Takip Edin

Haber

1,454,59 Milyar Dolarlık Dev Adım: Küresel Üçüncü Parti Lojistik Pazarı 2030’a Kadar Yüzde 9,66 Büyüyecek

Yayınlanma tarihi

-

Küresel Üçüncü Parti Lojistik Pazarı’nın, gelecek yıllara dair %9,66’lık etkileyici bir Bileşik Yıllık Büyüme Oranı (CAGR) ile 2030 yılına kadar 1,454,59 milyar ABD Doları seviyesine ulaşması bekleniyor. Günümüzdeki mevcut durumda pazar büyüklüğü ise 695,22 milyar ABD Dolar olarak tahmin ediliyor.

Dünya genelinde lojistik sektörü küresel ticaretin dinamikleriyle birlikte sürekli olarak dönüşüyor. Küresel Üçüncü Parti Lojistik Pazarı da bu dönüşümden etkilenerek, sektörün geleceğini belirlemede hayati bir rol oynuyor. Küresel Üçüncü Parti Lojistik Pazarı, gelecek yıllara dair oldukça heyecan verici bir büyüme öngörüsüne sahip. Araştırma ve Pazar Analizi uzmanlarına göre, 2030 yılına kadar %9,66’luk etkileyici bir Bileşik Yıllık Büyüme Oranı (CAGR) ile 1.454,59 milyar ABD Doları seviyelerine ulaşması bekleniyor. Şu anki mevcut durumda ise pazar büyüklüğü 695,22 milyar ABD Doları olarak tahmin ediliyor.

Bu büyüme trendi, önemli faktörlerden etkilenebiliyor. Research and Markets’in son araştırma raporu COVID-19 pandemisinin, Rusya-Ukrayna çatışmasının ve özellikle yüksek enflasyonun Pazar üzerindeki kümülatif etkisini detaylı bir şekilde ele alıyor diyerek Üçüncü Parti Lojistik (3PL) sektöründeki değişim hakkında değerlendirmelerde bulunan Navlungo Kurucu Ortağı ve CMO’su Ceren Tuna “Pazarın 2023 yılında 761,67 milyar ABD Doları seviyelerine ulaşması bekleniyor. Biz Navlungo olarak, bu dinamik ve değişken koşullar içerisinde en iyi hizmeti misyonumuzu, esneklik, hızlı adaptasyon ve güçlü tedarik zincir yönetimi ile sürdürüyoruz” dedi.

Küresel Üçüncü Parti Lojistik Pazarı’nın geleceği, ekonomik durumun ticaret hacmiyle ilişkisi, teknolojik gelişmelerin verimliliği artırması, sürdürülebilirlik vurgusunun yeşil lojistiği desteklemesi gibi temel faktörlerle şekilleniyor. Bunun yanı sıra, yükselen e-ticaretin hızlı dağıtım talebini artırması, jeopolitik durumun lojistik ağları etkilemesi ve müşteri beklentilerinin özelleştirilmiş çözümler talep etmesi de pazarın yönünü belirliyor.

Lojistik şirketlerinin iş ve maliyet optimizasyonu için Üçüncü Parti Lojistik yani 3PL diye isimlendirdiği ve acenteleri tek bir tedarik zincirinde birleştiren sektör, küresel sosyoekonomik gelişmeler, savaşlar, salgınlar ve enflasyon gibi finansal değişikliklerden etkileniyor. Bu etkiler bazı temel değişikliklerle ihracat sektörünü etkiliyor. Bunlar sırasıyla;

  • Tedarik zinciri kesintileri
  • Talep değişiklikleri
  • Tedarik zinciri yapılarının yeniden şekillenmesi
  • Hız-güvenlik önceliklerinin artması
  • E-ticaret ve dijitalleşmenin yükselmesi
  • Sürdürülebilirlik vurgusunun güçlenmesi
  • Düzenlemelerin değişmesi
  • Finansal faktörlerin değişmesi

Lojistik firmaların bu karmaşık faktörleri yöneterek esnek stratejiler geliştirme ve değişen koşullara uyum sağlama becerisi bu noktada devreye giriyor diyen Tuna, sektörün son 3 yılda yaşadığı dönüşümün temel faktörlerini şöyle açıkladı:

3PL Sektöründe Öne Çıkan Son 3 Yılda Yaşanan 3 Önemli Gelişme

 

COVID-19: COVID-19 pandemisi, Küresel Üçüncü Parti Lojistik Pazarı’nı tedarik zinciri aksamaları, depolama zorlukları, taşımacılık engelleri, hızlanan e-ticaret, dijital dönüşüm, fiyat baskıları, esneklik vurgusu ve inovasyon çağrısı gibi çeşitli şekillerde etkiledi. Üçüncü Parti Lojistik hizmet sağlayıcıları, talep dalgalanmalarına uyum sağlama, dijital çözümleri benimseme ve hızla değişen koşullara adapte olma yeteneklerini geliştirmek zorunda kaldı.

 

Rusya-Ukrayna Çatışması: Rusya-Ukrayna çatışması, Küresel Üçüncü Parti Lojistik Pazarı’nda belirli bölgelerde taşıma güzergahlarını etkilemiş, uluslararası ticareti sınırlayarak taşıma maliyetlerini artırmış ve güvenlik önlemlerini sıkılaştırmıştır. Operasyonel planlamalar ve iş hacimleri gözden geçirilmiş, siyasi gerginliğin neden olduğu riskler yönetilmeye çalışılmıştır.

 

Yüksek Enflasyon: Yüksek enflasyon, Küresel Üçüncü Parti Lojistik Pazarı’nda maliyetlerin artmasına ve operasyonların karmaşıklaşmasına yol açarak üçüncü parti lojistik sağlayıcılarının marjlarını zorluyor. Tedarik zinciri yönetimi, stok tahmini ve planlama gibi alanlarda zorluklar da ortaya çıktı. Bu durum, operasyonel esneklik ve maliyet yönetimi stratejilerini önemli hale getirdi.

Devamını oku
Yorum Yaz

Yorum Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Haber

Tır Şoförünü Arı Soktu, Şoka Girdi: Yüzlerce Kişi Yolda Kaldı

Yayınlanma tarihi

-

Bursa’nın Orhangazi ilçesinde ilerleyen tır sürücüsü arının sokması sonucu şoka girdi. Hakimiyetini kaybeden tır şoförü makas atarak trafiği kapattı. İstanbul Bursa karayolu sürücünün hastaneye kaldırılana ve makas atan tır yoldan kaldırılana kadar saatlerce kapalı kalan yolda yüzlerce sürücü ve yolcu mahsur kaldı.

Dün akşam saatlerinde Orhangazi – Gemlik yolu Gedelek trafik ışıklarında meydana geldi. 48 yaşındaki Bülent Ç. Yalova’dan Bursa yönüne ilerlerken idaresindeki tır yoldan çıkıp makas attı. Ekipler olay yerine geldiğinde sürücünün arı sokması sonucu şoka girip kaza yaptığını belirledi.

112 ambulans ekibi istendi. Olay yerine gelen ambulans ekibi arının soktuğu şoktaki sürücüyü hastaneye kaldırdı. Tır makas attığı için yol kapandı. İstanbul Bursa yönüne giden sürücüler ise kaza ve yolun kapalı olması sebebiyle mahsur kaldı.

Sürücü İçin Korkulacak Bir Şey Yok

Uzun araç kuyruğu ekiplerin çalışması ve aracın kaldırılmasıyla sona erdi. Sürücünün hayati tehlikesinin bulunmadığı öğrenildi.

 

 

Devamını oku

Haber

Anadolu Isuzu’dan Adana Karayolları Bölge Müdürlüğü’ne D-Max Teslimatı

Yayınlanma tarihi

-

Anadolu Isuzu, Adana’ya 6 adet D-Max 4×2 AT teslimatı gerçekleştirdi. Farklı kullanım alanlarına uygun donanım özelliklerine sahip olan D-Max araçlar, Adana Karayolları Bölge Müdürlüğü’nde hizmet aracı olarak kullanılacak.

Kamu kurumlarının hizmet aracı ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik çalışmalarına devam eden Anadolu Isuzu, bu doğrultuda Adana Emkar Peyzaj Turizm Nakliyat İnşaat Taşıma Oto Kiralama Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi’ne, Adana Karayolları Bölge Müdürlüğü’nde hizmet aracı olarak kullanılmak üzere 6 adet D-Max 4×2 AT teslimatı yaptı.

8 Mayıs 2025 tarihinde düzenlenen teslimat törenine; Emkar Firma Sahibi Sebahattin Yıldız, Isuzu Adana Yusuf Baysal Bayisi Yönetim Kurulu Başkanı Hilmi Baysal, Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Baysal ve Satış Müdürü Metin Semir ile Anadolu Isuzu Yurtiçi Satış Direktörü Yusuf Teoman ve Anadolu Isuzu Bölge Satış Sorumlusu Serkan Serttaş katıldı.

“Sınıfının En İyileri Arasında Yer Alıyor”
Anadolu Isuzu’nun pick-up pazarındaki iddiasını temsil eden D-Max, arazi şartlarındaki gücünü günlük hayata da taşıyor. D-Max, uzun ömürlü ve dayanıklı motoru, üst düzey güvenlik donanımları, sürüş konforunu artıran iç ve dış tasarımı ve teknolojik özellikleri ile pazarda öne çıkıyor. Sürüş esnasında hem sürücüyü hem de çevresini korumak için olası kazaları önleyici sistemlerle donatılan Isuzu D-Max 4×2 AT; uzun bakım aralıkları, dayanıklılığı ve düşük yakıt tüketimiyle işletme maliyetleri açısından da sınıfının en iyileri arasında yer alıyor.

Devamını oku

Haber

İstanbul İlk Kez Net Göç Verdi

Yayınlanma tarihi

-

İLKE Vakfı Toplumsal Düşünce ve Araştırmalar Merkezi (TODAM), Toplumun Görünümü 2024 raporunda 2023 yılı göç verilerini paylaştı. Rapora göre, 6 Şubat depremleri sonrası sadece 9 ilden 651 bin kişi başka illere göç etti. Malatya’nın %9’u, Hatay’ın %8’i, Kahramanmaraş ve Adıyaman’ın yaklaşık %4’ü yer değiştirdi. Deprem bölgesinin toplam net göç kaybı 290 bin olarak kaydedildi.

İstanbul’da Tersine Göç

Raporda dikkat çeken bir diğer bilgi ise İstanbul’un tarihinde ilk kez net göç vermesi oldu. 2023’te İstanbul’un net göçü –168.623 olarak açıklandı. Yüksek yaşam maliyetleri, barınma sorunları ve ulaşım sıkıntıları, İstanbulluları Tekirdağ, Yalova ve Kocaeli gibi illere yönlendirdi.

Deprem Göçü İç Bölgelere Taştı

Mersin, Antalya, Ankara, Kayseri ve Konya, aldıkları göçün %20’sinden fazlasını doğrudan deprem kaynaklı olarak aldı. Bu durum, afetlerin göç üzerindeki etkisini gözler önüne serdi.

Göç Nedenleri Değişiyor

Göçte bireysel tercihler ve ekonomik gerekçeler daha belirleyici hâle gelirken, emeklilik nedeniyle İstanbul’dan taşınanların sayısı 50 bine yaklaştı. Artan maliyetler ve yaşanabilirlik sorunları göçün temel nedenleri arasında yer aldı.

Devamını oku

Trend olan