Takip Edin

Sektörel Gündem

Eskişehir OSB Türkiye’nin ilk akıllı OSB’si oldu

Dijital Dönüşüm Merkezi’ni hizmete alan Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi (EOSB) merkez sayesinde Türkiye’nin ilk akıllı OSB’si unvanını da almış oldu. OSB’nin kendi hizmetlerinde kullanacağı dijital uygulamalar, OSB üyesi firmaların da kullanımına sunuldu.

Yayınlanma tarihi

-

Merkez ile firmaların düşük maliyetle dijitalleşme sürecine geçişini sağlamak, bölgedeki dijital dönüşüm bilinci ve uygulamalarını yaygınlaştırmak amaçlanıyor.

Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı’nın (BEBKA) mali katkı sunduğu, Eskişehir OSB’de faaliyet gösteren Midsoft firması tarafından teknolojisi geliştirilen Dijital Dönüşüm Merkezi’nin Eskişehir OSB bünyesinde hizmet vermeye başladığını aktaran EOSB Yönetim Kurulu Başkanı Nadir Küpeli, bu projeyle dünyada bir ilki gerçekleştirdiklerini söyledi.

Nadir Küpeli, aynı zamanda Türkiye’nin ilk akıllı OSB’si de olduklarını açıklayarak şöyle dedi: “BEBKA’nın 2021 yılı Yenilik ve Verimlilik Mali Destek Programı kapsamında desteklediği ve projesi EOSB tarafından yürütülen Dijital Dönüşüm Merkezimiz, Türkiye’de ilk kez LoRaWan sistemi kullanılarak kuruldu. Merkezimizde kullanılan sistem dünyada bu büyüklük ve çapta sanayi alanlarında kullanılan ilk sistemdir.

Bu ölçek ile Eskişehir OSB, LoRaWan sisteminin kullanıldığı dünyadaki en büyük sanayi alanlarının ilki olmuştur. Merkez sayesinde, firmalarımız düşük maliyetle dijitalleşme sürecine geçiş sağlayabilecekler. Bölgemizde dijital dönüşüm bilinci ve uygulamalarının yaygınlaştırılmasını da amaçlıyoruz. Bu sebeple sisteme sanayi kuruluşlarımızı da entegre ettik. Böylece şirketlerimizin dijital dönüşümlerini hızlandırıp, sanayide verimliliği artırarak, üretkenliği daha üst düzeylere taşımayı hedefledik.

Dijital dönüşüm sayesinde, şirketler daha verimli, uygun maliyetli ve rekabetçi hale gelmiş olacak. Dijital dönüşüm ayrıca üretim süreçlerini optimize etmek, üretim kalitesini artırmak, üretim maliyetlerini düşürmek ve yeni iş modelleri oluşturmak gibi faydalar da sağlayacak.” Projenin hem EOSB hem de proje ortakları için bir kazan kazan projesi olduğuna dikkat çeken Nadir Küpeli, “Bu projede her paydaş, çok önemli kazanımlar elde etti.

Öncelikle bu projenin ana omurgası olan LoRaWan teknolojisi Eskişehir’de faaliyet gösteren Midsoft firması tarafından bir TÜBİTAK projesi olarak geliştirilerek, nihai ürün olarak sanayicilerimizin kullanımına sunuldu. Biz de kurduğumuz bu sistemle ilk KOBİ-OSB alanımızda daha sonra tüm OSB genelinde firmaların doğalgaz tüketimlerini artık anlık olarak okumaktayız. Ardından su tüketimlerini de bu yolla yakında izlemeye başlayacağız. LoRaWan teknolojisini ve sensör altyapısını, ESART Arıtma tesisimizde makinelerin takibi amacıyla da kullanmaya başladık” dedi.

LoraWan Teknolojisi Türkiye’de ilk kez kullanılıyor.

LoraWan teknolojisinin dünyada bulunan ama etkin kullanılmayan bir teknoloji olduğuna işaret eden Küpeli, teknoloji hakkında şu bilgileri verdi: “LoraWan sistemi kablosuz haberleşme ağları için kullanılan bir tür düşük güçlü uzaktan veri aktarım teknolojisidir.

Eskişehir OSB genelinde kurulan 25 adet kapsayıcı anten vasıtasıyla 25 milyon metrekarelik bir alandaki sanayi kuruluşlarında bulunan tüm sayaçlardan sürekli ve kesintisiz veri alınmaktadır. Bu teknoloji uzun mesafelerde veri iletimi yapabildiğinden özellikle endüstriyel uygulamalarda tasarruf sağlayan bir çözümdür. Ayrıca diğer kablosuz teknolojilerle karşılaştırıldığında düşük güç tüketimine sahiptir ve uzun pil ömrü sunmaktadır.

Nesnelerin interneti uygulamaları için özellikle yararlıdır. Hava kalitesi, ısıtma ve soğutma gibi fiziksel değişkenleri takip eden sensörlerden, makinelerin izlenmesi gibi endüstriyel kontrol sistemlerine kadar birçok uygulama alanında kullanılmaktadır. Zaman içinde Eskişehir OSB’de birçok noktadaki verileri bu altyapıyla izlemeye başlayacağız.

Özellikle bölgemizdeki büyük endüstriyel tesisler ile tüm sanayi kuruluşları, sisteme katıldıklarında LoraWan teknolojisiyle çok cüzi bir maliyetle üretimlerinde daha fazla verimlilik elde etme fırsatı yakalayacaklar. Biz, böyle ucuz ve verimli bir teknolojiyi de Türkiye’de ilk kez Eskişehir OSB’de kullanmaya başlamış olduk.

Merkez sayesinde zaman ve emek tasarrufu sağlandı

OSB olarak kurdukları dijital altyapıyla çok ciddi zaman ve emek tasarrufu sağladıklarını da açıklayan Küpeli, kurdukları bu sistemle Türkiye’nin ilk akıllı OSB’sini Eskişehir’de hayata geçirdiklerini belirtti. Başkan Küpeli, “Kurulan bu sistem kendi kategorisinde dünyada bir ilk olma özelliğine sahiptir. Hem ülkemize hem de dünyaya örnek bir projeyi hayata geçirmiş olduk. Bu sayede çok etkin bir teknolojiyi de ülkemize kazandırdık” dedi.

Küpeli, projenin sağladığı faydalar ve tasarruflar hakkında bilgiler vererek, sana yi kuruluşlarının projeden nasıl yararlanacaklarını da anlatarak şöyle dedi: “Proje sayesinde sanayi kuruluşlarımızın tüketimlerinin faturalandırılması süreci daha da hızlandı ve insan hatalarından arındırıldı. Projemizin ikinci ve en önemli aşamalarından biri de sanayi kuruluşlarımızın bu projeden yararlanır hale gelmesidir.

Bu teknolojiyle üretilen sensörleri fabrikalarımızdaki üretim makinelerine takarak, belli bir bedel karşılığında kullanımını sağlayacağız. 7/24 sürekli üretimin seyri ile yaşanan üretim aksamaları gibi çok çeşitli bilgiler sanayicilerimize aktarılacak. Sanayicilerimiz ortak bulut alanından kendi hesaplarına ulaşarak sürekli bir verimlilik takibi yapabilecekler.

Bu altyapıyı firmalarımızın kullanmasını teşvik için bir süreliğine bulut altyapımızı bedelsiz olarak, ardından çok cüzi ücretlerle kullanıma vereceğiz. Firma yetkilileri 7/24 günün her saati, gündüz veya gece istenilen zamanda cep telefonundan ya da bilgisayarlardan hesaplarına ulaşarak üretim halindeki makinelerinden yansıyan tüm verilere kolaylıkla ulaşabilecekler.”

Dünyada şirketler dijitalleşmeye yöneliyor

Yapılan araştırmaların dünyada şirketlerin yüzde 50’sinin dijital dönüşüme hızlı bir şekilde adapte olmak istediklerini ortaya koyduğunu söyleyen Nadir Küpeli, Türkiye’de ise dijital dönüşüme uyum sağlayan şirketlerin oranının halen çok düşük olduğunu belirtti.

Küpeli, “oysaki dijital dönüşüm sanayide verimliliği artırarak, üretkenliği daha üst düzeylere taşımaktadır. Dijital dönüşüm sayesinde şirketler daha verimli, uygun maliyetli ve rekabetçi hale gelmektedir. Sanayi sektöründe uygulandığı zaman üretim süreçlerini optimize etmek, üretim kalitesini artırmak, üretim maliyetlerini düşürmek ve yeni iş modelleri oluşturmak gibi faydalar sağlamaktadır.

Sanayi sektöründe Endüstri 4.0 adı verilen dijital dönüşüm, üretim süreçleri ve lojistik yönetiminde önemli bir değişim yaşanmasına neden olmaktadır. Endüstri 4.0 ile sanayi, üretici makinelerin nesnelerin interneti aracılığıyla veri toplaması ve bu verilerin analiziyle daha verimli bir hale dönüşmektedir. Bu veri toplama ve analiz süreçleri üretim ve bakım maliyetlerinin düşürülmesine, enerji tüketiminde azalmaya, üretim hızında artışa ve müşteri memnuniyetinde artışa yol açmaktadır” dedi.

Dünya genelindeki istatistiklere bakıldığında, 2019 yılına kadar dünya çapında meydana gelen büyük veri işlemesi üreticisi olarak 104 milyar dolar değerinde bir pazar potansiyelinin olduğuna işaret eden Nadir Küpeli, bu rakamın 2025 yılına kadar küresel yapay zekâ işlemesi pazarı olarak 126 milyar dolara ulaşmasının tahmin edildiğine dikkat çekti. Küpeli, “bu istatistikler konvansiyonel üretim yöntemlerinin hızla artan bir şekilde elektronik ve dijital ekipmanlara dönüşmesinin bir göstergesi olarak yorumlanabilir. Biz Eskişehir OSB olarak bu dönüşümü en optimum teknolojiyle yakalamış durumdayız.

Bölgemizde üretim yapan firmalar bu teknolojinin zaman içinde çok büyük faydasını görecekler. Türkiye’de uzun yıllardır gerçekleştirdiği ilklerle, bu konuda da öncü bir OSB olarak, yine bir ilki Eskişehir OSB’de uygulamanın ve hayata geçirmenin gururunu yaşıyoruz. Kurduğumuz bu alt yapının hızla diğer OSB’lere, özellikle akıllı şehir uygulamalarına önderlik edeceğini göreceğiz” diye konuştu.

LoRaWan Teknolojisi nedir?

LoRaWan, çeşitli uygulama alanlarına sahiptir. Örneğin, akıllı şehirler ve endüstriyel IoT uygulamaları gibi alanlar, LoRaWan teknolojisini kullanarak milyarlarca sensör ve cihazı birbirine bağlayabilir.

Ayrıca, telekomünikasyon sağlayıcıları ve ağ operatörleri, mevcut LoRaWan ağlarını genişleterek yeni hizmetler sunabilirler. LoraWan uzun menzilli ve düşük güç tüketimli kablosuz iletişim ağı üzerinde çalışan bir IoT (nesnelerin interneti) protokolüdür. LoRaWan ile ağ üzerindeki cihazlar, bir gatewaye bağlanır ve gateway, cihazların verilerini internete yollar.

Bu sayede sensörler, uygulamalar ve diğer akıllı cihazlar iletişim kurabilir ve nesnelerin interneti ağlarına bağlanabilir. Teknolojisi, düşük güç tüketimli işlemciler tarafından desteklenen bir ağ üzerinde çalışır. Bu nedenle, cihazlar ve sensörler yıllarca pil ömrüne sahip olabilir ve uzak mesafelerde bile iletişim kurabilirler.

Ayrıca, düşük bant genişliği sayesinde, birçok cihaz aynı anda ağ üzerinde çalışabilir. LoRaWan, akıllı tarım, akıllı şehirler, endüstriyel IoT (IIoT), akıllı çevre, akıllı evler ve binalar, akıllı tesisler, akıllı tedarik zinciri ve lojistik alanlarındaki kırsal veya kapalı kullanım durumları için ideal ve esnek bir teknolojidir. Çeşitli Avrupa ülkeleri bu teknolojiyi akıllı şehir ve birçok alan uygulamalarında çok verimli bir şekilde kullanmaktadırlar.

Eskişehir OSB’ye Yatırımcı İlgisi Artarak Sürüyor

EOSB Başkanı Nadir Küpeli, bölgeye gelen yeni yatırımlar hakkında da bilgiler vererek, 2023 yılının ilk altı aylık döneminde 31 yeni yatırımcıya 450 bin metrekarelik yeni yer tahsisi yaptıklarını, yılsonuna kadar 1 milyon metrekarelik alan tahsisine ulaşmayı hedeflediklerini açıkladı. Küpeli, “Eskişehir OSB bir çekim merkezi haline geldi.

Yaşanan deprem felaketi sonrasında özellikle İstanbul ve çevre illerden, olası bir depremin ortaya çıkaracağı ağır hasardan etkilenmek istemeyen, İstanbul’un giderek zorlaşan yaşam koşullarından uzaklaşmak isteyen ve metropol olmanın etkisiyle herkesi çok zorlayan ekonomik maliyetlere daha fazla katlanmak istemeyen sanayi kuruluşları, yaşam koşullarının uygun olduğu, her merkeze ulaşımı kolay olan sosyo-kültürel olarak Türkiye’de örnek gösterilen, en önemlisi ise eksiksiz bir altyapıya sahip olan Eskişehir OSB’yi yeni yatırım merkezi olarak tercih ediyorlar.

Birçok firmayla yeni yatırımlar konusunda görüşmelerimiz sürüyor. Kamulaştırmasını tamamladığımız yeni alanlarımızı önümüzdeki süreçte hızla yatırıma açacağız. Eskişehir OSB’de katma değer yaratan, üretim ve ihracat yapan herkese yer var. Yatırım için yer arayan ülkemiz sanayicilerini Eskişehir’e davet ediyoruz” dedi.

Devamını oku
Yorum Yaz

Yorum Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Sektörel Gündem

Servet Coşkun Deneyimi ve Garantisi ile “COSKUN-SUNHUNK”

Yayınlanma tarihi

-

41 yıllık tecrübesiyle sektöre önemli bir ivme kazandıran Servet Coşkun Vinç, ağır kaldırma ve kiralama hizmetlerinin yanı sıra güçlü makinelerle 2024 yılında sektördeki konumunu daha da güçlendirdi. Şirket, kiralama parkurunu sürekli geliştirerek makine parkuruna yeni ve modern ekipmanlar ekliyor.

1984 yılında Ümraniye Tepeüstü’nde kurulan Servet Coşkun Vinç, köklü geçmişiyle güvenilir bir vinç tedarikçisi olarak öne çıkıyor. Vinç kiralama hizmetleriyle başladığı yolculuğunda, bugün Türkiye, Avrupa ve Kuzey Afrika pazarlarına hizmet verecek şekilde kapsamını genişletmiş durumda.

Servet Coşkun Vinç, 2024 yılından itibaren Çin’in dünya çapında tanınan markası Sunhunk’un Türkiye temsilcisi olarak ürün yelpazesini genişletiyor. Şirket, “COSKUN-SUNHUNK” adıyla yeni bir marka ve şirket çatısı altında faaliyetlerine devam ediyor.

Yönetim Kurulu Başkanı Servet Coşkun, sektöre giriş nedenlerini ve şirketin büyüme hikayesini anlattı:

“41yılı aşkın süredir sektörün içerisindeyiz. Kardeşim Sedat Coşkun ile birlikte, babamızın vefatının ardından firmamızı daha iyi bir konuma getirmek için büyük bir mücadele verdik. Almanya’da aldığımız eğitimler ve disiplinli bakış açısı, işletmemizin temel unsurlarından biri haline geldi. Bugün piyasada birçok projede tonajlı vinçler kullanılmaya başlandı. Biz de kiralama firması olarak makine alımlarında titiz davranmayı tercih ediyoruz.

Ziyareti Sunhunk yetkilileriyle bir araya geldik ve fabrikalarını, AR-GE çalışmalarını, üretim sahalarını ziyaret ettik. Kullanılan komponentler ve teknolojiye dayalı üretimleri bizi oldukça memnun etti. Firma olarak en çok önem verdiğimiz konu ise iş güvenliği; bu prensibimizden asla taviz vermedik. Sağlam ve güçlü makinelerle parkurumuzu sürekli yeniliyoruz.”

Sunhunk Katlanır Bomlu Vinçler

Servet Coşkun, projelerde kullanılmak üzere 120 ton ve 160 ton kapasiteli Sunhunk katlanır bomlu vinçlerini getirdiklerini ve bu vinçler için satış ve satış sonrası teknik hizmetleri de organize ettiklerini belirtti. Ayrıca bu makinelerin 55 metreye kadar dikey çalışma kapasitesine sahip olduğunu ifade etti.

Coşkun, 2025 yılında 285 tonluk ve 830 ton/metre kapasiteli vinçlerin de Türkiye’ye getirileceğini belirterek, bu yeniliklerin sektör için büyük bir adım olduğunu vurguladı.

COSKUN-SUNHUNK ile Güçlü Gelecek

“Çin’de üretilen en kaliteli katlanır bomlu vinçler, Türkiye ve Avrupa pazarında önemli bir yer edinecek. COSKUN-SUNHUNK markamızla, sektördeki liderliğimizi güçlendirmeye devam edeceğiz,” dedi.

 

 

Devamını oku

Sektörel Gündem

SİF İŞ Makinaları JCB ile Ortaklığın 50. Yılını Kutladı

Yayınlanma tarihi

-

Türkiye’nin önde gelen iş makinaları firmalarından SİF İş Makinaları, JCB ile 50 yıllık ortaklığını ve sektördeki 68. yılını Rahmi M. Koç Müzesi’nde düzenlenen görkemli bir etkinlikle kutladı. Geceye, İngiltere Başkonsolosu Kenan Poelo, STFA Yatırım Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Adnan Nas, SİF Yönetim Kurulu Başkanı Alp Taşkent, JCB Yönetim Kurulu Üyesi George Bamford, JCB CEO’su Graeme Macdonald, JCB yüksek düzey yöneticileri, SİF çalışanları, müşteriler ve basın mensupları katıldı.

İşbirliğinin 50. Yılına Vurgu

Açılış konuşmasını yapan STFA Yatırım Holding Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Nas, 50 yıllık bu ortaklığın özgün değerlere ve karşılıklı güvene dayandığını belirtti. Nas, şu ifadeleri kullandı: “SİF İŞ Makinaları olarak, Türkiye’de 50 yıldır JCB’nin distribütörü olmaktan gurur duyuyoruz. Bu ortaklık sayesinde, sektöre önemli katkılar sağladık ve sağlamaya devam ediyoruz. Müşterilerimize değer yaratma felsefesi, başarımızın temelini oluşturuyor.”

Etkinlikte bir video mesajla yer alan JCB Yönetim Kurulu Başkanı Lord Anthony Bamford, Türkiye pazarındaki zorlu şartlara rağmen SİF-JCB işbirliğinin büyümeye devam ettiğini belirtti ve şu sözlerle mesajını sonlandırdı: “Doğum günün kutlu olsun, nice başarılı yıllara SİF JCB!”

Müşteri Odaklı Hizmet Anlayışı

JCB CEO’su Graeme Macdonald ise etkinlikteki konuşmasında, SİF’in müşterilerine yakın olma stratejisiyle sektörde fark yarattığını vurguladı. Macdonald, “Kilometre taşları kutlanmalıdır. Elli yıllık başarı, her şirketin gurur duyacağı bir dönüm noktasıdır,” dedi.

SİF İŞ Makinaları Genel Müdürü Hayati Kösoğlu da, şu anda yurt geneline yayılmış 8 merkez ve toplamda 32 servisle müşterilere hizmet verdiklerini belirtti. Kösoğlu, JCB markasının Türkiye’de kazıcı-yükleyici ve teleskobik yükleyici segmentlerinde lider olduğunu söyledi.

Yenilik ve Sürdürülebilirlik Vurgusu

1945’te kurulan JCB, dünyanın lider iş makinesi üreticilerinden biri olarak öne çıkıyor. Elektrikli ve hidrojenli makinalara yaptığı yatırımlarla sürdürülebilirliğe katkı sağlayan şirket, Guinness Rekorlar Kitabına giren en hızlı dizel motor gibi teknolojik başarılara imza attı.

SİF İŞ Makinaları da 68 yıllık deneyimiyle JCB’nin global gücüyle yerel pazar bilgilerini birleştirerek, önümüzdeki dönemde pazar payını artırmayı ve sektöre yön vermeyi hedefliyor.

Devamını oku

Sektörel Gündem

Savuma Sanayisinin Milli Lastikleri TEKNOFEST’te Sergilendi

Yayınlanma tarihi

-

Türkiye’nin önde gelen lastik üreticilerinden Petlas, 2-6 Ekim tarihlerinde Adana’da düzenlenen TEKNOFEST’te Türkiye savunma sanayisine özel olarak ürettiği lastikleri görücüye çıktı. Festivalin bronz sponsorluğunu da üstlenen Petlas’ın Kamu İhale Satış Müdürü Ümit Berber, “Savunma araçlarımızın yerlileştirilmesi programı kapsamında milli hava araçları KAAN, KIZILELMA, AKINCI, TB2, TB3, HÜRJET, HÜRKUŞ ve GÖKBEY için ürettiğimiz lastiklerimizi TEKNOFEST’te sergiledik. Savunma araçlarımızın güçlendirilmesinde milli bir bilinçle ve hassasiyetle çalışıyoruz” dedi.

Milli teknolojinin geliştirilmesinde kritik rol oynayan birçok kuruluşun paydaşlığıyla düzenlenen Türkiye’nin ilk ve tek havacılık, uzay ve teknoloji festivali TEKNOFEST, 2-6 Ekim tarihlerinde Adana’da yüzbinlerce ziyaretçiyle buluştu. Gökyüzünde görsel bir şölene imza atan hava gösterileri, simülasyon deneyim alanları, sergiler, gösteriler, konserler ve bilim atölyeleri ile teknoloji dolu bir dünyaya festival ev sahipliği yaptı.  Son yıllarda dünya kamuoyunda da övgüyle bahsedilen Türkiye’nin milli askeri hava araçları KAAN, KIZILELMA, AKINCI, TB2, TB3, HÜRJET, HÜRKUŞ ve GÖKBEY için özel proje kapsamında yüzde 100 yerli Ar-Ge, teknoloji ve işgücü ile Petlas tarafından Türkiye’de üretilen lastikleri TEKNOFEST’te büyük beğeni topladı.

 “Milli savunma sanayimizi sürekli geliştirmek zorundayız”

Türkiye’nin savunma sanayisinin millileştirilmesine yönelik üstlendikleri sorumluluğa değinen Petlas Kamu İhale Satış Müdürü Ümit Berber, “Dünyamızın ve bölgemizin son dönemde yaşadıklarına bakınca savunma sanayimizin milli olmasının önemi çok daha fazla belirginleşiyor. Milli Teknoloji Hamlesi için yola çıkmış, öncelikle Türk gençliğinde, toplumun diğer tüm fertlerinde ortak ideal ve heyecan ile bu ülkenin gücüne ve geleceğine olan inancın, artık büyük bir seferberlik ruhuna taşınmış olduğunu görüyoruz. Bu doğrultuda teknolojik ürünlerin ve gelişim süreçlerinin toplumla paylaşılması, toplumun bu sürecin öznesi haline getirilmesi ve bu farkındalığın yaratılması, yaygınlaştırılması için bizler de PETLAS olarak geçmişte olduğu gibi bugün de milli teknolojilerin geliştirilmesinde doğru yerde durmaya devam ediyoruz” dedi. 

Devamını oku
Reklam hba.com.tr

Trend olan