve ECA Destekli Kredi Veren Banka, ING ise ortak düzenleyici ve ECA Destekli Kredi Veren Banka olarak yer aldı.

Uzun vadeli geri ödeme süresi ve rekabetçi kredi maliyeti ile yatırım için en uygun şartları sunan finansman, benzerlerinin aksine yerel banka garantisi gerektirmemesiyle öne çıkıyor. Elde edilen bu önemli finansman ile birlikte, Rönesans Enerji, Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanı Rüzgar Enerji Santrali – 3 (YEKA RES – 3) projeleri kapsamında ilk operasyonel tesisini hayata geçirmiş olacak. Rönesans Enerji, YEKA-3 projelerini hayata geçirmesiyle birlikte, Türkiye genelinde kurulu olan 166 MW hidroelektrik santral kapasitesine 189 MW’lık yeni rüzgar enerjisi santrali ekleyerek yenilenebilir enerji kapasitesini iki katın üzerine çıkaracak. Rönesans Holding’in gerçekleştirdiği ilk ‘Yeşil Kredi’ işlemi olan finansman, aynı zamanda sektördeki ilk YEKA RES – 3 kredilerinden biri olma özelliği taşıyor.

Yenilenebilir enerji portföyü ile büyümeye devam edecek

Müteahhitlik ve yatırım faaliyetlerinin yanı sıra enerji sektöründe de büyümesini sürdüren Erman Ilıcak liderliğindeki Rönesans Holding, 2023 yılında TotalEnergies ile yaptığı ortaklık anlaşmasıyla, Rönesans Enerji’nin yüzde 50 hissesinin TotalEnergies tarafından satın alındığı uluslararası bir iş birliğine daha imza atmıştı. 

 

Ortaklık dönemi ile yüzde 100 yenilenebilir enerji portföyü ile büyümeye devam ederek Türkiye’nin en büyük üç yeşil enerji şirketinden biri olmayı hedefleyen Rönesans Enerji, sağladığı son finansman ile birlikte 2028’e kadar 2.000 MW’lık yeşil enerji yatırım hedefi için ise büyük bir adım atmış oldu.

 

Net sıfır emisyon hedefimize ulaşma yolunda önemli bir dönüm noktası

Rönesans Holding Başkanı Erman Ilıcak konuyla ilgili şunları söyledi: “Rönesans Enerji’de hedefimiz 2028 yılına kadar Türkiye’nin Ulusal Enerji Planı’nda belirtilen yeşil enerji yatırımlarının yaklaşık yüzde 7-10’unu gerçekleştirmek. TotalEnergies ile yaptığımız ortaklık anlaşmasının hemen ardından hedefimize ulaşmak için somut adımlar attık. Bu yeni finansman anlaşması, net sıfır emisyon hedefimize ulaşma yolunda önemli bir dönüm noktası olurken, bir yandan da ülkemizin rüzgar enerjisinde hedeflenen yenilenebilir enerji kapasitesine ulaşmasına da aktif olarak katkıda bulunuyor. Bu yönde ilerleme kaydederek ülkenin fosil yakıtlara olan bağımlılığını ve dolayısıyla sera gazı emisyonlarını azaltmak için Almanya İhracat Kredi Ajansı (ECA) ve diğer uluslararası ortaklarımızla birlikte çalışmaktan mutluluk duyuyoruz.”

 

Rönesans Holding Enerji Grubu Başkanı ve Yönetim Kurulu Üyesi Emre Hatem konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Bu yeni finansmanla, mevcut yatırım portföyümüzdeki üç rüzgar enerji santralini tamamlayarak kapasitemizi bir yıl içinde iki katından fazla bir seviye olan 355 MW’a çıkaracağız. Bu adım, Türkiye’nin en büyük üç yeşil enerji şirketinden biri olma hedefimize bizi daha da yaklaştıracak. Geniş ölçekli Mühendislik-Tedarik-İnşaat (EPC) uzmanlığımız ve son derece rekabetçi oranlarla uluslararası finansman alma becerimiz sayesinde Türkiye’nin yeşil enerji dönüşümüne katkıda bulunmayı istiyoruz. Tamamı yurt dışından olmak üzere 15 yıl vadeli ve piyasadaki en düşük maliyetli kredilerden birini almak hem şirketimiz hem de sektörümüz için oldukça önemli bir kazanım. Bu yatırım ve finansman büyüme hedeflerimize ulaşmamızda çok önemli katkı sağlayacak” dedi.

Toplam 27 rüzgar türbini kurulacak

Bu proje ve finansmanı, sürecin her aşamasında tüm paydaşlar için önemli başarılara işaret ediyor. Anlaşma, YEKA şartnamelerinin yerel gereksinimlerini karşılamak için sofistike bir yapı kullanarak Almanya ECA aracılığıyla elde edilen kredi miktarını en üst düzeye çıkarıyor. Bu anlaşmayla finanse edilecek 189 MW’lık yeni kapasite üç tesise bölünecek. En büyükleri olan 84 MW kapasiteli 12 türbinin Malatya Sağıluşağı’nda, 56 MW kapasiteli sekiz türbinin Çorum Osmancık’ta ve 49 MW kapasiteli yedi türbinin ise Sivas Kayalar’da kurulması planlanıyor. Bu projelerin tamamlanmasıyla Türkiye’de yaklaşık 340 bin hanenin elektrik ihtiyacının karşılanması ve yılda tahmini 345 bin ton CO2 emisyonunun önlenmesi hedefleniyor.

Türkiye’de yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımını optimize etmek üzere tasarlanan YEKA (Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanı) modeli kapsamında hayata geçirilecek olan 189 MW’lık üç rüzgar enerjisi santrali projesi, 20 farklı bölgede toplam 850 MW kapasite tahsis edilen üçüncü rüzgar enerjisi projesi (RES-3) ihalesi kapsamında Rönesans Enerji’ye verildi. Mevcut YEKA ihaleleri arasında, Rönesans en hızlı finansal kapanışlardan birini gerçekleştirdi ve YEKA RES-3 projesi için verilen ilk finansmanlardan birini aldı.

2024 yılı sonundan itibaren kademeli olarak faaliyete geçecek

Her üç tesisin de 2024 yılı sonundan itibaren kademeli olarak faaliyete geçmesi hedefleniyor. Türkiye’de ticari olarak mevcut en yüksek kapasiteli 7 MW rüzgar türbinleri kullanılacak ve kuleler, kanatlar ve jeneratörler de dahil olmak üzere ekipmanın büyük bir kısmı Türkiye’den tedarik edilecek.

HSBC Türkiye Kurumsal Bankacılık ve Yatırım Bankacılığı Başkanı ve Genel Müdür Yardımcısı Caner Işlak yaptığı açıklamada, “Bu ezber bozan finansman için Koordinasyon ve Yapılandırma Bankası ve Yeşil Kredi Koordinatörü olmaktan mutluluk duyuyoruz. HSBC olarak müşterilerimizin hedeflerini destekleyen önemli işlemleri hayata geçirmek için onlarla yakın çalışmayı önemsiyoruz” dedi.

ING Yapılandırılmış İhracat Finansmanı Genel Müdürü Bart Ponsioen ise şu açıklamayı yaptı: “İhracat finansmanı ve sürdürülebilir finansman konusundaki derin bilgi birikimimiz ve ilişki odaklı yaklaşımımızla, Rönesans Holding ve TotalEnergies’i Türkiye’deki enerji dönüşümünü hızlandırma yolunda desteklemekten mutluluk duyuyoruz. Bu süreçte yer alan tüm tarafları tebrik ederiz.”

 

 

Devamını oku
Yorum Yaz

Yorum Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hedef Sektör

“Rüzgarın Kanatları” Belgesel Filminin Üçüncü Bölümü İzleyiciyle Buluşuyor

Yayınlanma tarihi

-

Enerjisa Üretim’in hazırladığı “Rüzgarın Kanatları” belgesel serisinin üçüncü bölümü yayınlandı. Belgesel, Türkiye’deki rüzgar enerjisi yatırımlarını, teknolojik gelişmeleri ve kadın istihdamını ele alarak enerji okuryazarlığını artırmayı hedefliyor. Enerjisa, YEKA projeleriyle 2026’ya kadar 1000 MW kapasiteye ulaşmayı amaçlıyor. Sabancı Üniversitesi’nden Bora Şekip Güray, Türkiye’nin 12 GW’lık rüzgar kapasitesinin 2035’te iki katına çıkabileceğini belirtiyor. Üçüncü bölüm, Habitat TV ve Enerjisa YouTube kanalında izlenebilir.

Devamını oku

Enerji Projeleri

ENSİA WindEnergy Hamburg Fuarı’nda Yoğun İlgi Gördü

Yayınlanma tarihi

-

Temiz enerji alanında faaliyet gösteren şirketleri ve profesyonelleri bir araya getiren WindEnergy Hamburg Fuarı, 24-27 Eylül tarihleri arasında düzenleniyor. Fuara Türkiye’nin temiz enerji kümesi ENSİA (Enerji Sanayicileri ve İş Adamları Derneği), kurumsal üyeleriyle birlikte ENSİA Pavilyonu çatısı altında katılım sağladı.

 

Dünyanın dört bir yanından 40 bini aşkın sektör profesyonelinin katılım gösterdiği fuardan paylaşım yapan ENSİA, ilk gününü yoğun ilgiyle geride bıraktığını açıkladı. Hamburg Başkonsolosu Sn. Emine Derya Kara ve Hamburg Ticaret Ateşesi Sn. Yıldız Onur, ENSİA Pavilyonu’nu ziyaret ederek, derneğin faaliyetleri hakkında bilgi aldı.

 

ENSİA yetkilileri, stantlarında tüm üyelerini ve temiz enerji paydaşlarını ağırlamaktan memnuniyet duyacaklarını belirterek, fuara katılan tüm firmalara başarı dileklerinde bulundu.

Devamını oku

Enerji Projeleri

YEKA Erzin’de

Yayınlanma tarihi

-

IC Enterra Yenilenebilir Enerji’nin (ENTRA) 136 MWm kapasiteli YEKA Erzin-2 santrali devreye alınıyor. Şirket tarafından KAP’a yapılan açıklamaya göre; Ağustos sonu itibariyle kademeli olarak üretime geçecek olan YEKA Erzin-2 GES projesi, yıl sonuna kadar tam kapasite ile çalışmaya başlayacak.

IC Holding’in enerji sektöründe çeyrek asrı aşan uzmanlığı ve birikimiyle faaliyet gösteren IC Enterra Yenilenebilir Enerji (ENTRA), sürdürülebilir büyüme ve şirket portföyünü çeşitlendirme hedefiyle faaliyetlerine devam ediyor. Şirket bu doğrultuda Türkiye’deki en büyük güneş santrali projelerinden biri olan 136 MWm kapasiteli YEKA Erzin-2 santralini Ağustos sonu itibariyle kademeli olarak devreye almaya başlıyor.

IC Enterra tarafından Kamu Aydınlatma Platformu’na (KAP) yapılan açıklamada, “Santralimizin tüm kapasitesinin yıl sonuna kadar devreye alınması planlanmıştır. YEKA Erzin-2 projemizin tam kapasite devreye alınması ile ortalama 248,000 MWh/yıl üretim gerçekleştirmesi beklenmektedir. Bu üretimle yaklaşık 155 bin hanenin elektrik üretim ihtiyacı karşılanacak ve yıllık yaklaşık 157 bin ton karbondioksit (CO2) emisyonun azaltımı sağlanacaktır” ifadeleri kullanıldı.

 

Hatay’da yer alan YEKA Erzin-2 Projesi’nin devreye alınmasıyla birlikte Türkiye’nin sürdürülebilir elektrik üretimine önemli bir katkı sağlayacaklarını belirten IC Enterra Yenilenebilir Enerji Genel Müdürü Taşkın Kızılok, “Türkiye’de toplam kurulu gücü 388 MW olan 9 HES ile elektrik üretimi gerçekleştiriyoruz, mevcut santrallerimizin yanı sıra yeni yatırımlarla büyümeyi hedefliyoruz. Yurtdışı çalışmalarıyla birlikte, izin süreçleri süren 61 MWm Bağıştaş hibrit GES projesinin yanı sıra, toplam kurulu gücü 485MW olacak depolamalı RES ve GES yatırımlarıyla ilgili çalışmalarımızı da sürdürüyoruz” dedi.   IC Enterra Yenilenebilir Enerji, bu yatırımlar da dikkate alındığında 2026 yılı sonu itibarıyla toplamda işletme ve yatırım sürecindeki lisanslı proje portföyünde yaklaşık 1200 MW kurulu güce ulaşmayı hedefliyor.

 

 

Devamını oku

Trend olan